(16.50 hodin)

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, koukám, že už jste unaveni, ale kdo je opravdu už unaven tou situací, tak jsou rodiče dětí, kteří s nimi tráví na home office ještě distanční výuku, pedagogové, samozřejmě veškerý zdravotnický personál, ale také všechny kadeřnice, kadeřníci, manikérky, pedikérky, masérky, maséři, prostě všichni živnostníci, kteří už měsíce nemohou vydělávat. Všichni ti, kteří jsou ohroženi tou situací tak, že už přicházejí o dlouho budované firmy, a to tedy přicházejí, ty krachy začínají rapidně přibývat. Všichni, kteří dělají v kultuře, cokoliv, ať už jsou to přímo ti na jevišti, nebo v pozadí, kteří třeba nejsou tolik často vidět, ale jsou touto oblastí živeni. V cestovním ruchu - o tom nemluvě. Jsou to odvětví, která jsou decimovaná, asi bychom mohli jmenovat mnoho a mnoho dalších.

Ti všichni pociťují obrovské naštvání, únavu, zoufalost a samozřejmě se k epidemii koronaviru přidává i epidemie různých psychických nemocí, obezity, ale také chudoby. Právě pro ty všechny, kteří jsou tím postiženi, to je dnes denní chléb a jsou naštvaní, že nemohou ani na svoji chalupu v jiném okrese, byť by nasedli do auta se svojí rodinou, dojeli by tam a nebyli by jakýmkoliv ohrožením kohokoliv jiného. Že musí nosit roušku, ochranu úst i na liduprázdné ulici, to je prostě štve, zcela legitimně, že se nemohou nadechnout čerstvého vzduchu, ani když kolem nich není široko daleko nikdo. Že nemohou do svého malého krámku v ulici, ten musí být zavřený, byť v supermarketech je hlava na hlavě. To si často mnozí uvědomují, že je věc, která nevadí, ale aby se mohli vrátit ke svému oblíbenému prodejci, ať už jakéhokoliv zboží, tak to prostě nejde.

A v neposlední řadě, která by mohla čítat mnohem víc, jsou nesmírně naštvaní také za to, že tamhle u kolegů vpravo je ohrádka z plexiskla, kterou si nemuseli zaplatit - já myslím, že bychom je k tomu měli vyzvat, i když tak činí na svoje vlastní rozhodnutí, že porušují základní pravidlo, které tady platí. A daňový poplatník to zaplatí. (Ministryně Schillerová přikyvuje.) Paní ministryně tady říká, že souhlasí. Já myslím, že bychom se k tomu měli všichni společně dohodnout, abychom je k tomu vyzvali. Není důvod, aby tady platila jiná pravidla pro některé a aby se na to lidé venku dívali a říkali si: Proč ten dvojí metr? Proč když někdo nemá roušku na ulici, tak policie zakročí, a tady v pohodě, že tady dva poslanci mají takovýhle nadstandardní přístup! A říká mi to čím dál víc lidí. Chápu, že páni poslanci si to užívají, že jim to vyhovuje, že si na tom tvoří svoje píárko, ale na druhou stranu, zamysleme se my ostatní, jestli bychom tohle přesně po nich neměli žádat. Já bych byla pro.

Mnoho lidí zkrátka padá, lidově řečeno, na hubu, promiňte mi ten výraz, ale lepší určitě neexistuje už v tomto směru, a drží. Vždycky je jim řečeno: Je bod zlomu. Kolikrát už jsme to slyšeli za posledního půl roku se nedá ani dopočítat. Ještě dva týdny, ještě tři týdny, obětujme ten či onen měsíc. Slýchají to neustále. A přitom v rámci těch pravidel nebo těch opatření, která fungují, tak nouzový stav, skutečně nouzový stav potřebuje vláda jenom na dvě základní věci - na omezení pohybu, to, které z těch dat, která máme k dispozici - a bylo to tady mnohokrát zmíněno, tak už to nebudu dále rozvádět do detailů - tak ve své podstatě zabírá spíše proto, že nemůžeme právě do služeb, nemůžeme do obchodů, které jsou zavřené. Ale v rámci okresů že platí některé výjimky, některé zas nikoliv, tak to zas tak zásadní vliv nemá, takže to je jedna věc, na kterou vláda nouzový stav potřebuje.

A druhá věc, na kterou je potřeba nouzový stav, jsou výběrová řízení, respektive právě aby nemusela vláda nakupovat dle zákona o veřejných zakázkách. To znamená netransparentní zakázky a závěr Nejvyššího kontrolního úřadu, ten už všichni známe. Takže na tyto netransparentní kšefty my rozhodně vládě nouzový stav nemáme potřebu prodlužovat, naopak, a na omezení pohybu také ne. Takže ostatní věci lze, všechna potřebná opatření nezpochybňujeme, respirátory FFP2 uvnitř v budovách, ani náhodou, to jednoznačně zabírá, má platit dál. Rozhodně nezpochybňujeme i celou řadu těch nutných uzavírek, ale zpochybňujeme pomoc, kterou vláda dává nedostatečnou. Každopádně na omezení pohybu bychom netrvali a myslím, že pak se obejdeme s pandemickým zákonem. Konečně jej máme - vláda jej měsíce měla připravovat, úplně se na to vykašlala, teď už jej máme, tak jej pojďme konečně použít. A všechno to ostatní, co vám vyhovuje, že můžete pod rouškou nouzového stavu činit, tak byste konečně činit nemohli.

Takže za TOP 09 mohu jednoznačně říci, že nouzový stav nepodpoříme, tak jako v minulosti už mnohokrát. Chceme po vládě - a opakujeme to vytrvale - aby její pomoc byla skutečně efektivní směrem k podnikatelům a živnostníkům, aby byl schválen odškodňovací zákon, který jsme předložili, aby byly odpuštěny odvody živnostníkům, tak jako to bylo dříve v minulém roce, ale pak to vláda už neučinila znovu, protože prostě si v tuhle chvíli zaslouží maximálně naši pomoc, a tohleto je jedna z těch nejjednodušších, aby nemuseli platit ještě i nadále odvody. Chceme, aby zakázky už musela vláda dělat zcela transparentně, aby nemohla pokračovat takováto oblíbená forma soutěžení, která je teď, a chceme, aby měla také plán toho, jak bude rozvolňovat postupně, jak bude navracet život do normálu.

Předložil jej náš AntiCovid tým. Pan ministr Blatný sám zmínil, že je to vlastně dobrý plán, který budou ve vládě využívat spolu s experty, je konzultovaný s experty, je potřeba akorát uvádět ty věci v život, nenechávat je jenom na papíře. A to je všechno, co je v tuto chvíli potřeba, pandemický zákon, opravdová pomoc těm, kteří krachují, protože už se úplně zapomnělo na to oblíbené heslo, které tady zaznívalo před rokem, že kdo rychle dává, dvakrát dává. To už je úplně zapomenuto, tak se k tomu pojďme navrátit, protože teď je potřeba právě v této pomoci přidat všem těm, kteří padají na ústa.

Chci velice poděkovat všem zdravotníkům a chci jim vzkázat, že rozhodně si vážíme jejich práce a tímhletím nechceme podrývat, jak tady někteří se snaží podsouvat, jejich práci, ale chceme, aby lidé měli příležitost třeba odjet právě na svoji chalupu či chatu. Chceme, aby měli možnost jít i do přírody, kde nikoho nemohou nakazit, a aby zkrátka jsme tady neměli ještě masivnější další vlny, vlny epidemie, obezity, psychických nemocí, chudoby a celé řady dalších potíží, které tato uzávěra společnosti přináší. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Dominik Feri s přednostním právem, připraví se potom pan poslanec Leo Luzar, také s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové. Děkuji ti, Honzo, prostřednictvím pana předsedajícího.

Nebyl by to rozhovor s členem vlády, aby v něm nezaznělo, že každých 14 dní nebo každé tři týdny nastane vždycky ve Sněmovně tady ta litanie, kdy se žádá o prodloužení nouzového stavu, a ty pilné ministry opoziční poslanci neustále otravují svými projevy. Jestli se domníváte, že nám je to příjemné, že tu neustále mluvíme do dubu, tak se mýlíte. Ovšem je nutné říci, že toto je jediná chvíle, kdy můžeme aktivně projevit svoji vůli a svůj postoj k nezvládání pandemie prostřednictvím vlády a špatně nastavených krizových opatření. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP