(20.00 hodin)
(pokračuje Bojko)

Člověk již očkovaný jedním typem vakcíny by tak při přeočkování obdržel ten druhý. Podle Grubhoffera je účinnost jednotlivých druhů vakcíny odlišná u každého člověka. Je to nepochybně individuální záležitost. Každý z nás je originální bytost. Imunologové a alergologové samozřejmě dobře rozlišují, zda konkrétní typ může být zdravotním stavem daného jedince kontraindikován, vysvětlil. Myslím si však, že obě vakcíny jsou srovnatelně kvalitní, dodal. V následujících letech podle něj budou vznikat nové typy vakcín, které budou reagovat na další mutace viru. Stávající vakcíny by na ně totiž v budoucnosti nemusely stačit. Například jihoafrická mutace viru již nyní značně snižuje účinnost očkovací látky od firmy AstraZeneca. Jihoafrická vláda prozatím v zemi distribuci této vakcíny zastavila.

Na nutnost přeočkování populace vakcínami, které budou účinné i na další mutace COVID-19, v pondělí upozornili také vědci z iniciativy Sníh. Podle imunologa Zdeňka Hela už na nich výrobci pracují. Riziková jihoafrická mutace podle něj zatím do Česka nedorazila. Vzhledem k tomu, že byla již zjištěna například v Tyrolsku, je to však jen otázka času. V takovém případě by mohlo pomoci omezení cestování mezi regiony. Podle Hela je riziková tím, že protilátky po prodělání jsou asi desetkrát až třicetkrát nižší a po očkování zhruba šestkrát až osmkrát. Dá se očekávat, že bude docházet k reinfekcím pacientů, vysvětlil. Bude třeba přizpůsobit vakcíny, aby působily proti více variantám viru, protože současné vakcíny budou mít sníženou schopnost. V létě nebo na podzim by podle něj bylo třeba začít s přeočkováváním. Mutace jsou pojmenovávané podle místa, kde vědci poprvé sekvenovali gen viru čili stanovili jeho strukturální parametry. Neexistuje způsob, jak bychom ji mohli zastavit. Stane se dominantní v řádu několika dnů nebo týdnů, dodal Hel. Podezření na tuto mutaci odhalí některé sady na PCR testování, potvrdí ho jen sekvenace genu, tedy podrobná genetická analýza viru.

Podle vyjádření exministra zdravotnictví Romana Prymuly z minulého týdne kvůli rozšíření nakažlivějších mutací koronaviru, jako je ta britská, už neplatí, že rizikovým kontaktem je setkání lidí bez roušky na vzdálenost méně než dva metry po dobu 15 minut a více. Lidé se mohou nakazit i za několik sekund. Tak to by mě zajímalo, z jakých údajů a dat čerpal, to by mě fakt opravdu zajímalo.

Podle Světové zdravotnické organizace laboratoře britskou mutaci odhalily v 37 zemích Evropy. Zatímco kontinentální Evropa řeší tuto mutaci, Britům dělá těžkou hlavu vedle jihoafrické například i brazilská. I ona vzbuzuje obavy, že by mohla způsobovat zrychlení šíření viru nebo být odolnější proti protilátkám.

Takže to byly dva články, oba naprosto odlišné. Jeden říká, že bychom se měli vrátit k léčbě. My jsme tady asi před půl rokem říkali, že všechno spěje jen a jen k vakcinaci. Takže za mě, tenkrát jste se nám tady smáli. Takže já vidím, že jsme se k té vakcinaci opravdu dostali, že už nikdy nic jiného nebude, jenom vakcíny, vakcíny, vakcíny, už doživotně.

A teď vám přečtu článek se souhlasem člověka, který ho napsal. Můžu ho přečíst, protože se tam jedná o jeho maminku. Tento článek napsal pan Matouš Bulíř, kterého si velmi vážím, je to moc a moc chytrý člověk. Píše velmi dobré články. "Tak mohu bohužel konečně poskytnout informace o očkování z první ruky. Naše rodina je v názoru na očkování rozdělena. Já a táta jsme proti, byť táta patří věkem mezi ohrožené skupiny. Máma byla původně proti také, ale pak podlehla tlaku a možná trochu i strachu. Máma pracuje jako zdravotní sestra, díky čemuž se dostala k tomu, mít to úžasné privilegium a dostat vakcínu. Za sebe říkám, že jsem názorově tolerantní člověk, a proto jsem její rozhodnutí respektoval, poněvadž neexistují žádné důkazy o tom, že vakcína škodí, ale zároveň neexistují ani důkazy pro to, že dlouhodobě neškodí. Z toho důvodu vždy předkládám svůj názor na očkování proti koronaviru jako subjektivní. Zpět k tématu. První vakcinace proběhla, myslím, v pohodě. Žádné vedlejší účinky nebo alespoň ne takové, na které by si máma stěžovala. Myslím, že jen ta klasická zmiňovaná chvilková bolest v ruce, do které byla vakcína aplikována. Problém přišel s druhou dávkou, kterou máma dostala asi před 13 dny. To ji okamžitě totálně sundalo - horečky, zimnice, absolutní únava, malátnost. Osobně bych to popsal jako těžší průběh onemocněním COVID-19. Zde je to ovšem po něčem, co vás od tohoto mělo chránit. V nemocnici prý bylo informační embargo, jelikož se vědělo, že standardně vás druhá dávka očkování většinou sundá minimálně na dva dny. Nemocnice se bála zcela oprávněně, že pokud lidem řeknou, co je po očkování čeká, tak i zdravotní personál odmítne druhé očkování podstoupit, takže se jim raději nic neřeklo. Vzpomínáte, když ministerstvo z ničeho nic rozhodlo, že okamžitě zastavuje celoplošné očkování lékařů? Teď už asi chápete proč. Jelikož by tímto způsobem došlo k odstavení veškerého zdravotního personálu v republice. Nechci vás odrazovat od očkování. Jenom vám chci zprostředkovat validní informace o tom, co vám očkování může přinést."

Já zastávám pevný názor, že lidé mají právo znát všechny pozitiva a negativa ohledně očkování, a čím více se cenzurují nevhodné pohledy na očkování, tím více jsem na pozoru. Dobré a veskrze pozitivní věci totiž kritiku ustojí i bez cenzury, jednoduše proto, že jsou dobré a pozitivní. Cenzura přichází vždy v momentu, kdy oficiálně povolený názor nemá šanci obstát před kritickým pohledem a z toho vyplývajících otázek. Kde nejsou otázky, tam nemusí padat odpovědi.

Takže já ještě jednou říkám, že my určitě prodloužení nouzového stavu neodsouhlasíme, nebudeme pro to hlasovat. Já věřím, že nejen mně, že i vám ostatním, i ministrům, chodí maily od zoufalých lidí, kteří přišli o všechno, kteří si po dlouhá léta budovali nějaké podniky, penziony. Teď jsou na mizině, někteří nedostali vůbec z druhé vlny ještě žádné kompenzace nebo prostě na ně nemají víceméně nárok.

A to, co se děje s dětma, to je to nejšílenější, co jsem si myslel, že nikdy nezažiju. Aby děti nemohly chodit do kroužků, aby nemohly zpívat, aby nemohly sportovat, aby jediné, co mohou dělat, bylo sedět doma na zadku, tloustnout a nedělat vůbec nic. A já to vidím dneska na těch 15letých klucích - mám i takového vnuka - kteří už ani do školy nechtějí. Dědo, my nechceme do školy. Na co, vždyť každý den se vidíme s kamarádama. Já nepotřebuju jít do školy. Takže takový názor u 15letého kluka je docela už za hranou. A ty děti nám v takovém případě budou hloupnout všechny. A o to možná i jde. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. S přednostním právem pan poslanec Dominik Feri, ale já poprosím o krátkou přestávku do 20.08 hodin kvůli vydezinfikování prostoru řečníka. (Dezinfikuje se řečnický pultík a mikrofon.) Je 20.08 hodin. Pane místopředsedo, máte slovo. Přítomen je i pan ministr. On akorát nesedí v lavici, on tam stojí u dveří. Takže můžeme pokračovat.

 

Poslanec Dominik Feri: Pane předsedo, děkuji vám. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych rád - a vždycky jsem tak činil, když se jednalo o prodloužení, o žádosti o prodloužení nouzového stavu - shrnul některá témata, na která se po mém soudu zapomíná.

Tak v prvé řadě. Pane ministře, pojďme prosím hledat cesty, jak umožnit individuální amatérské sportování, otevření sportovišť a fitek. Ta výzva směřuje k vám z toho důvodu, že všichni tady víme, že se projednávalo vytvoření nějaké alternace systému PES, že by se to individuální sportování umožnilo, což jsme kvitovali s povděkem, ale bohužel se to neuvedlo v život.

Systém PES aktualizovaný není. Původní PES, kdo si na něj ještě vzpomene. O tom, že jsme už měsíc v jiném stupni, ale vlastně se to nedodržuje, byť samozřejmě vím, že to je otázka jenom doporučení pro vládu, že má přejít do nižšího stupně. Pojďme hledat ty cesty. V zahraničí zkušenosti s tím jsou a myslím, že by ministerstvo mělo zohlednit specifika jednotlivých sportů a umožnit jejich vykonávání na sportovištích. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP