(1.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kolega Řehounek nyní, potom pan kolega Kalousek. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Řehounek: Děkuji, pane předsedající. Já jsem chtěl počkat s dohlasováním všech pozměňovacích návrhů, protože nebudu zpochybňovat hlasování, ale pro stenozáznam, u hlasování číslo 26 jsem hlasoval pro, na sjetině mám zdržel se. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Je to pro stenozáznam. Nyní pan kolega Kalousek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, my samozřejmě respektujeme vůli Sněmovny při hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Nicméně bych rád podotkl, že pokud bude schválen tento zákon ve znění pozměňovacích návrhů, tak to bude znamenat, že návrh státního rozpočtu, který je navržen s deficitem 320 mld., nebude s deficitem 320 mld., ale bude s deficitem výrazně přesahujícím 400 mld. Budeme pravděpodobně jedinou zemí, která bude mít v příštím roce vyšší deficit než v roce letošním, a to ne na základě jednorázových impulsů, ale na základě vědomého strukturálního zhoršení bilance veřejných rozpočtů, kterého se teď dopustíme.

Pokládám za vyloučené, že by si tohoto kroku nevšimly finanční trhy, a pokládám za vyloučené, že bychom za tento krok nebyli potrestáni dluhovou službou. A myslím, že tohle si do roka jsme schopni říct, že to tak bude. Já vás teď na to upozorňuji. Možná tady už za rok nebudu, ale prosím, vzpomeňte si na mě, že za tento krok zaplatíte náklady dluhové služby a zaplatí to generace po nás. Když to velmi shrnu, bude-li tento zákon schválen ve znění pozměňovacích návrhů, tak to bude znamenat, že každý rok si díky strukturálnímu zhoršení, našemu vědomému, budeme muset půjčit o 70 až 80 mld. korun více, že se výrazně zhorší šance na udržitelnost penzijního a zdravotního systému a že se nepochybně - protože to, co teď schválíte, znamená 8 % propadu daňových příjmů v každé obci! V každé obci si škrtněte 8 %, což znamená, v každém kraji je to zhruba tak 8,8 %, jak jsem počítal, takže se neprodleně budou škrtat regionální investice v každé obci a v každém kraji! Takže tady máme heslo: z krize se musíme proinvestovat, ale teď si všichni schválíte, že si škrtnete zhruba tak těch 25 mld. investic ve všech regionech. To je logický důsledek. Nemůže to skončit jinak. Každý z vás to ví! Jenom to nechcete slyšet, a protože to nechcete slyšet, tak já vám to tady říkám.

Schválení tohoto zákona je do té míry - ty důsledky, které jsem teď řekl, že každý rok si budeme muset půjčit o 70 mld. víc, že obce a kraje budou škrtat investice a že zkomplikujete dlouhodobou udržitelnost zdravotního a penzijního systému, jsou do té míry neodpovědná rozhodnutí, že něco takového si TOP 09 nemůže vzít na svědomí prostě proto, že TOP 09 měla vždycky rozpočtovou odpovědnost jako jednu ze svých zásadních priorit.

Pánové z ODS mě sice neposlouchají, ale upozorňuji vás, že teď v tuhle chvíli hovořím o rozpočtové odpovědnosti, na kterou vy jste rezignovali, a proto my nepodpoříme návrh tohoto zákona!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan předseda Marian Jurečka. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Dm, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, paní ministryně, přestože je skoro čtvrt na dvě ráno, tak já chci poprosit o jednu důležitou věc pro nás pro všechny. Kdyby paní ministryně mohla vystoupit a říct, kolik po schválení všech těchto pozměňovacích návrhů to bude znamenat dopad na státní rozpočet a na rozpočty měst, obcí a krajů v ČR. Proto, abych pro to vytvořil prostor a abychom i my se mohli poradit za poslanecký klub KDU-ČSL, tak prosím pěkně žádám o přestávku na jednání našeho klubu v délce 10 minut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní Jan Chvojka, poté pan kolega Kalousek. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Hezké ráno vlastně už, kolegyně, kolegové. Možná právě o tom se chce pan kolega Jurečka radit, o tom, na co jsem se chtěl zeptat. To znamená, mně z pozice sociálního demokrata a člověka, který sleduje politiku, zajímá, jak se vlastně ta nová koalice, nebo koalice, která bude spolu kandidovat do voleb - ODS, KDU-ČSL a TOP 09 - postaví k tomu závěrečnému hlasování. Protože já tady vidím rozpor například mezi tím, co říká pan předseda klubu Kalousek, a zároveň tím, co říká pan předseda klubu Jurečka, a zároveň postojem ODS. Pan kolega Adamec na mě řve, co je mi do toho. No, zajímá mě to! Zajímá mě to jako politika a jako člověka, kterého politika zajímá, a samozřejmě jako vašeho politického soupeře. A myslím si, že na tom není nic špatného! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě jednou využité přednostní právo pana předsedy Kalouska, poté pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Já cítím povinnost odpovědět panu předsedovi Jurečkovi, protože KDU-ČSL má poměrně silnou komunální základnu. Paní ministryně financí tady většinou neříká pravdu, tak já bych vám chtěl říct pro vás, pro komunální politiky svoji expertní pozici, jak budou vypadat příjmy obcí v příštím roce.

Kdyby teď tento návrh zákona nebyl schválen a nebyl žádný dopad z daňové legislativy, tak bych doporučil všem vašim komunálním politikům, aby prognózovali příjmy svých rozpočtů na příští rok na rok 2019 minus 12 až 18 %, což je zhruba, aby prognózovali ty příjmy odpovídající roku 2018. Rok 2019 byl výjimečně dobrý. Takže kdyby teď nic takového neprošlo, co teď tady navrhujeme, tak kdyby ten starosta si naplánoval příjmy, které by opsal z roku 2018, tak by velkou chybu neudělal. Když tohle projde, jako že to projde, já už jsem to tady viděl, tak nechť ten starosta si vezme své daňové příjmy - nikoliv celkové z dotací, daňové příjmy, a z těch daňových příjmů ať si škrtne dalších 8 %. To je dopad té superhrubé mzdy.

To znamená, a teď si myslím, že radím opravdu dobře, a takhle budu radit každému svému kamarádovi na radnici. Vezmi si příjmy z roku 2018, od nich si odečti z daňových příjmů 8 % na základě totálně nezodpovědného rozhodnutí Sněmovny a to budou tvoje příjmy pro rok 2020. Což samozřejmě znamená, jak tady paní ministryně říká, jak tenhle krok úžasně nastartuje a nakopne tu ekonomiku, tak to znamená, dámy a pánové, škrtnutí regionálních investic obcí a krajů o takových zhruba 25 mld. To nemůže jinak dopadnout! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP