(12.40 hodin)
(pokračuje Bartošek)

Každý rozumíme něčemu. Pane premiére, když už chcete mluvit o obraně, tak si aspoň nechte poradit. A to platí i pro kolegy komunisty, i když říkám, tam je to jiná motivace. Tam je to jiná motivace. A mě by zajímalo, pane premiére - vy jste řekl: Armáda o to nepřijde. Což je chvályhodné a já bych rád, kdybyste na mikrofon řekl: My tedy těch 10 miliard potom vezmeme a my je zpátky do těch zakázek vrátíme. A jestliže tohle řeknete, že se tak stane, tak mě zajímá stanovisko komunistické strany. Jestli tohle je pro vás, milí komunisti prostřednictvím pana předsedajícího, to správné řešení, které chcete. Protože buď je to pravda, nebo je to hra, čeho jste dosáhli.

Takže jenom jsem chtěl říct, že z mého pohledu toto je vláda, která ustupuje komunistům, je to špatná vláda. A tato republika potřebuje změnu, která se vyřeší příští rok v parlamentních volbách, a já věřím, že voliči nám umožní, aby tuto vládu (zemi) spravovala vláda, která bude prozápadní, která bude podporovat spojenecké závazky vůči NATO, a nikoliv jako tato vláda, která naše mezinárodní závazky zrazuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí ministr vnitra, předseda ČSSD Jan Hamáček a připraví se místopředseda klubu KSČM Leo Luzar. Zatím poslední dvě přihlášky mám. Pane ministře, máte slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Já ještě trošku špatně slyším po vystoupení paní poslankyně Černochové, která to vzala velmi razantně, nicméně také velmi kreativně. Já se to pokusím rozplést a uvést na pravou míru.

Tak za prvé, vy jste si vybrala číslo, tuším, 1,4, nebo něco, což asi možná byl opravdu podíl HDP, když začínala Nečasova vláda. Ale zapomněla jste na to číslo, které bylo, když končila, to bylo 0,97. Takže pokud říkáte, že od roku 2010 usilovně pracujete v Poslanecké sněmovně na tom, aby rostly výdaje na obranu, tak to nějak nevyšlo.

A rozhodně to, co tady padlo minimálně z mých úst, nebyla kritika Saši Vondry. Protože já Sašu Vondru pokládám za odborníka, pokládám ho za člověka, který byl dobrým ministrem obrany v rámci možností. Ale já jsem tady upozornil na systémové selhání pravice, která toho odborníka nebyla schopna vybavit adekvátními finančními prostředky. Protože prostě ta čísla soustavně klesala až doklesala na 0,97 nebo kolik to bylo. Z toho se nevypovídáte, to je objektivní fakt. Kdyby se tam Saša Vondra přetrhl a dělal kotrmelce, tak více udělat nemohl, protože jste mu na to nedali peníze. A nás tady kritizujete v situaci, kdy vydáváme na armádu 1,4. Vy jste končili na 0,97. Za prvé.

A za druhé, když už tady tak chválíme tu armádu, já si strašně vážím toho, co dělá armáda v krizovém stavu, a je skvělé vidět reakce obyvatel, jak jsou šťastní, že armáda je v terénu a pomáhá jim. Ale vážení přátelé, toto končí dvacátého druhého. Protože největší zastánci armády z řad ODS tady řekli: Už nikdy neprodloužíme nouzový stav! Nikdy! To tady bylo na tweetu pana předsedy Fialy. Nikdy! Takže po dvacátém druhém, pokud se tady nenajde někdo jiný, kterému je teď tady umývána hlava, že občas té vládě pomůže, tak dvacátého druhého jde armáda do kasáren a bude se koukat na to, jak se ti zdravotníci s tím perou. Jak nejsou lidi v sociálních službách, jak sestřičky padají na ústa. Tak armáda si půjde do kasáren, protože vy jste řekli: Nikdy neprodloužíme nouzový stav!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní mi opět naskočilo pořadí, takže za KSČM poslanec Leo Luzar, moment ještě. Potom se opět přihlásila v reakci paní poslankyně Jana Černochová za ODS, místopředsedkyně klubu. A potom pan premiér Andrej Babiš. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, já připomenu jenom slova pana premiéra, že armáda o ty peníze nepřijde, budou akorát v jiném složení a v jiném čase. To je asi ten signál, který armáda potřebuje vědět. A i to byla naše podmínka, protože v současné době jsou priority trošku někde jinde.

Ale zapojím se mírně do té debaty, která tady proběhla, kdy si tady kolegové přehazují ten brambor armády, jako že kdo se o ni více historicky postaral. Není tak daleko doba, kdy česká lidová armáda byla všelidová armáda, která měla všechny zbraně snad mimo letadlových lodí a ponorek. Měla tanková vojska, měli motostřelecké jednotky, měli všechny moderní zbraně tehdejší doby, dokonce i ty uazy, které tady byly dneska již citovány, v tehdejší době sloužily. Dnes měníme ty houfnice Dana, které v tehdejší době vznikly, a ještě je vyvážíme a velice dobře prodáváme do zahraničí, kde ještě můžou střílet a zapojovat se do bojů v Donbasu, což taky bohužel je nějaký symbol té doby.

Prostě řekněme si, kdo dal mezi námi v té diskusi, která tady zazněla, té armádě asi nejvíc a z čeho žije. A my všichni, co jsme v té armádě sloužili a byli, ještě když byla povinná vojenská služba, asi mi dáte za pravdu, kolegové. Ale to taky není hlavní cíl, který jsem chtěl zde říci. Ale chtěl jsem připomenout jednu věc, která tady zazněla z úst, a teď nevím, kdo to řekl, a připomenul sebrané spisy Vladimira Iljiče Lenina. Možná by stálo za to, aby si je opravdu někdo přečetl. Možná i aby se z nich poučil, protože v dnešní době, když si čtu sebrané spisy Evropské unie, které nám přicházejí na stůl, určitou paralelu jsem tam schopen také najít. A možná to poučení, které bychom z toho měli, by přispělo k nějaké lepší komunikaci i v této ctěné Sněmovně. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí místopředsedkyně klubu ODS Jana Černochová, připraví se pan premiér Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Já bych doplnila, že jsme měli i ponorku donedávna v Albánii.

Ale chtěla jsem reagovat, omlouvám se, jestli mě bylo víc slyšet, než jste si někteří přáli. Ono skutečně přes roušku resp. přes respirátor je někdy složitější korigovat svůj hlas. Takže nechtěla jsem křičet. A jestli jste to tak někteří cítili, tak se vám omlouvám.

V reakci na pana vicepremiéra Hamáčka. Pane vicepremiére, pravda bolí. A je smutné, že když už jsem tady řekla zdroj, že jste si ani nebyl schopen tu stránku, zdroj Státní závěrečné účty 2012 až 2019, otevřít. Že jste se ani neobtěžoval. Protože pokud byste se obtěžoval, tak byste neříkal nesmysly, které jste tady říkal! Nečasova vláda končila v létě 2013. Podíl HDP byl za celý rok 2013 1,07. V roce 2014 byl podíl HDP 0,96 %. V roce 2015 byl podíl HDP 1,06. V roce 2016 byl podíl HDP 0,97 %. V roce 2017 byl podíl HDP 1,05 %. V roce 2018 byl podíl HDP 1,13 %. A jak jsem říkala, v roce 2019 byl podíl HDP - a předpoklad roku 2020 nemám - 1,21 %.

Takže z toho, co jste tady říkal vy, když budu brát číslo relevantní k roku 2013, což bylo 1,07 %, tak vy jste toho nedosáhli v roce 2014, v roce 2015, ani v roce 2016, ani v roce 2017. Dosáhli jste alespoň toho, když my jsme končili, až v roce 2018, kdy do resortu Ministerstva obrany nastoupil pan ministr Metnar. Takže si, pane vicepremiére, nevymýšlejte. (Vicepremiér Hamáček z lavice: Já si nevymýšlím.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP