(16.40 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Takhle bych mohl pokračovat. Oblíbený jiný program, Antivirus A či B, zejména paní ministryně Maláčové. Nejpozději do 20. v daném měsíci máte zaplatit mzdy svým zaměstnancům ze zákona a těm, kteří jsou například na nemocenské nebo v karanténě, vyplatit takzvanou náhradu mzdy. V tom případě máte nárok na čerpání z programu Antivirus A či B. Ale pokud nepodáte žádost do konce toho samého měsíce, to znamená v únoru máte 8 dnů, v březnu 11, v dubnu 10, tak máte smůlu. Představme si situaci malé firmy, jedna účetní nebo jeden účetní, možná externí, který je zrovna taky v karanténě nebo nemocný. Přicházíte o ty peníze. Máte 8, 10 nebo 11 dnů. A stát? Dodneška desítky tisíc žádostí OČR pro živnostníky MPO dvojitého ministra nevyplatilo za rok 2020. Kde je stejná přísnost na stát, aby to bylo za 8, 9, 10 nebo 11 dnů? Není! Stát má času dost. Neustále zkoumá sprosté podezřelé, kteří mají odvahu požádat o nějakou pomoc, když jim stát zakázal podnikat.

To jsou klíčové důvody, proč naše koalice, to znamená občanští demokraté, křesťanští demokraté a TOP 09, nemohou podpořit prodloužení nouzového stavu. Debata je dneska poměrně klidná, jelikož od rána víme, že se komunisté vrátili do vládního tábora, a tudíž se vládě podařilo zajistit většinu. To je standardní politický průběh. Může se nám to nelíbit, ale musíme to respektovat. Jediná šance, jak to změnit, jsou příští volby. Jenom bych poprosil komunisty, aby neříkali, že jsou taky v opozici. Myslím, že nás ostatní skutečně opoziční strany to opravdu rozčiluje.

Předseda klubu SPD se usmívá a kýve hlavou. Chci připomenout kolegovi Radimu Fialovi prostřednictvím pana místopředsedy, že když je vláda v úzkých, tak skoro vždycky přispěchá SPD na pomoc, a mohl bych jmenovat desítky zákonů a personálních voleb. Zase je to politická realita, já to nijak nekritizuji, jenom popisuji stav, ať už je to lex Dukovany, stavební zákon, mohl bych pokračovat, jenom z poslední doby. Proč ne, je to jejich plné právo, jenom se nemají tvářit, že jsou vždycky proti vládě na rozdíl od těch ostatních. Tak to úplně není. Já myslím, že je rozumné a běžné, že každá strana si plní svůj program a podle toho hlasuje.

My jsme připravili asi šest usnesení, která se týkají zejména omezení pohybu našich občanů, ale než o nich budeme hlasovat, jsem poměrně dlouhou dobu skeptický k usnesením Poslanecké sněmovny. Ne proto, že by nebyla rozumná, mnohdy, ale myslím si, že vláda s nimi dělá jedinou věc, že si tapetuje veřejně nepřístupné prostory a nic jiného. 11. února jsme většinou v Poslanecké sněmovně, to znamená, musela hlasovat část poslanců vládních stran, ANO, ČSSD nebo KSČM, uložili vládě - 11. února - aby připravila program na záchranu drobných a středních podnikatelů formou odpuštění odvodů u živnostníků a odvodů na sociální pojištění pro malé firmy, tedy obnovení programu Antiviru C. Šest týdnů uplynulo a výsledek je jedna velká nula. Pane premiére, co jste s tím usnesením udělali? Konkrétní dotaz. Jak si můžete dovolit ignorovat usnesení Poslanecké sněmovny? Jak to, že jste nepředložili návrh zákonů? A to ani nemusíte! Ono je to na programu už asi osm schůzí, teď máme mimořádnou, tak asi 25 schůzí z podzimu loňského roku. My jsme ty návrhy zákonů napsali a vy nemáte ani odvahu je projednat! Ale máme platné usnesení Poslanecké sněmovny, že to má vláda udělat.

Tak a teď ta konkrétní usnesení. Já jsem je předal i panu zpravodaji, které je společně předkládáme: "Poslanecká sněmovna ukládá vládě ukončit opatření omezující pohyb obyvatel v rámci okresu a mezi okresy." Předpokládám, že to podpoří komunisté, a pak by to mělo projít, když pan předseda Filip říkal, že je to úplně špatně. Takže jedno máme.

"Poslanecká sněmovna ukládá vládě ukončení kontrol občanů na hranici okresů jakožto opatření, které nepřináší efekt, ale nadmíru zasahuje do práv občanů." Pokud by neprošlo první, tak alespoň to druhé. Když projde to první, nebude zákaz pohybu, nebudou ani policejní kontroly. Pokud by neprošlo ani jedno, tak navrhujeme ministru vnitra, aby v rámci přetrvávajících omezení umožnil pohyb mezi Prahou a Středočeským krajem, protože se jedná zvláště v prstenci okresů okolo Prahy o provázané území v oblasti ekonomiky, služeb a zdravotnictví.

Teď máme jedno usnesení, které bychom měli podpořit všichni, když nemá nikdo snahu nic skrývat a reaguje na nález Nejvyššího kontrolního úřadu: "Poslanecká sněmovna ukládá vládě zveřejnit veškeré smlouvy uzavřené k nákupům v období nouzového stavu." Bez začernění, to tam v tom usnesení není, ale bez začernění. Už jsme taky viděli smlouvu, kterou vláda zveřejnila, a bez začernění tam bylo jenom Česká republika a jinak už nic.

Vrátím se k tomu, co jsem říkal o kompenzacích pro živnostníky a malé firmy: "Poslanecká sněmovna ukládá vládě předložit do konce března informaci o plnění usnesení z 11. února, které vládu zavázalo připravit program na záchranu drobných a středních podnikatelů formou odpuštění odvodů u živnostníků a odvodů na sociálním pojištění pro malé firmy, tedy obnovení programu Antivirus C."

A poslední usnesení, které by taky mělo projít, když všichni mluví o tom, jak je klíčový návrat žáků do škol: "Poslanecká sněmovna ukládá vládě otevření mateřských škol, prvního stupně základních škol a části dalších škol nejpozději od 12. dubna 2021, a to spolu se zajištěním šetrného testování žáků a učitelů a urychlené dokončení očkování učitelů." Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Jenom připomínám, že jednáme ve zvláštním režimu podle § 109m zákona o jednacím řádu, tudíž nelze uplatňovat faktické poznámky, to se pouze hlásí do rozpravy. V tuto chvíli jsou do rozpravy s přednostním právem přihlášeni pan poslanec Kubíček, paní předsedkyně Pekarová Adamová, pan místopředseda klubu Dominik Feri, pan místopředseda klubu Leo Luzar, takže pan poslanec Kubíček má slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji, pane předsedající, dámy a pánové, po dohodě s panem ministrem zdravotnictví si dovolím žádost o prodloužení nouzového stavu modifikovat ještě o jiné datumy. Já asi nebudu načítat tu žádost, protože ta je stejná, pouze načtu ty datumy, pane předsedající. (Předsedající: Ano.) A pak bych poprosil pana předsedajícího, jestli pak provede takzvané orientační hlasování, které poběží. Takže si dovolím doplnit ještě datumy: prodloužení nouzového stavu do 11. 4., prodloužení nouzového stavu do 9. 4. a prodloužení nouzového stavu do 7. 4. Ano, srozumitelné? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, takže máme ten původní návrh, který je do 27. 4., vy k tomu přidáváte 11. 4., 9. 4. a 7. 4. a 11. 4. už byl návrh ze strany KSČM. Rozumím, na řadě je nyní s přednostním právem paní předsedkyně Pekarová Adamová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP