(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí premiér Andrej Babiš a je to zatím poslední přihláška. V zastoupení klubu se hlásí místopředseda klubu Pirátů, pan poslanec Černohorský. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Andrej Babiš: Já bych chtěl reagovat na paní poslankyni.

Já se omlouvám, já jsem vlastně... Ten problém je, že mluvit o ODS, a ODS jsou lidi. A samozřejmě, paní Černochová, já vám chci poděkovat za spolupráci. To, co vy říkáte, je pravda. S vámi rezort obrany spolupracuje velice dobře a já vám za to děkuju. Já s tím nemám žádný problém. Samozřejmě vy tady bojujete za ODS a samozřejmě jste velice inteligentní, tak prezentujete ta procenta. Ale ono to přece není o těch procentech. Co ta armáda z těch procent si vlastně vezme? Protože když říkáte 1,3 %, v roce 2010 bylo 48,9 mld. a 1,3 % v roce 2020 bylo 75,5 mld. A rozdíl je kolik? 26,6 mld. Takže vy tady schválně mluvíte o těch procentech, protože samozřejmě HDP šlo nahoru, je to trojčlenka, všichni tomu rozumíme. Takže mluvíte krásně, je to super. Ale já jsem v tom vystoupení hlavně mluvil o KDU-ČSL a o tom famózním náměstkovi tam, který potom založil jinou stranu, se domluvili s Topolem.

A co se týče vás, tak pan Vondra udělal tu Bílou knihu a pan Vondra byl ten, který pronajal ten sklad ve Vrběticích těm zločincům. Asi mě budou zase žalovat. A potom to někdo odpálil, asi naschvál. Stálo nás to miliardu. Proč to pronajal? Nevím. Takže je to o lidech. A já jsem rád a vy pomáháte rezortu a spolu jsme i tady podporovali věci. Chápu, že mluvíte za ODS. Takže tu Bílou knihu, já tedy nevím, co vojáci z té Bílé knihy měli, ale já bych vás poprosil, kdybyste mi mohla dát s vaším podpisem. Já nechci Vondrův podpis. Já chci váš podpis. Buďte tak hodná a já vám za to děkuji.

A ještě poslední věc. Prosím vás, v roce 2013, když jste končili, víte, kolik byl průměrný plat vojáků? 33 588. A kolik teď bude průměrný plat vojáků? 51 689! A stejně je to s celníky - 32 tisíc, 48 tissíc a tak dále. Policie, všichni. Takže za nás se mají všichni dobře! Protože my jsme vláda, která může zdokumentovat, co udělala pro lidi. Takže já jsem chtěl jenom vysvětlit, že armáda o nic nepřijde.

Pane Bartošek, já jsem vás ještě tedy ukecával, že ještě stále můžete změnit stanovisko, můžete nás stále podpořit, když jste zase měli tolik návrhů, tak jste nás nechali v tom. A my si samozřejmě nemůžeme dovolit to rozpočtové provizorium. A to je všechno. Tak děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tady mám ještě dvě přihlášky. Za Piráty místopředseda klubu a poslanec Lukáš Černohorský a potom předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Piráti, jak už tady bylo deklarováno, rozpočet nepodpoří, a to z několika důvodů. Jedním z nich je, že rozpočet za prvé nereflektuje daňový balíček, který samozřejmě budeme schvalovat, či neschvalovat, doufejme, v úterý, kdy můžeme zaseknout další sekyru do rozpočtu. Další věc je, že není samozřejmě vůbec připraven na nějakou reakci na covid. V tuto chvíli už, a říkal to tady i pan poslanec Kalousek, je naprosto neopravitelný.

Co se týče úpravy, která zde prošla, to znamená úprava těch 10 mld. korun, prostřednictvím pana předsedajícího pan poslanec Leo Luzar tady říkal, že za dob komunistů se armáda měla dobře, že byla bojeschopná, takže mě naopak jako fascinuje, že v tuto chvíli zajišťujou a ponižujou armádu a její rozpočet. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A jako poslední je přihlášen předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Nemám další přihlášky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Ta debata se už tak trošku zklidňuje, vracíme se zpátky do adventního vánočního času, za to jsem rád.

Ale já bych měl takovou prosbu, kdyby tady pan premiér mohl s námi se všemi, ale hlavně s veřejností udělat takovou gentlemanskou dohodu. Pane premiére, jednou provždy kdyby to šlo udělat. Když říkáte čísla, říkejte je tedy prosím potom vždycky v absolutních částkách a hned k tomu dejte i ten podíl k HDP. Protože vy to jednou podáte, když se to hodí, v absolutních částkách, když se to nehodí, tak to HDP tam necháte bokem, na to musí přijít tady paní poslankyně Černochová, aby to tady vysázela. A když mluvíte zase potom třeba hodně o státním rozpočtu, zadlužení a zvyšování schodku, tak tam ty absolutní částky vynecháváte, o tom mlčíte a mluvíte hlavně o tom HDP. Tak prosím pěkně, aby tomu občané rozuměli, aby to bylo krásně viditelné, říkejte vždycky i tu částku absolutní a k tomu dodejte i ten podíl na HDP. To bude úplně nejideálnější a nebudeme tady muset vést ty přestřelky. A pak se bude ukazovat ta pravda v té realitě, ve které ty vlády byly, ať už jsme s nimi mohli souhlasit, nebo nesouhlasit.

A to stejné platí i k argumentace k té průměrné mzdě vojáků, celníků. Zase - vztahujme to k tomu, jaká je průměrná mzda v daném roce, protože víme, že průměrná mzda za poslední roky velmi rychle roste, což je dobře, ale potom to také dejme do toho reálu, kolik je to tedy vůči ekonomické situaci na pracovním trhu v té zemi. To bude férové.

A potom jenom ještě jednu věc. Vy jste říkal, že za vás se mají všichni dobře. No, já tady s vámi povedu drobnou polemiku. Nejsem si jist, jestli to dneska říkají ti, kteří podnikají v gastrosektoru, ve službách, ti, kteří dneska dostávají kompenzační bonus 10 tisíc korun čistého, že si to myslí ti, kteří dneska musí znovu zavřít. To si nejsem úplně jistý, jestli oni dneska stojí a tleskají a říkají: za Andreje Babiše se máme prostě opravdu dobře. Myslím si, že tady je obrovské množství skupin, ti, kteří dodneška řeší exekuce, ti, kteří dodneška řeší to, že není nějaká rozumná forma teritoriality, to, že tady do dnešních dnů není milostivé léto, které KDU-ČSL navrhuje, ať těm lidem, kteří jsou v té dluhové pasti, dáme jednou provždy druhou šanci. Nevím, jestli si to, že se mají dobře a nejlíp, myslí ti, kteří jsou dneska v řádném procesu oddlužení, a přesto nedostanou kompenzační bonus za to, že jim vláda svým rozhodnutím řekla: a musíte zavřít. Z čeho ti lidé mají nejenom uživit své rodiny, ale splácet to, co v tom procesu oddlužení splácet mají? Takže je tady obrovské množství lidí, kteří si, myslím, že objektivně nemohou říct, že se za vlády Andreje Babiše mají nejlíp.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nemám tady jinou přihlášku, nejsme v rozpravě, takže budeme pokračovat. O všech návrzích bylo hlasováno. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Já zagonguji. Je tady žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Přihlaste se znovu svými hlasovacími kartami.

Přednesu návrh usnesení, mezitím budou mít poslanci prostor se dostavit. Takže o čem budeme hlasovat? Ještě pro jistotu zagonguji několikrát.

Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2021 a s vládním návrhem státního rozpočtu České republiky na rok 2021, podle sněmovního tisku 1067, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Táži se, jestli jsou tady všichni poslanci, kteří chtějí hlasovat, protože tady vidím nějakou gestikulaci v sále. Mám ještě chvíli počkat? Máme přihlášeno dostatečně.

Takže zahajuji hlasování. Kdo je pro? Pardon? (Hlasy ze sálu: 107) 107, tak moment. Takže ukončuji hlasování. Znovu vás odhlásím. Přihlaste se znovu všichni svými hlasovacími kartami. Proto jsem se raději tázal před hlasováním, jestli je všechno v pořádku, aby nebyly problémy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP