(1.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď ještě paní ministryně financí. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Tak pojďme ty emoce nechat stranou a pojďme se o tom bavit pragmaticky. Část těch věcí, já jsem se trochu uklidnila už, část těch věcí je tady na přechodno. Odpisy na dva roky - odezní. Pokud jsme si tady řekli snížení daní... (Reakce z pléna.) Tak ono je to 20 mld., pane poslanče, tak se tomu zase tak nesmějte. Mně to zase tak legrační nepřipadá. Pak máme snížení daní - já vím, že je to jenom v důvodové zprávě, ale řekli jsme na dva roky v této nejtěžší době. Příští politická reprezentace to nastaví nějak jinak. Takže to bylo.

Co nám tady udělalo samozřejmě čáru přes rozpočet do těch čísel, se kterými jsme do toho sem šli a počítali, tak je ta sleva. Ta nemá žádné omezení. Tam prostě je to otázka stejně další nějaké debaty. V tuto chvíli je to velká rána. Je to fakt 130 mld. Řekněme si, ať to na férovku víte.

Pane předsedo Bartošku, nezkoušejte mě tady, jak to vyřeším. Já nejsem prostě David Copperfield. Jó? Škrtat na výdajové straně budu tak jako každý rok, ale desítky miliard tam nenajdu. Kdybych škrtla úplně investice, jako že si to nemůžeme dovolit, tak prostě s bídou bych to tam asi tak našla. To znamená, že je to otázka toho, že si budeme muset půjčit a budeme muset konsolidovat delší dobu a bavit se prostě po volbách o daňovém mixu. A odezní tyto, jako jsou odpisy, snížení daní - se prostě budeme muset tomu - budete, budeme, kdo u toho budeme, uvidíme - vrátit k této debatě. A já osobně nevím, jestli v tuto chvíli si můžete dovolit politicky cuknout. Vy budete hlasovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak. Měl jsem velkou tendenci přečíst návrh usnesení, ale vidím, že si někteří, kteří mají přednostní práva, nedají říct ani za osm minut dvě v noci. Kolega Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Paní ministryně, odpusťte. Myslel jsem, že se ptám ministra financí na to, jakým způsobem bude řešit výpadek 130 mld. Nechtěl jsem vás zkoušet. Chtěl jsem odpověď kompetentního člověka. Myslím si, že je správné jako dobrý hospodář se ptát, když máte výpadek příjmů, jakým způsobem to chcete řešit. Řeší to tak domácnosti a stejným způsobem to má řešit i stát. A mrzí mě, že volíte tuto formu argumentace, protože můj dotaz byl úplně normální. A silně mi vaše odpověď připomněla povídku pana Šimka a Grossmanna - slevu nechceme zadarmo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní Lukáš Černohorský a potom paní ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová. Máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. U mě to bude velmi rychlé. Ta sleva na poplatníka je časově limitována zhruba stejně jako ta vaše daňová sleva. To znamená, pokud se to bude měnit za dva roky, tak to změníme za dva roky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě vystoupení paní místopředsedkyně vlády.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji. To bylo slovo do pranice. Pane předsedo Bartošku, tak ještě jednou. Poslali jsme rozpočtovému výboru plán konsolidace veřejných financí. Počítáme tam se třemi body. Počítáme tam se zmrazením platů ve veřejném sektoru, s nevalorizací provozních výdajů a zhruba s částkou 962 mld. podle kurzu eura z evropských peněz. A s tím, že snížení daně zaměstnanců na 15 a 23 by bylo na dva roky. Protože jsme tam museli namodelovat nějakou trajektorii, tak jsme dali vládní prohlášení - 19 a 23, ale bude to na budoucí politické reprezentaci, jaké ty sazby budou. Takže tam to máte napsáno. Teď se nám to samozřejmě navýšilo o dalších 35 mld., takže prostě se s tím budeme muset popasovat. A říkám otevřeně, pokud prostě ta opatření budou dočasná - je to velká rána do veřejných financí, o tom není pochyb - pokud budou dočasná, budou na dva roky, a zřejmě nezbude nic jiného, než aby byla dočasná, protože si neumím představit, že by byla trvalá, tak prostě toto je v tuto chvíli moje odpověď. Jinou pro vás nemám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě pan předseda Kalousek. Máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Já nebudu dlouho zdržovat. Myslím si, že pan předseda Bartošek si zasluhuje pravdivou odpověď. Prostě je to 130miliardová sekera na příští rok oproti předloženému návrhu zákona o státním rozpočtu, kde už i ty příjmy jsou nadnesené, takže k těm 130 si připočtěte dalších 40 a v tom příštím roce se blížíme 500 miliardám. To je prostě reálný odhad a tak to dopadne. Prostě nemůže to být bilancováno jinak než na úkor dluhu. To i kdyby tady byl pánbůh, Milton Friedman, kdokoliv, tak prostě v tuhle chvíli vzhledem k tomu, že drtivá většina těch výdajů jsou mandatorní a kvazimandatorní povahy, tak se to nedá vybilancovat - to, co teď se chystají udělat naši kolegové, se nedá vybilancovat jinak než prostě zvýšením státního dluhu o těch zhruba 140 až 170 mld. To tak asi ten příští rok udělá. O tom tady teď hlasujeme.

Já to nechci kritizovat. Já prostě jenom třeba když jsem slyšel kolegu, kterého si strašně vážím a mám ho rád, Petra Fialu, jak dnes říkal, jak je to úžasné, že třeba ten hasič bude mít o 23 tisíc za tenhle rok víc, no to bude, za cenu, že se zadlužíme o 100 mld. víc. Pak říkám, jsme troškaři, trochu to vyčítám svému příteli Petru Fialovi, protože kdybychom se nezadlužili o 100, ale zadlužili bychom se o 200, tak ten hasič mohl mít o 46 tisíc víc. To by bylo přece daleko lepší! To by byla ta správná pravicová politika!

Na kolenou vás prosím, kolegové, vzpamatujte se! Chcete teď udělat 150miliardovou sekeru, na kterou nemáme! Do které chcete hrábnout do dluhu. A ten dluh zkomplikuje možnost dlouhodobé udržitelnosti penzijního a zdravotního systému. Pokládám za vyloučené, že by si toho nevšimly finanční trhy.

Pane kolego Skopečku, vy to přece dobře víte, vy jste odborník na finanční trhy větší než já, vy dobře víte, že nás za to potrestají úrokem, byť tady máme expanzivní měnovou politiku, kvantitativní uvolňování, budeme za to potrestáni úrokem! A vrhneme tuhle zemi do dluhové spirály! A místo abychom ty výdaje směřovali do budoucnosti a na rozvoj, tak budeme platit úroky, úroky, úroky a dluhy minulé! Tohle si opravdu zaslouží ta mladá generace? Já si myslím, že si to nezasloužíme ani my šedesátníci! Kolegové, prosím vás, nedopouštějte se tohoto rozpočtového zločinu!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak. Děkuji. Stabilizoval se počet přihlášených na 101, budeme rozhodovat.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní a některé další zákony, podle sněmovního tisku 910, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 64 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 64 z přítomných 102 pro 68, proti 28. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji paní vicepremiérce, děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo jedna.

 

Neznám dohodu předsedů poslaneckých klubů, ale netroufám si zahájit bod číslo 2 této schůze. Využívám svého postavení předsedajícího a podle § 54 odst. 9 přerušuji tuto schůzi s tím, že o jejím pokračování rozhodne Poslanecká sněmovna zítra po zahájení další schůze.

 

(Schůze přerušena v 1.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP