(9.50 hodin)
(pokračuje Schillerová)

Co se týče taxikářů, tak samozřejmě, pane poslanče, máte pravdu, že to nemohou chytat v médiích, ani nechytají. Já jsem byla se zástupci jejich sdružení taxikářů, panem Polišenským, věřím, že jeho jméno mohu říct, a dalšími kolegy, které si vodil na videokonferenční hovory, v kontaktu. Připravili jsme souhrnnou zprávu, jak se bude postupovat. Ta byla odeslána jednak tady tomuto sdružení, jednak vyvěšena na stránkách Finanční správy. My si píšeme denně, my už jsme skoro jak rodina. Takže on mi to potvrdil. Byla samozřejmě poslána tam, kde to bylo vyžadováno. Ten postup, který byl zvolen, byl za účasti všech hráčů na trhu. Protože není jenom toto sdružení taxikářů, je firma Bolt, Liftago, Uber a tak dále, všichni v tom finálním rozhodování byli u videokonferenčního hovoru, já jsem řídila to jednání. Byli tam i mí resortní kolegové, kterých se to týká, zástupci MPO, zástupci Ministerstva zdravotnictví. A ten výklad spočívá v tom, že byl rozpor mezi tím, zda vozidlo taxislužby přepravující osoby je provozovnou, je nějakou mobilní provozovnou. A o to byl ten spor. Ministerstvo průmyslu a obchodu nakonec ten výklad upravilo tak, že ano, že to má charakter mobilní provozovny, tím pádem Ministerstvo zdravotnictví to muselo dát do výjimek, aby oni mohli provozovat tuto taxislužbu. A protože celou tu dobu - bylo to narovnáno až 18. ledna na vládě, tento výklad, projednáno - tak od 22. října, kdy začaly vládní restrikce, do 18. ledna jim náleží kompenzační bonus ve výši 500 korun denně. Takovýto je závěr. A všichni dotčení aktéři ho mají dnes v písemné formě od nějakého včerejška, předvčerejška k dispozici. Mají tam vzory žádostí, jak si požádají. Mají tam žádost o navrácení lhůty v předešlý stav podle daňového řádu, protože samozřejmě ty lhůty kompenzačních bonusových období už jsou pryč. To všechno mají všichni k dispozici. Klidně si to, pane poslanče, ověřte. Můj primární zájem je, aby se dostaly tyto informace k lidem a samozřejmě aby se dostaly i k úředníkům Finanční správy, aby všichni měli stejnou úroveň informací - žadatel i ten, kdo vyplácí tento kompenzační bonus. A to všechno se odehrálo prosím v těchto dnech.

Co se týče jakýchkoli návrhů na zvyšování kompenzačního bonusu, tak já je nepodpořím, říkám to otevřeně. Zůstaneme u částky 500 korun denně. Vycházeli jsme z toho, že v měsíčním vyjádření to zhruba odpovídá výši minimální mzdy. Má to všechno důvody. Chápu, že to nevynahradí těm lidem to, kdyby mohli podnikat, proto je to jakási pomoc, která samozřejmě vedle všech těch dalších, se všemi těmi dalšími covidovými programy je slučitelná. To jsme tady projednávali, když si vzpomenete, v loňském roce, ať už s ošetřovným, ať už s antivirem, když mají zaměstnance, s COVID - Nájemné atd., COVID - Zavřené provozovny, takže prostě tyto podpory se dají kombinovat.

Pak tady bylo vystoupení paní poslankyně Kovářové. Já jsem si ho nechala na konec, ona vystupovala naposled. A tam tedy skutečně použiji lidový výraz: to mi hlava nebere. A jednoznačně opět paní poslankyně z hnutí STAN prokázala, že tady zastupuje jenom municipality. Jenom municipality. Dopad této novely je 0,1 miliardy. 100 milionů. V loňském roce bylo na kompenzacích obcím vyplaceno - znova to zopakuji, protože opakování je matka moudrosti - 13,4 miliardy, a přitom dopad kompenzačního bonusu byl zhruba kolem 7 miliard. A to se nebavím o dotačních programech. Z výdajové strany šlo meziročně, když vezmu rozpočet 2019 a 2020, o 46 miliard více municipalitám. Já budu mít v březnu, až budou ukončeny závěrky jednotlivých krajů, měst a obcí, budu mít přesná data o stavech na účtech, o hospodaření, o stavu financování a udělám samostatný briefing pro média. Připravím grafy, připravím čísla a budu tyto závěry a výsledky komentovat. Takže si myslím, že hledám zdvořilý výraz, protože vždy se snažím být zdvořilá, nenacházím ho pro tento návrh. A opravdu říkám velmi nahlas, že ho nepodpořím a nepovažuji ho vůbec za vhodný a slušný.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ptám se pana zpravodaje, zda má zájem o závěrečné slovo po obecné rozpravě. Pane zpravodaji? (Nereaguje.) Neslyší mě, protože tam za ním někdo mluví, ale zřejmě nemá zájem, budu to brát, že nemá zájem. Otevírám tedy podrobnou rozpravu a do té je jako první přihlášen pan poslanec Feranec.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedo. Tímto se hlásím k pozměňovacímu návrhu sněmovní dokument 7279. Odůvodnění - odkazuji na to, co jsem přednesl v obecné rozpravě, a na písemné odůvodnění pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. O slovo poprosím pana poslance Ferjenčíka.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tímto se hlásím k pozměňovacím návrhům 728 - to jsou dohodáři, kterým nedávají práci zaměstnavatelé z důvodu krize, typicky třeba lidé pracující na úřadech, ale můžou to být i jiní.

Dále 7282 - to je snížení limitu u sekundárního zásahu z 80 % na 50 %.

Dále 7283 - to je to zvýšení kompenzačního bonusu o 170 Kč na den tak, aby bylo kompenzováno to, že i těm živnostníkům, kteří nemohou z rozhodnutí vlády podnikat, tak musejí i nadále odvádět odvody na sociální a zdravotní pojištění, takže z toho důvodu navrhujeme zvýšit bonus o 170 Kč na den, tedy nějakých 5 000 Kč měsíčně navíc, aby to pokrylo ty odvody.

Dále 7284 - to je to osvobození náhrad, které dostávají medici, od daně a od odvodů, přičemž upozorňuji, že se to týká pouze náhrad podle krizového zákona. Takže úplně nesouhlasím s tím, co tady říkala paní ministryně. Skutečně se to týká jenom náhrad podle krizového zákona. A přijde mi nelogické nejprve od těch nemocnic vybrat peníze a pak jim na to posílat dotace. Je to zase byrokracie navíc.

A potom se hlásím k pozměňovacímu návrhu pod číslem 7289 - to se týká pěstounů dohodářů, kteří podle aktuální verze zákona nemají nárok na kompenzační bonus.

Ještě poznámka k těm fotografům a provozovnám. Co se týče fotografů, skutečně se na mě obrací celá řada fotografů, kteří nemají ateliér, že nedostávají kompenzační bonus, přestože přišli o drtivou většinu svých příjmů právě proto, že byli navázáni na služby typu focení svateb, které jsou teď v takových podmínkách, že tam prostě fotografové přišli o zakázky. A stejně tak se na mě obracejí lidé, kteří měli provozovnu, ale třeba ji neměli nahlášenou, nebo dělali svoji službu v nějaké domácnosti nebo tak, ale fakticky to je nyní zakázané. A mám dojem, že ne vždycky dostanou tu správnou instrukci, jak mají postupovat. Ideální instrukce by byla, že jim úředník Finanční správy sdělí, že mají dodatečně nahlásit provozovnu, informuje je, jaká jim za to hrozí pokuta, zpravidla to bývá třeba 1 000 Kč, ale ve chvíli, kdy uhradí tuhle pokutu, získají nárok na kompenzační bonus třeba za tři měsíce v rozsahu třeba až skoro 50 000, tak by určitě byli ochotni tohle absolvovat. Takže občas mně tam chybí taková ta metodická podpora, aby to nebylo jenom "nemáte nárok, protože vám chybí tahle kolonka", ale takhle to můžete napravit a nárok mít budete.

A děkuji za to, že se podařilo napravit tu situaci, kdy taxikáři nedostávali podporu.

Tolik k mým pozměňovacím návrhům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP