(21.00 hodin)

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za slovo. Hezký večer všem. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená a ctěná vládo -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě vás přeruším, paní poslankyně, a opravdu požádám kolegy a kolegyně o klid! Prosím.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji. Děkuji za tu možnost tedy i po 21. hodině ještě vystoupit a doprojednat tento bod.

Když dovolíte, na tu celou záležitost, o které debatujeme dnes celý den, se podívám samozřejmě z úhlu kraje, takže navážu na svého váženého kolegu, pana poslance Juránka, ale také jako obyčejná žena, která se musí postarat o domácnost a prostě žije tak, jak žije většina obyvatel v této zemi.

Víte, když jsme na jaře s dámami z Českého červeného kříže šily roušky, ani ve snu nás nikoho určitě nenapadlo, že nouzový stav může trvat přes 200 dnů. Přiznávám se tedy velmi, že mne netěší a vadí mi mnohé nelogičnosti v tom, jak ty věci probíhají, že si už rok nelze koupit normálně věci běžné spotřeby třeba v marketech, kde jinak stejně si jdete koupit potraviny. Vadí mi, protože jsem původně učitelka, že malé děti se musí trápit s distanční výukou místo toho, aby si užívaly kamarádů a paní učitelka jim vysvětlila, co jim vysvětlit má, aby si zažily nástup do školy tak, aby získaly to nejzákladnější, co v prvních třídách základní školy mají získat, a to je dobrý vztah ke vzdělání.

Jako většina populace v téhle zemi čekám na to, až na mne přijde řada s očkováním, ale byla bych velmi, velmi ráda, kdyby napřed byli naočkováni ti, kteří pečují o osoby zdravotně postižené, o seniory v domech s pečovatelskou službou a v terénu, a aby byli také naočkováni učitelé tak, aby děti mohly jít do školy - (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, prosím o klid! Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za pochopení. Ale z praxe na krajském úřadu vidím, že bez možnosti koordinovat a rychle reagovat na nárůst nemocnosti a zahlcení nemocnic a další problémy, které pandemie, ale i nové mutace koronaviru přináší, se prostě nevyřeší. Nedají se vyřešit. Velmi silně vnímám situaci zdravotníků i lidí pracujících v sociálních službách. Ti lidé dělají na maximum, stejně jako lidé v hromadné dopravě, prodavačky a všichni další.

Ale vracím se ke zdravotníkům, jejichž práce si opravdu velmi a velmi vážím. Dovolte mi přečíst to, co mi poslali z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky. Už na to odkazoval i pan premiér a i někteří další řečníci, ale já si vám to dovolím přesto připomenout a přečíst konkrétní esemesku, kterou jsem dostala: "Neohrožujte životy pacientů, prodlužte nouzový stav." Výzvu zdravotnických a lékařských odborů podpořily i nemocnice a obě odborové centrály. Pondělní společnou výzvu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky a Lékařského odborového klubu, Svazu českých lékařů politikům a veřejnosti podpořily také Asociace českých a moravských nemocnic, Českomoravská konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů. Odborový svaz a odborový klub zastupují všechny profese pracující v nemocnicích a na záchrankách v takzvané první linii a jejich naléhavá výzva vychází z konkrétních situací těchto pracovišť a jejich vyčerpaných zaměstnanců. Požaduje, aby politici přestali zneužívat situaci k prosazení svých sobeckých zájmů, vzali vážně nebezpečí nových silně nakažlivých mutací koronaviru a aby prodloužili nouzový stav. Spoluobčany pak tato výzva žádá o dodržování přijatých opatření.

Kolegyně, kolegové, mysleme na ty všechny v první linii, ale také na ohrožené skupiny, na seniory a osoby se zdravotním postižením. Já na ně myslím, a proto i tentokrát podpořím prodloužení nouzového stavu aspoň o těch pár dnů, tak jak to zde bylo navrženo, a prosím, zvažte také ještě jednou svá rozhodnutí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní s přednostním právem za klub KDU-ČSL pan poslanec Jiří Mihola. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mihola: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, Česká republika je už 11 měsíců ve velmi svízelné situaci a bezmála rok, to je opravdu dlouhá doba a nepřítel covid silný a ještě k tomu mutující. Jak tady bylo správně už několikrát řečeno i mým kolegou Stanislavem Juránkem, základním atributem politika je komunikace a jeho povinností a základní schopností by mělo být už vůči vlasti a lidem komunikovat, hledat a nalézat řešení, a to i v těch nejtěžších situacích, ne se tvářit, že to nejde. Místo konsenzu jsme často svědky různých přestřelek, které v těžké situaci naši občané potřebují nejméně ze všeho. Oni opravdu od nás nepotřebují slyšet, kdo za co může, kdo co měl dělat dřív, kdo co dělal špatně nebo kdo náhodou dělá co dobře, ale jaká je cesta z toho ven. To je úkol politiků. Pak se nedivte, jak nás mají občané rádi. Já se jim nedivím.

Jedenáct měsíců je národ v bryndě, promiňte mi to slovo, je těžce zkoušen, a politici svůj zásadní úkol, aby je z tohoto slzavého údolí vyvedli, nerealizovali, nedokázali dokonce ani předvést nějaké to světélko na konci tunelu. Vrcholnou odpovědnost nepochybně nese vláda a musím jasně říct, že jsou nepatřičné výkřiky na opozici, že na nich ulpí vina. Ano, i opoziční politik je politik a nemůže se zříkat své odpovědnosti, ale vrcholnou odpovědnost má vláda i za tuto situaci, a ta na prvním místě má jednat, hledat řešení, vytvářet dohody a prostě být vždycky první na tahu. A uznejte sami, že ne vždycky, nebo velmi často, tomu tak bohužel nebylo. Posun za těch 11 těžkých měsíců nenastal skoro žádný. To je oprávněná kritika. Prostě to není možné být 11 měsíců skoro ve stejném stavu, tedy s tímhle rozvolněním, které dopadlo potom zase novou svízelnou situací - to prostě se nedá za to počítat.

Jsme také svědky různých neuvěřitelných situací. KSČM tady pětkrát nouzový stav podpoří a pošesté přijde s tím, že by to šlo snad i bez nouzového stavu. Tak v tom tedy aby se člověk vyznal. Nebo to si kolegové opravdu uvědomili tou pověstnou rychlostí blesku? Že jsou poslanci KSČM naštvaní, že jim premiér nesplnil, co slíbil, to chápu. To si mají s ním vyřídit, ale opět, netahat do toho občany a dělat z nich vlastně rukojmí těch věcí, které jsou uvnitř koalice a těch tolerujících. Takové čisté řešení, pokud to nefunguje, by mělo být vypovězení tolerance vlády, a ne jako v jednom případě se naštvat a zrovna v takové vážné situaci najednou změnit názor. To tedy opravdu nechápu a myslím, že mnoho občanů se mnou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP