(12.20 hodin)
(pokračuje Babiš)

A já jenom znovu opakuju, že když skončí rok, tak porovnáme, jak jsme na tom z hlediska zadlužení vůči HDP, a vám garantuju, že to zadlužení vůči HDP bude nižší, než když jsem nastupoval jako ministr financí v roce 2013, co nám tady nechal famózní náměstek ministra obrany a ministr financí, který nám nasekal 700 mld. dluhů a potom ještě tu krizi, která přišla s Lehman Brothers, ještě prohloubil. Takže mě to velice mrzí. My jsme se snažili, oslovili jsme vás, jednali jsme s vámi. Nechali jste nás na holičkách a zkrátka není jiné řešení. Není jiné řešení než to řešení, do kterého jste nás dotlačili.

To je všechno. Děkuju. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní tady mám další přednostní práva. Takže za poslanecký klub STAN paní poslankyně Věra Kovářová, dále jménem klubu ODS místopředsedkyně klubu ODS paní poslankyně Jana Černochová a potom předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Tři přihlášky. Takže paní poslankyně Kovářová z hnutí STAN, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedající. My na sebe máme trochu smůlu, protože při mém posledním vystoupení nedávno jste mě označil, jako že se jmenuji Kořalová, stranu jste uvedl správně. Tak doufám, že teď už víme, že se jmenuji Věra Kovářová a že jsem za hnutí STAN a také za něj přednesu závěrečné stanovisko našeho klubu k návrhu státního rozpočtu na rok 2021.

Návrh rozpočtu, který předložila vláda, je od počátku zcela špatně nastavený. Obsahuje nereálné příjmy, postrádá sebemenší ambice šetřit na výdajové stránce a jeho struktura vůbec nereflektuje potřeby 21. století. Je jasné, že takovýto návrh rozpočtu roztáčí dluhovou spirálu a vláda pravděpodobně nechápe ekonomické důsledky svého počínání. Myslím, že je možné tento rozpočet označit pod heslem "zapomnění budoucnosti". Je také jasné, že rozpočet se dá označit za vylhaný. Ten, kdo zvedne ruku pro takovýto rozpočet a podpoří ho, poruší svůj slib poslance, který v jedné části zní, že poslanec slibuje, že svůj mandát bude vykonávat v zájmu všeho lidu. A to zde chybí. Proto hnutí STAN z těchto důvodů návrh státního rozpočtu nepodpoří.

Dále mi dovolte, abych konstatovala ještě následující. Jsem velmi znepokojena tím, jakým způsobem vláda k nejdůležitějšímu zákonu roku přistoupila. O podporu požádala opoziční politické strany, jak říká pan premiér mile, ale to až v době, kdy pár hodin před konečným hlasováním nebylo vůbec jasné, zda vláda sehnala podporu, či nikoliv. A také poznámka, jak probíhala ta jednání. Nejprve nás pan premiér veřejně vykázal z místnosti, myslím tedy ze sálu, a poté se pokoušel velmi mile nás vydírat - typu - paní Kovářová, jestliže nezvednete ruku pro rozpočet, tak žádné kompenzace pro obce v důsledku výpadku příjmů z daňového balíčku nebudou. Samozřejmě že neměl pravdu, protože to je stanoveno zákonem o rozpočtovém určení daní.

Já myslím, že takovýmto způsobem se stát řídit nemůže, a myslím si, že nás to uvedlo do situace, respektive vládu, že se při schvalování rozpočtu opírá o hlasy komunistů. Koupila si jejich hlasy výměnou za snížení výdajů na armádu, která je důležitou součástí boje se šířením pandemie. A nechci se ani domýšlet, jaké mohou být další ústupky komunistům za jejich podporu, až do Sněmovny přijde chystaná novelu návrhu státního rozpočtu, která nebude 320 miliard v deficitu, ale takovýto návrh novely, tam už bude deficit 430, 450 miliard korun. A pak se budeme ptát, co budou komunisté požadovat. Jaké si budou klást požadavky? A já pevně věřím, že to nebude například povinná četba sebraných spisů Vladimíra Iljiče Lenina a Klementa Gottwalda na našich školách. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak, nyní mám ještě dvě přihlášky, takže je to paní poslankyně Jana Černochová za ODS a Jan Bartošek za KDU-ČSL. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Hezké poledne, dámy a pánové. Já bych postupně reagovat na to, co tady zaznělo z úst pana vicepremiéra Hamáčka a co tady zaznělo i z úst pana premiéra Babiše.

Pan premiér Babiš položil otázku, co občanští demokraté udělali v resortu Ministerstva obrany. Pane premiére, občanští demokraté, konkrétně Alexandr Vondra, přijal Bílou knihu o obraně, což se žádnému ministrovi, vašemu ministrovi, za tu dobu, kdy jste ve vládě, nepodařilo. Pokud jste nespokojení s tím, jaké návrhy občanští demokraté v Bílé knize měli, měl jste je změnit. Vy jste ale prostřednictvím vašich ministrů neměnili nic, naopak, v roce 2013, kdy končila naše vláda, vyhráli jste volby, měli jste prvního ministra obrany Martina Stropnického, tak to byli občanští demokraté, kteří vám tady pomáhali prosadit několik zásadních legislativních norem, kupříkladu zákon číslo 221, o vojácích z povolání, ze kterého žijete v resortu Ministerstva obrany doteď! A nebýt této legislativy nemáte obranu, nemáte armádu, jakou máte! Takže pokud vám váš ministr obrany nedaroval Bílou knihu o obraně, kterou se svým týmem vytvořil Alexandr Vondra, tak vám ji, pane premiére, věnuji. A věnuji vám ji s věnováním Alexandra Vondry, který nastavil pravidla, ze kterých vy a hlavně Armáda České republiky profituje doteď. Takže tolik na dotaz, co jste tam dělali! (Hovoří stále hlasitěji, důrazněji.)

Co dělal vás ministr Stropnický, o tom tedy kolují velké legendy. Myslím si, že na Ministerstvu obrany zejména spal, protože byť byl nejdéle sloužící ministr obrany, tak neudělal nic!. Každý rok vám v investicích zůstávalo tu šest miliard, tu sedm miliard. Proto argumentují i komunisté tím, že oni by neměli možná problém nechat v rozpočtu obrany více finančních prostředků, ale že je vaši lidi neuměli utratit! A to je pravda. Pan Metnar a jeho náměstkyně paní Cupáková byli první, kteří se v letošním roce pokusili vyčerpat rozpočet resortu Ministerstva obrany alespoň na nějakých 94, 95 procent. Já si toho velmi vážím a chtěla bych jim za to poděkovat. Ale neklaďte tady naprosto neuvěřitelně drzé otázky, co ODS dělala na resortu Ministerstva obrany. ODS tam pracovala! Byť neměla nejdéle sloužícího ministra obrany, jako se tím chlubil pan Stropnický, kterého jste za to nicnedělání poslal na zastupitelský úřad do Izraele. Pěkná trafika! Gratuluju.***




Přihlásit/registrovat se do ISP