(19.50 hodin)
(pokračuje Volný)

Žijeme v situaci minimálně polototalitního státu, propouštějí se odborníci, lékaři, zdravotníci, kteří si dovolí upozornit na pravý stav v jejich nemocnicích. Poslední takový křiklavý případ je pan doktor magistr Ctirad Musil, který jenom za to, že popsal dle svého nejlepšího vědomí a svědomí stav ve své nemocnici, byl zbaven funkce na udání Seznamu Zprávy, který se tím ještě pochopitelně pochlubil na svém serveru.

Také vyskočila informace o tom, že Agrofert se podílí na testování v rámci České republiky. Víme, že za testování v České republice se utratily desítky miliard Kč. Kolik procent těch trestů dělají firmy, které jsou ekonomicky nebo personálně propojeny s Agrofertem? Ve veřejném prostoru je číslo 75 %. Já si myslím, že by bylo fajn, kdyby se pan premiér, který porušuje vlastní nařízení tím, že není v karanténě, tady k tomuto vyjádřil a řekl nám, jestli nějaký správce Agrofertu, který pochopitelně není vůbec pod jeho kontrolou, by mu mohl říct, kolik z těch desítek miliard skončilo v Agrofertu.

My budeme pochopitelně hlasovat proti prodloužení nouzového stavu, nikdy nepodpoříme žádný plošný nouzový stav, vždy budeme mířit na cílená opatření, tak jak je provedli v těch nejúspěšnějších severských zemích, nebo na sílu přírody a imunitního systému, jak na to vsadili v Bělorusku, a ve své podstatě Bělorusko je vítězem tohoto závodu v globálním měřítku.

Sauny, bazény, vleky, děti do škol bez podmínek, bez testování, které je vytvoří falešně pozitivní, bez roušek, které jim snižují imunitu a mění jejich život v peklo.

A proč ten nouzový systém ještě nemá cenu? Nemá cenu proto, protože nikoli 30, 40 %, jak tady optimisticky zaznělo, ale takových 60, 70 % lidí už nemá sílu na to, ta vládní opatření dodržovat. A pokud tady dnes předseda komunistické strany pan Filip vyzýval k větším represím a k důslednějším represím, prosím vás, co může být důslednějšího, než když vyženete děti, které si sáňkují a bobují na kopečku, co může být důslednějšího? Přitom tento národ se schází tajně v hospodách, tento národ se schází v tajných kadeřnictvích, pedikérnách, děti se navzájem navštěvují, protože nemají co dělat, navštěvují se v absolutně nekontrolovatelném prostředí, nebo nekontrolovaném. Tato společnost je podle těch nejnižších odhadů promořená z 1,5 milionu, podle pana doktora Balíka ze 3 milionů, podle pana profesora Berana z 5 milionů. Není žádný důvod pro plošná opatření, je čas na to, ty peníze, které se vrážejí do toho, aby ekonomika umírala, investovat do ohrožených skupin, a ty z nás, kteří se nebojíme touto pandemií projít čelem, nechat čelem projít.

Situace ve společnosti se blíží výbuchu, a já proto doufám, že dnes nebude nouzový stav schválen, a doufám, že tato vláda, která tady, zde není, ani svá vlastní nařízení porušující premiér nebo ministr vnitra v sobě nenajdou odvahu poslouchat rozkazy svých nadřízených jak z Evropské unie, tak z různých fondů nebo Světového ekonomického fóra a že nenabudou odvahy ve jménu globálního světového resetu zničit poslední zbytky svobody a fungující ekonomiky v této zemi. Protože pokud se o to pokusí, tak já si opravdu nemyslím, že by si to národ nechal líbit. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další je do rozpravy přihlášen pan poslanec Marian Bojko. Také vás, pane poslanče, potom vyzvu, až budete ve vzdálenosti menší než dva metry, abyste si nasadil roušku, teď vám to vyšlo, nikdo tu není.

 

Poslanec Marian Bojko: Dobrý den, vážení televizní diváci, kteří nás sledujete. Já už víceméně k otázce dětí do škol, otevírání a tak dál nebudu hovořit, protože tady už bylo řečeno vše, tady všichni řečníci s přednostním právem, můj kolega Volný si k tomu řekl své. Já bych naopak čerpal a budu hovořit dneska ze zdrojů, které byly v médiích.

Dne 8. 2. 2021 vyšel článek na Aktuálně.cz s názvem Konečně po 10 měsících zpět v medicíně? Světová zdravotnická organizace WHO zveřejnila 20. ledna 2021 zdánlivě nenápadný dokument. Je tu zdroj v angličtině - je to přeloženo, zde je překlad pro naši vládu - kdy poměrně zásadně přehodnocuje doporučení při vyhodnocování PCR testů, která jsou klíčová pro stanovení počtu případů COVID-19, a tedy i podkladem pro drakonická opatření, jimž čelíme. Pozitivita testu PCR tak, jak ji tvrdošíjně do dnešního interpretuje naše vláda, automaticky znamená, že je člověk označen jako potvrzený případ onemocnění COVID-19. A právě tomu je věnován výše uvedený dokument WHO, který nyní, po 10 měsících od vyhlášení pandemie, přichází s tím, že je třeba při interpretaci výsledků testů vzít v úvahu stav pacienta a další faktory. Doslova říká, cituji: "Většina testů PCR je indikována jako pomocné vyšetření pro stanovení diagnózy, a proto poskytovatelé zdravotní péče musejí zvažovat jakýkoliv výsledek v kombinaci s načasováním odběru vzorků, typem vzorku, specifiky stanovení, klinickými zjištěními, anamnézou pacienta, potvrzeným stavem jakýchkoliv osob, jež byly s pacientem v kontaktu, a epidemiologickými informacemi." A dále uvádí, že v případě pochybností je třeba provést druhý test - tam, kde výsledky testu neodpovídají klinickému projevu, je nutné odebrat nový vzorek a provést opakovaný test za použití stejné nebo jiné technologie NAP. Tento dokument nás teoreticky vrací znovu na začátek, tedy k běžné lékařské praxi, která se na 10 měsíců někam vytratila. V EU však nadále platí definice případů COVID-19 Evropského centra pro prevenci a kontrolu onemocnění ze 3. prosince 2020, která stanoví, že potvrzený případ COVID-19 je definován splněním - teď je tu odkaz - splněním laboratorních kritérií, to je pouze pozitivitou testu PCR nebo antigenního testu. Takže zde máme v rozporu definici Evropské unie, která stanoví potvrzený případ pouze na základě pozitivního testu, a pak máme nové doporučení WHO, které říká, že je potřeba pohlížet k celkovému stavu pacienta, a tedy každého řádně vyšetřit. Tedy konečně návrat k lékařské praxi, kdy nemoc opět určuje lékař. A co na to naše vláda? Dneska, když zavoláte lékaři, že máte teplotu, tak vám řekne: Vemte si paralen, zůstaňte doma a vyležíte to, a nechoďte ke mně.

V tom kontextu vám přečtu jiný článek, který vyšel 10. února v iDnes. Nové mutace covidu značně komplikují vyhlídky na rychlý konec pandemie. Podle odborníků se lidé budou muset smířit s tím, že budou kvůli mutacím viru chodit s odstupy několika měsíců či let na přeočkování. Během něj dostanou jiný typ vakcíny než při prvním očkování, nebo zcela nový, který bude reagovat na mutace viru. Nebývá to příjemné a bude se to opakovat. Musíme se smířit s tím, že budeme chodit na přeočkování, a to možná i inovovanými variantami vakcíny, které budou reagovat na nové mutace. Možná bude zajímavé třeba po dvou letech přejít na alternativní vakcíny, řekl například ředitel Biologického centra akademie věd Libor Grubhoffer v České televizi. Vědci v současnosti rozlišují dva hlavní typy vakcín proti koronaviru, vektorové, AstraZeneca či ruský Sputnik 5, a vakcíny na bázi RNA, BioNTech Pfizer a Moderna. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP