(16.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji vám a s přednostním právem vystoupí pan předseda Jurečka, připraví se pan poslanec Bauer a pan místopředseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, dobré odpoledne. Budu opravdu velmi stručný. Chci tady ocenit to, že se podařilo po několika měsících návrh, který jsem předkládal loni na podzim v listopadu na zvýšení ošetřovného, já jsem dával i návrh na 80 %, to tady neprošlo, prošla tehdy jenom varianta 70%. Jsem rád, že alespoň teď se tedy konečně většina v Poslanecké sněmovně k tomu kroku odhodlala, že ho udělá. Je to určitě pozitivní pro rodiny. Určitě nejsme ještě na konci, čeká nás ještě určitě několik týdnů, kdy bude tento nástroj k užitku. Za všechny rodiče, kteří si to zaslouží, chci poděkovat, poděkovat všem napříč spektrem. Myslím si a doufám, že i poslanci hnutí ANO to nakonec podpoří, takže tady tato iniciativa směřuje do finále. A protože jsem slíbil, že budu stručný, je to návrh, který se týká podpory rodiny a rodičů, takže nechci to prodlužovat, abych se také brzy dostal domů za dětmi na Moravu, takže určitě za KDU-ČSL toto je naše dlouhodobá priorita, my to podporovat budeme.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan místopředseda klubu ODS Bauer se stanoviskem klubu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, milé kolegyně, kolegové, opět jenom krátká poznámka. Nejprve chci říci, že není možné šroubovat nemocenskou a ošetřovné donekonečna, to si asi všichni úplně dobře uvědomujeme, protože to není cíl. Cílem je dostat zpátky děti do škol. To tady zaznělo, předpokládám, u všech našich předřečníků. Cílem není za každou cenu co nejvíce zvyšovat tyto dvě dávky. Myslím si, že každý, kdo trochu pozoroval, co se děje v Poslanecké sněmovně, tak musel vědět, že když jsme před pár týdny zvedli nemocenskou ze 60 % o příspěvek na 370 korun, že tady vznikla určitá disproporce mezi nemocenskou a ošetřovným, a že se k této debatě budeme muset dříve nebo později dostat.

Za druhé, chtěl bych říci, na rozdíl od jara tentokrát jsou plošně zavřené i mateřské školy, což na jaře nebylo, a na rozdíl od jara jsou uzavřené okresy. A pokud se setkáte s nějakými rodinami, tak ani ti nejbližší příbuzní, kteří třeba nebydlí v daném okrese, kde ta rodina žije, nemohou v rámci výpomoci rodinám pomoct. I z toho důvodu všichni cítíme, že většina rodin, které mají děti, se dostává do opravdu vážných problémů, a mimo jiné i z toho důvodu ODS se připojila k tomuto návrhu a v následném hlasování tento podnět uzavřeme. Měli jsme dvě podmínky, když jsme o tom diskutovali s předkladatelem, paní kolegyní Valachovou: za prvé aby to bylo časově omezené, což obsahuje tento návrh zákona, a ta druhá podmínka byla vlastně naplněna i tím, co tady bylo řečeno, to znamená, chceme co nejdříve pustit děti do školy a doufám, že v polovině měsíce dubna tato podmínka nastane. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan místopředseda Okamura s přednostním právem a pan předseda klubu TOP 09. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, hnutí SPD prosazuje zvýšení ošetřovného na 80 % pro rodiče pečující o děti do 10 let v době uzavření škol a školek v důsledku epidemie koronaviru. Toto zvýšení naše hnutí SPD podporuje dlouhodobě, protože je nutné všemi dostupnými prostředky zabránit postupujícímu a nebezpečnému propadu příjmů našich pracujících rodin.

Návrh se týká i pomoci žákům a studentům se zdravotním postižením a speciálními vzdělávacími potřebami, což též prosazujeme. Doufám, že tento návrh zákona projde, abychom pomohli slušným a pracujícím lidem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji, to bylo stručné. Předseda klubu TOP 09. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Jedním ze spolupředkladatelů zákona je paní poslankyně Pekarová Adamová. Já tomu úplně nerozumím, tak jsem si od ní vzal materiály, možná vás trošku zdržím, ale já to opravdu... to jsou Hospodářské noviny, tak já jsem si vzal špatné materiály. Omlouvám se. Tím pádem si myslím, že vzhledem k tomu, že normálně na Velikonoční pondělí, které se blýská, které se blíží, ty ženy, i když chápu, že se ten zákon netýká ošetřování, o které se starají ty ženy, ono se týká mužů, není tam nic takového, nicméně mě vždycky ošetřuje moje manželka a moje maminka - nevzpomínám si, že by mě tatínek někdy ošetřoval, což možná bylo ku prospěchu tatínka i mému, byť to byl lékař. Tak si myslím, že je dobře, že na Zelený čtvrtek tady nesedíme zbytečně, ale že tady sedíme užitečně a že snad posuneme zákon, který je pro všechny ty, co se o někoho starají, odměnou, na které jsme se shodli. Kdybychom se takhle shodli na většině věcí, tak to tady možná bude v této zemi líp fungovat. A já doufám, že je to jakási jiskřička, která snad zažehne některé další pozitivní shody napříč politickými stranami. To je vše, co jsem k tomu chtěl říct, a samozřejmě tento zákon podporujeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. V tuto chvíli v obecné rozpravě vystoupí pan poslanec Juříček. Prosím, máte slovo, a poprosím o klid v jednacím sále, ať tento bod můžeme v klidu doprojednat.

 

Poslanec Pavel Juříček: Dobrý den, dámy a pánové, samozřejmě já už vidím úsměvy na vašich rtech, přestože máte roušky. Tak samozřejmě všichni asi cítíte, že můj názor bude zcela odlišný, byť pravděpodobně budu v této Sněmovně možná jediný, který řeknu, že vlastně si neuvědomujete dopady a tady slibujete něco, možná z důvodu bohulibosti, že se ocení ženy a podobně. Před rokem byla úplně jiná situace. Měli jsme kompletní lockdown a určitě jsme neměli 1 600 nebo 1 700 lidí na jipkách a určitě jsme neměli v nemocnicích někde kolem 7 500 nemocných. Jsem zvědavý, co vám na to řeknou ředitelé nemocnic, protože já jsem s nimi mluvil, a oni se diví, jak je možné, že teď v poslední fázi, kdy bojujeme s covidem, kdy to máme dotáhnout, takže teď vlastně řeknete na bázi toho, že přidáváte ze 70 % ošetřovné tak na 80 %, což samozřejmě vy už jste to tady některé poslankyně a poslanci řekli, tak z 20 000 hrubé mzdy je normálně čistá mzda 17 120 korun a při ošetřování člena rodiny v případě 80 % je to 14 206 korun, jinými slovy, když nebudete chodit do práce, budete mít o 14 % méně čisté mzdy, než když do práce budete chodit. V případě, když to bude 25 000, tak budete mít o 17 % méně, 83,3 %. V případě 30tisícového budete mít 82 %, takže jenom o 18 % méně. V případě 35tisícového platu budete mít o 19 % méně, 80,6, takže 19,3 %.

Jsem zvědavý, co vám na to řeknou ti ředitelé, kteří potřebují ještě ty zdravotní sestřičky udržet v nemocnicích, a za podnikatele vám mohu říct, za české podnikatele, že s tím naprosto zásadně nesouhlasí, protože rok se snažíme držet ekonomiku České republiky ještě přes všechny bariéry, které jsme jim udělali, například včetně nemocenské, která zaplaťpánbůh nakonec nebyla 100 %, ale byla tedy těch 60 % + 370 korun. Ale víte, co se stalo za ty dva týdny, nebo za ty tři týdny, co to funguje? Zvedla se nemocnost o 40 %. A vy chcete tady hovořit o tom, že přemýšlíte s důsledky? Nepřemýšlíte, nezlobte se. Já vím, že jste se domluvili napříč všech politických stran, ale to ještě neznamená, že jste se domluvili dobře. Nezlobte se, já s tímto zákonem nemohu souhlasit a budu hlasovat proti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou paní poslankyně Tereza Hyťhová a připraví se paní poslankyně Kateřina Valachová. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP