(19.50 hodin)
(pokračuje Arenberger)

Otázka je, jestli konat následující akce: posezení či procházky v parku ve více než dvou lidech za účasti: a) rodiny z více domácností a b) přátel. Já myslím, že už jsem si tady odpověděl. Tady jsou akce ve veřejném prostoru v parku, čili kontrolní orgány, předpokládám, že musí posuzovat podezření na zakázanou hromadnou akci podle toho, jak se lidé budou chovat, a budou posuzovat, jestli se třeba jedná o skupinku lidí, která jde jedním směrem, nemá spolu nic společného a shodou okolností je blíž než třeba dva metry, anebo jestli se koná na louce piknik, kde sedí parta kamarádů a dělá v podstatě nedovolenou hromadnou akci. Ale nechme to na Policii České republiky. Já myslím, že přesně vědí, co mají dělat, a to myslím není ani naším úkolem, abychom jim k tomu dávali pokyn.

Další otázka: pobyt na chalupě ve více než dvou lidech za účasti a) rodiny z více domácností a b) přátel. Jak jsem říkal, akce v soukromí - snažte se je nedělat, a pokud je uděláte, tak si dovedu představit, že vám asi kvůli tomu nikdo vevnitř neublíží, ale fakt to nedělejte. Je to zbytečné a chraňte si svoje zdraví. Od toho jsme tady jako Ministerstvo zdravotnictví, ale když si zdraví narušíte, tak my se vám ho snažíme zase vrátit zpátky. Všimněte si, na Twitteru byl takový vtípek, že po čtyřech šla jedna opička a druhá si stoupla na nohy a ta zadní opice říká té přední: "Co blbneš?" a ta přední říkala: "Arenberger říkal, že máme chodit po dvou." Já jsem na to napsal, že Ministerstvo zdravotnictví nebo zdravotnictví vás postaví na nohy. Je to vtípek, ale na druhou stranu se snažíme vás postavit na nohy, ale někdy se nám to nemusí podařit. Ten biologický subjekt je přece jenom rizikový, takže když chytnete tu virózu, může vám ublížit, může vám zanechat trvalé následky, může vás ohrozit na životě, takže postupujte podle toho a neklaďte si otázky, které jsou právní, ale primárně si klaďte otázky, které jsou zdravotnické.

Setkání doma ve více než dvou lidech za účasti a) rodiny a za b) přátel. Já si myslím, že platí totéž jako u předchozího dotazu, jestli totéž můžete dělat na chalupě, takže myslím, že jsem kompletně odpověděl, že je to stejné a není rozdíl mezi bytem a chalupou.

Sportování ve více než dvou lidech za účasti a) rodiny z více domácností, b) přátel plus varianta, jestli se například jedná o kolektivní běh v parku či kolektivní vyjížďku na kolech. Já myslím, že mi kladete těžké otázky, ale přesto se na ně pokusím odpovědět. Primárně opět platí to, co jsem říkal předtím, chraňte se. Ale pokud byste opravdu neměli jinou variantu, tak to pojďme rozebrat. Deset lidí, kteří by spolu hráli na venkovním hřišti fotbal, pět na pět, to bude zakázaná soukromá hromadná akce. U lidí běžících nebo jedoucích na kolech lze na hromadnou akci hůře usuzovat. Pokud nebudou mít blízký kontakt, při kterém by se mohli jeden od druhého nakazit, tak by se na to nemělo zpravidla pohlížet jako na hromadnou akci. Nechci radit, ale předpokládám, že pokud jedete na kole, tak i policista by měl být aspoň na kole, aby vám to stačil vysvětlit, že to nemáte dělat ve větší skupině, ale opět myslím, že platí jednoduché pravidlo: Pojďme myslet hlavou a přemýšlet o tom, abychom se nenakazili.

Teď mluvíme o plánu rozvolňování. Jaká je konkrétní představa v podobě systému rozvolňování? Bude se jednat o modifikovaný systém PES, nebo o vlnový systém po vzoru například Německa, Anglie či Severního Irska? PES, který byl tak glorifikován a pak tolik kritizován ve čtvrtek poté, co unikl odněkud z koše z ministerstva a dostal se do médií v naprosto nezpracované formě, byl celkem hodně diskutován a myslím, že úplně zbytečně, ale to je normální, s tím se setkáváme běžně, a za těch posledních sedm dnů, co jsem ministrem zdravotnictví, takovýchhle kiksů už bylo v médiích několik a já to beru jako normální folklor, který zřejmě některá třeba méně čtená média potřebují k tomu, aby byla čtená více, takže s tím nic nedělám.

Ale pojďme mluvit vážně o tom, jak budeme postupovat. V podstatě využijeme ty prvky, které byly v "psovi", dokonce velmi rádi použijeme i ty prvky, které jsou v opozičním návrhu, a dáme jednotlivé balíčky, které dáme do pořadí postupných kroků, jak se bude rozvolňovat, ale budeme postupovat podle toho, jak postupují i kolegové v zahraničí. V zahraničí totiž platí, třeba ve Spojených státech, to jsem konzultoval se skupinou MeSES, že budeme vycházet z dat, tedy z údajů o epidemii, která má jednotlivé prvky, ale nebudeme uvádět žádné datumy. Takže data ano, datumy ne. Pořadí tam bude známo, my na něm pracujeme ve spolupráci s epidemiology, ale já vám nechci říkat žádné datum, a má to dvě logiky. Nechci dělat nějaké přehnané naděje, že se nám něco podaří přesně za 14 dní, protože my nemáme proti sobě nepřítele, který je mechanický stroj, ale je to celkem inteligentní virus, který je schopen mutovat a trošku si s námi hraje. Existuje tam celá řada dalších variabilních faktorů, jak říkám - tři cyklisté, čtyři cyklisté, dva cyklisté, záleží na tom, jestli tomu viru umožníme, aby se mezi námi šířil, nebo nešířil. Pokud budeme chytří a řekneme mu, aby se mezi námi nešířil, tak si třeba užijeme krásné prázdniny. Když teď budeme zlobit, tak prostě o prázdninách budeme dál nosit respirátory, bude nám teplo, budeme nadávat, budeme mít vyrážky na obličeji a budeme nadávat na Ministerstvo zdravotnictví, že to vymyslelo špatně. Ale to je asi normální, my to tak bereme. Jenom na to upozorňuji, že záleží jenom na nás, jestli se nám to podaří. Samozřejmě očkování a všechno to, co můžeme zařídit my, budeme dělat nadále, ale vy nám hodně pomůžete, když se budete sami chránit. Takže PES ne, ale balíčky ano.

Kdy bude dán tento systém opozici k připomínkám? Kdy bude představen veřejnosti? My tento systém připravujeme společně s epidemiology. Velice rád ho budu konzultovat i s opozicí, a dokonce jsem dneska mluvil s panem doktorem Dostálem, který je stínovým ministrem Pirátů, a říkal jsem mu, že moje představa je - protože epidemie podle mě běží bez jakýchkoliv politických ambicí, běží bez ohledu na to, jestli budou, nebo nebudou volby a jestli existuje předvolební boj, nebo neexistuje - že potřebujeme všechny chytré lidi k tomu, aby nám v této situaci pomohli, a já bych velice rád, a to tady říkám s plnou vážností, kdybyste se rozhodli, vy, kteří jste stínoví ministři v jednotlivých stranách, abyste se mi ozvali, a já si s vámi velice rád sednu a podíváme se na to, jaké máte dobré a špatné nápady, budeme o nich diskutovat a budeme bojovat proti epidemii společně. Jak říkám, zdravotnictví a zdraví je důležité pro nás všechny a neměl by to být nástroj politického boje, takže my to s vámi velice rádi zkonzultujeme. A už předtím, než ta otázka padla, tak mě napadlo toto řešení.

Další konkrétní dotazy od občanů - kdy odhadem dojde k otevření fitness center? Jak říkám, data, a nikoliv datumy. To platí i pro další otázky. Kdy dojde k otevření zahrádek restaurací, jejich vnitřních prostor? Kdy dojde k otevření obchodů s oblečením a dalších služeb? Které ročníky škol se nestihnou do konce školního roku vrátit zpět do režimu prezenční výuky? Kdy dojde k obnovení praktické výuky? Tam možná nějaká vlaštovka je, protože o tom už jsme mluvili. Ale zase vám řeknu, že je to jedno z nejbližších balíčkových opatření, ale určitě vám neřeknu, jestli to bude dnes, zítra, za 14 dnů nebo za měsíc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP