(17.00 hodin)
(pokračuje Baxa)

Takto velmi otevřeně je v samotném dokumentu Ministerstva kultury popsáno, že ten návrh rozpočtu je nepostačující, a proto navrhuji navýšení této kapitoly nebo této části rozpočtu Ministerstva kultury o 450 milionů korun.

Návrh rozpočtu Ministerstva kultury projednal také podvýbor pro kulturu, který přijal jednomyslně za přítomnosti poslanců opozičních i koaličních usnesení, které vyzývá k tomu, aby se rozpočet Ministerstva kultury upravil, aby došlo k jeho změně. Pan ministr Zaorálek říkal, že paní ministryně slíbila pro rozpočet Ministerstva kultury pro příští rok již stovky milionů korun, že už se počítá s tím, že dojde k posílení rozpočtu Ministerstva kultury, tak věřím, paní ministryně, že tomu tak opravdu bude, nicméně my tady jednáme teď o dokumentu, který je předložen na jednání Poslanecké sněmovny, kde je prostě černé na bílém napsáno, že peněz na podporu kulturních činností nejenom příspěvkových organizací Ministerstva kultury, ale kultury jako takové je prostě málo.

Takže já apeluji na to, aby - a chtěl bych vás požádat o podporu svých pozměňovacích návrhů, které v součtu netvoří ani jednu miliardu korun, které ale velmi výrazně mohou pomoci kultuře ve státních kulturních institucích, v kulturních institucích, které zřizují samosprávy, a především, nebo také, kulturním institucím, které fungují, nebo kulturnímu životu, který funguje mimo tyto zřizovatelské rámce. A chtěl bych také apelovat znovu na pana ministra Zaorálka, paní ministryni financí, na vládu, aby věnovali oblasti kultury pozornost v roce 2021 nejenom v rámci tohoto rozpočtu, ale reflektovali to, že v současné době nelze předpokládat, že se v roce 2021 finanční situace v oblasti kultury nějak výrazně vylepší sama o sobě a že je zapotřebí této tak důležité oblasti života v České republice i v roce 2021 výrazně pomoci. Kvůli nám všem, kvůli zaměstnancům, kvůli službám, které kultura poskytuje.

Děkuji za pozornost a děkuji za podporu svých pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Antonín Staněk. Prosím.

 

Poslanec Antonín Staněk: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, kteří máte tu trpělivost a sedíte zde v lavicích, prosím, přijměte mou nejhlubší omluvu za tento můj vstup, nicméně už jsem pochopil, že v případě vystoupení pana poslance Baxy vaším prostřednictvím musím být ostražitý, protože v jeho podání Staněk je největší zlo české kultury. Já bych chtěl jenom upozornit pana poslance, že jsem žádný rozpočet pro regionální kulturu neseškrtával. Problém Ministerstva kultury v posledních letech je v tom, že rozpočty připravují ministři, kteří buď jsou na odchodu, nebo odcházejí a podobně. Já chci naopak říci, že právě ve spolupráci Ministerstvem financí a paní ministryní financí jsme ten rozpočet, tak jak byl nejprve navržen samozřejmě ve sníženém stavu, protože se všude šetřilo, tak jsme ho dostali do podoby, která byla přijatelná pro všechny. Samozřejmě nikdy nedosáhneme toho absolutního čísla, ke kterému se blížíme, to by muselo by přes 1,5 milionu (?) korun, aby byla spokojena regionální divadla. Vždycky je ale úsilí při projednávání rozpočtu ve spolupráci s Ministerstvem financí dospět k jeho navýšení. Tak já bych si prosím vyhradil právo na to, aby (nesroz.) jakousi pozornost od pana kolegy, aby nebyly říkány zjevné nepravdy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan poslanec Baxa bude reagovat s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Martin Baxa: Vážený pane kolego prostřednictvím pana místopředsedy, já jsem rozhodně neřekl, a sledovali jste moje vystoupení v kuloárech, určitě mi to potvrdíte, to, že vy byste byl zlem české kultury. To se fakt ohrazuji. Nemám zapotřebí, abych takto osobně zde vystupoval. Já jsem, pane docente, ve svém vystoupení pouze citoval čísla, která byla, nebo která jsou tady k dispozici v tomto dokumentu, v návrhu rozpočtu Ministerstva kultury na rok 2021, kde v rozpočtu, který vy jste připravoval, to znamená v rozpočtu na rok 2020, byla pro ten program regionálních kulturních institucí vámi navržena suma 130 milionů korun. A to byla suma, která byla za léta předtím vlastně úplně nejnižší, a to jste ten rozpočet připravoval v době, kdy covidová krize neexistovala. To znamená, nebyly tyto masivní výpadky rozpočtu Ministerstva kultury. Bylo to tehdy průřezově kritizováno, ten nízký, nebo velice nízký, rekordně nízký příspěvek do tohoto programu, a teprve díky tlaku kulturní obce, Poslanecké sněmovny, kulturních aktérů se během roku dva tisíce... nebo toho předchozího roku podařilo alespoň částečně navýšit tu sumu, která tam byla.

Takže chci říci, neobviňuji vás z toho, že byste byl zlem české kultury, nemám toto zapotřebí, tak jak vy jste citoval, ale říkám a za tím si stojím, že vámi připravený návrh rozpočtu Ministerstva kultury v té době znamenal nejnižší příspěvek do programu na podporu regionálních kulturních institucí za několik posledních let. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Pan poslanec Staněk bude opět reagovat s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Antonín Staněk: Takže já děkuji panu poslanci Baxovi vaším prostřednictvím, že upřesnil tu záležitost, nicméně znovu říkám ano, ten rozpočet byl takto navržen, tomu se nebráním, nicméně v debatě - rozhodně to nebyl žádný nátlak, žádné bouře, ale ve věcné, rozumné a racionální debatě s kolegy z regionálních divadel jsme dospěli k tomu jednoznačnému názoru, že to je nezbytně nutné navýšit. A našel jsem a byl jsem vyslyšen Ministerstvem financí, paní ministryní a k tomu navýšení došlo. Čili šlo o zcela přirozený procedurální krok, se kterým se setkáte i v letošním roce, v letošním rozpočtu, kdy se opět bude vyjednávat případné navýšení položek a podobně. Takže z tohoto pohledu je to proces celkem logický. A já jsem rád, že jsme to společně upřesnili, aby to nevyznělo tak, jak to vyznělo v té vaší jednoduché zkratce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. S faktickou poznámkou bude reagovat ještě paní ministryně Schillerová. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jenom velmi krátce. Já bych chtěl připomenout, že rozpočet Ministerstva kultury byl v roce 2020 těmi různými novelami posílen o částku 1,37 miliardy na provoz. Samozřejmě šlo to do různých problémů, které nastaly v zavřených divadlech, v živém umění atd., a jedna miliarda investice. To bylo posíleno letos, v letošním roce v rámci jednotlivých novel státního rozpočtu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A přesuneme se zpět do podrobné rozpravy, kde je přihlášena paní poslankyně Šafránková, připraví se pan poslanec Janda. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi také krátce odůvodnit a přihlásit ke svým šesti pozměňovacím návrhům, které za SPD předkládám k návrhu zákona o státním rozpočtu.

První pozměňovací návrh je veden pod sněmovním dokumentem číslo 6759 a navrhuji zde převést 5,5 miliardy korun z výdajového ukazatele odvody do rozpočtu Evropské unie v rámci rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa do rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí do ukazatele neinvestiční nedávkové transfery. Konkrétně jde o prostředky určené na posílení rozpočtu v oblasti sociálních služeb na úrovni krajů a obcí, zejména na platy sociálních pracovníků, kteří dlouhodobě odvádějí záslužnou a tvrdou práci, zejména v této těžké době. A samozřejmě též na provoz zařízení pro seniory a občany se zdravotním postižením.

Druhý pozměňující návrh je poté veden pod číslem sněmovního dokumentu 6760 a zde navrhuji převést 6,5 miliardy korun z výdajového ukazatele dotace na obnovitelné zdroje energie v rámci rozpočtové kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu do rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí do ukazatele dávky důchodového pojištění na posílení objemu prostředků pro všechny typy důchodů českých občanů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP