(12.30 hodin)
(pokračuje Mračková Vildumetzová)

Takže si myslím, že to vaše vystoupení určitě i vůči paní ministryni, a myslím si, že paní ministryně pro místní rozvoj je důležitou osobou, která by se k Národnímu plánu obnovy měla vyjádřit. A myslím si, že její připomínky, které ona tady uvedla, že bylo důležité je tady sdělit. Já jsem v tuto chvíli první funkční období v Poslanecké sněmovně a mě docela... ne vadí, ale my tady schvalujeme tato doprovodná usnesení i k některým zákonům. A musím říct, že některá ta usnesení, jestli se tím do budoucnosti nezabývat, aby někdo řekl, jestli vůbec takové usnesení se tady má schvalovat. Protože jako - doporučuje, aby při čerpání prostředků veřejnými zadavateli byly využívány průzkumy a předběžně tržní konzultace, a bylo tak docíleno zdravé hospodářské soutěže o danou zakázku. - Já se omlouvám, ale máme snad zákon o veřejných zakázkách! Máme tady Úřad pro hospodářskou soutěž! Takže některá ta usnesení, se omlouvám, ale myslím si, že když jsou tady "požaduje" nebo usnesení "připomíná"... Já si myslím, že asi jestli připomíná, že každá komponenta Národního plánu obnovy musí být v souladu s klimatickými a digitálními cíli, tak ta Evropská komise nám přece řekla, jakým způsobem to musí být. A my to musíme udělat v souladu tak, jak to řekla Evropská komise.

Takže byla bych, myslím si, že určitě by mělo být nějaké zamyšlení nad těmi usneseními, a myslím si, že i v budoucnu by se Poslanecká sněmovna měla zabývat tím, jak ta doprovodná usnesení koncipovat, protože jsem i přesvědčena o tom, že některá ta usnesení se tady přijímají, a je otázkou, jestli pak v určité míře i dochází k jejich naplňování.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se rozhlédnu, zdali se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, takže obecnou rozpravu končím. Táži se navrhovatele, zdali je zájem o závěrečné slovo. Nemáte zájem, pane poslanče Kopřivo? Máte zájem o závěrečné slovo? Pak jste ještě v podrobné rozpravě. Takže závěrečné slovo, prosím. A pan ministr má zájem? Nemáte zájem. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji za slovo. Já jen stručně. Mě zaskočil pan vicepremiér, protože jsem myslel, že se pokusí zodpovědět ještě některé dotazy. Tak nevadí, já je znovu pošlu interpelací.

Co se týče toho odkladu, tak já už jsem to tady zmiňoval - my jsme na to čekali šest týdnů, tak jestli je teď problém jako řádově jednotky týdnů s tím, že to stejně asi takhle dopadne i u spousty dalších členských států, tak to je k otázce. Ale já jsem to pochopil, že by možná stálo zato tu Sněmovnu úplně zrušit, abychom tady už nic nepřijímali, protože to možná akorát otravuje. Ale tak to už je jenom bokem.

Já tedy tímto děkuji panu vicepremiérovi, že představil aspoň v úvodním slově základní východiska. A budeme tedy zvažovat s kolegy, se kterými jsme svolali tuto mimořádnou schůzi, že asi tedy možná zvážíme svolání další mimořádné schůze, právě aby tedy nedocházelo k prodlevám. A zároveň, abychom ten obrovský balíček 190 miliard korun, který se musí proinvestovat skutečně rozumně, abychom tady mohli ještě jednou probrat ve Sněmovně. Tak možná po dohodě můžeme svolat nějakou mimořádnou schůzi, abychom nečekali na další plenární týden. Tak děkuji, to bude ode mne vše a načtu usnesení v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže přistoupíme k rozpravě podrobné, pane poslanče, můžete zůstat u pultíku. A o slovo se přihlásil jako první pan poslanec František Kopřiva. A připraví se místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Prosím.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím načíst usnesení, kde devět bodů navrhujeme spolu s kolegy, se kterými jsme svolávali tuto schůzi, čili za kluby Pirátů, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a části klubu sociální demokracie. A potom si přisvojuji návrh, který tady načetl v obecné rozpravě pan kolega Zahradník z ODS, který tam včlením tak, aby to nějak pasovalo do toho usnesení.

Nyní už načítám text usnesení k Národnímu plánu obnovy:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

1. doporučuje vládě, aby požádala o odklad termínu předložení Národního plánu obnovy Evropské komisi o pět týdnů, aby mohlo proběhnout zapracování připomínek;

2. vyzývá vládu, aby vypořádala připomínky parlamentu, nevládního a soukromého sektoru, samospráv a dalších dotčených subjektů;

3. žádá vládu, aby po vypořádání připomínkového řízení předložila závěrečnou podobu Národního plánu obnovy Poslanecké sněmovně k projednání;

4. připomíná, že každá komponenta Národního plánu obnovy musí být v souladu s klimatickými a digitálními cíli EU a musí být zohledněn i sociální rozměr investic;

5. vyzývá vládu, aby bylo více prostředků cíleno do malých a středních podniků a do perspektivních odvětví;

6. vyzývá vládu, aby do Národního plánu obnovy zahrnula oblast podpory výzkumu a vývoje v oblasti energetiky;

7. doporučuje, aby při čerpání prostředků veřejnými zadavateli byly využívány průzkumy trhu a předběžné tržní konzultace a bylo tak docíleno zdravé hospodářské soutěže o danou zakázku;

8. požaduje, aby vyhodnocování žádostí o podporu probíhalo transparentním a předvídatelným způsobem a aby stát s žadateli komunikoval;

9. upozorňuje, že není vhodné z prostředků fondu obnovy hradit opakující se a mandatorní výdaje. Národní plán obnovy by měl také specifikovat předpokládanou udržitelnost projektů po vyčerpání alokace;

10. vyzývá vládu, aby vytvořila koordinační platformu všech dostupných dotačních možností a finančních nástrojů tak, aby nedocházelo k duplicitám a tzv. kanibalizaci jednotlivých programů a zlepšila se přehlednost možností pro žadatele.

Děkuji. A jestli si mohu ještě dovolit návrh, že by se hlasovalo o každém bodě zvlášť, protože jsem zaznamenal tento podnět z pléna. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní do podrobné rozpravy místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Žádnou další přihlášku nemám. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, vážený pane předsedající, pane ministře, paní a pánové. Jednoduchý návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí nehotový Národní plán obnovy. - Víme, že je nehotový, protože ke 20. 4. běží připomínkové řízení. - 2. Požaduje přepracovat v rámci meziresortního připomínkového řízení Národní plán obnovy včetně Národního plánu reforem tak, aby byly odstraněny zásadní nedostatky. 3. Žádá vládu předložit sedmiletý plán stabilizace veřejných financí se zapojením prostředků Národního plánu obnovy a Národního plánu reforem."

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Pan poslanec Kubíček, prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já si jménem poslaneckého klubu ANO potřebuji vzít 15 minut na prostudování všech návrhů, takže žádám o 15minutovou přestávku na poradu klubu ANO. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano. Takže se sejdeme ve 12.53. Vyhlašuji pauzu do 12.53.

 

(Jednání přerušeno ve 12.38 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP