(16.00 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Takže si dovolím jenom pár věcí, které chci nabídnout konstruktivně. Něco málo už tady bylo zmíněno od mých předřečníků, ale chtěl bych poprosit - pan ministr o tom částečně hovořil, že registrační systém se bude ještě zdokonalovat. Velmi bych oceňoval, aby byl uživatelsky testován nikoliv jenom standardními uživateli nebo standardními lidmi, kteří vyvíjejí podobné aplikace, ale především aby jej testovali lidé staršího věku, senioři, aby ty funkcionality a ty jednotlivé kroky vyhodnocovali oni a případně upozorňovali na slabá místa, protože si myslím, že ten web, tak jak jsem měl možnost si ho vyzkoušet, není úplně optimálně nastaven především pro starší generaci.

Pak samozřejmě velmi prosíme, a my jsme na to upozornili už v průběhu tohoto víkendu, doladit, dotáhnout možnost registrace i lidí, kteří zastupují národnostní menšiny, které u nás žijí trvale, dlouhodobě, a ty problémy s jiným tvarem rodného čísla, kdy například spoluobčané polské národnosti neměli možnost se zaregistrovat. Mám informace, ještě snad ze včerejška, že to ještě nebylo umožněno.

Pak bych měl obecně prosbu, zdali by to nemohlo být celé uděláno zjednodušeně tak, aby se třeba i zvážilo využití dat ze zdravotního registru pojišťoven. A ten systém by automaticky mohl lidi oslovovat, nebo respektive v okamžiku, kdy by člověk vložil svůj kontaktní údaj, tak by mu mohla přijít SMS, hovor nebo by mohl být osloven případně i poštou.

Bylo tady zmíněno zapojení praktických lékařů. Jednoznačně ze zkušeností a z komunikace se zástupci praktických lékařů, s nimi samotnými, se za tuto formu velmi přimlouvám. A také zároveň zapojit i komunální politiky, starosty. My za KDU-ČSL jich máme nejvíc v České republice. Musím říct, že jsou to lidé, kteří mají důvěru těch lidí, i těch starších lidí. Zároveň jsou to lidé, kteří umí pracovat v režimu GDPR ochrany osobních údajů. Tak bych se přimlouval za to, ať i s nimi je počítáno, třeba prostřednictvím komunikace přes Ministerstvo vnitra, a ať celá ta snaha spěje k tomu, že tady nebude nikdo ze starších lidí, kteří neumí pracovat s internetem, s moderními technologiemi, zároveň nemají nikoho blízkého ve svém okolí, kdo by za ně tu registraci udělal, ať tady nezůstane někdo bokem nekontaktován, a tak dále.

Potom, a to je moje prosba především na pana premiéra, aby vláda - já jsem zaznamenal nějaký příslib, ale kdyby se vláda mohla postavit čelem k podpoře zafinancování celé té očkovací aplikace nebo očkovací strategie v terénu, protože pro mnoho krajů finanční situace dneska není jednoduchá. Mluvím tady jako zástupce Olomouckého kraje, kraje, který je nejvíce zadlužený v zemi. Veškeré tyto náklady některé ty kraje musí brát z dalších a dalších úvěrů, dalšího zadlužování. Prosím pěkně, kdyby tady k tomu se vláda mohla postavit čelem.

A tak jako jste se byl podívat v Brně na Výstavišti na očkovací centrum, které tam udělalo město Brno a Jihomoravský kraj ze svých zdrojů, tak abychom tyto věci po České republice budovali také s finanční podporou vlády. To znamená, aby vláda dělala i tu roli finanční podpory, koordinace a maximální podpory.

To je několik momentů. Velmi také pléduji, pane ministře, za to, aby se ta data zveřejňovala. Když jsem se podíval aspoň na současná dostupná data, tak musím říct, že tam vidím disproporce z hlediska přidělování vakcín do jednotlivých krajů, a byl bych rád, aby ty věci byly proporčně vůči krajům podle počtu obyvatel. Samozřejmě, může tam někde být odchylka podle zdravotnického personálu nebo ohrožených skupin. Ale z těch dat, která jsem měl možnost včera zkoumat, tam byly velké rozdíly mezi některými kraji, takže bych byl rád, aby to nebylo tak, že potom lidé mají pocit a obracejí se na nás, že mají dojem, že tady jsou upřednostňována města, obyvatelé Prahy, Brna a některých větších center, ale že i v regionech je na ně pamatováno. Takže to jsou některé konkrétní věci.

Závěrem, i když se tady bavíme především o očkování, prosím pěkně ještě členy vlády, zvažte a zkuste změnit některé věci, které se týkají formy odškodnění, formy kompenzací, protože pro mnoho lidí je dneska obrovské dilema se rozhodnout, jestli být na nemocenské, zůstat doma v karanténě, ztratit 40 % svého příjmu. A i mnoho zaměstnavatelů dneska bohužel vytváří tlak na to, aby lidé chodili do práce, aby nikoho nevytrasovávali a nemuseli mít i zaměstnavatelé náklady spojené s tím, že musí hradit nemocenskou. A to je jeden z fenoménů, proč bohužel se nám šíří nákaza covid takovým tempem především přes kontakty v zaměstnání. Ostatně vidíme to i na hlášení hygien z hlediska trasování. Jestliže vidím kraje, kde dneska lidé hlásí zhruba dva kontakty v rámci vytrasování, tak si musíme jasně říci, že to není objektivní informace, kterou ti lidé poskytují, a musíme si položit otázku, proč ti lidé neposkytují objektivní informaci. Protože mají obrovský strach o to, jakým způsobem zabezpečí, uživí sebe, své rodiny. Takže to je jedna z velkých věcí, která s tím souvisí. A myslím si, že by se vláda měla nad tím zamyslet a změnit některá pravidla, jakým způsobem řešíme boj s šířením covidu i z hlediska kompenzací, podpory firem, podpory lidí, kteří musí doma zůstat v karanténách. Velmi se za to přimlouvám a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jurečkovi. Ještě než dám slovo poslankyni Pekarové Adamové, dovolte mi, abych přečetl omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny. Omlouvá se pan ministr zemědělství Miroslav Toman do konce dnešního jednacího dne, dále poslankyně Jana Černochová z celého týdne jednání Poslanecké sněmovny ze zdravotních důvodů, dále se z celého týdne ze zdravotních důvodů omlouvá pan Martin Kolovratník. Dále se omlouvá poslanec Lubomír Volný 19. ledna 2021 od 14 do 16 hodin a paní poslankyně Nevludová od 14 hodin do konce jednacího týdne.

Nyní tedy paní předsedkyně Pekarová Adamová. Připraví se pan ministr zdravotnictví, pan Blatný. Máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji vám za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, vážení zástupci vlády. Přeji vám všem hezký den. Na úvod chci poděkovat za to, že tento bod je dnes zařazen, že máme možnost k očkovací strategii a všem těm problémům, které ji provázejí, diskutovat a že je vnímáte - a pevně doufám, že je tak vnímáte - že se snažíme opravdu o zlepšení situace. Jestli totiž něco může zastavit ta nepříjemná plošná opatření, ekonomicky nesmírně náročná a devastující celé sektory naší ekonomiky a nemálo živností, podniků, tak je to právě to, že bude velká část společnosti proočkovaná.

Všichni víme, že minimálně jednu miliardu denně nás stojí plošný lockdown, opatření, která uzavřela celou řadu služeb, a to je opravdu horentní suma. Za minulý rok jsme každý den byli v minusu, každý den jsme měli dluh vyšší o více než jednu miliardu korun. Za každý den minulého roku. A tento rok na tom nebudeme vůbec lépe. Naopak. Proto je potřeba to dobře zvládnout.

A proto jsme také už jako TOP 09 i v rámci koalice Spolu, která má společně AntiCovid tým, už v minulém roce vyzývali k přípravě celého tohoto systému. Velmi dobře si pamatuji, jak jsme tady od toho pultíku, a tehdy ještě nebyl ministrem pan Blatný, hovořili už 9. září 2020 o tom, že se vláda má probrat a jednou z těch zásadních věcí, kterou má začít řešit, je právě příprava na to, až tady vakcínu budeme mít. Pamatuji si velmi dobře také slova, která říkal ještě dokonce snad v prosinci pan premiér Babiš: že dokud tady nemáme kapku vakcíny, tak nechápe, co chceme řešit.

Ale tady jsou přesně vidět důsledky, čeho jsme svědky v posledních dnech, toho, že jste tu přípravu prostě zanedbali. Mělo už dávno být připraveno všechno, co souvisí s registracemi. Registrační systém měl být pořádně otestován tak, aby zvládl nejenom nápor lidí, ale tak, aby byl uživatelsky co nejpřívětivější. Začíná to už takovou banalitou, jak se jmenuje webová stránka, na které se mají lidé hlásit. Začíná to takovými věcmi jako tím, jestli je potřeba dvou pinů, které vám mají přijít SMS, nebo ne. Je to celá řada drobností.

Víme přece, že lidé, kteří jsou ve věkové kategorii 80+, běžně internet nepoužívají. Jestli mám správné informace, tak ve skupině 75+ je to jenom třetina lidí. Ano, můžou jim s tím pomoci jejich děti, vnuci, a také se tak děje. Ale ne všichni, ne všichni mají takovéto příbuzné, ne všichni vůbec mají své blízké, kteří jim s tím mohou pomoci. Je potřeba i na ně pamatovat.

Na začátku mohli být zapojeni praktičtí lékaři, pojišťovny, tak také samozřejmě třeba obce. A mnohé tak činí. Chci jim poděkovat. Když něco nefunguje, tak jsme si všimli už v minulém roce na jaře: stát neměl dostatek ochranných pomůcek, lidé sedli k šicím strojům a začali šít roušky. Když nefungovala logistika celé řady potřebných věcí včetně dezinfekcí, starostové se postarali. A teď to dělají zase, ale dělají to za stát. Dělají to za ty, kteří to zanedbali, za ty, kteří dávno měli být připraveni, kde to mělo fungovat a mělo to jít jako po másle, protože času na to bylo dost. Na to se opravdu vymlouvat nelze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP