(10.20 hodin)
(pokračuje Fiala)

A samozřejmě i další návrh zákona, poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Je nám to jasné, jde o to, aby nemusely osoby, jejichž diagnóza je naprosto jasná, prodlužovat svoje průkazy o zdravotním postižení. Je to velmi složité, zvlášť v této koronavirové době. A jde právě o osoby z rizikové skupiny, kde říkáme, že by je vláda měla více chránit. To znamená, i tento zákona podporujeme a budeme ho podporovat, a pokud bude navržen k projednávání ve variabilním týdnu, tak ho navrhneme.

Co je ale pro nás velký problém, a bylo to už tady řečeno, je zákon o volbách, to znamená tzv. korespondenční hlasování. Nevím, jestli je to nějaká legrace, sranda, ale po problémech, které s korespondenčním hlasováním vyvstaly ve Spojených státech amerických, a vy víte, že se to nijak neřešilo, že to nebylo ani prošetřeno, že to soudem nebylo odsouzeno, jestli je to v pořádku, nebo to není v pořádku, tak my tento zákon nemůžeme podpořit. Nemůžeme pro to hlasovat. Podle mého názoru je to možnost k manipulaci s volbami. Jestliže lidé mají pocit, že volby nejsou férové, že u voleb nemají možnost věci změnit, tak vezmou do ruky vidle. A to je to nejhorší, co se může stát, kdy se ty věci zvrhnou v násilí, a my jsme proti násilí. A když se podíváte kolem sebe, tak toho násilí je dnes plný svět. To znamená, my nepodpoříme korespondenční volbu. Myslíme si, že naopak bychom měli přispět k tomu, aby byly volby jasné, férové, čitelné, a ne abychom pochybovali o demokracii i v takových demokratických zemích, jako jsou Spojené státy americké. Protože to nepřinese stabilitu celému světu. Nepřinese to víru v demokracii, nepřinese to stabilitu a je to velký problém.

To znamená, my z důvodu právě navrženého tohoto zákona o korespondenčním hlasování nebudeme hlasovat, nepodpoříme tento návrh mimořádné schůze, protože podle nás může ohrozit demokracii, demokracii tak jak v celém světě, tak i v České republice. A samozřejmě ostatní návrhy, které jsou v tomto návrhu mimořádné schůze dnes, podpoříme kdykoliv, pokud budou zařazeny na projednávání Poslanecké sněmovny, kdykoliv je podpoříme a budeme o nich rádi debatovat. Myslím si, že je to velmi důležité, ale z důvodu právě zákona o volbách, tedy korespondenčního hlasování, celou tuto mimořádnou schůzi nemůžeme podpořit. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Radimu Fialovi a požádám na krátkou chvíli o vystřídání, protože jsem se přihlásil do rozpravy.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké dopoledne. Slovo má místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip a připraví se pan ministr Tomáš Petříček. Tak prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, členové vlády, paní a pánové, já nebudu rozebírat jednotlivé čtyři body, které jsou navrženy na tuto mimořádnou schůzi. Já se budu zabývat tím, co se vlastně odehrálo. Tím, že je svolána tato schůze díky podpisům kolegů poslanců. Víte, já mám nevyřízenou odpověď na písemnou interpelaci a nejsem sám. Těch nevyřízených písemných interpelací je tam několik a mně touto schůzí už podruhé byla odebrána možnost, abych s ministrem, a tedy nejen s ministrem obrany, ale i s předsedou vlády, diskutoval o té odmítnuté interpelaci, protože jsou to vážné věci. A interpelace není nějaký legrační postup. Interpelace je ústavní institut parlamentní demokracie zakotvený v článku 53 Ústavy České republiky a její provedení podle § 11 zákona o jednacím řádu umožňuje poslancům, aby na schůzi Poslanecké sněmovny to projednali. Ale tady se množí jednání, která vlastně znemožňují normální ústavní postup. Ani jeden z těchto čtyř bodů není nezařazen na tuto schůzi, na schůzi, která probíhá, na 79. Nevím, proč jsme na grémiu nemohli jednat o tom, jestli bude předřazen ten nebo onen bod. Ale tohle je odebrání mého ústavního práva. A nejen mého, ale i ostatních poslanců, kteří mohli své písemné interpelace projednat. A klidně jsme mohli v 11 hodin na řádné 79. schůzi projednávat některý z těch bodů, který je navržen na této mimořádné schůzi.

Já zásadním způsobem odmítám, aby se politické jednání mezi jednotlivými politickými kluby v Poslanecké sněmovně nahrazovalo tím, že se tady budeme silově přetlačovat buď menšinovým, nebo většinovým kvorem! Tohle není možné! To se tady neodehrávalo ani v těch nejsložitějších dobách, kdy v roce 2009 byla vyslovena nedůvěra vládě. A bylo to sto na sto, a přesto jsme byli schopni se normálně domluvit! Ale tyhle hry, kdo tady politicky víc protlačí, kdo se jakým způsobem zasadí o to, aby se znemožnilo jinému uplatnit své ústavní právo, mě opravdu nebaví. Nezlobte se, navrhl jsem, a poslanecký klub KSČM s tím souhlasil, že my nebudeme schvalovat pořad této schůze, protože to není normální politický postup. Naopak, je to postup, který brání našemu ústavnímu právu, abychom řádně projednali například právě písemné interpelace a odpoledne interpelace ústní. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní má slovo ministr zahraničí Tomáš Petříček a připraví se ministryně financí Alena Schillerová. A předávám řízení.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, rád bych se krátce vyjádřil k tématu korespondenčního hlasování pro naše občany v zahraničí. Vláda se ve svém programovém prohlášení jasně zavázala, že usnadní přístup k volbám včetně zavedení korespondenční volby v zahraničí. Je to věc, kdy jsme si vědomi toho, jaké je to pro naše občany, kteří delší dobu pobývají v zahraničí, zejména v těch velkých zemích, komplikované. To, že musí cestovat tisíce kilometrů často, vynakládat nemalé prostředky, aby mohli uplatnit své základní právo, které jim demokratická země, jako je Česko, dává, a to je podílet se na rozhodování o budoucnosti naší země. Česká strana sociálně demokratická se k tomuto závazku, který máme obsažen v našem programovém prohlášení, jednoznačně hlásí.

Dovolte mi také zmínit, že jsme si plně vědomi toho, že občané, kteří žijí, studují, pracují v zahraničí, mají vztah k naší vlasti. Jsou to lidé, kteří studují, jsou to vědci, jsou to lidé, kteří tvrdě pracují a kteří se často chtějí vrátit zpět do České republiky, a proto také chtějí mít možnost o osudu, o budoucnosti naší země spolurozhodovat, být součástí demokratických voleb. Jsou to také lidé, kteří ale v zahraničí šíří dobré jméno naší země. Jsou to špičkoví vědci, jsou to podnikatelé, jsou to vysoce kvalifikovaní lidé a jsou to lidé, kteří ale také pracují v každodenních profesích, a myslím, že bychom si jejich práce měli vážit. Jsou to také lidé, kteří naší zemi velmi často pomáhají. A já jsem rád, že i opozice pracuje s údaji, které Ministerstvo zahraničních věcí sbírá. Včetně toho, že jsou naši krajané každoročně schopni do Česka poslat, utratit až 90 miliard korun. To skutečně nejsou malé prostředky. Zejména v době, kdy procházíme těžkým obdobím pandemie.

Ještě bych doplnil, co se týče podobného opatření ve světě. Zde již padlo, že 21 států Evropské unie již tuto možnost svým občanům dalo hlasovat korespondenčně v zahraničí. Jsou to také všichni naši sousedé: Slovensko, Polsko, Rakousko, Maďarsko či Německo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP