(21.20 hodin)
(pokračuje Langšádlová)

Ano, udělala se spousta i jiných chyb. Mohla bych tady vyprávět jako kolegové, jak trasování je vlastně takové panoptikum, jak se lidem nevolalo, jak se postupovalo v mnoha oblastech špatně, ale jestliže vynecháte tuto část, která je úplně základním předpokladem toho, aby každý z nás, kdo v této společnosti žije, těm opatřením rozuměl, aby je akceptoval a potom se podle nich choval, tak s žádným nouzovým stavem, s žádným opatřením nemůžete uspět, protože nouzový stav možná uhlídá lidi na zastávkách, v hromadné dopravě, ale pokud to sami nepřijmou, nebudou se podle toho chovat, tak je neuhlídáte, jak se chovají v zaměstnání, jak se chovají doma, jak se chovají zodpovědně, jestli omezí kontakty. Zkrátka strategická komunikace, komunikace s každým člověkem, který tady žije, je úplně základním předpokladem pro zvládnutí této krize.

Chtěla bych poděkovat Dominikovi Ferimu, který mnohé z toho udělal vlastně za vládu. Já jsem byla také připravena, a mnozí z vás to víte, nabídnout mnoho odborníků, kteří chtěli pomoct. My už dneska nezjistíme, jestli to, že lidé se chovají jinak, jestli je to dezinformacemi, kterým jste také nechali úplně volný průběh, jestli je to ekonomickým tlakem, ale fakt je ten, a to je zkrátka velmi znepokojující, že pouze 20 % těch, kteří jsou dneska v nemocnici hospitalizováni, byli předtím na odběrech. To znamená, že 80 % z těch, kteří onemocněli, skončili v nemocnici, předtím vlastně se vůbec ani nenechalo otestovat. To je přece velmi závažná věc.

Jsme v situaci, kdy 60 % sociálních pracovníků odmítá očkování, a ať už to byly dezinformace, nebo jakýkoliv jiný důvod, je to chyba v komunikaci vlády. Pokud budete všechno tlačit jenom silou, restrikcemi a nezískáte občany, každého z nás pro to, abychom nejenom tam, kde stojí vedle mě policajt, ale za zavřenými dveřmi, tam, kde pracuji, tam, kde jsem doma, se chovali odpovědným, odpovídajícím způsobem, tak není šance tuto krizi zvládnout. Vždyť vy musíte vědět, že 45 % občanů nezůstává doma ve chvíli, kdy mají příznaky. To znamená, že velká část společnosti odmítá spolupracovat. A když řešíme pandemii - my neřešíme jinou krizi, my řešíme pandemii a zvládnutí této pandemie je naprosto odvislé od toho, že se každý z nás, kdo žijeme v této společnosti, budeme chovat odpovídajícím způsobem. Je to tak, že dokonce 45 %, a jsou to všechno průzkumy, které znáte, považuje dodneška ve chvíli, kdy máme 17 000 mrtvých, kdy opravdu jsme ve vážném stavu, považuje tuto pandemii za mediální bublinu.

Chtěla bych říct, že sama nepovažuji pandemii za mediální bublinu, a jsem v tom konzistentní. Proto jsem již na jaře psala ministrům, premiérovi, ať se poučíme třeba ze zemí, jako je Tchaj-wan, který přes velké množství opatření má otevřené školy, fungující ekonomiku, dodneška 1 000 nakažených a po devíti měsících zemřel zase první mrtvý. A je mnoho dobrých praxí, které jsme mohli přijmout. My jsme toto naprosto podcenili a teď jsme v situaci, kdy žádný nouzový stav - nenouzový stav.

Pokud data budou vypadat tak, jak jsou, to znamená, že polovina, možná i víc než polovina lidí nebude spolupracovat - a to je zodpovědnost vlády, protože zkrátka i strategická komunikace je základem krizového řízení, a i to, že vlastně dneska je situace, jaká je, za to nesete zodpovědnost a žádný nouzový stav vám nepomůže. Pokud vám lidé nebudou věřit, nebudou vám rozumět a nebudou se odpovídajícím způsobem chovat, tak žádná opatření nebudou fungovat, a proto z tohoto místa velká prosba. Na každém z nás záleží na tom, jestli budou otevřené školy, jestli budou otevřené obchody, protože jedna věc je, co se stane dneska. My jsme připraveni k jednání, zaznělo to tady opakovaně, ale pokud součástí práce vlády nebude komunikace s občany tak, aby občané důvěřovali, a bude takový stav, že víc jak polovina občanů nebude schopna a ochotna akceptovat z jakýchkoliv důvodů opatření a budeme to mít postaveno jenom na tom, že budou poslouchat tam, kde bude policajt, tak zkrátka nemáme šanci se z této krizové situace dostat.

Já si myslím, že v zájmu každého z nás je, abychom to co nejrychleji překonali, protože tato krize má opravdu velmi závažné zdravotní i ekonomické dopady. Velmi mě mrzí, že této oblasti vláda nevěnuje pozornost, opravdu úplně rezignovala na komunikaci, a nevadí vám, že desítky procent lidí v této společnosti nerespektují ta opatření. Opravdu toho nelze dosáhnout tím, že bude za každým rohem policajt, ale jenom tím, že budeme nést vzájemnou spoluzodpovědnost a v důvěře budeme se chovat zodpovědně. Ne kvůli vládě, ale kvůli sobě navzájem, protože ty dopady jsou opravdu mimořádně vážné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji vám, paní poslankyně. Nyní s přednostním právem vystoupí pan ministr zdravotnictví Jan Blatný, připraví se také s přednostním právem pan poslanec Zdeněk Ondráček. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Blatný Vážený pane předsedající, milé dámy, vážení pánové, dnešní jednání je velmi dlouhé, ale jak už zde bylo řečeno, a právě před nedávnou dobou, téměř v jeho závěru, spoustu věcí jsme byli schopni dnes probrat a spousta věcí se dnes možná stala poprvé. Je jasné, že si všichni uvědomujeme, že situace je složitá. Všichni jsme se shodli na tom, že je vážná, a ať už se dnes bude hlasovat jakkoliv, všichni jsme se shodli na tom, že to nemá být signál k tomu, že bychom měli přestat dodržovat nastavená opatření. Jinak by se situace stala opravdu kritickou.

Rád bych znovu zmínil, že nouzový stav je jen technický způsob, kterým lze účelně a zákonně umožnit potřebná opatření. Je pravda, že jiné cesty jsou, ale jsou složitější a méně efektivní. Navíc by znamenaly extrémní zátěž pro kraje a hejtmany a zdá se, že bychom se stejně poté, co by byl ve všech krajích vyhlášen stav nebezpečí, zde sešli opět k vyhlášení nouzového stavu. Víme, že musíme udělat všechno pro to, aby se děti vbrzku vrátily do škol. Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo školství na tom už začaly pracovat. Víme, že musí pokračovat vakcinace. Víme, že musíme do dvou týdnů předložit pandemický zákon. Víme, že spolu chceme mluvit o tom, jak upravit stávající opatření, i že chceme schválit rozpočet a kultivovat kompenzace.

Myslím, že jsme dnešek strávili velmi smysluplně, a znovu vás jako nestraník a lékař poprosím o to, abychom spolu našli cestu, jak dnes podpořit prodloužení nouzového stavu. Ne kvůli nouzovému stavu samotnému, ale jako pomoc krajům, jako cestu znovu najít společnou řeč a při tom udržet fungující zdravotní systém. Proto vás chci tak, jako na začátku dnešního dne, moc poprosit o to, abyste rozhodli správně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí pan poslanec Zdeněk Ondráček za klub KSČM a připraví se ještě pan poslanec Výborný, který se přihlásil do rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás jenom požádal, jak předseda pan Filip načetl usnesení, které vám předkládáme k rozhodnutí, tak jestli byste se na něj podívali, protože jsme ho museli malinko, řekněme legislativně technicky, poupravit a jednu větičku doplnit, aby odpovídalo platné legislativě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP