(17.50 hodin)
(pokračuje Skopeček)

Samozřejmě jsou tam evergreeny, které asi budou navrhovat i ostatní politické kluby, jako je kompenzace slev na jízdné, tam se navrhuje ušetřit 6 mld. korun. Navrhujeme ušetřit peníze i na obnovitelné zdroje ve výši 5 mld. korun a znovu říkám, je to celkem 23 pozměňovacích návrhů, které činí 81 mld. korun.

Ještě ta třetí největší položka, to jsem zapomněl, to je výdajová položka neinvestiční transfery podnikatelským subjektům. Tam chceme ušetřit téměř 11 mld. korun. Jsme přesvědčeni, že dotace podnikatelským subjektům křiví trh. Že nejprve musí stát peníze od úspěšných podnikatelů vybrat a později nespravedlivě přerozdělit podnikatelům jiným, kde ta spravedlnost samozřejmě už z titulu přerozdělování být nemůže.

My jsme samozřejmě připraveni podpořit i další úspory, které navrhnou jiné politické kluby. Netvrdíme, že náš soupis nebo souhrn je jediný možný a jediný správný. Pokud i další poslanecké kluby přijdou s racionálními, rozumnými úsporami, tak jsme ochotni je podpořit. A především to očekáváme od těch poslanců, od těch poslaneckých klubů, které jako my hlasovaly pro to výrazné snížení daní, protože my říkáme, že pokud se daně snižují, a my to považujeme zvláště v této ekonomické situaci za dobrý krok, tak na straně druhé by ti, co hlasovali pro snížení daní, měli přicházet aktivně s úsporami, nebo minimálně úspory jiných kolegů nebo jiných poslaneckých klubů podpořit.

Jenom připomenu, že my se takto chováme každoročně. Při projednávání minulého rozpočtu jsme přišli s úsporami, některé byly obdobné jako v tom letošním návrhu ve výši více než 40 mld. korun, čímž jsme ukázali, že rozpočet na minulý rok mohl být na tom začátku sestaven jako vyrovnaný. Tentokrát jsme tyto úspory de facto zdvojnásobili na téměř 81 mld. korun právě jako reakci na to, že Sněmovna dneska - nebo v těchto dnech Senát projednává výrazné snížení daňové zátěže v České republice.

To je asi za mě všechno. Popsal jsem celkovou výši úspor, popsal jsem nejvyšší výdajové položky a zbytek, těch dalších více než 20 pozměňovacích návrhů v tom souhrnu, si můžete nastudovat v pozměňovacím návrhu, ke kterému jsem se přihlásil, který je pod číslem 7032. A jak říkám, je to návrh, který v sobě zahrnuje úspory, se kterými přicházeli mí kolegové v rámci poslaneckého klubu ODS, a já tedy prezentuji celkový souhrn návrhů svých kolegů.

Jenom odbočím. Dneska jsem se snažil pozměňovací návrh vložit do systému asi od dvou hodin. Nejprve byl argument, že ten systém spadl, později byl argument, že nejde vkládat excelovskou tabulku. Tak po několika hodinách se nám to podařilo ve Wordu vložit.

Pane místopředsedo, myslím, že to je téma k řešení, protože zachránilo nás to, že dneska projednáváme druhé čtení docela dost hodin. Ve chvíli, kdy by se toto dělo v situaci, kdy by druhé čtení bylo krátké, tak celou řadu pozměňovacích návrhů dostáváme do docela složité situace a museli bychom tu předčítat celý návrh, což kdybych uvažoval, že bych musel přečíst celou tuto tabulku, tak by to vydalo na spoustu času. Myslím si, že je potřeba zajistit nějakou nápravu, aby se toto nestávalo a v rámci druhého čtení šlo rychle vložit do systému pozměňovací návrh a vygenerovat číslo.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji vám a další v pořadí vystoupí pan poslanec Pavel Jelínek, připraví se pan poslanec Jan Hrnčíř. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Jelínek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vám krátce představil pozměňovací návrh, který je v systému vložen pod číslem 6970.

V návrhu rozpočtu na příští rok je hlavní rozpočtovou prioritou na rok 2021 i pro další roky zajistit stabilitu vzdělávací soustavy a zvyšování kvality vzdělávání, jak bylo doporučeno v doprovodném usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ke sněmovnímu tisku číslo 287. Tento záměr podporuje i programové prohlášení vlády České republiky, které v oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu prosazuje více peněz na školství tak, aby se platy učitelů i nepedagogických zaměstnanců na konci volebního období v roce 2021 dostaly minimálně na 150 % jejich výše pro rok 2017. Zvyšování platů pedagogických pracovníků a nepedagogických zaměstnanců je rovněž vládní prioritou na rok 2021, a to i v době, kdy Česká republika čelí pandemii koronaviru. Na tuto skutečnost musím reagovat, jelikož kromě platů je důležitá i část zajištění ostatních neinvestičních výdajů regionálního školství územních samosprávních celků.

Navýšení na položce ostatních neinvestičních výdajů regionálního školství územních samosprávních celků, ze kterých se hradí pomůcky, učebnice, vzdělávání pedagogů a mnoho dalších věcí, je v období covid opatření velmi důležité. Mimo jiné se z této položky totiž hradí i prvních 14 dní nemocenské, které hradí zaměstnavatel. Letošní karantény v souvislosti s covidem udělaly velký zásah do rozpočtu škol. Navrhovaný objem ostatních neinvestičních výdajů regionálního školství územních samosprávních celků je sice vyšší o 1,4 miliardy, dle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy to dělá 300 korun na žáka, nicméně to je dlouho plánované a slibované zvýšení. Proto navrhuji zvýšit tuto položku alespoň o dalších 400 milionů na 1,8 miliardy korun, tedy asi 370 korun na žáka.

Konkrétně by se jednalo o navýšení výdaje kapitoly 333 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v ukazateli výdaje regionálního školství a přímo řízených organizací v položce ostatní neinvestiční výdaje regionálního školství územních samosprávních celků o částku 400 milionů korun. Za druhé snížit výdaje kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa v ukazateli ostatní výdaje v položce výdaje na závazky vyplývající z mezinárodních smluv pro příjem pomoci z rozpočtu Evropské unie a finančních mechanismů o částku 40 milionů korun. A dále, za třetí, snížit výdaje kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa v ukazateli odvody do rozpočtu Evropské unie o částku 100 milionů korun. A dále, za čtvrté, snížit výdaje kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa v ukazateli vládní rozpočtová rezerva o částku 200 milionů korun. A dále, za páté, snížit výdaje kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa v ukazateli ostatní výdaje v položce platby mezinárodním finančním institucím a ostatním fondům o částku 60 milionů korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP