(9.30 hodin)
(pokračuje Ferjenčík)

Poslední pozměňovací návrh se týká extrémně malé skupiny, která cítí extrémně velkou nespravedlnost, a jde o pěstouny dohodáře. Pěstouni OSVČ nyní, pokud byli OSVČ, které nemohly vykonávat činnost, kompenzační bonus dostávají. To jsem rád, že se nám podařilo prosadit již na jaře a že Ministerstvo financí vzalo tento princip za svůj. Nicméně v rámci aktuální textace zákona o kompenzačním bonusu vypadli pěstouni dohodáři, byť třeba nemají žádný zaměstnanecký úvazek, ale jejich pěstounství se počítá jako zaměstnání, což považujeme za nelogické, tak se to snažíme napravit. Tohle se bude týkat spíš skutečně malého počtu lidí, ale je tam podle nás velká nespravedlnost.

Na závěr bych chtěl poprosit paní ministryni, jestli by mohla tady na mikrofon říct, jaké řešení nalezlo Ministerstvo financí pro taxikáře. Protože pokud se nemýlím, tak se podařilo napravit jednu z mnoha děr v systému, kde taxikáři, kteří často mají propad tržeb někde mezi 50 a 80 %, nedostávali žádný kompenzační bonus. A pokud vím, Ministerstvo financí nalezlo řešení, a akorát bych poprosil, jestli by bylo možné ho tady na mikrofon představit, aby se s ním ti zasažení mohli seznámit a věděli, jak mohou postupovat. Protože pokud to bude jenom znalost těch, co vědí nebo co mají kontakty na profesní organizace, a nedozvědí se to ti obyčejní taxikáři, tak to by byla škoda. Tak poprosím paní ministryni, jestli může zveřejnit, jak to má probíhat.

Každopádně ten zákon určitě podpoříme a jsme rádi, že je tady. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám také děkuji. Přečtu omluvu. Z dnešního pracovního dne se omlouvá z naléhavých pracovních důvodů pan ministr Blatný.

Slovo má paní poslankyně Kovářová.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych přednesla stanovisko klubu STAN k tomuto návrhu. My vítáme obecně zavedení kompenzačního bonusu, byl to prostředek, který pomohl celé řadě lidí, kteří byli postiženi koronavirovou krizí. Myslím, že během těch několika měsíců se rozšířily skupiny lidí, které si mohly sáhnout na kompenzační bonus. A i když někdy ta debata byla velmi čilá, někdy trvala dohoda na tom, které ty skupiny budou zařazeny do kompenzačního bonusu, tak si myslím, že nakonec to dopadlo celkem dobře. A proto také vítáme to, že budou moci pobírat kompenzační bonus osoby v úpadku. Tady souhlasím s tím, co je uvedeno v důvodové zprávě, že vyloučení právě těchto osob ze vzniku nároku na kompenzační bonus se jeví jako nepřiměřeně tvrdé. Myslím si, že ten důvod je jasný: současná situace je tak složitá a oni jako osoby v úpadku to mají ještě daleko složitější. Takže my tuto novelu samozřejmě velmi rádi podpoříme a vítáme ji.

Dovolte mi také, abych přece jen představila pozměňovací návrh, který se týká obcí a krajů. V loňském roce bylo zřejmé, že kompenzační bonus dopadne také na rozpočty obcí a krajů tak, jak to bylo stanoveno. Vysvětlení Ministerstva financí znělo, že jiná konstrukce není možná. Nakonec po dlouhých diskusích se podařilo prosadit, že obcím bude tento výpadek příjmů kompenzován přímo ze zákona. Krajům sice nikoli, ale byly tam nějaké jiné dohody, které by jim kompenzovaly výpadky příjmů.

Rok se sešel s rokem, kompenzační bonus pokračuje i nadále, nicméně jednorázová kompenzace pro kraje a obce byla skutečně jenom pro rok 2020. Proto bychom byli rádi vzhledem k pokračování kompenzačního bonusu, aby se prodloužila kompenzace pro obce a tentokrát i pro kraje.

V loňském roce došlo k tomu, že obce dostaly na základě odhadů výše sumy výpadku příjmů o něco více, než byl skutečný výpadek příjmů. Proto navrhujeme, aby se zavedl jednorázový nevratný příspěvek ze státního rozpočtu jak pro obce, tak pro kraje, ale nikoliv dle odhadovaného výpadku za celý kompenzační bonus, ale podle toho, kolik bylo skutečně vyplaceno. A bylo by to zase podle počtu obyvatel. Znamená to tedy, že po každém bonusovém období, po jeho skončení ještě dva měsíce mohou lidé žádat o kompenzační bonus, to znamená, že po dvou měsících by bylo zřejmé, jaké výpadky příjmů budou. Do tří měsíců potom by se přesně dalo určit, jaké byly skutečné výpadky, a ty by se pak po skončení tohoto každého kompenzačního období mohly krajům a obcím vyplácet.

Myslím, že pokud dohoda byla v loňském roce, tak se domnívám, že dohoda by mohla být i v roce letošním a právě s tou výhodou, že by se obcím a krajům vyplácely skutečné výpadky, a tím by nedošlo k přeplacení obcí tak, jak tomu bylo v roce minulém.

Takže prosím, abyste zvážili podporu tohoto návrhu, který podávám společně s kolegou Ferjenčíkem. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji a o slovo poprosím pana poslance Jurečku.

 

Poslanec Marian Jurečka: Dobré dopoledne. Děkuji vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, dneska tady máme takovou pěknou situaci, že jsou tady tři ministryně vlády, ale žádný ministr. Milé kolegyně, kolegové. Já musím říct, že jsem na jedné straně rád, že tento tisk dorazil do Poslanecké sněmovny. Mrzí mě, že to trvalo tak dlouho, protože například o situaci živnostníků, kteří nedostávají kompenzační bonus, protože jsou v procesu oddlužení, tak přiznám se, tuto situaci jsem tady kritizoval a nechápal jsem, proč vláda to neudělala dříve, i kdyby měla jít do nějakého rozporu s Evropskou komisí. Myslím, že by se to vždycky zpětně vysvětlilo. Ale zaplať Pánbůh, že to tady teď je, že ta pomoc se tady změní.

Ale pořád zůstávají bílá místa na mapě pomoci. Já jsem o tom tady mluvil včera, když se tady projednávalo prodloužení stavu nouze. Upozorňoval jsem na poměrně širokou skupinu živnostníků, kteří nemají vlastní provozovnu. Tady je opravdu situace, kdy -jak někteří lidé píší panu premiérovi, že jsou překompenzováni - tady bych možná poprosil, kdyby nám pan premiér přeposlal příběhy těch lidí, kteří mu říkají, že mají peněz dost. Já mu zase velmi rád přepošlu příběhy, a mám jich stovky, těch lidí, kteří nemají vůbec nic. Nemají ani korunu, a ještě stát říká: Musíte odvést minimální sociální a zdravotní! My jsme vám sice zavřeli provozovnu, nedáme vám nic, ale ještě pět tisíc každý měsíc pošlete! No to je úplně absurdní!

Takže prosím pěkně, já jsem tady připravil dva pozměňovací návrhy. Jeden se týká právě řešení situace živnostníků bez vlastní provozovny. Jsou to živnosti, odvětví napříč spektrem, od takových živností, jako jsou třeba fotografové, kteří se soustředili na fotografování svateb a společenských událostí, které jsou navázány logicky na to, že se lidé mohou shromažďovat, že jsou otevřené restaurace a podobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP