(12.30 hodin)
(pokračuje Černochová)

Co se týče současné situace a toho, co tady říkal pan premiér i pan ministr vnitra Hamáček, opět lež na lež! Dámy a pánové, v roce 2010 byl podíl výdajů na obranu na HDP, v roce 2010, kdy se dostala k moci v polovině roku vláda Petra Nečase, byl podíl výdajů na obranu na HDP 1,39! Pane premiére, víte, kolik je podíl na obranu na HDP v roce 2019? 1,21! Vy jste ani za těch x let, kdy tady vládnete společně se sociálními demokraty, nebyli schopni dosáhnout toho, čeho dosáhla ODS společně s jinými stranami vládní koalice před deseti lety! A vy nás tady budete školit! Vy nás tady budete kárat za to, že jsme nedávali dostatek finančních prostředků? Tohle jsou oficiální data! Jsou to data ze státního závěrečného účtu. Mám to tady před sebou, mileráda vám to můžu půjčit! (Hovoří stále velmi hlasitě, důrazně.)

A můžu pokračovat. Pojďme se podívat na programové financování! Pojďme tady řešit investice! Když se podíváte opět na programové financování v letech 2011 až 2019, tak uvidíte, že ve chvíli, kdy občanští demokraté končili ve vládě, tedy v roce 2013, tak na programovém financování bylo 12,62 %, ostatní běžné výdaje měly 29,81 %, o mandatorech nebudu hovořit. Ovšem za vaší vlády, za vlády vašeho pana ministra obrany Stropnického... Já počkám, až pan Hamáček domluví... (otáčí na ministra vnitra). Za pana ministra obrany Stropnického byl podíl na programovém financování 10,54 %! Co se nám to tady snažíte namluvit, že my jsme neinvestovali? My jsme investovali!

Stejně tak mám tady další křivku, přehled vývoje rozpočtů a výdajů, čerpání prostředků na roky 2009 až 2019. V roce 2010 byl rozpočet schválený... nebo budu říkat rozpočty po změnách, 49 143 000 000. Ve chvíli, kdy končila naše vláda v roce 2013, bylo to pololetí, tak skutečnost rozpočtu byla 42 miliard 527 (?). Ovšem pokud se podívám do doby konjunktury, konjunktury, kdy jste vy promarnili jedinečnou příležitost modernizovat naši armádu právě díky tomu, že váš ministr obrany Stropnický byl naprosto neschopný, tak tady je to evidentně vidět na těch číslech, že pokud vy byste v době konjunktury spustili akviziční projekty, které už tehdy byly připravené, tak jsme se dneska dostali do úplně jiné situace. A nevydírali by vás tady komunisté! A nikdo mně nemůže upřít to, že od roku 2010, kdy jsem v této Poslanecké sněmovně, se snažím, aby v resortu Ministerstva obrany byl dostatek finančních prostředků, aby byl zapojený český průmysl, aby akviziční procesy fungovaly rychle a efektivně! O to se budu snažit dál, pokud dostanu od voličů šanci pokračovat ve své práci.

Je mi velkou ctí, že můžu být předsedkyní výboru pro obranu této ctihodné Poslanecké sněmovny a že se můžu společně se svými kolegy skutečně snažit o to, abychom panu ministrovi obrany vytvořili podmínky a zázemí pro jeho práci. Nemůžete říct ani slovo, že by někdo z občanských demokratů v tomto výboru kritizoval postupy Ministerstva obrany ve věcech navyšování finančních prostředků či spuštění akvizičních projektů! Takže to, co tady od vás zaznělo, je skutečně nehorázné a já se velmi zlobím, protože jsme to my, kteří tady zachraňujeme to, že vám nedodají hlasy vaši přátelé z koalice na vysílání vojáků do zahraničních operací, že tady předkládáme vlastně legislativu a obhajujeme vaši legislativu, která se týká vašich rezortů! Takže si vyprošuji, abyste si tady bral do úst ODS a abyste říkal, co jsme my na resortu obrany dělali! Pracovali jsme tam, a pokud nevíte, tak vám na příští jednání výboru Poslanecké sněmovny, nebo přijďte na jednání výboru pro obranu a předám vám s věnováním Bílou knihu o obraně Alexandra Vondry!

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já tedy... Řekl bych, že mimořádně energické vystoupení paní kolegyně spustilo další vlnu přihlášek, takže já to zrekapituluji. Takže nyní vystoupí předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, následně se hlásí ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček a následně místopředseda klubu KSČM Leo Luzar. Snad bych jenom požádal, protože nemám právo vás jakkoliv omezovat, zaznamenal jsem ze sálu určité žádosti, že ta hladina hluku některých vystoupení byla trošku vyšší, tak snad vás chci jenom požádat o určitou ohleduplnost. Nemůžu vás nijak omezovat, na základě jednacího řádu na tom mikrofonu jste všichni svobodní, můžete si říkat co chcete a jak hlasitě chcete. Tak jenom tady vyhovím, že tady na mě ukazovaly některé poslankyně.

Prosím, předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych se chtěl vrátit k projevu pana premiéra. Když jste zmiňoval tři ministry, na které jste upozorňoval, co tam dělali, tak jste zmiňoval tři ministry - pana Baudyše, Holáně a Výborného. Jenom pro pořádek, ti byli na ministerstvu v roce 1993 až 1997. To kdybyste se chtěl vrátit ještě dál, kdy vznikly jiné křivky, to byste nám taky mohl vyčítat prvotní hřích Adama a Evy, kterým dodneška všichni samozřejmě také trpíme.

A pane premiére, sedm let. Víte, co to je sedm let? To je sedm let, kdy jste byli na Ministerstvu obrany! (Otáčí se k premiérovi. Premiér hovoří mimo mikrofon a ukazuje graf.) A v té době se začal zvyšovat... (Otáčí se k premiérovi, ukazuje do premiérova grafu a hovoří mimo mikrofon: Správně! Tady takhle jsme byli...)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás požádám, abyste hovořili na mikrofon v souladu s jednacím řádem. Prosím.

 

Poslanec Jan Bartošek: (Premiér mimo mikrofon: Parkanovou jste zapomněl.) Ano. Ale ta nebyla ministr. Byla ministr omlouvám se, byla ministr, ano.

Každopádně to období se skutečně začalo zlepšovat, co se týká rozpočtu armády. Ale jestli chcete být objektivní, tak se nevracejte do roku 1993, 1997. Víte, to bychom pak šli časem a mohli bychom jít ještě dál a mohli bychom se bavit o období privatizace. A to byste asi úplně nechtěl se teď bavit o období privatizace. Ale to, co je strašně důležité, a vy to dobře víte, pane premiére, těch deset miliard není něco, s čím padá anebo stojí rozpočet příštího roku. Vy to víte. Ten objem peněz není zásadní pro státní rozpočet. Je to o tom symbolu, že jste ustoupil komunistické straně, a to, co je podstatné, že rozhodující slovo v této koalici má komunistická strana, kterou vy jako premiér posloucháte.

Takže co se týká prodlužování nouzového stavu, co se týká rozpočtu, nám tady vládnou komunisti a vy jste jim to umožnil! To je vaše zodpovědnost! Vy jste jim to umožnil! (Premiér reaguje z vládní lavice.) Pane premiére, nehulákejte na mě. Vaše představa, že... (Otáčí se k premiérovi a hovoří s ním mimo mikrofon. Pobavení v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ne. Já vás chci opravdu požádat, bavte se na mikrofon, prosím vás, nebo si to vyříkejte mimo mikrofon, abychom to měli ve stenozáznamu, co si říkáte.

 

Poslanec Jan Bartošek: Pane premiére, není pravda, že ta včerejší situace neměla řešení. (Premiér mimo mikrofon: No ale můžete vyměnit vládu. Pobavení v sále.) Měla, ale vy jste ho odmítl. To je třeba říct na rovinu. Já jsem vám tam včera jasně řekl, existují zhruba tři způsoby řešení, a vy jste řekl ne ne, o tom se nebudeme bavit. Je to tak? Je to tak? Je to tak? (Pobavení v sále.) Já si to pamatuju, pane premiére, já si to dobře pamatuju! Takže to neházejte na nás! To je vaše zodpovědnost, to je třeba si říct na rovinu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP