(11.00 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Fakt mi to vůči těm rodinám nepřijde fér. Chápu, že mi někdo namítne: jsou to třeba desítky nebo stovky rodin, ale pro mě osobně z principu, kdyby to byl jeden jediný případ, tak mně to nepřijde. Takže bych chtěl poprosit, jestli byste na toto mohla, paní ministryně, kladně reagovat. A poslankyně a poslance, kdybyste tento pozměňovací návrh mohli podpořit. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Marianu Jurečkovi. Nyní paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová v obecné rozpravě, zatím poslední přihlášená. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, už budu stručná. Já bych jenom chtěla říci za poslanecký klub KSČM, že my tento návrh samozřejmě podpoříme. Musím ale říci, že i ty výhrady, které tady mí předřečníci řekli, ať už kolegyně Pastuchová, nebo pan zpravodaj, tak opravdu jsme o nich přemýšleli a ve velké míře se s nimi ztotožňujeme. Musím říci, že mě docela překvapily i pozměňovací návrhy, především ze strany Pirátů. Protože až víceméně takovéto návrhy, které nejsou - a navíc je dáváte v legislativní nouzi - nejsou prodiskutovány. My nemáme k tomu nějaká stanoviska, abychom to více probrali. A mimo té mimořádné nemocenské, to samozřejmě že ne. Tak se obávám, že ač třeba se můžeme bavit o nějaké pomoci nebo podobě, tak my určitě za KSČM se budeme u těchto návrhů zdržovat právě proto, že jsou dány k tomuto návrhu v legislativní nouzi.

Co se týče pozměňovacího návrhu pana kolegy Jurečky: My jsme o tom také diskutovali. Do systému byl dán včas, ale bereme to právě z důvodu této situace jako přílepek. Omlouvám se, chápu, že je to myšleno určitě ze strany KDU pozitivně, když jsme u těch pozitivních věcí, tak jenom prostě říkám za nás ten postoj.

Obávám se ale opravdu, že když jsme mluvili o situaci na České správě a my jsme o tom mluvili i na výboru pro sociální politiku, když se zase vrátím k tomu původnímu návrhu, že to není zcela nic nového, že výplaty ošetřovného jsou zpožděny. Víme ale z jarních měsíců a i víme z podzimních, že výplaty ošetřovného trvaly třeba dva, dva a půl měsíce. Musím říci, že mám zde trošku pocit - a já si České správy nesmírně vážím, protože pokud kdykoliv něco chceme a mám ty zkušenosti od běžných občanů, kteří se doptávají, že zaměstnanci České správy jsou velice vstřícní a pomáhají se vším, co se dá - tak mám ale pocit, že nyní trošku nenahráváme zase těm zaměstnancům úřadů práce. A jestli si pamatujete, já jsem tady o tom hovořila, tak podařilo se prosadit, že jsme dávali 50 milionů na odměny sociálním pracovníkům na obecních úřadech a magistrátech, kteří tam fungují, protože právě ti nejvíce při začátku první vlny pandemie pomáhali právě úřadu práce s klienty. Protože úřady práce víceméně fungovaly tak, že si daly před svůj úřad nějaký koš nebo urnu a tam se vhazovaly podklady a pak oni je samozřejmě v kancelářích řešili a porovnávali. Ale máme i mnoho lidí, kteří si často velice nevěděli rady s vyplněním dotazníků a formulářů, a na to tady byli právě sociální pracovníci na úřadech. A oni ve velké míře je opravdu dokázali navést i tak, aby jim pomáhali.

Mám zde právě velké obavy, že zde zatížíme právě opět úředníky úřadů práce a že to nebudou jenom ta čísla, která deklarovala paní náměstkyně na výboru pro sociální politiku. Tam se to odhadovalo (na) zhruba až třeba desetitisíce žádostí klientů, ale že naopak může vzniknout daleko jiný šrumec a my se můžeme potom jenom bát toho, aby náš úřad práce, a především naši úředníci byli schopni řešit i ostatní věci, a ne jenom tuto oblast.

Samozřejmě nikdo asi nechce, aby dopad této pandemie byl na jakoukoli rodinu, na jakéhokoli občana, ale na druhou stranu si myslím, že možná když o této věci, o této záležitosti víme tak dlouho, za nás by se to trošku mělo řešit i jinými věcmi, protože i některá opatření, která si řešilo samotné Ministerstvo práce a sociálních věcí v oblasti sociálních služeb, musím říci, že to nepřináší nic pozitivního v praxi a víceméně je to ze strany poskytovatelů sociálních služeb velice kritizováno. Takže děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Haně Aulické Jírovcové. Vidím dvě přednostní práva, paní ministryně práce a sociálních věcí, ale před tím pan poslanec Vlastimil Válek jako předseda poslaneckého klubu. Tak dobře, paní ministryně, máte přednost, tak máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající, pokusím se velmi stručně reagovat na ty podněty, výtky atd. Jádro problému u tohoto návrhu nebo této novely spočívá v tom, že zaměstnavatelé nemají lhůtu, do kdy mohou postoupit žádost o ošetřovné okresní správě. My jsme samozřejmě přemýšleli, jestli tu lhůtu stanovit, nicméně pak jsme okamžitě u mechanismů sankcí a otázkou je, pokud bychom takto zdlouhavě přistoupili k tomu řešení, zda by to bylo produktivní, nebo spíše kontraproduktivní. My se domníváme, že v této době nějakým způsobem ještě více zatěžovat zaměstnavatele, dávat jim tam sankce atd., by bylo spíše kontraproduktivní.

Logicky po zkušenosti s první vlnou jsme ale na Ministerstvu práce a sociálních věcí v létě připravili úplně jiný, nový systém výplaty ošetřovného. Chtěli jsme jít cestou, kdy by ošetřovné vypláceli zaměstnavatelé, a ty částky, které by svým zaměstnancům za ošetřovné vypláceli se mzdou, to znamená vlastně okamžitě, a rodiny by výpadek příjmu nepocítily, by si odečítali z odvodů na sociální pojištění. To nám přišlo jako administrativně nejméně náročný, časově opravdu extrémně rychlý nebyrokratický systém nejenom pro dobu pandemie. Nicméně jestli si vzpomínáte, když jsem v létě otázku ošetřovného otevírala a říkala jsem: Pojďme se bavit o tom, jak nastavíme ošetřovné, aby bylo rychlejší, abychom změnili systém, tak jsem byla tuším že šestkrát odmítnuta na vládě panem premiérem, který řekl, že školy se zavírat nebudou, a proto není otázka ošetřovného namístě.

V době nouzového stavu si nemyslím, že je správné pak měnit kompletně celý systém a najíždět na úplně nový systém. To jsme měli dělat v létě, kdy na to byl čas a kdy na to byl prostor a mohli jsme se připravit. Takže z tohoto důvodu bych už debatu uzavřela. V létě jsme měli prostor se připravit, rodiny mohly ošetřovné dostávat okamžitě, v podstatě s výplatou, nedocházelo by k těmto situacím a nemuseli bychom tuto novelu projednávat. Takže jádro problému je skutečně ve lhůtě podání žádosti ze strany zaměstnavatele.

Co se týká diskuze o motivaci zaměstnanců nebo lidí, kteří mají pozitivní covid test: Máme zde problém s vysokým přenosem pandemie, tak se domnívám, že ta debata je správná. My jsme také na úrovni vlády o ní několikrát debatovali. Samozřejmě, řešení je extrémně složité, ale když se podíváme do ostatních členských států, nemusíme ten systém vymýšlet od začátku, ale pouze se inspirovat v zemích, kde to funguje. Já osobně se přikláním k britskému modelu, to znamená k jednorázovému mimořádnému příspěvku v nějaké pevné částce, který má pak samozřejmě i tu výhodu, že je administrativně nenáročný, že je spravedlivý, a samozřejmě stejná částka pro všechny jako kompenzace za výpadek příjmů kvůli nemocenské, kvůli tomu, že se nám tady extrémně šíří pandemie, tak samozřejmě pro ty, kteří to nejvíce potřebují, finančně nejvíce přijatelný.

Nicméně, je to extrémně důležitá debata. Je to velmi složitá věc, je to velmi vysoký zásah do legislativy, a proto si myslím, děkuji za otevření debaty na půdě Parlamentu, ale myslím si, že by takováto změna neměla být přijímána prostřednictvím, a omlouvám se za upřímnost, prostřednictvím pozměňovacího návrhu k zákonu, který se týká něčeho jiného, a zároveň je to v legislativní nouzi. Protože takové věci se pak velmi těžce vydiskutovávají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP