(17.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Dobrý večer, vážené kolegyně, vážení kolegové. Budeme pokračovat dalším v pořadí a tím je paní poslankyně Majerová. Připraví se pan poslanec Petr Beitl. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková: Děkuji. Hezký dobrý podvečer, vážené kolegyně a kolegové. Já bych se ráda přihlásila ke sněmovnímu dokumentu 6963. Jedná se v prvé řadě o snížení kapitoly 306 Ministerstva zahraničních věcí v celkové částce 1,5 mld. Jedná se o příspěvky mezinárodním organizacím, které jsou dlouhodobě kritizované i ve zprávě Národního kontrolního úřadu, který sám konstatuje jejich neefektivitu a nejasný přínos pro Českou republiku. Zároveň také chceme snížit množství prostředků, které z Ministerstva zahraničních věcí tečou k promigračním neziskovým organizacím.

Dále se jedná o snížení kapitoly 315 Ministerstva životního prostředí, celkově o 4 mld. úspor. V České republice došlo za posledních třicet let k bezprecedentnímu vzestupu kvality životního prostředí, a to primárně z důvodu zbohatnutí české ekonomiky a z toho plynoucího společenského tlaku. Ochrana životního prostředí ale nemůže a neměla by zůstat pouze v rukou ekologických aktivistů, jak se poslední roky děje. Proto navrhujeme radikální snížení výdajů a jejich přesměrování do snížení státního dluhu, z čehož budou profitovat všichni občané České republiky.

Dále se jedná o snížení kapitoly 317 Ministerstva pro místní rozvoj v ukazateli ostatní výdaje na regionální rozvoj a cestovní ruch o 7 mld. a snížení kapitoly 333 Ministerstva školství ve výdajích na programy spolufinancované z rozpočtu Evropské unie a z prostředků finančních mechanismů mimo výzkum, vývoj a inovace, celkově tedy o 11 mld. Tyto návrhy míří na dotace, a to jak na Ministerstvu pro místní rozvoj, tak i na Ministerstvu školství. Dotace obecně, a speciálně ty evropské, vedou k neefektivní alokaci zdrojů a zvýhodňování příjemců proti konkurenci. V případě školství jsou za evropské peníze často financovány ideologické projekty, které do našeho prostředí importují nové levicové ideologie, které na půdě škol jednak nemají co dělat, ale považujeme je i za škodlivé a nehodné podpory z peněz českých daňových poplatníků.

Dále je to snížení kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa v ukazateli odvody do rozpočtu do Evropské unie o 10 mld. Myslím, že v současné situaci je vhodné upřednostnit alokaci peněz, vybraných od českých daňových poplatníků pro poskytování veřejných služeb pro ně, ne pro odvod těchto prostředků za hranice České republiky.

26,5 mld. celkem tedy přesouváme do kapitoly 396 Státní dluh, do ukazatele obsluha státního dluhu. Celkově tak Trikolóra navrhuje úsporu přes 70 mld. korun a budu velice ráda, když tento sněmovní dokument 6963 podpoříte. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Další v pořadí je pan poslanec Petr Beitl a připraví se pan poslanec Jiří Kobza. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Beitl: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych se přihlásit k pozměňovacím návrhům 6975, 6976, 6977, 6978, 6979, 6980 a 6981. Všechny tyto pozměňovací návrhy se týkají nákladů na účast České republiky v mezinárodních organizacích.

Spolupráce s mezinárodními organizacemi je součástí české zahraniční politiky. Česká republika může prostřednictvím organizací realizovat své zahraničněpolitické cíle, získávat zkušenosti z mezinárodního prostředí a uplatňovat je ve státní správě. Spolupráce s mezinárodními organizacemi může také přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky a ke zlepšení výkonu státní správy. Předpokladem pro naplnění tohoto potenciálu je však efektivní využívání možností této spolupráce. Česká republika spolupracuje téměř s 500 organizacemi různého typu. Gestory této spolupráce jsou správci jednotlivých kapitol státního rozpočtu v závislosti na věcném zaměření činnosti mezinárodních organizací a koordinační úlohu má plnit Ministerstvo zahraničí. Tolik teorie.

Spolupráce s mezinárodními organizacemi je v naprosté většině případů spojena s hrazením povinných příspěvků, často na financování činnosti organizací, které se pohybují ve výši kolem 3 mld. korun ročně. Kromě povinných příspěvků mohou být hrazeny i další příspěvky, to jsou dary a platby na konkrétní účel, který organizace zabezpečuje a jejichž výše činí ročně téměř 1,5 mld. korun, tedy celkový náklad je kolem 5 mld. korun.

Od března do října roku 2019 probíhala napříč resorty kontrola kontrolního úřadu, jejímž cílem bylo prověřit účelnost prostředků poskytovaných mezinárodním organizacím státem za období 2014 až 2018. NKÚ vyhodnotil, že nebyly naplněny předpoklady pro účelné poskytování prostředků organizacím, opatření stanovená vládou České republiky, která mimo jiné sledovala dosažení úspor, nebyla řádně plněna. Realizované úspory byly spíše výjimkou a byly minimální. Ke zvýšení efektivnosti spolupráce s mezinárodními organizacemi také nedošlo a meziresortní koordinace se nezlepšila.

NKÚ vzhledem k absenci úplných a spolehlivých dat o spolupráci s mezinárodními organizacemi oslovil všechny správce kapitol státního rozpočtu a ČNB se žádostí o vyplnění dotazníku. Všichni oslovení respondenti poskytli informace o spolupráci s mezinárodními organizacemi v jejich gesci za rok 2018. Celkem bylo hodnoceno 477 organizací. Mezi položkami dotazníku bylo i vyhodnocení přínosu členství a vyhodnocení jeho zahraničního významu. Z celkového počtu 477 organizací respondenti označili 234 organizací, tedy 49 %, jako přínosné, 112 organizací zůstalo nevyplněno, ty tvoří 24 %, a 125 organizací, tedy 25 %, bylo označeno jako bez přínosu. Z hlediska zásadního zahraničního významu bylo pozitivně hodnoceno pouhých 21 organizací, tedy 4,5 %. Z toho plyne, že zahraničně téměř bezvýznamných účastí máme 90 %. Pokud se podíváme, co to znamená rozpočtově, potom finance vynaložené na mezinárodní organizace, u kterých gestoři nevyhodnotili přínos spolupráce, představují jen na povinných příspěvcích téměř 850 mil. korun ročně.

Na základě informací od NKÚ i oslovených resortů tedy navrhuji snížení rozpočtů v jednotlivých kapitolách sedmi resortů v celkové výši 271,5 mil. korun. Je to 6 % celkových nákladů na mezinárodní organizace. Tuto úsporu poukazuji ve prospěch kapitoly 396, tedy ke snížení státního dluhu.

Děkuji vám za pozornost a prosím o podporu mých pozměňovacích návrhů.***




Přihlásit/registrovat se do ISP