(15.00 hodin)
(pokračuje Černochová)

Ty dokumenty nám byly dodány zcela v souladu s mezinárodním právem, proto i náš výbor mohl postoupit projednání této mise sem do Poslanecké sněmovny. Výbor Senátu pro zahraniční věcí, pro obranu a bezpečnost rozhodl o vysílání našich vojáků dokonce dřív, než to byla Poslanecká sněmovna. My jsme skutečně čekali, až dojdou všechny dokumenty. Takže já bych chtěla ubezpečit kolegy z SPD, že tady skutečně k žádnému porušování mezinárodního práva nedochází. Je to v souladu s mezinárodním právem.

Chtěla bych, prostřednictvím pana předsedajícího, sdělit panu poslanci, že to nejsou česko-slovenští vojáci, že to jsou čeští vojáci, konkrétně příslušníci 601. skupiny, a mise není bojová, protože každý člen výboru pro obranu vám řekne, že dnes to dělení misí není bojové, mírové, výcvikové. Z každé mise se ve finále, i z té nejmírovější, může za nějakých okolností stát mise bojová, takže toto členění, které vy jste tady zmínil, se v armádě, pane kolego, prostřednictvím pana předsedy, vůbec nepoužívá. Je to skutečně mise, kde, i předpokládám, je v zájmu vaší strany, aspoň tak jste to měli i ve volebním programu, že bojujete proti migračním vlnám, a pokud se skutečně nebudeme snažit v rámci západního společenství pomáhat těmto zemím, tak to může špatně skončit. Určitě jste zaznamenali i ze zahraničního tisku, že se situace v Sahelu jako takovém zásadním způsobem zhoršuje, a tohle je jedna z cest, jak nedopustit to, aby tam docházelo k nějakému krveprolití, k nějakým ještě větším ekonomickým propadům a tak dále.

Takže jsem chtěla vystoupit, protože tady není pan ministr, aby vám to řekl on. Nechci tady trápit paní ministryni spravedlnosti, není to její agenda. Jenom jsem vám chtěla vysvětlit, jakým způsobem a velmi detailně se touto misí zabýval výbor pro obranu a že to vlastně byly obě komory Parlamentu České republiky, které již tuto misi schválily, takže tyto smlouvy, byť je to právní akt, jsou už vlastně formálními dokumenty. My jsme čekali na to, až budou tyto smlouvy signovány právě z ostatních stran, abychom to potom, co budou signovány, mohli s naprosto čistým svědomím předložit Parlamentu České republiky. Takže můžete být v klidu, nedochází k žádnému porušování mezinárodního práva.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v rozpravě k tomuto bodu? Nikoho v sále nevidím, končím rozpravu. Zájem o závěrečné slovo zřejmě není. Paní ministryně je tady jenom záskok za pana ministra Metnara.

 

Tak tedy přikročíme k hlasování o předloženém usnesení. Ještě jednou nechám zazvonit gong, abych upozornil kolegy, ale myslím, že je nás dostatečný počet.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro navržené usnesení? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 211 přihlášeno 85 poslanců, pro 68, proti 13. Návrh byl přijat. Já vám děkuji a končím projednání bodu s tím, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Otevírám další pevně zařazený bod, kterým je

 

330.
Návrh na přijetí Dodatkového protokolu mezi vládou Francouzské republiky
a vládou Nigerské republiky upravujícího status jiných než francouzských
jednotek sil "Takuba", podepsaného v Niamey dne 28. dubna 2020,
k Dohodě mezi vládou Francouzské republiky a vládou Nigerské republiky
o právním režimu zásahu francouzského vojenského personálu v Nigeru
za účelem bezpečnosti v Sahelu, podepsané v Niamey dne 25. března 2013,
a k Dohodě mezi vládou Francouzské republiky a vládou Nigerské republiky
o statusu francouzského vojenského personálu přítomného v Nigeru
v rámci francouzského zásahu za účelem bezpečnosti v Sahelu,
podepsané v Niamey dne 19. července 2013
/sněmovní tisk 1034/ - druhé čtení

Z pověření vlády za ministra obrany vystoupí paní ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Prosím.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Děkuji za slovo. Jedná se v podstatě o stejnou problematiku jako v předchozím bodě, která se tentokrát týká úpravy za účelem právního postavení příslušníků Armády České republiky vyslaných do Nigeru v rámci mnohonárodních sil Takuba za účelem boje proti terorismu. V podstatě odkazuji na to, co už jsem tady říkala v minulém materiálu. Zase se tedy jedná o vyslání našich vojáků do Mali, Nigeru a Čadu v rámci sil Takuba o síle 60 vojáků a je třeba splnit důležitou podmínku, kterou je zajištění jejich náležitého právního postavení v této zemi. Já prosím o podporu tohoto materiálu jako v předchozím bodě a o jeho schválení. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Poprosím zpravodajku zahraničního výboru, opět paní poslankyni Moniku Červíčkovou, aby odůvodnila usnesení výboru, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 1034/1.

 

Poslankyně Monika Červíčková: Ještě jednou děkuji za slovo.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením zahraničního výboru k tomuto tisku, který je veden pod č. 1034. Toto usnesení bylo přijato dne 18. listopadu 2020.

Po odůvodnění náměstka ministra obrany Jana Havránka, náměstka ministra zahraničních věcí Martina Povejšila, zpravodajské zprávě poslankyně Moniky Červíčkové a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k přijetí Dodatkového protokolu mezi vládou Francouzské republiky a vládou Nigerské republiky upravujícího status jiných než francouzských jednotek sil Takuba, podepsaného v Niamey dne 28. dubna 2020, k Dohodě mezi vládou Francouzské republiky a vládou Nigerské republiky o právním režimu zásahu francouzského vojenského personálu v Nigeru za účelem bezpečnosti v Sahelu, podepsané v Niamey dne 25. března 2013, a k Dohodě mezi vládou Francouzské republiky a vládou Nigerské republiky o statutu francouzského vojenského personálu přítomného v Nigeru v rámci francouzského zásahu za účelem bezpečnosti v Sahelu, podepsané v Niamey dne 19. července 2013";

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky;

3. zmocňuje zpravodajku výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podala zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Otevírám rozpravu a hlásí se pan poslanec Foldyna. (Reakce ze sálu.) Ale písemná přihláška má přednost. Tak jestli jste domluveni gentlemansky, tak pan poslanec Foldyna a poté pan poslanec Holík.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Dámy a pánové, já jsem si vzal slovo, protože se zastavuji nad tím, že v době, kdy na náměstích a ulicích v rozporu se zákonem zoufalí lidé demonstrují, protože jejich životní situace se dostává do strašného stavu, krachují firmy, oni nevidí konec tunelu, za pár měsíců budou ty demonstrace jednou tak velké, lidé nebudou mít co do huby, tak český parlament na návrh - a já se omlouvám, že tady sedí paní ministryně spravedlnosti, kdyby tady seděl raději pan ministr obrany, hned bych to řekl raději do očí jemu - tak my tady budeme za 600 milionů posílat vojáky do Nigeru! Nespadli jsme na hlavu? Jak to řeknete těm lidem, co zkrachují jejich živnosti? Co jim řeknete? Jsou to i vaši voliči! Nejenom moji, ale i vaši. Co řeknete divadelníkům, jejichž divadla jdou do hajzlu? Co osvětlovačům - ***




Přihlásit/registrovat se do ISP