(10.50 hodin)
(pokračuje Pastuchová)

A druhá věc, prostřednictvím pana předsedajícího, na pana kolegu Třešňáka. Žádná běžná péče není omezena. Jsou omezeny plánované výkony. Když vám přivezou do špitálu prasklé slepé střevo nebo cokoliv jiného, tak se to tam odoperuje. Jsou pozastaveny plánované výkony, tak prosím tady nedělejte paniku, že nemáme běžnou péči. Akutní věci se operují, já tam chodím, pane kolego. Přijďte. Zítra jdu do služby na dvanáctku, pojďte se mnou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Pastuchové. Pokračujeme v rozpravě. Vystoupení paní poslankyně Aleny Gajdůškové, připraví se Marian Jurečka. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, vážené paní ministryně, já se pokusím rozpravu vrátit k původnímu vládnímu návrhu zákona, který zde máme předložen a o kterém máme jednat. Dovolím si na začátek dvě kratinké poznámky.

Za prvé na kolegy z ANO, a to k tomu původnímu, co bylo předloženo. Státní správa může jen to, co jí zákon přikazuje. Úředník může cítit jakkoliv s tím, s kterým jedná, ale bohužel si nemůže dělat, co chce. Byť tisíckrát chápal toho člověka, tak může udělat jen to, co má v zákoně, případně v podzákonných předpisech, co je mu dáno, nařízeno, protože pokud překročí tyto normy, tak je samozřejmě trestán. A je to tak správně, musí to tak být, tam nemůže být libovůle.

Děkuji paní kolegyni Richterové, prostřednictvím pana předsedajícího, za vysvětlení nutnosti motivace k tomu, aby se lidé nebáli zůstat doma, aby mohli ekonomicky karanténu využít, jít do karantény, a aby se tak zamezilo šíření koronaviru. Věřme tomu, že to zvládneme, ale tato disciplína je k tomu nezbytně nutná.

Vrátím se zpátky k tomu, co státní správa může nebo nemůže, a řeknu, že za tento návrh zákona, který máme předložen, Ministerstvu práce a sociálních věcí a paní ministryní Maláčové velmi a velmi děkuji. Ono totiž není úplně obvyklé, že ministerstvo, tedy centrální orgán státní správy, dokáže předvídat byrokratické dopady opatření v praxi a problémům, které tak vznikají pro lidi, včas předejít. Tento návrh zmírněním podmínek pro výplatu finančně testovaných dávek dopředu vylučuje ono nám všem známé - a to, co nás všechny tak velmi rozčiluje - řehtání úředního šimla. Musí být totiž nepředstavitelné zoufalství, když samoživitelka nebo rodina, která skutečně má velmi nízké příjmy, přišla o část příjmů při ošetřovném, které jí bylo vyplaceno nebo je vypláceno až do 30 dnů, což je zákonná lhůta, před Vánoci, a po Vánocích, protože jí bylo právě ono ošetřovné vyplaceno, se to sečetlo s jejím běžným příjmem. Ta rodina - ti samoživitelé - přijde o testované dávky, které jí pomáhají přežít a jsou součástí jejího rozpočtu. Ti lidé mívají nastavené své výdaje těsně na to, co dostávají v tom měsíci, a jakmile tam dojde k výpadkům, mají velké problémy a my to musíme vnímat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje úpravu, která tu dobu, kdy taková situace může nastat, překlenuje tím, že do zákona vkládá na určitou časovou dobu, po dobu, kdy se počítá, že ještě covid budeme muset řešit, to, aby se právě ošetřovné nezapočítávalo. Má to smysl v nouzovém stavu a je to důležité právě vůči těm nejzranitelnějším skupinám, ve kterých jsou děti, tedy pro nízkopříjmové rodiny a rodiny samoživitelů, samoživitelek. Ocituji z důvodové zprávy, čeho se to týká: "Navrhuje se ošetřovné náležející za období od října 2020 do června 2021 nezapočítávat do rozhodného příjmu pro příjmově testované dávky státní sociální podpory, tj. pro přídavek na dítě, příspěvek na bydlení a porodné a rovněž pro zvýšení příspěvku na péči poskytované podle zákona o sociálních službách." Zdůrazňuji, jedná se o mimořádné opatření vztahující se na ošetřovné poskytované nejdéle do 30. 6. 2020.

Děkuji z tohoto důvodu vám všem, že jste souhlasili za projednávání v legislativní nouzi. Protože zde jde opravdu o rychlost. Tito lidé, kterých se to týká, nemají, jak se říkalo u nás na Moravě, na komoře, prostě nemají naspořeno. Hospodaří od výplaty k výplatě a je důležité, aby tu výplatu, příspěvek, dostali včas. Ještě jednou děkuji Ministerstvu práce a sociálních věcí za zkrocení úředního šimla a moc se přimlouvám, abychom tento návrh zákona schválili. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Aleně Gajdůškové. Nyní pan poslanec Marian Jurečka, připraví se Hana Aulická Jírovcová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji moc. Musím ještě říci, že mě tady zaujal pozoruhodný příměr pana kolegy poslance Nováka, který mluvil o tom, že u nich je takové - nevím, jestli to bylo rčení - pravidlo "brambora k bramboře, mercedes na dvoře". Tedy, přiznám se, nevím, ve kterém období a ve kterém kraji to platilo, ale já coby člověk, který vyrostl od malička v hospodářství a těmato rukama vybral miliony brambor, jsem nikdy mercedes na dvoře nepotkal. Ale to bylo trošku na odlehčení.

Já budu stručný. Chci říci, že tady vítám snahu MPSV, aby se narovnaly některé věci, které mohou při přetíženosti systému negativně dopadat na rodiny nebo na matky samoživitelky. Myslím si, že i v jiných případech jsme se snažili najít řešení, které reagovalo na přetíženost systému tak, aby to bylo komfortní pro lidi. I když už teď to komfortní není, protože samozřejmě je tady situace, kdy dochází ke zpoždění výplaty nejenom dávek v oblasti sociální podpory, ale i v mnoha jiných oblastech, které se týkají třeba i ošetřovného pro OSVČ a podobně.

Já jsem si ale dovolil k tomuto tisku dát jeden pozměňující návrh a velmi bych poprosil, abyste zvážili jeho podporu, protože on jde vlastně v tom duchu, který tady paní ministryně tímto návrhem říká. Můj návrh se týká mediků. Já jsem tady včera mluvil o otázce zdaňování jejich odměny za uloženou povinnost, ale prosím pěkně, ono to má dopad na rodiny mediků. Ty případy ke mně doputovaly v posledních dnech, kdy rodina má více dětí, medikovi je uložena pracovní povinnost, tomu studentovi, jenomže bohužel se to započítá také do základu pro případné přiznání sociální podpory, a byť ten medik si něco málo vydělá, tak hrozí reálně to, že rodina ztratí víc, než je výdělek toho medika. Ten medik potom ve finále - jeho rodina - vlastně z uložené pracovní povinnosti nemá žádný benefit a ten člověk dělal zadarmo. Je to bohužel velmi zvláštní přístup.

Já chápu, že legislativa na to nemohla pamatovat, na tento stav, který tady bude a bude třeba trvat takovouto dobu. Takže já, prosím pěkně, tady dávám pozměňující návrh, aby v době, kdy tady běží pandemie již od loňského roku, a dávám tam účinnost do konce tohoto roku, aby náhrada za vykonání pracovní povinnosti dle krizového zákona není a nebyla rozhodným příjmem ve smyslu zákona o státní sociální podpoře a zákona o sociálních službách. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP