Úterý 20. dubna 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Radek Vondráček)

530.
Informace vlády k událostem ve Vrběticích v roce 2014

Bod byl přerušen v okamžiku... K hlasování pan poslanec Feranec.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Vážení pánové, já jenom při hlasování 168 - záznam zápisu neodpovídá mojí vůli. (Smích v sále.) Nezpochybňuji hlasování. (Pobavení v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Byl jste pro, nebo proti tedy, pane kolego? Já jsem to...

 

Poslanec Milan Feranec: 168 - záznam, že jsem byl pro, neodpovídá mojí vůli. Nezpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano. Já jsem neslyšel to "pro". Omlouvám se. Takže budeme pokračovat v rozpravě. S přednostním právem - a teď nevím, jestli byl přerušen někdo... (Hlásí se poslanec Bartošek.) ... k hlasování. Pan předseda Bartošek. Jinak dám slovo panu poslanci Volnému, protože ten byl přerušen. (Poslanec Bartošek hovoří s předsedajícím mimo mikrofon.) Tak já poprosím pana poslance Volného, který byl z časových důvodů přerušen v rozpravě, aby dokončil svůj projev.

S náhradní kartou číslo 26 hlasuje pan poslanec Skopeček.

 

Poslanec Lubomír Volný: Tak já si musím jenom připomenout, kde jsem skončil. Takže to asi zopakuji od začátku, abychom si to zopakovali. Nejdůležitější je říct, co se stalo v roce 2014. V roce 2014 někdo od nás vyhodil do vzduchu sklad ve Vrběticích, protože jsme potřebovali zamaskovat to, že jsme dodávali zbraně a střelivo muslimům z Islámského státu a ukrajinským neonacistům.

Předpokládám, že mezitím si mohli diváci, kteří sledovali přímý přenos České televize i přímý přenos na mé facebookové stránce, ověřit tato fakta z veřejného prostoru. Takže naše zbraně byly evidentně používány jak členy Islámského státu, tak ukrajinskými neonacisty a dodnes se nepodařilo zjistit, přestože všechny ty zbraně mají svou identifikaci, tak se nepodařilo zjistit, odkud se ty u nás vyrobené zbraně do Islámského státu anebo k těm ukrajinským neonacistům z Pravého sektoru dostaly.

Co se děje dnes? Dnes se děje to, že si tady úzká skupina lidí, která je... no, to není dobré, tady musíme jít... která je ekonomicky zainteresovaná v tom, aby Rosatom byl vyloučen ze stavby českých jaderných elektráren, a která je ekonomicky zainteresovaná v tom, aby tyto elektrárny dostavěl dnes již kanadský zbankrotovaný Westinghouse, tak se tady snaží vyvolávat primitivní rusofobní tendence v této zemi podobnými vyjádřeními, jako například ministr kultury, který tady hovořil rasisticky o typickém ruském chování, a také porušováním zásad právního řádu, kdy nás tady pan ministr kultury nekulturně vyzýval k tomu, abychom ve 21. století nečekali na důkazy, nechtěli důkazy, abychom nechtěli soudní přezkum, abychom nechtěli znát pravdu a abychom rozhodovali jenom na základě svých politických názorů a na základě politické objednávky. Tak jak to říkal, že to bylo skvělé v tom holandském parlamentu a v holandské vládě, kde ani jeden z nich nečekal na to, co zjistí vyšetřování, nečekal na to, co zjistí soud, a to vůbec nevadí, že nebyl soud, podstatné je jenom to, že byli jednotní. A jak tohle mi připomíná sovětské politbyro a možná dnešní čínské politbyro, to ani nemůže být prostě přesnější. My nepotřebujeme zákony. Nepotřebujeme policii, nepotřebujeme vyšetřování, nepotřebujeme soudy. My se prostě rozhodneme, kdo to udělal, my si to odhlasujeme jako komunisti v Sovětském svazu anebo komunisti dneska v Číně. Pak toho člověka vezmeme na stadion, tam ho popravíme a rozebereme na orgány. To je opravdu uvažování hodné neofašisty dnešních dnů, protože skutečný demokrat a člověk, který ctí svobodu a právní řád a právní stát, nikdy nedopustí, aby se rozhodovalo bez vyšetřování, aby se rozhodovalo bez soudu.

Víte, jaký je rozdíl mezi údajně úspěšnou českou BIS a tou strašně neschopnou ruskou nebo ruským bezpečnostním aparátem? Že zatímco my nemáme nic, co by se tady mohlo zveřejnit, protože my nemáme ani na veřejnosti ty fotky, tak ti Rusové mají ve vězení dva reálné lidi, proti kterým mají reálné důkazy o tom, že se chystali zavraždit běloruského prezidenta i s jeho rodinou. Mají důkazy o tom, že v tom měla prsty americká CIA. Takhle já si představuji práci zpravodajské komunity.

A všem, kteří se teď dívají, i vám všem, kolegové, doporučuji knihu Akvárium od prvního ruského agenta GRU, který přeběhl do Anglie. Je to dokonalá ukázka toho, jak tajné služby vždycky fungovaly, fungují a fungovat budou. Tajné služby vykřikují o agentech jedině v případě, že je mají v hrsti, mají je ve vězení, anebo jako Izraelci, když je zabijí. Když taková tajná aktivní služba, jako je Mossad, zabije nějakého muslimského teroristu, tak se postaví před kamery a řeknou: Zabili jsme tohoto teroristu, protože to je terorista, a tady jsou důkazy. A takhle se pracuje v případě skutečných akcí.

A jaká je další úloha zpravodajských služeb? Dezinformace, vyvolávání nálad ve společnosti, rozehrávání zpravodajských her. A to je přesně to, co dělají v současné době ty kdysi české zpravodajské služby, které jsou dnes pod přímou kontrolou NATO. Pokud si velitel BIS zajede pro medaili do amerického Langley a potom mi tady někdo bude vykládat, že my máme nějakou českou BIS, tak je to k smíchu. Ten člověk vstoupil do tak chráněného prostoru, že tam prostě mohl podepsat vázací akt, mohl se stát agentem CIA a není důvěryhodný pro českou službu. Není důvěryhodný. Je agentem cizí mocnosti a už by nikdy BIS neměl vést. To je úplně jedno, jestli takový člověk vstoupí na půdu ruské ambasády, nebo do Langley. On má být českým agentem, a ne agentem někoho, o kterém teď tvrdíme, že je spřátelenou zemí. Viděli jsme to při posledních volbách ve Spojených státech, jak strašně rychle se z přítele může stát nepřítel a z nepřítele přítel. Šéf BIS má sloužit pouze českým občanům a nikomu jinému.

Proto tvrdím, že v této republice už vlastně české bezpečnostní služby neexistují. Jsou to bezpečnostní služby, které jsou politickým tlakem z této Sněmovny, a nikoliv politickým tlakem voličů, ale politickým tlakem této Sněmovny tlačeny do toho, aby se staly bezpečnostními službami cizích mocností, které pracují ve prospěch korporátního fašismu a v neprospěch občanů této země, protože akcí této zpravodajské provokace a této rozehrané zpravodajské hry bude - opakuji - pokud se vám ji podaří dohrát až do konce, a já doufám, že ne, já doufám, že vám i vaši voliči dají najevo, že už je s tím Ruskem unavujete, že už jste trapní a že je to fakt nebaví poslouchat z vašich úst hloupé strašení Ruskem - předpokládám, že i vaši voliči jsou dostatečně inteligentní, aby pochopili, že války se vedly vždycky kvůli zdrojům, ideologii nebo ženám. Rusko nemá žádnou ideologii, kterou by chtělo šířit, zdroje má takové, že je nemůže samo nikdy spotřebovat, ženy mají jedny z nejkrásnějších na světě a pořád je jich tam víc než mužů. Rusko nemá žádný klasický důvod vést válku.

A není to Rusko, které se blíží k našim hranicím. Byli jsme to my, kteří vstupem do NATO, které už předtím rozpoutávalo nelegální války, tak my jsme vstupem do NATO přiblížili NATO k hranicím Ruska. Bylo to bez referenda, nikdo se neptal občanů této země, jestli chtějí skočit z Varšavské smlouvy do NATO. Tehdejší vláda neměla tu odvahu zeptat se občanů, protože také plnila nějaké už v té době globalistické zadání. A vy se bojíte kupříkladu schválit zákon o referendu, který by obsahoval i možnost, aby se tento národ rozhodl, jestli chce být v NATO. A jak říkám, i vaši voliči už jsou unaveni z toho, jakým způsobem tady prosazujete rusofobii, ani vaši voliči nebudou chtít platit za energie, za benzin, za plyn, za elektřinu o 200, o 300, o 400 % víc, než platili dodnes, když nám doma svítí a hřeje nás to odporné nebo ty odporné uhlovodíky a naše auta pohánějí ty odporné uhlovodíky z Ruska, které my tak strašně nedobrovolně dovážíme přes Německo, protože nám to Ukrajina kradla, a Německo se snaží zoufale dostavět Nord Stream 2 proti vůli půlky Evropské unie.

Jak vás podpořilo Německo tady v tomto? Vyhlásí nové sankce vůči Rusku kvůli výbuchu ve Vrběticích před šesti, sedmi lety? Podpoří nás tím, že uvalí sankce sami na sebe, zastaví si plynovod Nord Stream 2 a přestanou používat Nord Stream 1? Opravdu to udělá Německo? Neudělá vůbec nic.

A prozatím nás také nikdo nepodpořil, protože stejně jako prezident této republiky očekávají, co se z tohohle českého pukavce vylíhne na mezinárodní scéně, protože to je český pukavec, který to tady měl jenom zasmrdět protiruskou fobií a který měl vyvolat v lidech nenávist k Rusku tak, aby podpořili vás, kteří jste zkorumpovaní Westinghousem, aby se tady dostavělo s pomocí kanadské firmy, která nebyla schopna dostavět své poslední dva projekty.

A jak jsme si už řekli, ostatní firmy, které jsou zapojeny do tohoto tendru, nemají šanci jej splnit, protože by nám musely dodat prototyp, nevyzkoušený prototyp technologie, o které neví nikdo, jestli by byla bezpečná a kterou byste přímo ohrožovali zdraví, majetek, ale i životy milionů lidí v České republice. Chápu, že peníze jsou mocný čaroděj. Kvůli penězům, kvůli kufříkům od covidové mafie jste tady schválili pandemický zákon, nebo jste mu nezabránili. Kvůli kufříkům od Westinghousu a ideologickým pokynům budete ochotni riskovat zdraví a životy milionů občanů v České republice, ale ti lidé by to měli vědět. Takže nepočítejte s tím, že vám to takhle jednoduše projde. Neprojde, dokud neprosadíte předčasné volby nebo dokud my nebudeme zbaveni svých mandátů nebo se nestane z vůle vyšší moci cokoliv jiného, tak o tom pravidelně uslyšíte.

A řekl bych, že nálada ve společnosti je taková, že až tady po volbách s 30 až 40 poslanci Volného bloku přijdeme, tak se budete hodně divit tomu, že vaše protiruská rusofobní agresivní agenda narazí na velmi tvrdý odpor, protože nemusíte být rusofilem a nemusíte si myslet, že Rusko je nejdokonalejší zemí na světě, ale stačí, když nejste rasista, xenofob, jste svobodomyslný demokrat a v okamžiku, kdy Rusko řekne, že dvakrát dva jsou čtyři, tak vy souhlasíte, protože to tak je.

Ale tady jsou lidé, kteří veřejně prohlásili, že se budou raději mýlit s NATO, než aby měli pravdu s Ruskem. A to je přesně to, kam vy ženete tuto zemi. Ženete ji do obchodní války, ženete ji do energetické války a vůbec si neuvědomujete, když bubnujete na bubny války - té horké - že ona někdy přijde dřív, než jste čekali. A jednoho dne může i vás zastihnout doma v noční košilce nebo v trenkách. A potom se budete divit úplně stejně jako ti, kterým se to stalo opakovaně v historii.

Takže já vám děkuji a poprosím vás o podporu našeho usnesení, kterým bez důkazů - protože je nepotřebuji a vy je také nepotřebujete, ty důkazy, říkal to tady pan ministr Zaorálek - odsoudíme teroristický útok CIA na území České republiky, který provedli ti Američané, kteří mají úplně typické americké chování, takže nejdřív střílejí a potom přemýšlejí, anebo si řeknou: Zabijte je všechny, pánbůh si je přebere. To jsou ti zlí Američané. Protože když tady můžeme mít zlé Rusy, tak proč bychom tady nemohli mít masové vrahy z Vietnamu, ty, kteří sypali agent orange po celém Vietnamu, ty, kteří používali biologické zbraně proti vlastním občanům, tuším dvacet let. A dodnes by to byla konspirační teorie, kdyby nějaký whistleblower ty materiály nevynesl. Kdo z vás to ví? Kdo z vás ví, že několik vlád a několik prezidentů Spojených států amerických aktivně zkoušelo biologické zbraně na vlastních občanech? Kdo z vás ví, že Američané vycvičili iráckou slečnu, aby srdceryvně vykládala, jak iráčtí vojáci vyhazovali nemluvňata z inkubátorů? Kdo z vás to ví? Není to konspirační teorie, je to pravda. Ti, co nám vyhodili do vzduchu sklad ve Vrběticích, Američané, tohle dělali. Kdo z vás si vzpomene na to, jak Američané popírali, že vraždí civilisty a novináře v Iráku? Do okamžiku, než přišlo WikiLeaks, tak to byla jenom konspirační teorie. V okamžiku, kdy se ta konspirační teorie potvrdila a unikly důkazy, tak se nerozjíždělo nic proti armádě Spojených států, rozjela se válka proti whistleblowerům a vžil se pojem dezinformace, konspirační teorie.

A my dneska žijeme ve věku konspiračních teorií. Před rokem, kdy jsme vám říkali, že budou covid pasy, před rokem, kdy jsme vám říkali, že budou zavřené oblasti, že tady budeme chodit v rouškách a tak dále a tak dále povinně, tak to byla všechno konspirační teorie. A dneska už si ministři této vlády klidně napíšou, že bez covid pasu se nedostanete do restaurace.

To je krásné ticho. A proč je tady ticho? Protože vy víte, že to je pravda. Ale taky víte, že stranicky nemůžete dělat nic jiného, pokud chcete být tady v baráku příště a být poslanci, tak musíte podpořit tohle protiruské svinstvo, protože když to nepodpoříte, tak nebudete na kandidátce. A když nebudete na kandidátce, tak nebudete zvoleni a nebudete poslanci a nebudete se tady moct tak hloupě usmívat, protože se budete muset vrátit do knihovny a tam srovnávat knihy.

Takže ano, vy možná rozhodujete o tom, jestli vy, vaše děti a vaši rodiče, někdy uvidí takový ten záblesk. Ten hřib, ten už neuvidíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní jako další vystoupí pan... Jo, dáme prostor tady. (Dezinfekce řečnického pultu.) Nyní vystoupí pan poslanec Jan Čižinský a připraví se pan poslanec Zdeněk Podal. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Čižinský: Dámy a pánové, jednáme zde ve velmi závažné záležitosti. Všichni víme, co se stalo. Agenti Ruské federace teroristickým činem vyhodili do povětří sklady v naší zemi a zabili dva lidi. Mohlo to dopadnout i mnohem hůř, to si každý z nás je schopen představit.

Trochu mne mrzí, jak k tomu přistupují naši ministři. Domnívám se, že v tuto chvíli by tady měl být premiér, měli by tady být naši siloví ministři a demonstrovat jednotu a hrdost naší země v této chvíli.

Když jsem poslouchal pana ministra Hamáčka, trochu mě zaskočila situace, že říkal, že doufá, že nějaká podobná rána už naši zemi nepotká. Myslím, že bychom měli mít vládu, která je připravená a připravena podobným situacím velmi pevně čelit. Chtěl bych vyzvat k tomu, abychom v česko-ruských vztazích nastolili plnou reciprocitu a abychom se definitivně zbavili všech pozůstatků invaze z roku 1968.

Ještě trochu zhodnotím přece jenom uplynulé týdny a měsíce tady ve Sněmovně. Nebylo nás tady mnoho, kdo jsme se snažili o neschválení zákona ohledně Dukovan. Musím přiznat, že jsme obstruovali, abychom zabránili vzniku další závislosti na autoritativním režimu Ruské federace. Bylo nám totiž i bez Vrbětic jasné, jak nebezpečné je mít jakoukoli závislost na Ruské federaci a ještě ji posilovat.

Dovolte mi taky, abych poděkoval všem, kdo přispěli k rozkrytí útoků ze strany Ruské federace na naši zemi. A dovolte mi taky ocenit práci skupiny Bellingcat. To je skupina, která sází na občanskou společnost, funguje velmi dobře a také oni se podíleli na tom, že nyní máme informace, které máme.

Volání po jednotě je správné v této Sněmovně. Skutečně bychom měli být jednotní a skutečně vláda by tady měla jasnou pozici reprezentovat. A správné je volání po pevných krocích a profesionalitě.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Zdeněk Podal a připraví se paní poslankyně Alena Gajdůšková. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Podal: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, nejdříve bych rád vyjádřil účast těm postiženým, kteří tam zemřeli, a jejich rodinám, protože to si myslím, že je to podstatné na celé věci.

Druhá věc, která mi nedala než vystoupit, je moje účast v práci spojovacího vojska, kde jsem působil před revolucí a po revoluci. Můžu vám říct, že tenkrát všichni, kteří jsme tam byli a pracovali pro stát, tak jsme se styděli. Styděli jsme se obrovským způsobem, protože tam někde se zadělalo na ty Vrbětice, na ta svinstva, která se pak děla, na dojení armády, kdy vyvolení přicházeli a vykupovali z armády, vyzobávali to, co tam mělo ještě cenu a smysl. To byly například PV3S skříňové, já jsem je měl přímo v enzetu, proto vím, o čem mluvím. To byly dokonce modernizované mašiny, které ještě ani armáda neměla, a už se prodávaly do civilu. A já jsem se ptal těch hochů, kteří tam jezdili s těmi zlatými řetězy a prsteny, a říkám: Co s tím budete, chlapi, dělat? K čemu vám bude sto V3S? A oni říkali: Jo, pane, to jde do Afriky, tam dáme písečný filtry, tam to zrenovujeme a za to bude balík! No ano, bylo to tak. Pak chytly naše tanky v pouštní úpravě na polských lodích. Takhle se zacházelo s armádou, takhle se dojila. Já doufám, že to skončilo, nevím, dneska ty informace nemám. Dokonce bych řekl, že smůla byla, že armáda v té době neměla žádnou ochránkyni, kterou má dneska v poslankyni Černochové, prostřednictvím pana předsedajícího. Tenkrát se nás nikdo nezastal, měli z toho akorát legraci. Transportér se prodával za cenu šrotu, můžu vám říct, za 30 000, to bylo směšný. Umíte si představit, kolik na tom vydělali? A takhle to pokračovalo až k těm Vrběticím. Jak se tam mohlo objevit tolik výbušnin, tolik zbraní, kde k tomu přišli? No, já určitou představu mám, protože se rozkradly sklady milicí, rozkradly se sklady vojenské. Kdybyste viděli ty lidi, kteří to vykupovali, za 12 000 novou V3S enzetovou, jedno kolo 3 000, má jich dvanáct mimochodem včetně rezerv. Tak si spočítejte, kolik ti chlapi vydělali na jednom autě. A to brali ode mě stovky těch enzetů.

Takže já jenom chci říct, vezměme si z toho poučení. S tímhle už nic neuděláme, co se stalo, ale do budoucna chraňme naši armádu, nenechme ji zase rozkrádat a snažme se, aby byla slušnou armádou, která se za nás politiky nebude muset stydět. Já vám děkuji. (Ozývá se potlesk.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní požádám o vystoupení paní poslankyni Alenu Gajdůškovou a připraví se paní poslankyně Helena Langšádlová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji, vážený pane předsedající. Paní poslankyně, páni poslanci, vážený pane ministře, já se pokusím na tu věc podívat trošku z úhlu pohledu lidí ve Vrběticích a z okolních obcí.

Mezinárodněpolitické vazby a důsledky výbuchu muničních skladů už zde byly rozebrány. Za sebe jen řeknu, že odhalení ale příčin výbuchu muničního skladu ve Vrběticích je opravdu šokující a pro nás v té oblasti ještě více. Víte, je děsivé zjistit, že místo, kde žijete, je cílem teroristického útoku.

Historii celé té záležitosti tady popsala paní poslankyně Černochová, další postupy ze strany vlády, jak se ta věc řešila, o tom mluvil pan poslanec Jurečka.

Pro lidi, kteří se museli pětkrát evakuovat, neměli a někteří dodnes nemají ke svým pozemkům, vlastníci lesů mají zmařené své investice, by ale tato situace tak, jak vyústila, měla znamenat, že jejich nároky budou již rychle vypořádány. Tam se totiž odkazovalo na to, že vypořádat ty věci musí viník toho všeho. My dnes viníka, jak se zdá, víme. Zlínský kraj eviduje přes sto žádostí na směnu pozemků nebo vyplacení náhrad za ty pozemky. A tady musím vzpomenout a říct, že to bylo především Ministerstvo vnitra po roce 2014, které velmi a velmi se snažilo pomoci, jednak samozřejmě zajistit bezpečí v tom reálu, ale také řešit vlastnické vztahy a lidi odškodnit, co to šlo, vyjít jim vstříc v možnosti náhrad nebo směn jejich pozemků.

Zajištění bezpečnosti a celého areálu ve Vrběticích vázalo po celých šest let jednu třetinu kapacit Policie České republiky ve Zlínském kraji. Vázalo na sebe služby zdravotnické záchranné služby a hasičského záchranného sboru. Ti lidé tam sloužili, jak se říká, 24/7, skutečně nepřetržitě, a kdybyste se tam šli podívat, tak to bylo v zimě, v blátě, prostě je to v lesích a skutečně to tam ti lidé neměli jednoduché. Patří jim skutečně velké poděkování za zvládnutí té situace. My zde mluvíme o dvou mrtvých a já chci vyslovit svůj hluboký soucit s pozůstalými, ale je třeba říct, že tam byly ohroženy stovky lidí, především z řad hasičského záchranného sboru. Ti hasiči tam nastoupili bezprostředně poté, co byl ten první výbuch, a bylo jenom velké štěstí a profesionalita velení hasičského záchranného sboru, že tam nezůstali další lidé.

I to je potřeba dát na misky vah pro to, jak závažná situace nyní je. Jsem přesvědčena pro to, že Poslanecká sněmovna musí zaujmout stanovisko k této záležitosti, ať už v mezinárodněpolitickém kontextu, nebo i k situaci přímo ve Vrběticích a okolních obcích.

Kolegyně a kolegové, dovolte mi ještě doplnit informaci, že situací ve Vrběticích se zabývalo včera i jednání zastupitelstva Zlínského kraje. Přijalo i z naší iniciativy usnesení, které žádá o urychlení řešení odškodnění občanů i firem. Ukládá Radě Zlínského kraje připravit souhrnný materiál o Vrběticích a koordinovat komunikaci s obcemi k dořešení důsledků výbuchu. Dovolte, abych vám toto usnesení - je relativně krátké - abych vám ho přečetla.

Zastupitelstvo Zlínského kraje žádá Vládu České republiky o urychlení a dokončení odškodnění občanů a firem, kteří utrpěli újmu s souvislosti s mimořádnou událostí ve Vrběticích ve dnech 16. 10. a 3. 12. 2014.

Za druhé, ukládá Radě Zlínského kraje vyhotovení souhrnného materiálu v souvislosti s mimořádnou událostí ve dnech 16. 10. 2014 a 3. 12. 2014 ohledně odškodnění občanů ze strany státu a jeho předložení za Zastupitelstvo Zlínského kraje.

Za třetí, ukládá Radě Zlínského kraje koordinovat komunikaci s postiženými obcemi s cílem dořešit další následky těchto událostí a průběžně o těchto jednáních informovat zastupitele Zlínského kraje.

Na základě tohoto usnesení snad mohu říci, že jako Zlínský kraj jsme připraveni se podílet a spolupracovat s vládou na rychlém dokončení řešení areálu muničního skladu ve Vrběticích a odškodnění, dotažení odškodnění občanů dotčených výbuchy ve Vrběticích. Děkuji vám, kolegyně a kolegové, za podporu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí paní poslankyně Helena Langšádlová a připraví se pan poslanec Leo Luzar. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Asi jsme všichni byli v šoku, když jsme v sobotu viděli zprávy o bezprecedentním útoku ve Vrběticích. V tuto chvíli patří poděkování především všem, kteří se podíleli na odhalení a vyšetření tohoto útoku. Ale jaká je naše role v tuto chvíli? Jsou to kroky, které povedou k posílení naší bezpečnosti a zajištění naší suverenity. Já se plně ztotožňuji se všemi návrhy, které tady četl pan kolega Jan Bartošek. Jsou to návrhy koalice SPOLU a budu moc ráda, pokud je podpoříte.

Ano, máme snížit počet lidí na ruské ambasádě, koordinovat kroky se spojenci, požadovat náhrady škod, máme posílit Alianci tak, aby věnovala i těmto novým hrozbám pozornost, protože z posledních let máme mnoho zpráv o intervenci Ruska, nejenom ty, co tady říkal velmi přesně pan ministr Zaorálek o situaci na Ukrajině, o tom, co se odehrálo při sestřelení letadla a o zásazích do voleb, referend a tak dále. A já jsem tady o tom mnohokrát v posledních letech mluvila.

Já si myslím, že my se máme zamyslet nejenom nad Vrběticemi, protože to je špička ledovce. Vrbětice jsou špička ledovce toho, co se u nás a v ostatních zemích odehrává, ale my se máme zamyslet nad systémem. Jsem velmi ráda, že jsme tady, my jenom máme akční plán a byl proveden předtím audit, ale bohužel, nové kroky v rámci akčního plánu nebyly naplněny. Nebyly naplněny a to je podle mě velká chyba.

V tuto chvíli - a to bych chtěla poděkovat vládě - byla včera, možná trochu symbolicky, přijata Národní strategie pro čelení hybridním problémům, protože víme všichni, že formy útoku, formy zasahování do naší suverenity, jsou v posledních letech velmi rozmanité. Chtěla bych upozornit, že nemůžeme pouze přijmout tuto strategii, ale musí k tomu být opravdu dobrý akční plán, ale především musí být naplňován.

Víte, kolegové, že jsem tady již před třemi lety navrhovala zřízení vyšetřovací komise Parlamentu České republiky pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů na vnitřní záležitosti českého politického systému. Argumentovala jsem tenkrát tady slovy velmi podobnými, jako dnes tady zaznívají. Ano, naší povinností musí být učinit kroky, systémové kroky, aby naše společnost byla odolnější. Jde o to, abychom byli do budoucna zemí bezpečnou a suverénní a v souvislosti s tím, co se odehrává, a říkám, s mnohým, co tady dnes zaznělo, se shoduji, bych chtěla upozornit na jedno téma - nebo vlastně na dvě - o kterých jsem mluvila v posledních měsících.

První jsou dezinformace. V souvislosti s Vrběticemi, vzápětí po oznámení poté, co si premiér s prvním místopředsedou vlády stoupli před kamery, tak se začala sociálními sítěmi, což je takové naše nové bojiště, šířit spousta dezinformací o Vrběticích. Spousta dezinformací. Dokonce když jsem se seznámila s některými analýzami, tak k čemu nám tady došlo? Bezprostředně po zveřejnění existujících důkazů o zapojení agentů GRU na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích se ve většinou apolitických skupinách zaměřených na protest proti covidovým opatřením, skupinám rodičů nesouhlasících s testováním, začaly objevovat příspěvky obhajující Rusko, zpochybňující české tajné služby, šířící obavy z války či se jménem českého lidu omlouvající Vladimiru Putinovi.

Dámy a pánové, to není náhoda! Ony totiž už ty dezinformace o covidu byly z velké části šířeny z ruských zdrojů, a dlouhodobě. Píše se o tom například i v dokumentu Evropské komise, který jsme projednávali na výboru pro evropské záležitosti. Já bych tady s těmito příklady mohla pokračovat, ale já bych opravdu v tuto chvíli tak, jak vláda nebrala mé apely, ale apely mnohých z vás vážně komunikaci okolo covidu, okolo očkování, já bych vás chtěla moc poprosit, abyste šíření dezinformací v tomto případě opravdu brali vážně, protože to je vlastně zpochybňování institucí, zpochybňování rozhodnutí Poslanecké sněmovny, vlády a z těch průzkumů, které tady máme, tak je tady už 20 až 30 % lidí, kteří těmto dezinformačním narativům, konspiračním teoriím zkrátka důvěřují. A to je hrozba, hrozba pro nás pro všechny.

V tuto chvíli bych chtěla zdůraznit, že všichni chceme diplomatické řešení. Nikdo nechce žádnou válku, válečný konflikt, ale na druhou stranu všichni víme, že v případě Ruska musíme vyjádřit naprosto pevné postoje, naprosto jasné názory, protože všechno ostatní bude bráno jako slabost. My vidíme, co se odehrálo s diplomaty. My jako země napadená, jsme prokazatelné agenty ruské federace poslali domů, a to ještě asi ne všechny, a vzápětí bylo ještě ve větším množství vykázáno asi 20 našich diplomatů. U toho nesmí zůstat, protože to by nebylo vyhodnoceno jako dobrá vůle ke komunikaci, ale bylo by to vyhodnoceno jenom jako naše slabost.

Takže moc prosím vládu, aby brala vážně dezinformace a aby využívala svých kapacit ke strategické komunikaci. To je jeden z nástrojů, jak čelit dezinformacím. A vláda má své kapacity.

Druhá věc, které bych se chtěla věnovat, je Rosatom. Já jsem tady na tom místě, dámy a pánové, v posledních měsících stála mnohokrát. Moc jsem vás prosila, abyste brali vážně to, co říkají naše zpravodajské služby, abyste brali vážně usnesení vlády, protože já jsem opravdu celou dobu jenom chtěla, abyste zohlednili usnesení vlády k bezpečnostním aspektům výstavby Dukovan. Tak opět říkám: Berme toto vážně, trvejme na zapracování těchto bezpečnostních zájmů státu do zadávací dokumentace. Učiňme kroky, aby opravdu bylo naplněno to, co tady bylo deklarováno, to znamená, aby se Rosatom nepodílel jako přímý dodavatel, subdodavatel anebo předáním licence.

Dámy a pánové, žijeme v nesnadných časech a já bych chtěla vyjádřit i to, že rozhodně nejsem proti ruským občanům. My jsme tady s mnohými z vás založili i Skupinu přátel Ruska. Myslím si, že je potřeba vést i dialog, ale opravdu jasný, s jasnými pevnými reakcemi na situaci, jako je ta dnešní, když je ohrožována naše suverenita, když je ohrožována naše bezpečnost.

Dámy a pánové, máme velkou výhodu v těchto časech, jsme pevnou součástí Severoatlantické aliance i Evropské unie, tak je velice důležité, abychom tato spojenectví i v tuto chvíli, i ve chvíli, kdy my sami jsme ohroženi, využili, protože právě solidarita, vzájemná podpora je nesmírně důležitá v tom, abychom obstáli proti hrozbám, kterým čelíme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Leo Luzar. Zatím je to poslední přihláška do obecné rozpravy. Tak, pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážený pane ministře, jsem rád, že zde jste, vy jste měl dneska opět vcelku dobrý projev, jste dobrý řečník. Ale použil jste argumenty, které nebyly až tak v pořádku. Mluvil jste dobře, ale jednostranně. Jako bývalý ministr zahraničních věcí jistě víte, jak (je) svět bipolárně rozdělen, svět, který mnohdy bojuje prostředky nečestnými, a tajné služby nepovažuji za úplně čestné složky armády, které nějak fungují, v tom světě bojuje.

Hovořil jste o katastrofě letadla, o těch mrtvých, samozřejmě, že je to tragédie, a budu velice rád, když ti, kteří to způsobili, budou potrestáni, všichni bez rozdílu, a ne, že se to bude zneužívat. Protože samozřejmě nejhorší je, a to živí ty dezinformace, je zneužívání informace a posunutí jí někam. Mohl bych tady připomenout situaci Američanů v Iráku při generálu Sulejmánímu, kdy zemřeli civilisté, vojáci spřátelené armády, to byli Iráčané, kteří tam byli v uvozovkách spřáteleni v cizím státě. Přesto Američané tam hodili raketu. Mohl bych hovořit o Mosadu a fyzikovi Fachrízádehovi, civilistovi, kterého zabila bomba jenom proto, že dělal jaderný výzkum. A to ještě Izraelci ani nevědí, jestli ten jaderný výzkum bude, nebo nebude a v jakém je stavu. Osobně si myslím, že Írán není schopen vyrobit jadernou zbraň na rozdíl od Izraele, který (ji) dle všech odborníků má a přesto to popírá.

To jsou věci, které v tom světě jsou. Já si myslím, že ti, co se zajímají o zahraniční politiku, se nemusejí přesvědčovat o tom, že svět není černobílý a není dobrý a špatný. Ale celou dobu dnešní rozpravy tady zaznívalo, že my patříme k té dobré části světa a jediní špatní jsou ti na východ, to zlé Rusko. Nedělám si iluze o Putinově Rusku. I ruští komunisté, kteří jsou v opozici v Rusku, mají velké výhrady k hospodářské politice Putina a dalším záležitostem a není to tam žádná procházka růžovým sadem v tom Rusku, to si jistě dokážeme říct, zvlášť když na jeho hranicích se soustřeďují vojska, bojuje se na Ukrajině, bojovalo se v Karabachu, Turecko a další. Mezinárodní situace v této době opravdu není dobrá.

Přesto tady hovoříme o nějakém jasném definovaném nebezpečí, vzpomínaje na situaci, která tady nastala před sedmi lety. Byly tu desítky projevů po výbuchu ve Vrběticích tady u tohoto pultíku, které se tím zabývaly a rozebíraly všechny situace. Ale je to sedm let a já si myslím, že máme jeden obrovský dluh. Dluh vůči občanům Vrbětic, aby se dozvěděli, co se tam vlastně v těch Vrběticích stalo. Tady se říká: Ano, byl to útok asi ruských agentů, kteří tam asi dali nějakou výbušninu a ona vyhodila tyto dva sklady do povětří. A to byla chyba, protože ty sklady měly vybuchnout někde cestou a mohly dokonce způsobit větší škody. Tak zní oficiální informace, která zazněla médii, která zazněla i z úst ministra Hamáčka, kterou tady opakoval a byla diskutována. Ale žijeme ve svobodném světě informací a již dneska tady jsou informace o bulharské stopě ve Vrběticích, kdy bulharský obchodník se zbraněmi Gebrev popírá tvrzení českých vyšetřovatelů, že celý rok nechtěl žádné zbraně z Vrbětic vyvézt. On nepopírá, že tam byly, jeho majetek, zboží, jak se vyjádřil pan premiér, ale že ho nechtěl vyvézt, že tam mělo zůstat a že nejsou žádné argumenty, které by svědčily o tom, že to chtěl vyvážet. On je tu měl uskladněny. To je takový drobný rozpor, přesto se tady používal. A zůstáváme u toho rozporu někde ve vzduchu. Ale to je nepodstatné, protože přece ti zlí Rusové... A netvrdím, že jsou hodní.

Další rozpor, který se objevuje, je rozpor u české firmy Imex Group, ostravská firma. Jsem z Ostravy, jsme vlastně krajané z této oblasti. Víme, a to byl taky jeden z důležitých argumentů, který zazníval před sedmi lety u Vrbětic, že ta firma tam měla nehorázný nepořádek. Nehorázný nepořádek v evidenci! Nehorázný nepořádek ve skladování! Nikdo nevěděl, jaké zboží, kolik zboží, v jakých historických skupinách, co tam vlastně je. Svého času se hovořilo o protipěchotních minách z Maďarska, zakázaných konvencí, které se tam najednou někde objevily. Jak je to možné? No, my jsme nevěděli, že to jsou miny zakázané. Ale přesto, vzpomeňme si na ty debaty. Nebudu je tady vytahovat, abych každému, kdo tady dneska vystupoval, připomínal jeho slova před sedmi lety.

Ale na tom se asi shodneme, že ta firma - soukromá firma - tam skladovala zbraně, munici neznámého původu, neznámého množství a neznámého účelu. Objevily se informace, že to má být delaborovaná munice, že se má delaborovat - předělávat na výbušniny a používat v civilním sektoru. Je to pravda? Nedluží tady vyšetřovatel nějakou informaci? Nedluží něco občanům Vrbětic, aby je informoval o tom, co se vlastně v katastru jejich obce dělo?

Hovoří se tady o tom, že by Rusko mělo odškodnit - ano, pokud způsobilo tuto škodu, určitě ano. Ale musím se ptát, a zaznělo to včera ze Senátu v rámci jejich usnesení, dokonce do Rady bezpečnosti OSN to potáhneme, aby ti zlí Rusové odškodnili. Budu rád, když kolegové senátoři do Rady bezpečnosti vezmou i dluh Německa za druhou světovou válku, na který tady marně čekáme už tolik let. To ty občany Vrbětic neuspokojí, když od války tady čekáme, my všichni občané České republiky, na odškodnění. Já bych nerad, aby 75 let čekali i občané Vrbětic na odškodnění. Proto taky ve svém návrhu usnesení, které tady za klub KSČM budu přednášet, bych rád, aby byli rychle odškodněni a případnou škodu český stát vymáhal na těch, co to způsobili. To by byl správný postup.

Zaznělo tady z vašich úst, pane ministře, že byste rád nějak udržel diplomatické vztahy. Máte pravdu. V tomto jsem schopen s vámi souhlasit v 99 procentech, oproti všem kolegům, kteří tady říkali, pro které nejlepší by bylo postavit ostnatý drát na východě, zrušit tady ambasádu a prostě se tvářit, že Rusko neexistuje. Ale ono existuje. Máme tam snad stovky firem, které fungují, v Rusku podnikají. Máme přebytek obchodní bilance a je to asi 100 miliard ročně, které samozřejmě také o něčem svědčí. A hlavně bychom měli s ruskou stranou jednat, aby nám vysvětlila tyto postupy.

Ano, v diplomacii se říká, že když jsou dvě strany od sebe odděleny vykopaným příkopem, musí se najít prostředník, který postaví most. Škoda že tu není pan Hamáček coby ministr zahraničních věcí. Tak bych ho třeba požádal, aby se obrátil na bulharské partnery, protože Bulharsko je částečně zainteresovanou zemí, protože ta munice, co tam vybuchla, byla bulharského obchodníka se zbraněmi, aby ono bylo tím patronem této debaty a dohody a jednání mezi ruskou stranou a českou stranou a zprostředkovala tady tohleto. To je ten stát, který vy jste říkal, že nevíte, jestli k němu máte důvěru, nebo ne. Já si myslím, že bychom měli mít k Bulharsku důvěru, a Bulharsko i deklaruje, že má docela problém, státní problém, s tímto obchodníkem se zbraněmi. Bylo by dobré, kdyby i takovýto zprostředkovatel byl a vedl to jednání, abychom našli rozumnou alternativu, jak z této věci ven.

A znovu zdůrazňuji, já tady neomlouvám Rusko. Já si uvědomuji jeho pozici v globálním světě a metody, které se k udržení v rámci globálního světa používají. Nemusím s nimi souhlasit a nesouhlasím s nimi, jak jsem kdysi dávno nesouhlasil, když se mě ptali, teď nevím, z nějakého deníku Demagog, jestli jsem taky odsoudil to, co jsem říkal, to znamená útok francouzských tajných služeb na Greenpeace, na duhového bojovníka, kdy tajné služby vyhodily do povětří civilní loď. Náhodou se na to přišlo, protože v tom malém karibském přístavu moc Francouzů takovéhoto typu nebylo, tak na ně přišli. Byla to tehdy velká ostuda a hodně se o tom psalo. Ale i takové metody tajné služby demokratického státu používají, francouzského demokratického státu proti Greenpeace, tehdy v začátcích. A oni chtěli jenom bránit velryby, přesto jim vyhodili loď do povětří. Jestli jsou Francouzi vhodný partner pro dostavbu Dukovan, když mají takovéto zkušenosti? Ale tady už ty Dukovany byly mnohokrát zmiňovány. Myslím si, že si posluchači, diváci, a hlavně vy tady uděláte obrázek, jestli ty Dukovany taky nebyly jeden z motorů této kampaně.

Ale došlo k něčemu, před sedmi lety k něčemu došlo a je třeba se s tím vypořádat. Je možné, že tajné služby opravdu našly někde stopy rozbušky. Ti agenti v roce 2014 tady poslali fotografie svých pasů, na kterém byly jejich fotky. A díky tomu tajná služba ví... (Reakce v sále.) Je to možné. Mě akorát potom zaráží, že tytéž pasy, tytéž fotky, titíž lidé použili v roce 2018. Spolupracují naše tajné služby opravdu s ostatními spřátelenými tajnými službami a předávají ty informace tak, jak mají? Jak to, že z té Británie potom utekli, když už dávno o nich věděli, že tam jsou? Jak to, že je nezadrželi? Tady možná máme vysvětlení, proč Skripal nezemřel. Angličané už možná měli připravený protijed, protože věděli, že se tam pohybují. Ale jak mohli utéct? Proč dovolili, když už o nich věděli, aby utekli? A proč nám je nevydali, když my už jsme tuto informaci měli, že se tady pohybují ruští agenti, dokonce s fotografiemi? S fotografiemi! Já neznám agenty, kteří by poslali své fotografie dopředu a požádali o vstup do nějaké uzavřené továrny.

Dokonce v té zprávě se hovoří, a před sedmi lety se o tom hovořilo, se najednou objevil ve Vrběticích majitel den předem. Projížděl tam, nikdo ho nekontroloval, protože je to majitel. Z toho vzniklo podezření, jestli to náhodou nebylo právě to, že se čistila prázdná místa po těch kontejnerech a krabicích a bednách, které tam měly být a které byly vyvezeny. Protože se často objevuje, a není to výmysl Ruska, není to výmysl ani levicových dezinformátorů a podobně, že české zbraně, české výbušniny, české rakety ruského původu samozřejmě končí v bojištích v Africe, končí v bojištích Arábie, končí u teroristických skupin. Jak se tam mohly dostat?

Ví Bezpečnostní informační služba o českých firmách, které mají povolení obchodovat - já nepochybuji, že to povolení mají - kde končí to, co prodávají? Protože spokojit se s tím, co tady zaznělo, oni to prodali do Bulharska, aniž by tady zaznělo, kde ty zbraně z Bulharska skončí, považuji za nedostatečnou informaci. Protože bychom se měli taky ptát, kde je motiv ruských agentů, jak tady zaznělo, vyhodit sklad ve Vrběticích. Co je tím motivem? To si ani Američané bez motivu nedovolí někoho zabít, něco vyhodit do povětří jenom z podezření. A ještě sklad? Kde je stará munice, staré zbraně, a dokonce mají sloužit k delaboraci, to znamená mírovému využití, a ne k exportu někde, jak zaznělo? Proč by dva ruští agenti riskovali a jezdili tady vyhodit tento sklad, když ty zbraně jim neuškodí? A netvrdím, že to neudělali. Znovu se ptám, protože to jsou otázky, které musí někdo zodpovědět. Sedm let tady tyto odpovědi zůstávají ve vzduchu a nikdo na ně neodpovídá.

Jak je to možné? A zrovna když se rozhodují Dukovany, zrovna když tajná služba potřebuje argumenty, po kterých Poslanecká sněmovna oprávněně volala, se tento případ objeví. Možná je to náhoda, beru, náhody se stávají, nebudu to rozebírat dál. Věřím aspoň tomu, že tajné služby se připravily natolik, že jsou schopny toto doložit nějakými údaji, ale nejsem ten, který má právo nahlížet. Já si počkám na pana prezidenta, který má právo nahlížet a dostane určitě tu zprávu. A myslím, že už to nebude dlouho trvat, oznámil, že vystoupí a řekne nám, jak to vnímá on. Protože to, co jsem slyšel od vlády, která má také toto právo, a představitelé vlády těch bezpečnostních resortů to právo mají, tak mě příliš nepřesvědčilo, protože rozporuplné údaje postupem času v té chronologii, ty výmluvy ministra vnitra a ministra zahraničí, argumentace premiéra, které zaznívaly, do toho vnášely možná více nejistoty než uklidnění. První okamžiky této informace vyvolaly opravdu ve společnosti obrovskou nervozitu, obavu a mnohdy i hysterii, zaznívaly tady hysterické výkřiky. A už jsem to někde použil - jsem šťastný, že tito lidé, politici, vrcholoví politici, nemají kufřík s červeným tlačítkem, protože se bojím, že by to zmáčkli. To považuji za docela závažnou věc.

A znovu zdůrazňuji, opravdu se to mohlo stát, že Rusko pošle dva agenty, aby zničili vrbětický sklad zbraní. Proč? Tak si odpovím: asi cítilo ohrožení z tohoto skladu. Proč jinak by tedy ničili tento sklad? Jenom tak z plezíru, aby to tady bouchalo? Proč zničili nebo vybuchl ten sklad zbraní v Bulharsku? To tady taky zaznívalo, že to není první výbuch v té části v tom čase. To jsou všechny otázky, které zůstávají ve vzduchu, ale vcelku nikoho nezajímaly, protože to bouchalo jinde. Bohužel to bouchlo u nás a bohužel, a je mi to strašně líto, zahynuli dva lidé, možná sedm let žijící v podezření, že svou nedbalostí způsobili tuto tragédii a tento výbuch. A jestliže tajné služby už od roku 2018 věděly, že to oni nezpůsobili, tak jejich pozůstalé rodiny nechali klidně v tom, protože se hraje zpravodajská hra. A už jenom tady tito rodinní příslušníci těchto dvou lidí si zasloužili tuto informaci, a ne, jak jsem se dneska dočetl, že je vlastně ani nikdo nekontaktoval, nikdo se s nimi nebavil, nechali je v tom, že jejich příbuzní zahynuli pro nedbalost, kterou způsobili. To také považuji za určitý postoj této společnosti a mrzí mě to.

A znovu zdůrazňuji, že je možné, že ti Rusové tam opravdu ty časovače dali. Ale zase mi nesedí ta informace s Bulharskem. Vybuchne jeden sklad, to se mohlo stát, že ano, ti dva pracovníci, kteří tam zahynuli, našli něco, co najít neměli, a ono to bouchlo. A ten druhý sklad, v prosinci o čtyři měsíce později, to už bylo přesně to, co se mělo povést i v tom skladě. Je to tak? To by potom nesedělo s tím vývozem těch zbraní a s dalšími záležitostmi, protože když máte sklad, ve kterém jsou desítky krabic, kartonů, kontejnerů zbraní, tak je lepší tam dát tu jednu rozbušku než spoléhat na to, že jak to budou někde převážet, tak se to rozloží do X kamionů a ten destrukční účinek takovéto sabotáže provedené specialisty ruských tajných služeb by byl desetinový, možná setinový vůči tomu, co se mohlo stát a stalo se ve Vrběticích. Taky to nesedí úplně s tou kampaní, která se vede vůči účelu. Ale zase nezpochybňuji, že to mohli udělat. Opravdu to nezpochybňuji, ale to jsou otázky, které v tom veřejné prostoru jsou a nikdo na ně po sedmi letech neodpověděl.

Čekal jsem, že tajná služba, ředitel tajné služby BIS, nám neřekne jména, konkrétní stupně, hodnosti, kdo se na tom podílel, ale minimálně na tyto otázky odpoví, protože přece černý obchod se zbraněmi, a to podezření tu také je, je jedním z nejhorších, co může demokratickou zemi postihnout, že by byla v podezření, že nelegálně proti mezinárodním zvyklostem, a nevím, jak to nazvat, vyváží zbraně do válečných konfliktů a podporuje to vraždění tam. Měli nám to říct, aspoň tady tohleto: My jsme zjistili, že ruští agenti vyhodili sklad ve Vrběticích, protože se báli, že ty zbraně skončí na bojišti tam a tam, kde můžou umírat ruští vojáci. Proto to udělali. Já řeknu: Ano, zlé Rusko. Ale stalo se to? Já jsem to neslyšel. A jestli se to opravdu stalo, ty zbraně měly skončit někde na tomto bojišti, bylo to bojiště pod mezinárodními sankcemi, že se tam nesmí dodávat zbraně? Jestli ano, jaká je spoluvina? Existuje spoluvina? Byly ty zbraně opravdu jenom tak volně skladovány a z plezíru tam přišli dva agenti a vyhodili to do povětří? Anebo měly zabíjet někde jinde, ale to by nás už nezajímalo, v Africe, ať tam umírají, ať se tam zabíjejí, nás to nezajímá? A že používají české výbušniny, české automaty? Hlavní je byznys. Tady se otevírá otázka, jak jsou kontrolovány soukromé firmy vyvážející toto zboží, a jistě tu licenci mají, já se nebojím, že ne. Ale jak jsou kontrolováni prostředníci? Jak jsou kontrolovány dodávky dílů a rozdělených věcí? To všechno jsou otázky, které zaznívají a odpovědi se mi nedostávají.

A proto si myslím, že nastal čas vyjádřit se usnesením. Ano, Sněmovna má přijmout nějaké stanovisko a já tedy teď dávám protinávrh proti usnesení kolegy Bartoška, které nám dal do lavic, a dovolím si přečíst návrh usnesení, který bych byl rád, aby byl hlasován jako protinávrh k jeho návrhu. Dovolím si citovat:

"Poslanecká sněmovna zásadně odmítá jakékoliv násilné činy cizích zpravodajských služeb na území České republiky nebo jiných států bez rozdílu.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zásadně odmítá jakékoliv aktivity zahraničních zpravodajských služeb na území České republiky a požaduje tvrdé potrestání viníků výbuchu v muničním skladu, ať se jedná o občany České republiky, občany Ruské federace nebo jiných států světa.

Po sedmi letech požadujeme po vládě okamžité odškodnění pro občany Vrbětic a následné vymáhání škody po vinících.

Po sedmi letech požadujeme zveřejnění informací o cílové zemi určení zbraní a munice z vybuchlých skladů, objasnění informací popírajících oficiální údaje a fakta, která zazněla od Imex Group, s. r. o., a bulharského obchodníka se zbraněmi.

Po sedmi letech požadujeme prošetření vlastníka zbraní a munice i jeho obchodních partnerů, zda v České republice nedochází k porušení mezinárodního práva a embarga na dodávku zbraní do oblastí válečných konfliktů.

Požadujeme kontaktovat vládu Ruské federace za účelem objasnění okolností souvisejících s důvodným podezřením na účast tajných služeb Ruské federace na výbuchu ve Vrběticích."

Tolik návrh usnesení jako protinávrh proti návrhu kolegy Bartoška. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se rozhlédnu po sále, zdali se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Ne, nikdo se už nehlásí, takže v tom případě končím všeobecnou rozpravu. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova? Máte zájem o závěrečné slovo, takže zpravodaj poslanec Vojtěch Pikal. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jenom z pozice zpravodaje: Zaznělo zde několik návrhů, některé již mám písemně, některé ještě ne. Chtěl bych požádat všechny, aby své písemné návrhy doručili jak mně, tak všem ostatním klubům, tak aby potom nebyl problém během hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy přistoupíme k rozpravě podrobné. Mám tady různé přihlášky, takže předseda STANu Vít Rakušan s přednostním právem, připraví se Lubomír Volný. Prosím.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám, pane předsedající, dobrý den. Ještě jednou bych se chtěl přihlásit k návrhu usnesení, který podávám jménem klubu Starostů a Pirátské strany, který jsem přednesl podrobně v obecné rozpravě. Rekapituluji:

"Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby požádala o solidaritu a koordinovanou akci státy EU a NATO, aby požádala o svolání summitu EU, aby snížila počet ruských diplomatů na úroveň diplomatů České republiky v Rusku.

Konstatuje, že poskytnuté odškodnění pozůstalým, vlastníkům, dotčeným obcím a jejich občanům, ať náhrada škody skutečné, ušlého zisku, či zadostiučinění za výbuchy, bylo dosud zcela nedostačující zejména z důvodu nezjištěného viníka. Žádá vládu České republiky, aby poskytla součinnost při vymožení adekvátního odškodnění vůči zodpovědným osobám a případně zodpovědnému státu.

Vyzývá vládu České republiky, aby zabezpečila plnohodnotný pyrotechnický průzkum a zabezpečení zasaženého území, aby vzhledem k úmrtí dvou občanů České republiky postupovala Česká republika podle článku 33 Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod, to je po vyšetření věci oznámila Evropskému soudu pro lidská práva skutečnosti o případném porušení úmluvy vysokou smluvní stranou, tedy Ruskou federací.

Požaduje po vládě České republiky písemné vysvětlení, jak je možné, že ve skladech v těsné blízkosti několika obcí byla skladována nebezpečná munice, která ohrozila životy občanů a přilehlých obcí."

Dané usnesení má pan zpravodaj v písemné podobě k dispozici, můžu předat i panu předsedajícímu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stačí panu zpravodajovi, ale děkuji za nabídku. Nyní tedy na faktickou poznámku pan poslanec Vojtěch Pikal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Jenom k tomuto návrhu - on není očíslován, ty jednotlivé body. Většinou bývá u těchto návrhů to potom hlasovat po částech, takže bych jenom konstatoval, že by potom ty jednotlivé části na začátku byly římskými čísly a ty podbody potom písmeny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí poslanec Lubomír Volný a připraví se pan poslanec Jan Bartošek.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já bych se chtěl jenom přihlásit k tomu návrhu usnesení, které jsem načetl v obecné rozpravě, a teď ho odevzdám zpravodaji. Já myslím, že to bude stačit.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Jan Bartošek a připraví se pan poslanec Leo Luzar. (O slovo se hlásí poslankyně Langšádlová.) Takže za poslance Jana Bartoška? (Ano.) Vystupujete vy. Tak dobře. Vy jste ta koalice, že? Takže... (Probíhá dezinfekce řečniště.) Tak super, je to postříkáno. Takže pan poslanec Jan Bartošek... Pardon, paní poslankyně Helena Langšádlová. Pardon, já jsem byl trošku setrvačný.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Já bych se chtěla pouze za koalici SPOLU přihlásit k těm návrhům, které tady přednesl můj kolega Jan Bartošek v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A nyní pan poslanec Leo Luzar.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Já jenom drobounkou úpravu. Za prvé, na žádost zpravodaje jsem tam dopsal za prvé, za druhé, za třetí, aby to bylo. A teď přečtu to usnesení, protože tam je drobná formulační úprava, na kterou jsem byl upozorněn:

"I. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky odmítá jakékoliv násilné činy cizích zpravodajských služeb na území jiných států bez rozdílu jako metodu nedůstojnou politice 21. století.

II. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zásadně odmítá jakékoliv aktivity zahraničních zpravodajských služeb na území České republiky, požaduje vyšetření a také potrestání viníků výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, ať se jedná o občany České republiky, či občany Ruské federace nebo jiných států.

III. Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby odškodnila postižené občany Vrbětic a následně vymáhala škody po vinících.

IV. Poslanecká sněmovna trvá na zveřejnění informací o cílové zemi určení zbraní a munice z vybuchlých skladů. Zároveň žádá objasnění informací rozporných od oficiálních údajů, které uvádí Imex Group, s. r. o., bulharského obchodníka se zbraněmi.

V. Přes dlouhou dobu od událostí žádáme prošetření licencí u vlastníka zbraní a munice i jeho obchodních partnerů, a to jak z pohledu českého právního řádu, tak z pohledu mezinárodních právních závazků České republiky a embarga na dodávku zbraní do oblasti válečných konfliktů.

VI. Poslanecká sněmovna žádá o zahájení jednání s vládou Ruské federace za účelem objasnění okolností souvisejících s důvodným podezřením na účasti tajných služeb Ruské federace na výbuchu ve Vrběticích."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní ještě se přihlásil předseda klubu TOP 09 Vlastimil Válek, tak prosím, pane poslanče, máte slovo. Zatím poslední přihláška. Ano, tak ještě pan ministr.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já se strašně omlouvám. Před závěrečným hlasováním pět minut pauzu, těch návrhů usnesení je moc. Jenom se potřebujeme rychle poradit. Pět minut, moc se omlouvám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: No ne, ale před závěrečným hlasováním jste říkal? (Ano.) Takže ještě pojedeme, protože už se někteří poslanci sbírali ze svých míst, tak jenom aby to nebylo předčasně. Tak prosím, pan ministr Zaorálek v podrobné rozpravě.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Děkuji. Pane místopředsedo, já předpokládám, že mohu vystoupit kdykoliv. (Místopředseda Okamura: Můžete.) Dobře, takže tedy teď ani nevystupuji v podrobné rozpravě, ale já jsem tady absolvoval souboj s přítelem Alzheimerem, abych si vybavil to, co bylo v roce 2014, k čemuž mě vyprovokoval pan poslanec Luzar, a pak jsem dospěl k celkem pevnému názoru, za kterým si teď stojím, že v roce 2014, když vezmu Ukrajinu, tak jsem si jist, že mi nenajdete nikde žádné rozhodnutí o embargu na vývoz zbraní na Ukrajinu. Nic takového prostě v té době neexistovalo.

Takže já to říkám proto, že jestli jsem dobře porozuměl panu poslanci Luzarovi, tak on říkal, že není jasný motiv. Ale ten motiv, myslím si, že to mohu říci, že to je věc z veřejných zdrojů, ten motiv byl prostě v tom, že existoval bulharský obchodník se zbraněmi, který měl uložené zbraně v tom skladu ve Vrběticích, v těch dvou skladech, a ty zbraně se dalo předpokládat, že mohou být řekněme odvezeny na Ukrajinu, což mohl být tedy ten motiv, s tím, že mohly vybuchnout třeba až tam, což by bylo ideální, takže proto ten časovaný výbuch.

A co se týče toho, že bychom tady byli svědky něčeho takového jako černého vývozu zbraní na bojiště, tady bylo řečeno vývoz zbraní na bojiště, kde bylo embargo zbraní, a já tady tvrdím, že žádné embargo zbraní na vývoz na Ukrajinu v té době neexistovalo, protože jsem v té době samozřejmě byl na Ukrajině asi sedmkrát a samozřejmě že jsem se kolem těchto věcí musel pohybovat a zajímat se o ně. Takže tím neříkám, že Česká republika něco dodávala. V tom si myslím, že my jsme byli poměrně velmi zdrženliví. Ale protože jsem se tím musel zabývat, tak si vzpomínám dobře, že žádné embargo nebylo!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Na faktickou poznámku... Takže žádnou další přihlášku tady... Moment. (Hlásí se poslanec Pikal.) Budete mít ještě závěrečné slovo. Chcete teď tedy? (Ne.) Takže do podrobné rozpravy už nikoho nemám, takže končím podrobnou rozpravu a zpravodaj poslanec Vojtěch Pikal chce závěrečné slovo. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Těch návrhů je hodně. Já bych tedy předtím, než se asi odebereme k té poradě, dal všem ke zvážení, jestli jim bude stačit ty jednotlivé návrhy hlasovat en bloc, nebo jestli je budou chtít po bodech. Vidím, že většina to bude asi chtít po bodech, takže to hlasování potom tím pádem bude dlouhé, nicméně já tedy podle toho zkusím připravit proceduru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže já vyhlásím pauzu na žádost klubu TOP 09 pět minut a sejdeme se ve 20.43 hodin. (Hlásí se poslanec Bartošek.) Já jsem vyhlásil pauzu, ale prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Pane předsedo, já se omlouvám. Po dohodě, my jsme si prošli ty jednotlivé návrhy, pauza nebude potřeba, to znamená, my ji rušíme a můžeme rovnou přistoupit k hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobře. Takže půjdeme hlasovat. Pane zpravodaji, jestli byste nás tedy provedl tím hlasováním. Tak, pane zpravodaji, proveďte nás hlasováním.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Bude to možná trošku složitější, ale pokusím se navrhnout proceduru tak, aby byli všichni spokojeni. Budeme tedy hlasovat jednotlivá usnesení po jednotlivých bodech. Vždycky načtu návrh daného bodu a necháme hlasovat, přičemž bych postupoval zhruba v tom pořadí, v jakém byly načteny, ale tak, abych respektoval nějaká přání, která zde zazněla.

Takže jako první by to byl návrh pana poslance Rakušana za klub STAN a za klub Pirátů, poté návrh pana poslance Luzara za klub KSČM, potom návrh pana poslance Bartoška nebo paní poslankyně Langšádlové, jak kdo chce, asi za kluby tvořící koalici SPOLU, tedy za klub ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a nakonec návrh pana poslance Volného. Zaznamenal jsem žádost, aby všechno bylo hlasováno po bodech, takže bych k tomu tak přistupoval. Ale jestli má někdo něco k té proceduře, tak samozřejmě se můžeme o tom bavit.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Dávám protinávrh proceduře. Poprosím, aby můj návrh byl hlasován jako první, protože tak jak vnímám atmosféru v Poslanecké sněmovně, je velká pravděpodobnost, že bychom to mohli schválit. Tak bych chtěl poprosit, aby tento návrh byl hlasován jako první, i vzhledem k času. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane zpravodaji, takže nás ještě jednou seznamte s pořadím hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já s tím v zásadě nemám problém. Budeme tedy nejdřív hlasovat o protinavržené proceduře. Nicméně konstatuji, že nejsem v tuto chvíli schopen úplně identifikovat, která jednotlivá usnesení se vylučují s nějakými jinými usneseními, takže prostě necháme hlasovat všechna, pokud někdo nechce nějak podrobně se tímto zabývat v každém případě. (V sále je hlučno.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jasně, no, tak všichni rozumíme tomu návrhu procedury, o kterém budeme hlasovat?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, já ještě to zopakuji. Nejdříve tedy protinávrh procedury, která by byla v pořadí: Rakušan, Bartošek, Luzar, Volný. To je protinávrh. (Poslanec Bartošek má námitky mimo mikrofon.) Takže protinávrh je: Bartošek, Rakušan, Luzar, Volný. Ano. Původní návrh je: Rakušan, Luzar, Bartošek, Volný. Takže nejdříve protinávrh procedury, prosím. (Předsedající: Dobře.) To znamená: Bartošek, Rakušan, Luzar, Volný. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro navrženou proceduru? Kdo je proti? (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

Hlasování pořadové číslo 170, přihlášeno 105 poslanců, pro 66, proti žádný. Návrh procedury byl přijat. Tak prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Takže já teď budu načítat jednotlivé návrhy. Nejdříve tedy začínáme návrhy pana poslance Bartoška. Bod I zní: "Poslanecká sněmovna za prvé odsuzuje..." (Žádosti z pléna o odhlášení.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže odhlášení. Já vás všechny odhlásím, přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami. Tak prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Ještě jednou: "Poslanecká sněmovna I. odsuzuje teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby organizované na území České republiky vedoucí k násilné smrti českých občanů, k rozsáhlému zničení soukromého majetku a veřejných hodnot včetně devastace okolí muničních skladů, které považuje za nepřijatelné porušení svrchovanosti České republiky, mezinárodního práva a akt nepřátelství a agrese."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 171, přihlášeno 102 poslanců, pro 78, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Druhý bod: "Poslanecká sněmovna II. vyslovuje poděkování Ministerstvu vnitra, Ministerstvu zahraničních věcí, Bezpečnostní informační službě, Úřadu pro zahraniční styky a informace, Vojenskému zpravodajství, Policii České republiky a Nejvyššímu státnímu zastupitelství a všem, kteří se podíleli na ztotožňování činnosti příslušníků GRU na území České republiky."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? (Hluk v sále trvá.)

Hlasování pořadové číslo 172, přihlášeno 103 poslanců, pro 83, proti 2. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. "Poslanecká sněmovna III. souhlasí s vyhoštěním 18 diplomatů Ruské federace."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 173, přihlášeno 102 poslanců, pro 80, proti 7. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A teď se přesouváme ke čtvrté části, která se skládá z jednotlivých podbodů, takže to vždycky budu číst po těch podbodech: "Poslanecká sněmovna IV. vyzývá vládu, aby 1. zásadně odmítla toto nepřijatelné vměšování Ruské federace do suverenity České republiky vyjádřením tohoto protestu příslušným ruským vládním orgánům a přijetím veškerých opatření ke snížení rizika provedení dalších operací ruských speciálních jednotek a zajištění ochrany národní bezpečnosti naší země."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 174, přihlášeno 102 poslanců, pro 78, proti 3. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Bod IV.2: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby adekvátně reagovala na kroky Ruské federace, nově nastavila vztahy s Ruskou federací a zásadně omezila počet zastoupení na ambasádě Ruské federace podle principu reciprocity."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 175, přihlášeno 102 poslanců, pro 81, proti 5. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Bod IV.3: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby neumožnila vstup žádným aktérům z Ruské federace, a to ani případným konsorciím nebo strukturálním obchodním spojencům, do připravované stavby jaderné elektrárny nebo jiných prvků kritické infrastruktury ČR."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 176, přihlášeno 101 poslanců, pro 76, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Bod IV.4: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby ve spolupráci se spojenci v EU a NATO nastavila koordinované ekonomické sankce vůči Ruské federaci a dalším navázaným nestátním aktérům, kteří působí proti zájmům a svrchovanosti České republiky. Jedná se o jasný signál toho, že Česká republika bude aktivně postupovat proti nepřátelským snahám o destabilizaci či podkopávání demokratických hodnot, na kterých naše republika stojí. Tyto sankce budou vedeny proti všem právnickým a fyzickým osobám podporujícím aktivity ruských zpravodajských služeb na našem území, a to včetně kybernetického prostoru."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 177, přihlášeno 100 poslanců, pro 42, proti 3. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Bod IV.5, tedy: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby požadovala po Ruské federaci vyvození odpovědnosti za útok na sklad ve Vrběticích a zároveň po ruské straně vyžadovala finanční náhradu a odškodnění za oběti, materiální školy a likvidační práce po útoku."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 178, přihlášeno 101 poslanců, pro 81, proti 3. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Bod IV.6: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby na jednání Severoatlantické rady bez zbytečného odkladu požádala spojenecké země NATO o společné veřejné vyjádření podpory České republice a vyzvala je ke koordinovaným krokům v reakci na odhalení, že za výbuchy ve Vrběticích je odpovědná Ruská federace. ČR by měla spojence vyzvat zejména ke koordinovanému vypovídání ruských diplomatů a zpravodajců, podobně jako tomu bylo v roce 2018 po pokusu o vraždu Sergeje Skripala."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 179, přihlášeno 102 poslanců, pro 81, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Poslední, IV.7: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby v rámci NATO byla vytvořena iniciativa, která se začne aktivně zabývat snížením vlivu Ruské federace v rámci členských států NATO a EU a zintenzivnila boj s dezinformacemi."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 180, přihlášeno je 102 poslanců, pro 76, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Králíček prosím k hlasování.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, já bych chtěl sdělit pouze, že u hlasování 171 jsem hlasoval pro, na sjetině mám zdržel se. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pane zpravodaji, prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tím se přesouváme k druhé sadě návrhů, tedy návrh pana poslance Rakušana: "Poslanecká sněmovna I. vyzývá vládu České republiky, a) aby požádala o solidaritu a koordinovanou akci států EU a NATO."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 181, přihlášeno je 101 poslanců, pro 25, proti 6. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Dále: "Poslanecká sněmovna I. vyzývá vládu České republiky, b) aby požádala o svolání summitu EU."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 182, přihlášeno je 101 poslanců, pro 18, proti 8. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. "Poslanecká sněmovna I. vyzývá vládu České republiky, c) aby snížila počet ruských diplomatů na úroveň diplomatů České republiky v Rusku."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 183, přihlášeno je 101 poslanců, pro 27, proti 7. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Další návrh: "Poslanecká sněmovna II. konstatuje, že poskytnuté odškodnění pozůstalým, vlastníkům, dotčeným obcím a jejich občanům, ať náhrada škody skutečné, ušlého zisku, či zadostiučinění za výbuchy, byla dosud zcela nedostačující, zejména z důvodu nezjištěného viníka."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 184, přihlášeno je 100 poslanců, pro 34, proti 1. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. "III. Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby poskytla součinnost při vymožení adekvátního odškodnění vůči zodpovědným osobám, případně zodpovědnému státu."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 185, přihlášeno je 102 poslanců, pro 57, proti žádný. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Další bod: "Poslanecká sněmovna IV. vyzývá vládu České republiky, a) aby zabezpečila plnohodnotný pyrotechnický průzkum a zabezpečení zasaženého území."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 186, přihlášeno je 102 poslanců, pro 45, proti žádný. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Další bod: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky, aby vzhledem k úmrtí dvou občanů České republiky postupovala Česká republika podle článku 33 Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod, to jest po vyšetření věci oznámila Evropskému soudu pro lidská práva skutečnost o případném porušení úmluvy vysokou smluvní stranou, Ruskou federací."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 187, přihlášeno je 101 poslanců, pro 23, proti 2. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. "Poslanecká sněmovna V. požaduje po vládě České republiky písemné vysvětlení, jak je možné, že ve skladech v těsné blízkosti několika obcí byla skladována nebezpečné munice, která ohrozila životy občanů přilehlých obcí."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 188, přihlášeno je 101 poslanců, pro 30 proti 2. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní se dostáváme k třetí sadě, tedy pana poslance Luzara: "I. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky odmítá jakékoliv násilné činy cizích zpravodajských služeb na území jiných států bez rozdílu jako metodu nedůstojnou politice 21. století."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 189, přihlášeno je 100 poslanců, pro 24, proti 2. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: "II. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zásadně odmítá jakékoliv aktivity zahraničních zpravodajských služeb na území České republiky, požaduje vyšetření a také potrestání viníků výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, ať se jedná o občany České republiky, či občany Ruské federace nebo jiných států."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 190, přihlášeno je 101 poslanců, pro 31, proti žádný. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. "III. Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby odškodnila postižené občany Vrbětic a následně vymáhala škodu po vinících."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 191, přihlášeno je 101 poslanců, pro 38, proti žádný. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. "IV. Poslanecká sněmovna trvá na zveřejnění informací o cílové zemi určení zbraní a munice z vybuchlých skladů. Zároveň žádá o objasnění informací rozporných od oficiálních zdrojů, které uvádí Imex Group, s. r. o., a bulharského obchodníka se zbraněmi."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 192, přihlášeno je 99 poslanců, pro 19, proti 2. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Dřív, než vám dám slovo, tak jednací den končí ve 21 hodin, ale na návrh nejméně jedné pětiny všech poslanců, případně dvou poslaneckých klubů, se může Sněmovna usnést jinak. Chci se zeptat, kolik toho máte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ještě jeden celý a -

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobře. Takže jsou tady dva kluby, které tedy navrhují pokračovat? Které to jsou, řekněte to na mikrofon. Tak to řekněte na mikrofon, prosím vás, někdo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Nějaký zástupce klubu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Protože já bych se nerad tady dostal do nějaké situace.

 

Poslanec Roman Onderka: Za klub sociální demokracie navrhujeme pokračovat do projednání. A zároveň kromě klubu sociální demokracie i klub hnutí ANO.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobře. Jestli to takto je, tak budeme pokračovat, jestli nikdo neprotestuje. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já myslím, že musíme hlasovat o tom, že prodlužujeme jednání.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já to prohlasuji. Máme přesně 21 hodin, ať to ještě stihneme prohlasovat. Těsně, o pár sekund.

 

Kdo je pro? (Místopředseda Pikal: Hlasujeme o prodloužení doby jednání po 21. hodině, do projednání tohoto bodu.) Kdo je proti?

Hlasování číslo 193, přihlášeno 101 poslanců, pro 101, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Myslím, že můžeme jet dál. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Znovu k usnesení pana poslance Luzara, bod V: "Přes dlouhou dobu od události žádáme prošetření licencí u vlastníka zbraní a munice i jeho obchodních partnerů, a to jak z pohledu českého právního řádu, tak z pohledu mezinárodněprávních závazků České republiky a embarga na dodávku zbraní do oblastí válečných konfliktů."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pan poslanec Radek Koten k hlasování?

 

Poslanec Radek Koten: Já bych chtěl na mikrofon uvést: nezpochybňuji hlasování, ale hlasoval jsem v hlasování 191 a 192 pro, ale bohužel jsem měl na sjetině zdržel se.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže zpochybňujete, nebo ne?

 

Poslanec Radek Koten: Ne, nezpochybňuji, ale chci, aby zaznělo, že jsem hlasoval pro, ale měl jsem zdržel se.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobře, u obou hlasování jste byl pro, ale na sjetině bylo zdržel se. Dobře. Nezpochybňujete hlasování.

Pane zpravodaji, prosím vás, budeme pokračovat. Teď jsem to přerušil, zrovna když vy jste dovysvětlil ten bod. Tak nevím, jestli si všichni pamatujeme, o čem budeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ještě jednou, klidně.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ne, ne, už všichni vědí.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 194, přihlášeno 101 poslanců, pro 22, proti 3. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. VI., tedy poslední bod z návrhu pana poslance Luzara: "Poslanecká sněmovna žádá o zahájení jednání s vládou Ruské federace za účelem objasnění okolností souvisejících s důvodným podezřením na účast tajných služeb Ruské federace na výbuchu ve Vrběticích."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 195, přihlášeno 101 poslanců, pro 29, proti 1. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní návrhy pana poslance Volného: "Poslanecká sněmovna I. odsuzuje teroristické útoky CIA organizované na území České republiky vedoucí k násilné smrti českých občanů, k rozsáhlému zničení soukromého majetku a veřejných hodnot, včetně devastace okolí muničních skladů, které považuje za nepřijatelné porušení svrchovanosti České republiky, mezinárodního práva a akt nepřátelství a agrese."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 196, přihlášeno 99 poslanců, pro 3, proti 48. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Bod II: "Vyzývá vládu České republiky k zásadnímu odmítnutí tohoto nepřijatelného vměšování USA do suverenity České republiky, vyjádření tohoto protestu příslušným vládním orgánům USA a přijetí veškerých opatření ke snížení rizika provedení dalších operací speciálních jednotek USA a zajištění ochrany národní bezpečnosti naší země."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 197, přihlášeno 101 poslanců, pro 2, proti 57. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. "III. Vyzývá vládu České republiky, aby neprodleně vyčíslila škody způsobené výbuchem v muničním skladu ve Vrběticích a vymohla jejich úhradu ze strany vlády USA."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 198, přihlášeno 101 poslanců, pro 3, proti 66. Návrh byl zamítnut.

 

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Holomčík: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, jenom k hlasování 168 (?), to bylo to předminulé, byl jsem proti, a na sjetině mám, že jsem se zdržel. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže pan poslanec Holomčík nezpochybňuje a teď tedy pan poslanec Kupka. Prosím.

 

Poslanec Martin Kupka: Já rovněž nezpochybňuji hlasování, ale hlasoval jsem proti, a na sjetině mám pro.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Dobře. Tak prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Budeme pokračovat. "IV. Důrazně požaduje omluvu vlády USA za zapojení státních orgánů USA do zničení muničních skladů ve Vrběticích, finanční náhradu pro rodiny usmrcených českých občanů a náhradu za ztráty na majetku a veřejných hodnotách."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 199, přihlášeno 99 poslanců, pro 2, proti 56. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Bod V: "Vyzývá vládu České republiky, aby snížila počty diplomatů USA na území České republiky o 20 a ukončila činnost nelegální rezidentury USA kryté jako kulturní centrum."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 200, přihlášeno 100 poslanců, pro 2, proti 62. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Bod VI: "Doporučuje informovat v plném rozsahu o výsledcích vyšetřování a odhalení účasti speciálních jednotek USA příslušné partnery Evropské unie a NATO."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 201, přihlášeno 100 poslanců, pro 2, proti 60. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Bod VII: "Uděluje napomenutí řediteli Bezpečnostní informační služby plk. Ing. Michalu Koudelkovi, řediteli Národní centrály proti organizovanému zločinu plk. JUDr. Jiřímu Mazánkovi, jejich podřízeným, dalším zpravodajským službám ČR a jejich zahraničním partnerům a dalším orgánům činným v trestním řízení zapojeným do rusofobní kampaně."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 202, přihlášeno 100 poslanců, pro 2, proti 71. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Podle mě bylo o všech návrzích hlasováno.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže já končím tento bod Informace o událostech ve Vrběticích. Přerušuji 98. schůzi Poslanecké sněmovny do zítřka, to je do středy. Pardon, ještě předseda klubu KDU-ČSL Bartošek?

 

Poslanec Jan Bartošek: Kolegyně, kolegové, dlouho vás nezdržím, ale chci vám všem poděkovat. Usnesení se hlasovalo napříč poslaneckými kluby a poslaneckými stranami a hnutími. Já vám za to děkuji, protože jsme poslali jasný vzkaz, že jsme hrdá země, která nebude tolerovat, aby na našem území kdokoliv páchal teroristické činy v jakémkoliv zájmu. Jsme hrdá země a budeme se bránit! Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přerušuji 98. schůzi do zítřka, to je do středy 21. dubna. 98. schůze bude pokračovat 10 minut po skončení nebo přerušení 99. schůze, nejpozději však ve 14.30 hodin. Přeji vám hezký večer, dobrou noc.

 

(Schůze byla přerušena ve 21.09 hodin.)

Aktualizováno 16. 6. 2021 v 15:27.




Přihlásit/registrovat se do ISP