(15.30 hodin)
(pokračuje Blatný)

A upozorňuji na to, často jsem dotazován, proč to už není. Velmi jednoduše. Jsem skálopevně přesvědčen o tom, že správné číslo je důležitější než rychlé číslo. Takže uvolňování těchto dat je zájmem všech a bude k dispozici tehdy, a věřím, že to bude brzy, jakmile všechna očkovací místa budou schopna v reálném čase vykazovat to, co je od nich požadováno, aby tato informace byla relevantní. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Poprosím, aby se slova ujal navrhovatel tohoto bodu, kterým je pan poslanec Stanjura. Ptám se, zda by případně souhlasil s tím, být zpravodajem, eventuálně už přislíbil pan poslanec Čižinský, který bude vystupovat jako první v řádné rozpravě, že by se toho ujal. (Posl. Stanjura: Ať se toho ujme.) Takže tu čest bude mít pan poslanec Čižinský.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Na mikrofon: Funkci zpravodaje rád přenechám panu poslanci Čižinskému. Jenom pro pořádek, já jsem to formálně navrhl, ale jenom připomínám, že jsem to navrhl jménem poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Nejdřív chci poděkovat panu ministrovi, pokud ho ostatní poslanci nechají poslouchat řečníky. On za to úplně nemůže. Tak, už to vypadá dobře, že bude mít pan ministr čas poslouchat. Děkuji za ta čísla. Já myslím, že naším společným zájmem je, abychom dostali co nejrychleji vakcínu k co největšímu počtu lidí. Chtěl bych ocenit ty priority a rozdělení zájemců o očkování do skupin, které existuje. Myslím si, že i náš AntiCovid tým ho přijal a pochválil. V tom problém není.

Nicméně já začnu tím, čím pan ministr skončil. Já na rozdíl od něj si myslím, že to, že to dostávají krajští koordinátoři a ode dneška tedy konečně i hejtmani, je prostě málo. Vznikají dezinformace, vzniká pocit křivdy, že se na některý region zapomnělo nebo na některý okres v rámci kraje se zapomnělo, a jediné, jak s těmito pocity bojovat, je, že budeme publikovat čísla a fakta. A já bych chtěl nabídnout panu ministrovi strukturu těch dat, která podle mě je zajímavá pro veřejnost a která by mohla zvýšit důvěru v očkovací strategii, a tím pádem zvýšit i počty zájemců, kteří se chtějí očkovat.

V této chvíli, když to shrnu a zopakuji to, co říkal pan ministr, v první fázi máme čtyři klíčové skupiny, které mají být naočkovány jako první. U některých znám počty, u některých ne, tak pak bych, třeba až bude vystupovat podruhé pan ministr, ho poprosil, jestli ty počty zná. První skupina jsou zdravotníci. Z veřejně dostupných zdrojů mám informaci, že celkový počet zdravotníků bez ohledu na konkrétní profesi je zhruba 270 000. Druhá skupina, o které mám informaci z veřejných zdrojů, je skupina seniorů 80+. Těch je zhruba 400 000. Pak máme skupinu, v prvním sledu jsou to ještě pracovníci v uvozovkách v sociálních službách. Tady přesně nevím, kolik jich je. A pak je další skupina, a to jsou klienti těchto zařízení, o kterých mluvil pan ministr. Také nevím, kolik jich je. Ale myslím, že veřejnost by měla znát celkový počet potenciálně naočkovaných v první fázi, to znamená v těchto čtyřech skupinách, a pak by měla dostávat informaci, kolik v konkrétní skupině již bylo naočkováno. Například k dnešnímu dni kolik bylo naočkováno zdravotníků, kolik bylo naočkováno klientů, kolik bylo naočkováno pracovníků v sociálních službách a kolik seniorů 80+, kteří použili rezervační systém, bylo k dnešnímu dni naočkováno. Tyto detailní informace podle mě mohou výrazným způsobem zvýšit důvěru a zájem lidí o očkování.

My jsme bohužel všichni viděli ty přeplněné čekárny, kde byla hlava na hlavě. Mnozí, myslím, že takřka všichni, jsme slyšeli příběh seniorky, která jela někam se naočkovat, aby zjistila, že pro ni není vakcína. To jsou přesně případy, které snižují důvěru veřejnosti, a měli bychom se jich vyvarovat.

Pan ministr kulantně řekl, že nebude říkat podrobnosti o té rezervaci. Tak, pane ministře, já jsem to absolvoval. Osobně. A zkuste si tipnout, jak dlouho - profesí programátor nebo bývalý programátor, ale prostě programátor - jsem rezervoval jednoho seniora 80+, kolik mě to stálo času. Sto padesát minut! Dvanáctkrát jsem si četl: oops, něco se pokazilo, a začal jsem znova. Když se mi to konečně podařilo registrovat a snažil jsem se získat rezervační termín, tak v té nemocnici, kterou jsem vybral, mi to nabízelo moře termínů, ale ani k jednomu jsem se nemohl přihlásit. Takže jsem zkoušel konkrétní den v 8.00, v 8.15, v 8.30, v 8.45, v 9.00, a tak můžu pokračovat do 17. hodiny. To vždycky začalo pracovat, aby pak ten systém napsal: bohužel, tento termín již není volný, a přitom mi ho to nabízelo. Takže opravdu katastrofa. Nevím, jak to někdo může chválit, a jako programátor vám říkám, že to je triviální úloha. Je! Pan rektor nebo bývalý rektor říká, že to je složité. Tam se nic nepočítá. Je to v podstatě triviální úloha, a pokud dobře vymyslíte databázové prostředí a databázi, kterou máte plnit, tak je to triviální úloha, a kdo tvrdí, že ne, tak neříká pravdu. Jsou mnohem složitější procesy než tohle. Ale o tom se nechci přít. To už je za námi, to bylo od minulého pátku. Co se stalo? Vláda vzbudila veliká očekávání, ale nebyla je schopna naplnit.

Pan ministr říkal tak kulantně, že 90 % proběhlých očkování dostali klienti nebo ti, kteří byli na řadě. Ale to není úplně dobrá informace. Deset procent očkování dostali ti, kteří na řadě nebyli. A to není malé číslo. Deset procent. Říkal jste, pane ministře, že 90 % dostali ti z vybraných čtyř skupin. Když dneska říkáme, kolik máme zaregistrovaných seniorů a kolik má rezervaci, tak přece klíčové je také, abychom dostali informaci, kdy budou očkováni. Kdy budou očkováni poprvé a kdy budou očkováni podruhé, protože to je hrozně důležité, jestli mají termíny na konec ledna, začátek února, konec února nebo konec března. Chtěl bych garanci od vlády, že se nestane to, co popisují ti, kteří mají tu smůlu, že přijedou, jsou rezervováni, vakcínu nedostanou a vracejí se zpátky. Já myslím, že naprosté většině těch, kteří žijí doma, pomáhají jejich rodinní příslušníci, že jim pomáhali s registrací, s rezervací a jsou připraveni je zavézt na očkovací místo, odvézt, ale musí mít jistotu, že tu vakcínu dostanou. Anebo v tom horším případě musí včas dostat informaci, podotýkám slovíčko včas, včas musí dostat informaci, že z mnoha důvodů nebo z konkrétního důvodu není možné ten den provést to, co mají rezervováno, a okamžitě systém musí nabídnout nejbližší možný náhradní termín.

Takže, pane ministře, já myslím, že aby ta informace uklidnila veřejnost, měli bychom si říct, do kdy předpokládáte, že zájemci například z té skupiny 80+... To je ale potom složité, ta debata - pan ministr neposlouchá. (Ministr zdravotnictví hovoří s jednou z poslankyň.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vám rozumím, pane poslanče, já požádám -

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já se omluvím, paní kolegyně, já skutečně kladu otázky panu ministrovi -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já požádám Sněmovnu o klid. Pane poslanče, ještě chviličku. Pokud diskutujete jiné téma, než je informace vlády o očkovací strategii, kterou si Sněmovna vyžádala, tak prosím, diskuze přeneste do předsálí, aby každý, komu bylo uděleno slovo, mohl být a) slyšen a za druhé, aby mu byla věnována patřičná pozornost. Děkuji. Pokračujte.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Já jsem se nezlobil na pana ministra, ale na ty, kteří ho vyrušují. Děkuji za to, že už tomu tak nebude.

Takže já bych chtěl, pane ministře, položit konkrétní dotazy, na které byste měl odpovědět hlavně veřejnosti, ne nám v tomto sále. Za prvé, do kdy budou naočkováni zájemci ze skupiny 80+, kteří provedli registraci a rezervaci? Například po týdnech nebo po deseti dnech: do konce ledna tolik, do 10. února tolik, do 20. února tolik, do konce února tolik. Kdy to vlastně skončí? A teď mluvím o první dávce, ale i o druhé dávce, protože jak pan ministr uvedl, vzhledem k tomu, kdy se začalo očkovat v těchto dnech, už samozřejmě dochází i k vakcinaci druhé dávky.

Já bych se chtěl zeptat, jestli ministerstvo sleduje i počet těch, kteří to (očkování) odmítli z prioritních skupin, nebo jestli systém bude pro ty z prioritních skupin otevřený napořád a kdykoliv mohou jakoby přeskočit, až přijde na ostatní skupiny. Já to nikomu nevyčítám, jsem příznivec svobodného rozhodnutí, ale pokud máme 270 000 zdravotníků a rozhodne se například polovina, tj. 135 000, anebo dvě třetiny, co ti ostatní, když změní názor? Budou pořád prioritní, nebo ne? Nemám na to odpověď. Nemám správný názor. Myslím, že by to mělo být jasné. To samé u skupiny 80+. Já předpokládám efekt sněhové koule, že v okamžiku i ti, kteří váhají, zjistí, že jejich známí, příbuzní už tu injekci mají, absolvovali ji, že to zvládli, takže se bude zvyšovat počet zájemců, kteří dneska možná váhají. Jestli je to tedy otevřeno napořád pro tu prioritní skupinu, nebo jestli to bude do konce dubna, do konce května, jak vláda přemýšlí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP