(12.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se rozhlédnu, zdali má někdo zájem ještě vystoupit v obecné rozpravě. Ano, je to paní ministryně Dostálová s přednostním právem. Prosím máte slovo.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová Vážené kolegyní, vážení kolegové. Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já jsem dostala na stůl návrh usnesení. A samozřejmě nikomu nemohu bránit. Jenom bych chtěla opravdu tady jenom zdůraznit některé aspekty Národního plánu obnovy, které možná v kontextu všech těch myšlenek, které jste tady představili, mohly zapadnout.

Je nutné si uvědomit, že Národní plán obnovy je jeden z programů, které bude mít Česká republika k dispozici. Dohromady budeme mít zhruba necelý bilion korun, zhruba 960 miliard korun. Spoustu těch věcí, které jste tady jmenovali, ať už je to veřejná zelená doprava a tak dále, budou jak v operačním programu Doprava, budou v Integrovaném regionálním operačním programu. Chci jenom zdůraznit, že Národní plán obnovy není všespasitelný. Jsou tady samozřejmě i kohezní fondy, Modernizační fond, Fond pro spravedlivou transformaci a mnohé další.

Pokud se podívám na to usnesení, jak mám před sebou, a hned ten bod jedna, kde doporučuje vládě odklad - odklad termínu předložení Národního plánu obnovy. Moc vás všechny prosím, abychom k těmto krokům nepřistupovali. Národní plán obnovy, 70 % všech zdrojů musí být zazávazkováno, to znamená pod smlouvou, do konce roku 2022. Jakékoliv zdržení je v neprospěch České republiky. Skutečně jde o velký objem peněz a naším cílem musí být zazávazkovat ty dobré projekty co nejdříve. Celá alokace musí být zazávazkována do konce roku 2023. Poslední platba může proběhnout v roce 2026. Takže toho času je opravdu málo a jak bod jedna, tak bod dva, tak bod tři jsou skutečně body, které všechny tyto kroky zdržují. U bodu dva probíhá klasické mezirezortní připomínkové řízení. Určitě se všichni partneři k tomu budou moci vyjádřit a Ministerstvo průmyslu a obchodu samozřejmě připomínky musí vypořádat.

Stejně tak je potřeba si říci, že tady bod čtyři - připomínat komponenty Národního plánu obnovy v oblasti digitalizace nebo klima. Národní plán obnovy má od Komise povinnost 20 % na digitalizaci. Plní ji na 25 %. Klima má povinnost na 37 %. Plní ji na 41 %. Takže debata o tom, že by Národní plán obnovy toto nesplňoval, skutečně asi není namístě.

Co se týká vyzývat vládu, aby co nejvíce peněz dala pro malé a střední podniky, já bych vám všem chtěla doporučit, abyste si stáhli Dohodu o partnerství, která je také v eKLEPu. Dohoda o partnerství má přílohu číslo 3, kde je krásný rozcestník, kde uvidíte samostatně podnikání, eGovernment, prostě všechny tyto věci, ze kterých všech fondů se to dá financovat. Takže malé a střední podniky, nejenom Národní plán obnovy, ale například operační program Technologie a konkurenceschopnost.

Co se týká doporučení na průzkumy. Každý veřejný zadavatel má povinnost postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Vyhodnocení žádostí, aby bylo transparentní, na tom to samozřejmě celé stojí, protože vždycky samozřejmě ten transparentní postup vyhodnocování žádosti je dán jako povinnost řídícímu orgánu.

Takže já jsem chtěl jenom na toto upozornit, abychom opravdu u těch usnesení se nesnažili udělat kroky, které by vedly k tomu, že to budeme zdržovat na české straně a ve finále se vystavíme tomu riziku, že ty peníze nevyčerpáme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec František Kopřiva, zatím poslední přihláška do obecné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec František Kopřiva: Já jen stručně. Musím se trochu ohradit proti paní ministryni. Ona to tady podává, že snad jako chci poškozovat zájmy České republiky, když chci, aby se mohly řádně vypořádat připomínky. Já jenom upozorním na to, že my jsme na to čekali půl roku, než jste to předložili do mezirezortu. Jasně, mezitím nám chodily ty komponenty různě odděleně a pak třeba za týden přišly v úplně nové podobě. Ale nepřišlo nám to nikdy uceleně, takže bylo těžké se k tomu jakkoliv vyjadřovat. Takže tady bych možná zopakoval tu otázku, s kým to tedy vláda konzultovala.

A teď když navrhujeme odklad - já tedy navrhnu nakonec o pět týdnů, s tím, že mnoho členských států nejspíš zvolí obdobný postup. Tak nechápu, proč oproti tomu půl roku, který jsme na to čekali, teď vy mi tady tvrdíte, že nemáme teď měsíc na to, abychom si to mohli všichni pořádně přečíst, ten obsáhlý dokument, a probrat to ještě jednou pak tady ve Sněmovně. To mi přijde trošku disproporční vzhledem k tomu, že pokud tvrdíte, že v českém zájmu je to odevzdat co nejdřív, tak jste nám to mohli jako vláda předložit už před Vánoci, jak jste tvrdili na schůzi. Je to v zápisu výboru pro evropské záležitosti. Tak jste to měli předložit už v tom prosinci a už to tedy mohlo být odevzdané Evropské komisi. Ale předložili jste to do toho mezirezortu teď před týdnem. Takže by bylo vhodné, aby tam konečně zůstal čas na vypořádání ještě připomínek a probrání jednou ve Sněmovně.

To je za mě všechno. Já v podrobné rozpravě načtu to usnesení v kompletní podobě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku paní poslankyně Helena Langšádlová. (O slovo se hlásí poslankyně Mračková.) Ale vy jste to stáhla, paní poslankyně. (Poslankyně Mračková: Já jsem normálně.) Normálně. Takže na faktickou poznámka paní poslankyně Helena Langšádlová, pak paní poslankyně Mračková běžnou přihlášku. Prosím.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěla reagovat na svého předřečníka, pana poslance Kopřivu. Zcela se ztotožňuji s tím, co tady řekl, i s tím, co je předloženo. Paní ministryně, my dobře víme ohledně limitování času na čerpání prostředků. Ale mně opravdu přijde nepřijatelné, abyste tady říkala a naléhala na urychlení v řádu týdnů ve chvíli, kdy jsme nedostali... je duben, je polovina dubna, my jsme na minulé jednání dostali úplný polotovar. Úplný polotovar, kde chyběly kapitoly, byly tam celé části nedodělané.

Tentokrát jsme také nedostali hotový materiál. I tam jsou ještě dneska chyby. A dostali jsme to včera večer. To samo o sobě je opravdu naprostým projevem nedobré vůle spolupracovat se Sněmovnou. Já vnímám tu rychlost čerpání, ale neméně důležitá je kvalita materiálu a dostatečně projednané jak na té expertní, tak i na politické úrovni. Takže prosím buďte velkorysá k našim návrhům, protože si myslím a jsem přesvědčena, že mají svá opodstatnění.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní v obecné rozpravě paní poslankyně Mračková. Prosím máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já bych se také ráda vyjádřila ke svým předřečníkům, k paní Langšádlové i k panu Kopřivovi, a to především ve vztahu k paní ministryni a k tomu jejímu příspěvku.

Paní ministryně tady na nikoho nenaléhala. Paní ministryně pouze konstatovala fakt, který je a který by si měli všichni uvědomit, to je, že v rámci Národního plánu obnovy musí být 70 % té alokované částky již zazávazkováno v roce 2022. Pokud se tak nestane, tak Česká republika o ty finanční prostředky může přijít. Takže ona na to pouze upozornila.

A jde o to, že opravdu když se přečtete ty návrhy usnesení, které se tady předkládají, tak zrovna u toho bodu jedna, kde se tedy žádá odklad toho termínu, může dojít k ohrožení těch finančních prostředků, aby je Česká republika mohla v rámci Národního plánu obnovy čerpat. Všichni víme, a věřím tomu, že i pan kolega poslanec pan Kopřiva, prostřednictvím pana předsedajícího, ví, že proces má jasná pravidla, a že pokud Národní plán obnovy je teď v mezirezortním připomínkovém řízení, tak se k němu všichni, kteří se mohou v rámci připomínkového řízení vyjadřovat, tak se k němu budou vyjadřovat. K takovému připomínkovému řízení se dávají připomínky zásadní, další připomínky. A všechny připomínky se musí v rámci toho mezirezortního připomínkového řízení vypořádat. To znamená, že každý, kdo tam svou připomínku napíše, tak s tímto se bude jednat a bude se s ním ta připomínka vypořádávat. A to buď tím, že se to tedy změní, že té připomínce se vyhoví, anebo se nějakým způsobem s tím aktérem dohodne, nebo se dostatečně řekne proč popřípadě pak již na vládě. Protože vždycky na vládě jde materiál, kde vidíte, které připomínky nebyly vypořádány, z jakého důvodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP