(9.40 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Mně včera volala jedna paní a popisovala mi příběh z jejich rodiny, a musím tady říct, i absurdní chování úředníků na finančním úřadu. A to poprosím, kdyby paní ministryně mohla těm lidem říct, těm úředníkům vzkázat, aby měli alespoň nějakou dávku empatie a aby fotografovi, který přijde a zkouší žádat o kompenzační bonus a nemá vlastní provozovnu, protože proč by ji potřeboval ten fotograf, když fotí v terénu, aby neříkali tomuto člověku, že může chodit fotit sportovní utkání - cituji přesně. Toto řekne úředník na finančním úřadu fotografovi, který nemůže jít fotit svatbu a jinou společenskou událost, tak ho pošle na sportovní utkání, které také neběží. Tak to je prostě něco, co ty lidi už vytáčí úplně doběla, že jsou v extrémně složitých situacích, a ještě cítí obrovskou aroganci a vlastně výsměch od úředníků jim přímo do obličeje. Takže velmi prosím, zvažme tu podporu tak, aby ta kompenzace mohla být využitelná i pro toho živnostníka bez provozovny.

A potom tady mám druhý návrh a ten se týká zvýšení kompenzačního bonusu. Už je to opět opakované téma a týká se toho, že v jarní části pandemie v loňském roce tady byla podpora kompenzačního bonusu 15 000, ale nebyly z toho odváděny odvody. Dneska máme podporu stejnou, 15 000, odvody jsou odváděny a čistého je to zhruba 10 000 korun. Já bych chtěl vidět kohokoliv z členů vlády, ale i kohokoliv z nás poslanců, jak by s deseti tisíci, které by přinesl domů, zvládl pokrýt platby na elektřinu, na plyn, všechny tyto zálohy, a měl třeba doma ještě partnera, partnerku, manžela, manželku, dvě děti, a jak by zaplatil ještě výdaje té domácnosti. To bych fakt chtěl vidět. A ti lidé jsou v té situaci už přes tři měsíce. Takže prosím pěkně, zvyšme i výši kompenzačního bonusu na těch 20 000 korun, tak jak to navrhuji, aby to bylo adekvátní té pomoci, která probíhala v první vlně.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Ptám se, zda má ještě někdo zájem o vystoupení v obecné rozpravě v rámci druhého čtení. Nikoho nevidím, končím obecnou rozpravu. Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo. Paní ministryně má zájem o závěrečné slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane předsedo. Budu stručně reagovat na své předřečníky. S nikým, nikdy, a nakonec jsem ráda, že to tady všichni i podpořili nebo vyjádřili se tím způsobem, nikdy jsme nebyli v rozporu, že by lidé v úpadku, v insolvenci měli dostat kompenzační bonus. Jenomže já jsem to vysvětlovala tak: a na jaře ho také dostali. My jsme to do toho prvního zákona jarního - já budu říkat jarní a podzimní kompenzační bonus - dali a měli jsme problém u notifikace. V květnu byl vydán dočasný rámec a já jsem si musela vybrat ze dvou zel - prosím, neberte mě doslova za slovo - to menší, to znamená neohrozit kompenzační bonus pro všechny, neohrozit případný proces notifikace a z toho následující sankce a jednat. Takže jsme to do toho podzimního kompetenčního bonusu nedali, i já dostávala stovky různých zpráv, a pořád jsme jednali, jednali, jednali, a podařilo se to. To už nebudu opakovat a jsem ráda, že to všichni potvrzujete, že rozpor mezi námi nebyl a že skutečně jsme dosáhli toho, že máme dnes předběžný souhlas. A pozor, ještě jednu věc důležitou chci říct.

Ten předběžný souhlas - věřím, že ten oficiální přijde v krátké době - znamená, že tato podmínka se může vypustit i ve všech dotačních programech, protože nejde jenom o kompenzační bonus, kde to samozřejmě bylo nejpalčivější, protože jsou tady lidé, kteří jsou v oddlužení, splácejí, vládní restrikce jim omezily v důsledku pandemie podnikání a oni nemají z čeho splácet. Takže to jsou všechno relevantní důvody a toto, čeho jsme dosáhli jako Ministerstvo financí, se může promítnout i u všech mých vládních kolegů do jejich dotačních programů a nemusí tam tuto podmínku dávat. Takže to si myslím, že je také důležité tady říct a je to velmi zásadní.

Reagovala bych tady na nějaké konkrétní dotazy, které padly. Kompenzační bonus není už koncipován, ten podzimní stejně jako jarní, jako plošné opatření, kdy v podstatě to dostali téměř všichni - téměř všechny OSVČ, pak jsme to rozšířili o jednatele eseróček, o dohodáře, to všechno, tu genezi si pamatujete, ale byl už koncipován tak, jak nabíhala jednotlivá restriktivní opatření, a nevěděli jsme, jak dlouho budou trvat, jakého budou rozsahu v té chvíli, kdy se to v říjnu rozhodovalo. Je to postaveno tak, že je to vázáno na konkrétní zákaz vládním usnesením, případně na navázané obory, které jsou navázané na ty zakázané a mají propad příjmů aspoň 80 %. Samozřejmě ti, kteří mají přímo zakázanou činnost nebo zavřenu provozovnu, tak ti musí mít z tohoto podnikání více než 50 % příjmů. Na tom je ta konstrukce postavena. My sjednocujeme metodiku společně s generálním finančním ředitelstvím. Včera jsem tady informovala, když jsme jednali o nouzovém stavu, že jednal můj náměstek se všemi zástupci finančních úřadů, všechny je měl na videokonferenčním hovoru a řešil s nimi taxikáře, insolvence, protože samozřejmě je velice důležité, aby ty informace se dostaly do povědomí konkrétních úředníků, kteří je aplikují v praxi.

Co se týče provozoven, tak samozřejmě, když je provozovna zavřená, omezená, není o čem se bavit. Jestliže byl někdo navázán na tu provozovnu, říkali jsme klasický příklad prádelny s aspoň 80 procenty příjmů, zase se není o čem bavit, dostane kompenzační bonus. A pak jsou ty různé případy, kdy podnikatelům - třeba ten fotograf, já jsem říkala teď panu předsedovi Jurečkovi, ať mi ten případ pošle, že osobně ho budu řešit, ať mi ho pošle na mail a já skutečně se tím budu zaobírat - ale říkala jsem tady včera, že na finanční správě se dělá i spousta dobré práce, viz tyto kompenzační bonusy, viz trasování desítek a stovek úředníků atd. Takže neházejme je všechny do jednoho pytle, ale pokud takovýhle nějaký přístup byl, arogantní, tak věřte, že i já se tím budu zaobírat.

A teď pojďme zpátky. Tam je podstatné - správce daně se zaobírá tím, zda skutečně měl omezeny příjmy v důsledku vládních usnesení, takže není to úplně černobílé, a věřte, že i ten fotograf může dosáhnout na podporu, pokud fotil, já nevím, svatby nebo tyto akce, nějaké semináře atd., a samozřejmě z povahy věci se tato činnost dneska realizovat nemůže. Takže není to tak černobílé, jak zde bylo řečeno.

Medici. Medici byli vyřešeni tak, že daň jsem generálním pardonem prominula. To, co navrhujete, pane poslanče Ferjenčíku, tím jsme se samozřejmě zaobírali, ale to možné není. Náhrada - protože to je náhrada. Pokud bychom náhrady dali do zákona o dani z příjmů a osvobodili je, tak náhrada nejsou jenom tito medici, kteří si to bezesporu zaslouží při těch pár korunách, které dostanou, aby je ještě nedanili nebo neplatili z nich odvody, o tom není pochyb. Ale když se řekne A, musí se říct B, ono to mnohdy není tak jednoduché. Já na rozdíl od svých vládních kolegů jsem měla jednodušší pozici v tom, že mám možnost použít generální pardon podle daňového řádu a určité skupině poplatníků, samozřejmě ne individuálně, ale skupině poplatníků z důvodů, které zákon připouští, to prominout. Tento generální pardon jsem využila a tu daň jsem prominula. Kdybychom to dali jako do osvobození do zákona o dani z příjmů, tak bychom osvobodili všechny náhrady. A náhrada je třeba i to, když se ozbrojeným složkám nařídí, aby se přesunuly do nějaké jiné - na hranice šly vykonávat nějakou činnost, než k jaké jsou přímo zařazeny svým pracovním zařazením, i to je náhrada za tu mzdu. Takže bychom vlastně vylili s vaničkou i dítě. Takže takoví ti, co dělali rychlé soudy a rychlá řešení, tak věřte, že já si nemohu dovolit dělat rychlá řešení a musím to posoudit vždycky komplexně. Proto to nešlo, proto generální pardon.

Mí vládní kolegové, ať už ministryně práce a sociálních věcí, nebo ministr zdravotnictví nemají možnost takového generálního pardonu, proto jsme zvolili takovou cestu, že se budou tyto odvody hradit těm zaměstnavatelům, krajům převážně, případně nemocnicím, z dotačních titulů, ze kterých čerpají na to odměňování. To znamená, že se to navýší, ta dotace, o tyto odvody. Postup, jak budou přímo postupovat, protože někdo už to odvedl, někdo to neodvedl atd., byl popsán ve stanovisku, které jsem podepsala, mám k němu souhlas obou dvou resortních ministrů. Já jsem dostala mandát od vlády to vysvětlit. A odeslala jsem to, tuším, v pondělí tohoto týdne všem hejtmanům a předsedovi Asociace krajů, aby přesně věděli, jak mají postupovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP