(21.30 hodin)
(pokračuje Ondráček)

Takže bod I v podstatě vypouštíme, protože to je smyslem toho dnešního jednání. To znamená, že Poslanecká sněmovna bere na vědomí, to samozřejmě tady vychází. Ale u druhého bodu, pokud byste se na něj podívali, tak bude znít tentokrát takto - je to v podstatě totéž, ale je to malinko legislativně technicky poupravené: "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu, aby na svém nejbližším zasedání projednala a předložila Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR novelu zákona o ochraně veřejného zdraví a předložila pandemický plán." V podstatě je to zachováno, jak to tam bylo.

A potom, bod III zůstává, ale bude to samozřejmě poupraveno jako bod II, a původní bod IV se na konci textu "zařízení a zařízení sociální péče" doplňuje čárka a text "po dobu pandemického stavu", protože pokud mluvíme o armádě, musíme říct, v jakém období to je. To znamená, stávající bod IV. - nebo původní návrh IV. - "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá ministra obrany, aby projednal s náčelníkem Generálního štábu opatření, která může ve své velitelské pravomoci učinit ve prospěch setrvání příslušníků Armády ČR ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče, po dobu pandemického stavu." To je to doplnění.

Takže to jenom abychom doplnili, paní zpravodajka o tom byla informována. Děkuji kolegům, kteří nás na to upozornili.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. A pokud pan poslanec skončil svoje vystoupení a nebude už nic říkat na mikrofon - nebo ještě doplníte, pane poslanče?

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Ne, pardon, my jsme ještě dolaďovali s paní zpravodajkou, jak jsem načetl. To znamená, znovu opakuji: ano, dám vám to.

A ještě mi dovolte jenom kraťounce dvě rychlé reakce na některá vystoupení. Pan ministr školství Plaga se v podstatě vyjadřoval, ale ten jeho projev vnímám jako velmi slabý, přestože stále ukazoval na KSČM jako na stranu, která to je - ano, jsem velmi rád, že si uvědomujete a že jste se všichni přidali k tomu, že KSČM zvedla téma návrat dětí do škol a postupně se k němu přidávají ostatní subjekty nebo strany zde v Poslanecké sněmovně.

A pan kolega Mihola - dovolím si, prostřednictvím pana předsedajícího, já bych vám, pane kolego, doporučil, jestli chcete, poslechněte si znovu celé mé vystoupení, protože vy jste o spoustě věcí říkal, že vůbec nechápete. Takže já myslím, že když si to znovu vyslechnete a uslyšíte ty argumenty, že pochopíte. Pokud ne, tak to se někdy stává.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Marek Výborný. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové, já nebudu nějak dlouhý, protože vše podstatné tady už přede mnou řekli zástupci koalice SPOLU, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, nicméně já bych právě rád tady přednesl návrh usnesení za poslanecké kluby ODS, KDU-ČSL a TOP 09, které jsme v rámci AntiCovid týmu - tak jak se snažíme dlouhodobě spolupracovat a dávat podněty opakovaně, je to sice občas někdy, jak když házíte hrách na stěnu, ale snažíme se, a my v tom neustaneme bez ohledu na to, jak dnes to hlasování dopadne. To usnesení, které za chvíli přečtu, seznámím vás s ním a požádám o podporu, vychází z toho, co jsme opakovaně předložili panu premiérovi a vládní koalici jako podklad k jednání o tom, abychom se dneska mohli bavit o prodloužení nouzového stavu. Opakovaně, naposledy dnes dopoledne, jsme nebyli vyslyšeni. Opakovaně nebylo vůbec reflektováno to, o čem chceme s vládou jednat, abychom dokázali skutečně pomoci lidem, kteří na to čekají. Návrh usnesení tedy zní takto:

Poslanecká sněmovna vyzývá vládu ČR

I. aby bezodkladně předložila funkční pandemický zákon, případně další návrhy v rámci krizové legislativy, které umožní vládě i krajům potřebné fungování při řešení pandemie COVID-19;

II. aby prostřednictvím Ústředního krizového štábu i jednotlivých resortů intenzivně spolupracovala s kraji na zvládnutí pandemie včetně dodávek vakcín a zdravotnického materiálu, finanční a materiální pomoci - tady jenom předesílám, tento bod reaguje na předpokládané neschválení prodloužení nouzového stavu a na z našeho pohledu klíčovou věc, kdy vláda a jednotlivé resorty a integrovaný záchranný systém a Ústřední krizový štáb nesmějí rezignovat na spolupráci s jednotlivými hejtmany, krajskými krizovými štáby, protože jedině tak se podaří pandemii skutečně zvládnout;

III. aby bezodkladně činila kroky k navýšení a včasnosti dodávek vakcín proti COVID-19, a to i nad rámec již uzavřených dodávek v rámci objednávky Evropské unie;

IV. aby bezodkladně projednala návrh Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na postupné uvolňování škol k prezenční výuce při zajištění ochrany učitelů i žáků, a to jak formou neinvazivního testování žáků, tak i přednostního očkování učitelů;

V. aby připravila program na záchranu drobných a středních podnikatelů formou odpuštění odvodů u živnostníků a odvodů sociálního pojištění pro malé firmy, tedy obnovení programu Antivirus C;

VI. aby neblokovala urychlené projednání odškodňovacího zákona, který by zachránil krachující firmy a podnikatele v důsledku opatření vlády v boji s pandemií COVID-19.

Sedmý bod, který není číslovaný a který nesměřuje k vládě, a požádáme také o podporu, a dopředu avizuji, že je možné hlasovat jednotlivé body zvlášť a samostatně, tak ten poslední bod je apel na občany České republiky: "Poslanecká sněmovna apeluje na všechny občany České republiky, aby i přes ukončení nouzového stavu i nadále dodržovali všechna preventivní opatření, aby se v zájmu co nejrychlejšího zvládnutí pandemie COVID-19 chovali vzájemně ohleduplně a zodpovědně, respektovali nařízení vlády i krajů."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Hlásí se prosím ještě někdo do rozpravy? Ano, pan předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, v posledních měsících jsme mnohokrát byli konstruktivní a spolupracovali jsme s vládou na řešení pandemie covidu. Dnes tady máme opět prodloužení nouzového stavu a já říkám na rovinu, že ani dnes ruku nezvednu. Čtyři měsíce totiž prodlužujeme nouzový stav, a kam jsme se dostali? Dostali jsme se na třetí místo v celosvětovém žebříčku mrtvých. Každý den nám umírá kolem 130 lidí, což je o 80 % víc, než je průměr Evropské unie. A to se na nás teď valí další vlna zmutovaného koronaviru.

Vzpomeňme si prosím všichni, jak to začalo. Pan premiér Babiš v červnu vyhuboval Pirátům, že varují před druhou vlnou pandemie, že prý strašíme lidi a oni žádný plán nepotřebují. Během prázdnin pan premiér Babiš platil reklamu na Facebooku, že vir slábne, a na konci srpna nařídil ministru zdravotnictví Vojtěchovi, aby zrušil nošení roušek. V září se situace nenápadně, ale exponenciálně zhoršovala a čísla byla jednoznačná, 18. září jsme premiérovi psali, že situace je kritická, ať zavede nouzový stav, pokud je to potřeba, aby to stát zvládl. Vláda zavedla nouzový stav až od 5. října, tedy o dlouhých 17 dnů později. Mezi tím se počet případů zvyšoval exponenciálním tempem celkem o 58 %, zatímco v Evropské unii nárůst byl pouze o 30 %. To není o tom, že by lidi nebyli disciplinovaní, ale vláda tu důvěru, kterou získala na jaře tím, že jsme skutečně všichni postupovali pospolu a zvládli jsme to, tak ji rozmetala a zkazilo se to.

Nicméně pokud byste viděli a slyšeli to, co jsem viděl a slyšel já, pro prodloužení nouzového stavu ruku také nezvednete. Jeden z klíčových lidí řídících epidemii mi řekl, že problémy řeší pan premiér takto: Pane ministře, prostě to na někoho hoďte, vždyť víte, že takhle to probíhá. Všichni kolem pana premiéra jsou někde mezi soucitem, naštvaností a zděšením. Já jsem dnes slyšel, že dnes prý počet mrtvých není problém, pandemický zákon neví, co je, protože zákony nečte, a nejednali jsme s vámi, protože jsme měli komunisty, vakcínu neřeší ministr zdravotnictví, protože to řeším já, není na opatření, protože v únoru dojdou peníze, když mi to neprodloužíte, tak zabijete lidi. Prostě to předseda vlády řídí jako nezodpovědnou fušeřinu. A já jsem moc rád, že tady slyším i podporu od kolegů z hnutí ANO, kteří jsou tím rozhodně taky rozčileni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP