(16.00 hodin)
(pokračuje Valachová)

Zvýšení se navrhuje ze stávajících 70 na 80 %. Je to tedy obdobný přístup, který jsme zaujali minulý rok, a také přidáváme nároky týkající se dětí, které jsou starší 10 let, ale zároveň mají nějaké zdravotní postižení a sníženou soběstačnost a přítomnost rodičů právě z hlediska zajištění kvalitního vzdělávání je nutná. Na rozdíl od předchozího ošetřovného v minulém roce zůstává hranice 10 let u dětí. Podotýkám, že jsme o tom vedli velké debaty, ale protože nám jde o rychlé zvýšení ošetřovného a rychlou pomoc rodinám s dětmi, a to zpětně od 1. března, tak jsme se dohodli se všemi poslanci a poslankyněmi, oněmi zástupci napříč politickým spektrem, že učiníme tuto rychlou změnu, na které se stoprocentně shodneme, a případné diskuze budeme vésti dál. Já osobně bych byla pro zvýšení až do 12 let. Myslím si, že je pro to i řada právních důvodů. Stejně tak podporuji změny, které budeme projednávat v následujících týdnech, týkající se možnosti pobírat ošetřovné také z hlediska osob dalších blízkých. Jde zkrátka o to, dát prostor - zejména v době covidu - sladit pracovní a rodinný život a zajistit kvalitní péči o děti a kvalitní vzdělávání.

Dámy a pánové, také samozřejmě chci dát jenom příklad, jak vypadá zvýšení ošetřovného v praxi. Konkrétně například u všeobecné zdravotní sestry bez specializace, pokud má čistého 25 211 korun průměrně za rok, tak stávající ošetřovné činí 19 260 korun, nově navrhované 21 990 korun. Pokud se jedná například o svářeče, tak čistá mzda je v tuto chvíli 27 263 korun a zase srovnání toho stávajícího zvýšeného ošetřovného je 20 970 korun a nově 23 970 korun. Říkám to schválně, protože stále je rozdíl mezi těmi, kteří chodí do práce nebo kteří musí s ohledem na uzavřené školy zajistit náročné sladění rodinného a pracovního života, péči o děti a jejich kvalitní vzdělávání. Domnívám se, že spolu s návratem dětí do škol, který byl dnes představen, a dalšími kroky vlády, jako je zajištění vzdělávání dětí pro Integrovaný záchranný systém, zdravotní sestry a sociální pracovníky, je to vyvážený kompromis.

Dámy a pánové, jsem ráda, že jsme se shodli na této novele, a prosím vás za všechny předkladatele všech politických stran, podpořme rychlým hlasováním zvýšení ošetřovného, podpořme rodiny s dětmi. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, paní předkladatelka víceméně tento návrh představila. Řekla vše, co je obsaženo v tomto návrhu. I ve stanovisku vlády bylo řečeno, že dává k tomuto návrhu zákona souhlas. Já mohu jen doporučit, aby bylo dnes přijato, jak je předloženo, to znamená i vlastně podle jednacího řádu v takzvané devadesátce, tak aby byla zajištěna od 1. března zpětně možnost zvýšení ze 70 % na 80 %. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji vám. Poprosím o klid v jednacím sále. Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášenou paní poslankyni Richterovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji vám za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, já tady mám ještě několik čísel, abych podpořila ten návrh, abychom si uvědomili, co dopadlo na rodiny s dětmi. Jde o to, že délka uzavření škol za poslední rok na týdny pro mateřské školky vychází na 7 týdnů, pokud budou uzavřené do 18. dubna, pro první a druhou třídu 23 týdnů uzavření a 31 týdnů pro další třídy prvního stupně. Je to výpočet od 11. března do 18. dubna, ale ta čísla, těch 23 týdnů pro první a druhou třídu a 31 týdnů pro třídu třetí a další ukazují, myslím, jasně, jak velká zátěž to pro rodiny je.

Druhé číslo, druhý ukazatel, který bych vám chtěla ukázat, je pokles měsíčního příjmu při nuceném ošetřovném. Ten černý sloupec (Ukazuje podklad.) je čistý příjem z práce, ošetřovné je ten pokles. V průměru jde o čtvrtinový pokles příjmů, není to přímo 30 %, je to o něco méně v průměru, ale pořád to jsou velké peníze. A to kolik? Pokles měsíčního příjmu při ošetřovném 70 % denního vyměřovacího základu vychází v absolutních číslech následovně: při hrubém příjmu 15 200 korun je měsíční příjem snížen o 3 900, při 25 000 korun hrubého je pokles 5 000 korun, při 35 000 korun 6 170.

Já bych jenom chtěla vypíchnout těch 5 000 pro lidi, kteří mají 25 000 korun hrubého. To je to, co reálně je cítit v rodinném rozpočtu, ať si to prostě zapamatujeme, že to je ten důvod, proč máme tady toto navýšení, a ten důvod je samozřejmě trošku oslaben tím, že je pozdě, že to mělo být už dávno. Ale já to jenom ještě jednou zopakuju: ztráta příjmu při tom 70% ošetřovném vychází na 5 000 korun při hrubém příjmu 25 000 korun měsíčně.

Takže co my schvalujeme? Pokud budou školy otevřené 11. dubna, tak schvalujeme v průměru 2 250 korun pro rodiny na ošetřovném, protože to, a to je také důležité říci, sice tady nejspíš projde dnes, ale pak se to bude už používat jenom krátkou dobu a asi ale budou fungovat rotace, takže při rotujících třídách by to ošetřovné zase mělo smysl.

Takže na tomhle chci shrnout, že rodiny s hrubým příjmem nebo ti pečující, kteří měli hrubý příjem 25 000 korun měsíčně, na ošetřovném přicházejí čistého v porovnání se svým čistým příjmem o 5 000 korun měsíčně, a to, co my tady dnes schválíme, v tom průměru u takovýchto hrubých příjmů dodá zhruba 2 000 korun zpátky. Takže doufám, že to tady projde, a současně chci jenom zdůraznit, že je škoda, že to neprošlo dříve. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP