(10.00 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Slovo má paní poslankyně Kovářová.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Ráda bych se přihlásila ke svému pozměňovacímu návrhu podanému společně s kolegou Ferjenčíkem a je veden pod sněmovním dokumentem 7291.

Zároveň mi také dovolte, abych reagovala na vystoupení paní ministryně. Ona mě... nebo měla pocit, že mě osočuje. A abyste si vy každý z vás uvědomili, koho já tady vlastně zastupuji, že tady zastupuji zájmy obcí a krajů, to je tedy podle paní ministryně ostudné. Paní ministryně, víte, kolik obyvatel žije v obcích a v krajích? 10 milionů obyvatel. Takže já zastupuji zájmy těchto 10 milionů lidí a jsem na to pyšná. To za prvé.

Za druhé, vy jste provedli největší útok na financování obcí a krajů, a to v tom směru, že málem došlo, že obce budou postiženy nejenom výpadkem z kompenzačního bonusu, jejichž kompenzaci jste dlouhou dobu odmítala. Naštěstí se podařilo kompenzaci pro obce prosadit, ale na kraje jste se vykašlali. Tak to za prvé. Za druhé, dalším útokem je zrušení superhrubé mzdy, které znamenalo 100 miliard výpadku celkově a pro obce a kraje v řádu několika desítek miliard. S velkou slávou v Senátu se přijaly kompenzace pro obce i pro kraje zvýšením rozpočtového určení daní, ale to pouze ze 70 %. Již takto dnes obce a kraje jakoby dýchají se státem, to znamená, daří-li se státu, jsou vyšší výběry daní, obce mají více peněz, nedaří-li se státu, je nižší výběr, tak samozřejmě obce a kraje mají také méně peněz. A to je ta solidarita. U kompenzačního bonusu je to něco jiného.

Co se týče financování, vždycky se chlubíte, paní ministryně, jak dobře jsou na tom veřejné finance. Ale to není díky tomu, jak hospodaří vláda. To je díky tomu, jak hospodaří obce a kraje, a ty jsou většinou v plusu. Díky tomu máte vyrovnané a stabilní veřejné finance. Takže si myslím, že vaše úvaha o tom, že je ostudné chránit a bojovat za obce a kraje, kde žije 10 milionů našich občanů, není úplně logická.

A možná ještě na vysvětlenou, asi jsme si nerozuměli: skutečně ten pozměňovací návrh - i vzhledem k tomu, že tato novela jde v legislativní nouzi - byl podán teprve dnes. Tak pokud rozumím tomu, jak jsme napsali tento pozměňovací návrh - a tam možná došlo k nedorozumění. Tento pozměňovací návrh, který chce kompenzovat výpadky obcím a krajům z kompenzačního bonusu, se netýká pouze této novely, ale týká se celého zákona o kompenzačním bonusu. Tak toliko pro vysvětlení. Já jsem si dobře přečetla důvodovou zprávu, viděla jsem, že výpadek v této novele je skutečně marginální, nicméně kompenzační bonus pokračuje od začátku roku, takže ten pozměňovací návrh je vztažen k celému zákonu o kompenzačním bonusu, nikoliv pouze k této novele. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. To byla paní poslankyně Věra Kovářová. Nyní v podrobné rozpravě pokračuje pan poslanec Marian Jurečka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající. Já budu stručný. Já jsem v obecné rozpravě odůvodnil dva návrhy pozměňovacích návrhů, které jsem předložil, teď se k nim tedy hlásím. Ten první je pod číslem 7205 a týká se zvýšení kompenzačního bonusu na 20 000 korun měsíčně a ten druhý je pod číslem 7206 a týká se rozšíření kompenzačního bonusu také na ty podnikatele, kteří nemají provozovnu a jsou omezeni na možnosti podnikat a mít příjem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu poslanci Marianu Jurečkovi. Ptám se, jestli ještě někdo v podrobné rozpravě. Nikdo se nehlásí, tak podrobnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova po podrobné rozpravě. Ano, paní ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Tak děkuji. Já už nebudu opakovat, co jsem řekla.

Ještě k paní poslankyni Kovářové... Je tamhle, já jsem vás neviděla, to by mě mrzelo. Tak znovu ta čísla. Na kompenzačním bonusu k pondělku tohoto týdne za všechna období jaro, podzim až pokračování, úplně od samého začátku až po pondělek tohoto týdne, bylo vyplaceno 25 269 209 106. To znamená, že municipality na sdílených daních přišly zhruba asi o 8 miliard za všechna období. Vyplaceno loni na kompenzačním bonusu pro obce bylo 13,4 miliardy, takže pořád máme předplaceno, paní poslankyně.

A co se týče porovnání, kolik šlo z výdajové strany rozpočtu mezi léty 2019 a 2020 pro municipality, tak je to plus 46 miliard. O 46 miliard více. Podívejte se, prosím, do pokladního plnění a do rozpočtu, je to tam jasně vidět. A v březnu - a znovu to opakuji - udělám s panem premiérem briefing, my jsme domluveni, protože budu mít hospodaření všech krajů, měst a obcí - teď se zpracovávají závěrky, ty přicházejí většinou v únoru, letos čekáme malé zpoždění, tak ono to dřív jak v březnu nebude, a tam budou ta čísla jasně daná z účetních závěrek. A ta čísla budeme s panem premiérem společně na společném tiskovém briefingu prezentovat. A jak se říká - hyn sa hukáže. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje, jestli má zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak.

Končím druhé čtení tohoto návrhu. Padly pozměňovací návrhy, je potřeba, aby je legislativa zpracovala, tak já přeruším projednávání bodu číslo 2 s tím, že třetí čtení bychom začali projednávat s dalšími třetími čteními, která jsou v pořadu schůze, to znamená po bodech 350, 352 nebo před nimi, to znamená po bodu číslo 1, po oblasti dávek, jestli nikdo nic nenamítá proti postupu předsedajícího. Námitku nevidím, přerušuji projednávání bodu číslo 2.

 

Budeme pokračovat podle schváleného pořadu schůze bodem číslo

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 437/2020 Sb.,
o některých úpravách v oblasti dávek státní sociální podpory
a příspěvku na péči v souvislosti s nouzovým stavem při epidemii
/sněmovní tisk 1122/ - zkrácené jednání

Ještě než nechám rozhodnout o tom, že trvá stav, kdy to projednáváme ve stavu legislativní nouze, děkuji paní ministryni financí a vicepremiérce, děkuji zpravodaji a požádám paní ministryni práce a sociálních věcí, aby zaujala místo u stolku zpravodajů. O totéž požádám pana poslance Marka Nováka.

Otevírám rozpravu, jestli Poslanecká sněmovna souhlasí, abychom postupovali podle § 99 odst. 5, tedy posoudíme, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. V otevřené rozpravě se nikdo k tomuto tématu nehlásí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP