(19.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce, ale vyvolal jste faktickou poznámku paní vicepremiérky. Prosím, paní ministryně, máte slovo. Také vám měřím čas.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Ano. Děkuju, pane poslanče. Formulář je v podstatě otázka v řádu dnů. Dopracováváme tam nějaké technické věci, nechceme zase, aby to bylo šito horkou jehlou. Samozřejmě, ten formulář není závazný. Když to někdo podá mimo ten formulář - víte, že to je jakési vodítko, že právě chceme pomoci, chceme metodicky pomoci. Chci upozornit na to, proto jsem se ujala - vy si to pamatujete, když jsme to debatovali, nakonec byl schválen ústavní většinou ten zákon - jala jsem se toho právě proto, že Ministerstvo financí - a ono se to běžně neví, protože každý vnímá jenom rozpočet nebo daně, nebo většina lidí, ale tam je ještě velice významná sekce právní, která mimo jiné dělá arbitráže za všechny resorty, dělá náhrady škody - to znamená, tam je kvalifikovaný právní tým, který se v této oblasti pohybuje, zastupuje u soudu. Ten se bude primárně těmito věcmi zaobírat a já samozřejmě podle nápadu s příslušným náměstkem této sekce podle napadených případů v této věci budeme řešit, zda to zvládá ten odbor, nezvládá, případně posilovat v rámci sekce, takže my jsme na to připraveni. Samozřejmě všechno to dáme na stránky Ministerstva financí, na mé sociální sítě, zveřejníme to. To je běžná praxe, kterou děláme u každé věci, kterou zavádíme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce a nyní pan ministr zdravotnictví Arenberger. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Petr Arenberger Vážený pane předsedající, vážený pane předkladateli, vážená paní vicepremiérko, vážené poslankyně, vážení poslanci, udělal jsem si tady několik poznámek a připravil odpovědi na dotazy, které tady zazněly. Na úvod bych chtěl říct, že z toho, když někdo sleduje naše postupné kroky, které jsme dělali v situaci, a teď si to představme - nastoupíte na ministerstvo, tedy nastoupíte do nějakého vlaku, vidíte, že jede nějakým směrem, a to mluvím o tom mimořádném opatření, a zjistíte, že ten vlak jede na slepé koleji, tak máte dvě možnosti: buď se tvářit, že je to v pořádku, anebo zastavit ho a přestoupit do vlaku, který pokračuje dál. A já jsem zvolil tu druhou variantu, to znamená, že jsem vydal nové mimořádné opatření, které bylo bez vady, aspoň podle našich právníků, a které udržovalo stav té bezpečnosti, kterou nám doporučili epidemiologové. Takže po odborné stránce si myslím, že je to naprosto v pořádku. Jestli je to správné po stránce právní, to nedovedu jako lékař posoudit.

Z mého pohledu předpokládám, že pandemický zákon, který má bojovat s pandemií, kterou tady teď máme, a byl touto Sněmovnou odhlasován, a to napříč politickým spektrem, tak předpokládám, že tato Sněmovna se zamyslela nad tím, jestli nám dává nástroj k tomu, abychom mohli s pandemií pracovat. Základním prvkem, jak už jsem říkal na začátku, je omezení setkávání se potenciálně infekčních osob, a to jsme my všichni tady a to jsou všichni ti, kteří nás třeba teď poslouchají. My se musíme snažit ty rizikové kontakty oddělit. A ještě mi tvrdíte, že pandemický zákon tohleto neumožňuje - tak vaši právníci třeba ve spolupráci s našimi imunology se musejí zamyslet nad tím, jak tohleto napravit. Přece nechceme, abychom opět vyvolávali nouzový stav jen kvůli tomu, že se nemůžeme dohodnout na tom, aby se podařilo pandemii odblokovat. Takže to je můj medicínský pohled, samozřejmě propojený se stanovisky právníků.

Jestli se ptáte, jestli jsem to konzultoval třeba s policií, samozřejmě, konzultoval jsem to s panem vicepremiérem Hamáčkem a ministrem vnitra a ten mi sdělil, že v tomto případě Ministerstvo vnitra, a on tedy osobně ve vládě, respektuje rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví. Vnímám to tak, že chápe situaci tak kritickou, jaká je. Uvědomme si, že ta čísla, co se týče nových případů, co se týče hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče, jsou v této situaci ta nejhorší, která jsme měli na podzim, takže to není na nějakou zábavu. Tady si opravdu musíme uvědomit, že samozřejmě právní stránka je zásadní, ale z hlediska zdraví nás všech je rozhodující, abychom bojovali s pandemií, s virem, a já čekám vaši plnou podporu pro naše občany.

Pojďme na další otázky - jestli to bylo napadeno soudem. Zatím jsme se ještě o tom nedozvěděli. Já jsem hovořil o tom, že jsme dostali předžalobní výzvu na to předchozí mimořádné opatření, a bylo mi řečeno také, proč - protože tam nebyl dostatečně zdůvodněn důvod, proč chceme občany omezit jako ministerstvo. To mluvím teď o tom mimořádném opatření, které vydal můj předchůdce. Tady na toto mimořádné opatření, které jsem vydával v sobotu, na to zatím, co mám informace, Nejvyšší správní soud zatím osloven nebyl. A já si nějak ani nedovedu představit právníka, který by v této situaci se rozhodl a tlačil nás do toho, abychom zcela rozvolnili situaci a zvýšili extrémně riziko toho, že budeme zase muset udělat lockdown. Ale samozřejmě ode mě nečekejte výklad práva, výklad práva je na někom jiném, dokonce ani ne na právnících. Víte, že dva právníci mají tři názory, takže tam si musíme počkat na definitivní stanovisko.

Upravilo ministerstvo ve světle vyjádření Policie České republiky výklad jednotlivých ustanovení? Zatím ne. My předpokládáme, že i výklad Policie České republiky je prakticky v souladu s naší představou, jak by to mělo fungovat. Můžeme se akademicky bavit o tom, jestli to, že policie nemůže zasáhnout v bytě, v mém bytě, kdybych si tam pozval pár kamarádů - myslím, že je to naprosto v pořádku. Já bych neměl radost, kdyby ke mně do bytu vtrhlo komando a několik mých přátel srazilo k zemi jenom proto, že nemáme roušky a že je nás tam o jednoho víc, než nějaké moje mimořádné opatření předpokládá. Ale myslím si, že to, co jsme udělali, je signálem pro nás všechny, že ideální je takovouto situaci doma nezpůsobovat.

Takže znovu říkám, situace není dobrá a jenom ti největší furianti by si doma udělali mejdan. Tak to prosím nedělejte a nečekejte na to, jestli policie přijde, nebo nepřijde. Myslete hlavou a rozhodněte se naprosto svobodně, ale rozhodněte se tak, jak už jsme postupovali za poslední rok. A já myslím, že většina z nás perfektně ví, jak se chránit. Vždyť se podívejte, žádný poslanec nesáhne na mikrofon, ale mačká na něj takhle loktem. Čili víme všechny postupy, které jsou potřeba k tomu, abychom chránili jak sebe, tak naše okolí. Jenom je to takový signál: Dělejte to dál a ochráníte zdraví jak sebe, tak svých nejbližších, tak i svého širokého okolí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP