(10.40 hodin)
(pokračuje Richterová)

Do té doby potřebujeme podpořit pozitivní motivaci lidí, firem. Za takovou motivaci jiné státy považují příspěvky na to, aby lidé mohli být v izolaci a v karanténě. Představila jsem vám tři možnosti. Jedna: mimořádnou nemocenskou, to mně přijde asi nejlepší. Ano, i náklady na ni jsou nejvyšší, ale budou to nízké jednotky miliard. Čistě na covid pozitivní lidi to nyní vychází na něco přes jednu miliardu měsíčně. Záleželo by to na počtu kontaktů, co by se na základě tohoto hlásily a vytrasovaly jako epidemiologicky významné náklady. Druhá možnost: zvýšení náhrady mzdy a kompenzace pro zaměstnavatele, abychom se dostali k těm 80 % a bylo to více motivující. Třetí možnost je jednorázový příspěvek.

Ráda bych, abychom přestali dehonestovat všechny odborníky, kteří mluví o tom, že takovéto pozitivní motivace v mimořádném období pandemie jsou reálnou věcí, kterou je třeba zvažovat, a abychom se nad tím zamysleli, zda by to opravdu náhodou nedávalo smysl.

Děkuji za pozornost. Najdete to v systému pod čísly 7286, 7287 a 7288. A ještě to přijdu načíst v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji poslankyni Olze Richterové. S faktickou poznámkou se přihlásila poslankyně Jana Pastuchová a Marek Novák. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Jen velmi krátce, vaším prostřednictvím, k paní poslankyni Richterové. Ony ty nízkopříjmové rodiny mohou mít i běžnou chřipku. A maminka s běžnou chřipkou taky nemůže zůstat doma, protože by měla nižší mzdu, paní poslankyně. Takže i těm by pak náležela ta mimořádná, protože nebudou prskat bacily na své spolupracovníky v práci. Já vám říkám, že nelze vyndat jednu diagnózu, kterou budeme platit za to, že zůstane doma. Máme tady chřipky, virózy, tak těm taky dáme peníze? Mně to opravdu přijde nesystémové.

A další věc. Tento návrh zákona nám teď požene všechny na úřady práce, aby se jejich dávky přepočítaly. Takže Česká správa nemůže se zkrátit z 30 na 10, ale na úřady práce teď všechny naženeme, protože se tam budou přepočítávat všechny možné nároky na dávky. No tak to si tedy pomůžeme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní poslanec Marek Novák.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Já tedy v reakci na předřečnici, kolegyni Richterovou, vaším prostřednictvím, samozřejmě. Já hrozně děkuji za připomenutí Maslowovy teorie. Super. Pokud bychom měli dát každému to, co chce, nevím, kam bychom asi došli. Daleko ne, možná jako bez nohy na maratonu. Říkáte ještě: a stojí to jenom pár miliard, co to je v rámci toho balíku. Já vám řeknu jedno takové heslo od nás: Brambora k bramboře, mercedes na dvoře. Zapamatujte si to, začněte nad tím přemýšlet. Nejprve je potřeba peníze někde vzít, potom je teprve možné peníze nějakým způsobem rozdělovat. Na jednu stranu nás tady obviňujete, že nejsme rozpočtově zodpovědní, na druhou stranu byste vysypali všechny kapsy. Už si to prosím uvědomte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní poslanec Petr Beitl, poté kolega Třešňák. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Beitl: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Už včera tady padlo něco o tom, že kam je dlážděná cesta, která je dlážděna dobrými úmysly. Tak jak to tady kolegyně Richterová, prostřednictvím předsedajícího, podala, tak tohle sází opravdu na tu behaviorální neboli výchovnou funkci, ale já bych tady rád upozornil na to, že člověk je nádoba hříšná. Spousta podnikatelů si to už zažila na jaře při lockdownu, kdy při těch vysokých náhradách se lidem potom prostě zpátky do práce nechce. Těch 80 % při diagnóze karanténa - a ta karanténa, prosím, to není žádná nemoc. V případě, že se kolem firmy otočí jedna nemocná osoba, znamená, že by se pak všichni zaměstnanci té firmy mohli octnout v karanténě na svých 80 %. A nevykládejme, že se to neděje.

Slyšel jsem tady jakýsi názor, že na to musí být diagnóza. Ale já jsem v karanténě byl. Moje karanténa vznikla na základě toho, že mně ta infikovaná osoba volala, že je diagnostikována jako covid pozitivní, že mám nastoupit do karantény. Můj kontakt s praktickým lékařem proběhl po telefonu a tím bylo všechno vyřízené. V žádném epidemiologickém šetření jsem nebyl. A tohle hrozí, a u tisíců lidí. Vzpomeňme si na to, že pořád velká část ekonomiky funguje, a nedělejme kroky, abychom tyto segmenty ohrozili. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní poslanec Petr Třešňák. Připraví se Marian Jurečka.

 

Poslanec Petr Třešňák: Pěkné dopoledne, vážení kolegové. Já pouze v rychlosti. Popravdě žasnu, když slyším předřečníky. Včera zde probíhala celý den debata o nouzovém stavu, kde se diskutovaly jednotlivé nástroje k tomu, jak bojovat efektivně proti epidemii COVID-19 tak, aby nám ta čísla nenarůstala. Podle krajských hygienických stanic karanténa je efektivním nástrojem, a pokud bude dodržovaná a budou zde motivační nástroje k tomu, jak ji dodržovat, tak to jednoznačně pomůže v boji s COVID-19.

A kdybych měl reagovat na kolegyni Pastuchovou, prostřednictvím pana předsedajícího, ano, ono to možná zní, že vytrháváme z kontextu a budeme preferovat jednu diagnózu. Ale mohl bych vám připomenout a dohledat si tiskové konference vlády, kde pan ministr Blatný mluví o omezování další péče v některých nemocnicích právě z důvodu péče o pacienty s COVID-19. A ta analogie je zde také úplně stejná. Také omezujeme běžnou péči tak, abychom potlačili COVID-19, a nepřipadá nám to nikterak zvláštní. Dokonce je to oficiální stanovisko vlády. Takže v tomto poprosím, abychom se skutečně zamysleli nad tím, jestli podpora karantény a 80% nemocenská není právě tím nástrojem, který by mohl být efektivní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní poslanec Marian Jurečka. A ještě jedna přihláška paní kolegyně Pastuchové. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji moc. Já si dovolím také reagovat na slova o tom, ať nevytrháváme jednu diagnózu a neděláme nesystémové věci. Celý svět už 12 měsíců tady kvůli jedné diagnóze dělá naprosto nesystémové věci. My tady většinu času ve sněmovně děláme nesystémové věci kvůli jedné diagnóze. Veškerá ostatní onemocnění doteď nás k tomu nebyla schopná dovést, přinutit, nemuseli jsme to pod tím tlakem dělat. Teď to děláme. A přiznám se, včera jsem o tom mluvil. Mně ten návrh určitou logiku dává, protože každý den lockdownu nás stojí zhruba 1,5 miliardy korun, kterou bude muset někdo zaplatit. Jestli bychom tady vydali řádově jednotky miliard na to, ať podpoříme lidi, ať mají motivaci být zodpovědní a nemají strach o své živobytí, tak mi dává logiku, že ten náklad bude výrazně nižší než ty dlouhodobé náklady, které poneseme ještě dalších x týdnů v rámci lockdownu.

Mluvil jsem o tom, ať podpoříme nejen lidi, ale i firmy jsem včera zmiňoval. Jsem připraven k tomu dát podněty, protože i to je druhá důležitá motivace, protože ta firma nese ten náklad. Takže pojďme se na to takhle podívat. Možná to nevyřešíme u tohoto tisku, byť bych byl třeba rád, tak aspoň něco z toho, co tady budeme navrhovat, projde, ale vraťte se k této úvaze, protože tato úvaha je velmi podstatná. Jestli tohle nedokážeme vyřešit, tak chápu obavu, že první krok té obavy je: Přijdeme o pracovníky v těch zařízeních, kde je potřebujeme, především zdravotních, na intenzivních lůžkách. Ale jestli neuděláme nic, tak je tam pořád budeme mít v tom přetíženém stavu, ve kterém je máme už tři a půl měsíce. To jsou věci, které jsou spolu provázané, a někde se ten uzel musí umět rozetnout a začít to systematicky rozplétat. A toto je jeden z kroků, jak k tomu systematickému rozplétání dojít, jak ty lidi umět ponechat v rozhodnutí osobní zodpovědnosti za sebe i své okolí a zároveň je nepřivést do stavu chudoby nebo ztráty velkých příjmů, cesty do dluhových pastí, ztráty střechy nad hlavou a podobně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní poslankyně Jana Pastuchová s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Já bych se zcela prakticky chtěla zeptat, jak se to bude dělat, když prvních 14 dnů platí zaměstnavatel, který diagnózu nezná? Tak komu bude dávat víc a komu bude dávat tolik, co má? Já to nevím. To je první věc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP