(11.30 hodin)

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Teď bychom měli mít návrh pod číslem 125 paní kolegyně Kovářové a poslanců klubu STAN, kde by mělo jít o navýšení kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí v položce aktivní politika zaměstnanosti, celkem 500 000 000 korun na vrub kapitoly a položek Všeobecná pokladní správa, položky stavební spoření, sociální výdaje, náhrady a tak dále, těch položek je tady asi šest. Prostě se to týká položek kapitoly Všeobecné pokladní správy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 316 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 316 106 přítomných, 32 pro, 49 proti. Návrh byl zamítnut. Poslední návrh.

 

Pan kolega Lipavský k hlasování.

 

Poslanec Jan Lipavský: Já se omlouvám. Já se ještě vrátím k hlasování číslo 284. Na sjetině vidím, že je zdržel, přitom jsem hlasoval pro. Hlasování nezpochybňuji, pouze uvádím pro záznam. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Nyní tedy poslední návrh.

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Je to předposlední návrh.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nebo předposlední návrh. Ještě je jedna přihláška.

 

Poslanec Petr Třešňák: Já se omlouvám. To bylo už historické hlasování, ale chtěl jsem využít to, když vystupoval kolega Lipavský. U hlasování pořadové číslo 214 mám na sjetině zdržel se, hlasoval jsem pro. Jenom pro stenozáznam. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Návrh, paní zpravodajko?

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Je to pozměňovací návrh pod číslem 126 paní kolegyně Kovářové a poslanců klubu STAN. Jedná se o navýšení kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj o částku 50 000 000 korun. Je to na vrub položek Všeobecná pokladní správa.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 317. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 317 z přítomných 106 35 pro, 48 proti. Návrh byl zamítnut.

 

Pan kolega Dolínek ještě k hlasování.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji. Já nebudu zpochybňovat hlasování. Pouze pro záznam: v hlasování pořadové číslo 277 mám uvedeno ve sjetině ano, ale já jsem se zdržel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Paní zpravodajko, máme před sebou poslední návrh?

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Ano, podle mých poznámek bychom měli hlasovat o posledním pozměňovacím návrhu, který předložil pan kolega Pavel Juříček. Jedná se o navýšení kapitoly Státní dluh v neprospěch kapitol Kancelář veřejného ochránce práv, Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, a to v celkové částce 1 080 000 000.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Ministryně: Nesouhlasné.)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 318 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 318 ze 106 přítomných pro 3, proti 46. Návrh byl zamítnut.

 

Byly vyčerpány všechny pozměňovací návrhy?

 

Poslankyně Miloslava Vostrá: Podle mých poznámek jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy a můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji, paní zpravodajko. Před závěrečným hlasováním se s přednostním právem přihlásil nejdříve pan předseda Marian Jurečka, poté paní poslankyně Pekarová Adamová a další. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní ministryně, páni ministři, kolegyně, kolegové, musím říct, že mi tady teď chybí, aby před tím závěrečným hlasováním vystoupil premiér, protože já jsem ho opakovaně sledoval od počátku, kdy byl premiér, od toho, kdy se napsalo programové prohlášení vlády, kde jasně zazněl závazek této vlády, že chce zvyšovat rozpočet na obranu a rozpočet Ministerstva obrany, toto deklaroval premiér opakovaně na různých zahraničních fórech, naposledy ještě letos v září říkal, že toto bere jako vážný závazek. A teď tady byl před půl hodinou prohlasován pozměňovací návrh komunistů, který bere těch 10 miliard korun, který celou tuto prioritu, o které premiér, vláda a ministři vlády mluvili, hází vlastně do koše.

A to není závazek, který máme plnit my vůči někomu v NATO, to je závazek, který máme plnit my vůči sobě, svým občanům, naší bezpečnosti naší České republiky. A dlouhodobě se ví, a kdo jste lidé, kteří sledujete dění v armádě, v tomto rezortu, máte tam třeba své příbuzné, já je tam třeba mám, a vidíme, s čím se potýkají, s jakou technikou, s jakou výbavou musí pracovat, mnohdy desítky let starou z minulého století, a tady projde takovýto pozměňovací návrh. A kde je hlas sociálních demokratů, kdy tady pan kolega Onderka ještě před třemi dny říkal, že to je pro ČSSD nepřijatelné na něco takového přistoupit? Já mám pocit, že tady se vyměnily role, že tady je vláda v koalici ANO a komunisté a ještě nějakým způsobem kvazipodporovaná sociálními demokraty. Musím říct, že s tímto máme my za KDU-ČSL zásadní problém. Přijde nám to jako neuvěřitelně nedůstojné handlování.

Já vím, že tady asi včera v noci zazněla dohoda: převedeme to do vládní rozpočtové rezervy, a pak to v průběhu roku možná té armádě vrátíme, ale přináší to obrovskou nejistotu v tom, jak ten rezort má plánovat, jakým způsobem efektivně připravovat zakázky tak, aby to bylo i úsporné z pohledu daňového poplatníka. A to je ten handl, který si myslím, že tady nepatří, a nepatří tady do situace, kdy jsme třicet let od toho, kdy tady komunisté přestali vládnout.

A pak musím říct, že mě mrzí i takové ty návrhy, nebo ten jeden, který byl podpořen, na dofinancování sociálních služeb, protože se ví, že to nestačí. Byl tady návrh kolegy Kaňkovského nebo některých dalších, kteří říkali: dejme tam tu adekvátní částku, která tam opravdu objektivně chybí. Ale to neprošlo. Takže se to udělá jako napůl, napůl se najde řešení, aby to pěkně vypadalo, ale řešením to není.

Takovýto rozpočet my fakt nemůžeme podpořit, říkal jsem to na začátku, a navíc se vůbec nezakládá na reálných datech i toho, co nás čeká ještě v legislativě do konce tohoto roku. Ale nerozumím tomu, proč tady sociální demokraté před třemi dny říkali, že je to neakceptovatelné, že na to nepřistoupí, a teď zase za pár minut pro ten rozpočet zvednou ruce.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké dopoledne. A nyní tady mám přednostní práva, takže v pořadí vystoupí paní předsedkyně Adamová Pekarová, dále pan předseda Kalousek a dále pan předseda a místopředseda Sněmovny Filip. Takže paní poslankyně, máte slovo. Prosím.

 

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, to, čeho jsme tady svědky dnes, není jenom ten handl a finta, kterou tady vládní koalice s komunisty sehrává, vládní koalice, která drží už jenom silou posledních zbytků vůle, ale je to ohromný symbol a gesto vůči všem těm, kteří v armádě i v tomto těžkém roce pomáhají a doslova a do písmene vám, milá vládo, mnohokrát vytrhli trn z paty.

Kdo to byl, kdo byl povolán ve chvíli, kdy byla nákaza na jaře v mnohých sociálních službách? Armáda! Kdo to byl, kdo pomohl, když vám přestalo fungovat trasování a hygienické stanice nestíhaly? Kdo byl povolán na to, aby zastoupil tuto roli? No byli to opět příslušníci Armády České republiky. A mnohé další příklady by se daly za rok 2020 ukázat. Prostě teď jste vůči nim udělali to nejhloupější možné gesto místo díků, které bychom jim měli dávat. A já jim je tímto prostřednictvím dávat chci a poděkovat nejenom za to, jakou roli plní právě v koronakrizi, ale obecně při obraně naší země, na všech misích, kterých se účastní, a tak dál. Tak místo toho jim teď jejich rozpočet zkrátíte. Ano, asi dojde k tomu, že během následujících měsíců dojde k té fintě, že se vrátí, ale měli byste se stydět. A zejména by se měli stydět poslanci ČSSD, kteří ještě před pár dny tvrdili, jak je to pro ně naprosto nepřekročitelné, a tady jako jeden muž a žena hlasovali pro takovýto návrh.

Naše stanovisko se nijak nezměnilo. Naše stanovisko by bylo jiné, kdyby tady prošly naše pozměňovací návrhy, které byly mnohé velmi rozumné. Ale s tímhle se smířit nejde ani z hlediska symboliky, ani z hlediska těch gest. Já se za toto vaše hlasování hluboce omlouvám i armádě a všem jejím příslušníkům, protože to, co jste udělali, je plivnutí do tváře.

S naším stanoviskem klubu ještě vystoupí pan Kalousek.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí s přednostním právem předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek a připraví se místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip. Takže máte slovo. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP