(16.20 hodin)

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla říct, že rozhodně podporuji maminky i děti a uvědomuji si, v jaké jsou tíživé životní situaci. Na druhou stranu si také uvědomuji, v jakém stadiu se nachází naše země, a jsem opravdu velice zvědavá, kdo tohle všechno zaplatí, když už jsem si dneska ráno přečetla článek, že stát nebude mít peníze ani na důchody a na vyplácení výplat. Zkrátka by mě zajímalo, jaké důsledky, jestli si to vláda uvědomuje, bude mít tento zákon a jiné zákony. To neříkám, že jsem proti - ano, já jsem pro, podporujme maminky s dětmi. Ale v prvé řadě vraťme konečně děti do škol. To, co jsem si dneska přečetla z úst pana Plagy, jakým způsobem se vrátí děti do škol, nezlobte se na mě, to je tragédie. A zamázneme to tady dneska zákonem, který je sice výborný a pomůže lidem, a já jsem pro, ale ten důsledek, jaký to bude mít pro náš celý stát, to si vážně neuvědomujete? Kdo to všechno zaplatí? No - zvýší se daně. Ale řekněte to těm lidem, když dneska odsouhlasíme tenhle zákon, jaký to bude mít důsledek, to B, když říkáte to A. Všichni to stejně zaplatíme! Všichni to stejně zaplatíme! Já si myslím, že nejlepší by bylo vrátit děti do škol a začít normálně žít. Co naši živnostníci, kterým už rok slibujete, že otevřete živnosti? A podniky? A neděje se vůbec nic! A to, že jsou v krizi a nikdo jim nepomůže, to nikomu nevadí! Chtěla jsem říct na to svůj názor, protože jsem učitelka na prvním stupni a vím, v jaké - jak bych to řekla - v jaké těžké situaci se nacházejí, ale ten důsledek, ten bude opravdu katastrofální. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Kateřina Valachová s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Kolegové, jenom skutečně velmi stručně. Co se týká zdravotních sestřiček a sociálních pracovníků, tento návrh má podporující stanovisko právě zdravotních sestřiček a sociálních pracovnic. Musím vás informovat, že se jim vůbec nelíbí, že někdo interpretuje zvýšení ošetřovného ze 70 na 80 % jako něco, co by je motivovalo k tomu, že opustí lůžka v nemocnicích nebo v domovech pro seniory. Prosím, nedělejme tuhle zkratku, většina právě - a jsou to většinou ženy - opravdu stojí u těch lůžek, pečují o naše pacienty, o naše seniory, a naopak ošetřovné, pokud je někdo využívá, tak jsou to velmi často partneři a manželé. Takže to je první věc.

Druhá věc, já jsem také mluvila s řediteli, nebudu jmenovat, ale dám příklad jedné velké nemocnice v Praze, 550 sester u lůžek, aktuální situace u 70% ošetřovného - 34. Já si myslím, že je úplně jasné, že toho zdravotní sestřičky nezneužívají, naopak, dělají, co mohou, a musím říct, že i konkrétní data ze strany šéfa České správy sociálního zabezpečení, které jsme si vyžádali jako předkladatele, ukazují, že se jedná v případě zvýšení ošetřovného i na těch 80 % o mnohem menší částky než v minulém roce, a ten důvod je jednoduchý - už jsem to zmínila v úvodním slově. My v tuto chvíli pomáháme rodičům dětí pouze do 10 let, pouze do 10 let.

Takže myslím si, že rodiče si zaslouží pomoct, věřme v jejich odpovědnost, že slaďují svůj rodinný a pracovní život, využívají střídání na ošetřovném. A uvědomme si, že rodiče školy nezavřeli. A znovu opakuji, školy se otevírají, ošetřovné se bude zvyšovat zpětně, důležité je, a v tom já souhlasím s kolegou Juříčkem, najít nějakou rovnováhu. My jsme se o to snažili, a prosím, dejme jasný signál, že na rodiny s dětmi všichni myslíme, jak poslanci, tak zaměstnavatelé, tak firmy, a chceme rovnováhu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Hana Aulická. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Já bych ještě, vaším prostřednictvím, na kolegu Juříčka v rámci toho, že si vlastně tady neuvědomujeme napříč ty dopady. Já si myslím, že ty dopady si opravdu uvědomujeme všichni. Nikdo nemůže říci, že si je zcela jist, že to nemůže mít i ten špatný efekt. To je prostě realita. Na druhou stranu opatření, která nutí rodiče být s dětmi doma, jsou opravdu dlouhá a je zapotřebí těm rodinám nebo i samoživitelům, prostě obecně rodičům dětí umožnit to, aby i finančně ta ztráta, která opravdu si myslím, že na ty rodiny dopadá, tak aby nebyla tak veliká.

Na druhou stranu se tady všichni shodneme, že je potřeba - a budeme rádi, když to bude toho 12. dubna - aby se děti vrátily do mateřských škol a do základních škol. Ale za zcela logických parametrů a opatření, bez zásadních dopadů na učitele, děti i rodiče. A nezlobte se na mě, jestli od 12. dubna budeme pouštět děti v prvním ročníku nebo stupni rotačně, tak nám ti rodiče stejně ve velké míře zůstanou doma. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Pavel Juříček. Prosím.

 

Poslanec Pavel Juříček: Já myslím, že to je, dámy a pánové, jasné. Ale samozřejmě že budu teď vděčný terč vás všech, že jsem tady řekl něco. Ale prosím vás, samozřejmě že klíčové je to, co řekl, prostřednictvím předsedajícího, Honza Bauer. Ano, děti do škol, tím pádem nebudeme muset řešit ty ostatní věci, a také ještě ponechat to, aby děti z Integrovaného záchranného systému nadále mohly chodit na ta speciální místa, kde jsou pro to, aby nebyl ten dopad, že zdravotní sestry budou mít ještě větší motivaci, po roce, kdy už jsou všichni naprosto totálně vyčerpaní, to si přiznejme. Vyčerpané jsou jak nemocnice, tak ti lidé v nich, ale samozřejmě i podnikatelé, protože všichni jedou na hraně. A tím, jak chybí... je nedostatek lidí v podnikatelském sektoru, tak to všechno stále jen každým šroubem utahujeme. A vy to vůbec nechcete slyšet. Už dva roky nechcete to slyšet. Takže je tady potřeba udělat samozřejmě i některé kroky, které povedou k tomu, že zdravotnictví ještě udržíme ty tři měsíce, než doufejme se proočkujeme - ono to nebude asi tři měsíce, ale ještě déle. A podnikání, které platí každého z vás, nebo ta ekonomika, která se hrůzou třese a ještě nějak jede, tak abyste ji ještě podvazovali? Prostě je to můj názor - když říkám názor, tak většinou ten názor je podložený mými zkušenostmi, 30 let, můžu vám říct, že třeba nemocnost jsem neměl já za 30 let takovou, jak je teď! A je to důsledek toho, co jste tady udělali. Já jsem pro to nehlasoval, já jsem vás před tím varoval, a nechtěli jste to slyšet. Ale ty důsledky si ponesete vy. Děkuji.

A samozřejmě vím, že teď je před volbami a každý se snažíte... (Předsedající: Čas, pane poslanče.)... ano, děkuji, hovořit o tom, že jsme před volbami a každý z vás už tam vidí ten fokus toho, jak musíme... (Předsedající: Pane poslanče...) ... podpořit ženy. Ano, velmi si vážím žen. (Předsedající: Pane poslanče, váš čas.) Velmi.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak, já jsem trpělivost sama dneska. Poprosím o dodržování času k faktické poznámce. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Jan Bartošek. Paní poslankyně Kovářová stále čeká na vystoupení v obecné rozpravě.

 

Poslanec Jan Bartošek: Vaším prostřednictvím, panu poslanci Juřičkovi. Máme zde návrh na 80 %, jestli si dobře pamatujete, tak z dílny paní ministryně první nápad byl na 100 %. A já plně respektuji a rozumím požadavku podnikatelů, protože samozřejmě lidi musí být motivováni, aby se vyplatilo do práce chodit, ale těch 80 % považuji za poměrně přijatelný kompromis. Víte, podnikatelé myslí na svoje podnikání a rodiče potřebují být s dětmi a mít možnost se o ně postarat. Jsem přesvědčen, že tento krok je vstřícný v tom, že respektuje podnikatele a současně nevystaví sociální tísni rodiny. Věřte, že skutečně ta doba není lehká pro řadu rodin, je složitá v tom, aby dokázali přežít. Kompromis mezi rodinou, prací, starostí o dětí a podobně - ti, co mají malé děti, jsou si toho plně vědomi a já jsem rád, že tento návrh je kompromisní a má většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, protože skutečně musíme myslet na to, a tady souhlasím i s kolegyní Hyťhovou ohledně toho, že to musíme propojit s docházkou dětí do škol. Ale není možné obětovat rodiny s dětmi, aby se sociálně propadly, protože cesta zpátky do normálního života, až se to vrátí do normálu, by byla složitější, komplikovanější, dražší a o mnoho bolestivější. Takže já všem, kteří tento návrh zákona podporují, za to děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V tuto chvíli vystoupí paní poslankyně Kovářová v obecné rozpravě, zatím poslední přihlášená. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP