(16.30 hodin)

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, i my za hnutí STAN jsme se připojili a připodepsali jsme návrh tohoto zákona, který navyšuje ošetřovné na 80 %. Myslím, že je to velmi důležité z mnoha důvodů, které zde již zazněly. Chceme totiž zlepšit situaci pracujících rodin s dětmi, to je jasné. Víme také, že řada z nich nemá již žádné úspory a tímto navýšením jim usnadníme mírně život, nebudou muset žádat o některé dávky. A je také jasné, že jim peníze prostě nestačí. Ta doba trvá již dlouho. Navýšení ošetřovného samozřejmě vyjde na několik desítek milionů korun, ale rozhodně se to vyplatí. Rodiče, kteří zůstávají se svými dětmi doma, plní nejenom roli učitelů, a dost často bývají z této role, protože nemají třeba jenom jedno dítě, ale mají dětí několik, jsou vyčerpaní psychicky. A myslím si, že ještě být - nechci říkat na mizině, ale mít nedostatek finančních prostředků, tak to už si opravdu nezaslouží.

Ráda bych se ještě vyjádřila k tomu, co tady zaznělo z úst pana poslance Juříčka, prostřednictvím pana předsedajícího. Chápu, když hovoříte o tom, že sestry chybí v nemocnicích a že by mohly kvůli 10% navýšení ošetřovného zůstávat s dětmi doma. Ale jak známe všichni zdravotní sestry, tak víme, jaké jsou to srdcařky, a ty zkrátka a dobře skutečně za každou cenu budou stát u lůžka pacientů do posledních sil. Na druhou stranu mohou dávat své děti do škol, které jsou k tomu určené. Ale pak se vás tedy ptám, a co ti ostatní rodiče? Vy byste chtěl, aby vaši zaměstnanci, buď otec, nebo maminka, chodili do práce, i když mají malé dítě? Zkusil jste někdy a zažil jste někdy, jak vypadá distanční výuka? Dovedete si představit, že malé, sedmi-, osmi-, devítileté dítě, zůstává samo, ještě s počítačem a s distanční výukou? Někde není internet, vypadává to. A samozřejmě že nechat dítě samotné jedno dopoledne, pak odpoledne, to je možné, ale to není možné na osm hodin každý den! Tak si uvědomte, co říkáte! A právě proto my si ty důsledky uvědomujeme, na což vy zřejmě zapomínáte, nebo možná vás omlouvá, že nemáte zkušenost, jak tato situace vypadá.

Takže celkově vzato si myslím, že je dobře, že nakonec ten poslanecký návrh máme zde v Poslanecké sněmovně, a pevně věřím, že touto Sněmovnou projde. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji. Nikdo další není přihlášen ani z místa, ani elektronicky. Končím obecnou rozpravu. Zeptám se, jestli je zájem o případná závěrečná slova. Paní předkladatelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážené kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, pane předsedající, dovolím si vás požádat o podporu zvýšeného ošetřovného a pro lepší podmínky rodičů s dětmi z hlediska slaďování rodinného a pracovního života. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1177 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Je někdo proti?

Hlasování pořadové číslo 3, přihlášeno 94 poslanců, pro 90, proti 1. Návrh byl přijat. Bylo rozhodnuto, v jednání budeme pokračovat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se přihlásili poslanci... Nikoho přihlášeného nemám elektronicky ani z místa, končím podrobnou rozpravu. Zeptám se, jestli je zájem o případná závěrečná slova? Vidím, že není.

 

Tak přednesu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Kateřiny Valachové, Olgy Richterové, Lucie Šafránkové, Stanislava Grospiče, Markéty Pekarové Adamové, Marka Výborného, Jana Bauera, Věry Kovářové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 438/2020 Sb., o úpravách poskytování ošetřovného v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii a o změně zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 1177."

Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 4, přihlášeno 94 poslanců, pro 88, proti byl 1. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Projednávání končí.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Paní poslankyně, páni poslanci, projednali jsme stanovený pořad 96. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tímto končím. Ještě než se dnes rozejdeme, mám pro vás informaci, která vzešla z dnešního jednání organizačního výboru. Ve středu 7. dubna bude v 10 hodin zahájena 97. schůze Poslanecké sněmovny, 10 minut po jejím ukončení bychom formálně uzavřeli 83. schůzi Poslanecké sněmovny a za dalších 10 minut bychom pokračovali v přerušené 91. schůzi Poslanecké sněmovny. To znamená, ve středu 7. 4. se budou konat tři schůze.

Děkuji a přeji vám příjemné svátky.

 

(Schůze skončila v 16.37 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP