(23.20 hodin)
(pokračuje Skopeček)

Jsem přesvědčen, že dneska uděláme správně, pokud daně snížíme. Jak už jsem říkal, máme historicky nejvyšší daňové břemeno od roku 1993. A jestli jsme tu všichni, většina hlasovali pro výdajové programy, pro subvence, dotace živnostníkům, podnikatelům, zaměstnancům v době, kdy jsme chtěli ulevit a pomoci, když ekonomika byla zavřená, když zaměstnanci nemohli pracovat, když podnikatelé nemohli podnikat, tak nikoho tady žádná rozpočtová odpovědnost nezajímala. Rozpočtovou odpovědnost vytahují zejména sociální demokraté ve chvíli, kdy je možné snížit nadprůměrné daňové břemeno českých zaměstnanců. Myslím si, že to není fér. Myslím si, že je správná doba na snižování daní. Bude to fiskální impulz pro ekonomiku ve chvíli, kdy na tom není úplně dobře. A jsem přesvědčen, že minimálně část prostředků, o které stát přijde díky snížení daňové zátěže, se státu vrátí prostřednictvím spotřeby. Nebude to asi tolik, na co jsme byli zvyklí v dobách standardních, v dobách standardního ekonomického růstu, kdy měli lidé stabilní příjmy. Teď se dá očekávat, že část uspořených prostředků, které jim přinese snížení daní, si nechají ve svých peněženkách, ale část jich bezesporu utratí a státu se ten výpadek 80 miliard korun minimálně zčásti vrátí na spotřebních daních.

Sice diskutujeme jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které tato Sněmovna v oblasti daní bude dělat, ale vzhledem k tomu, že - a chápu, že je půl dvanácté - zajímá velmi malou část sněmovny, je tu už asi pětičlenný hlouček, který tady diskutuje, tak já asi svůj projev ukončím, protože jak se zdá, tak nemá úplně smysl.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pane poslanče, máte pravdu. Já bych poprosil hloučky, které se nám tady začaly dělat, jestli bychom je mohli rozpustit, uklidnit se a pokusit se doprojednat v rozumném čase tento bod. (Pan poslanec Skopeček se chce ihned ujmout slova.) Ne, ne, ne, ne. Máme čas. Pravděpodobně máme čas... Prosím.

 

Poslanec Jan Skopeček: Já myslím, že to je jednoduché. Každý, kdo chce nízké daně, levný a efektivní stát, tak na jedné straně podpoří snížení daní a na druhé straně bude usilovat o úspory ve státním rozpočtu, na což je ODS připravena a co je ochotna podpořit a k čemu i vyzývala vládu a Ministerstvo financí. Kdo chce peníze lidí přerozdělovat, za cizí peníze utrácet, tak bude preferovat třeba pozměňovací návrh pana vicepremiéra Hamáčka, který v této složité době chce zvýšit daně živnostníkům. Já si zkrátka vybírám levnější, malý efektivní stát a nízké daně. A prosím vás, abyste to podpořili rovněž, protože jsem přesvědčen, že je to zase na dlouhou dobu poslední příležitost k takto výraznému snížení daní.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Petr Dolínek. Prosím.

 

Poslanec Petr Dolínek: Děkuji, pane předsedající. Mně se neuvěřitelně líbí poslední pětihodinová snaha kolegů z ODS vysvětlit nevysvětlitelné. Prostě oni se rozhodli, že ty veřejné finance jsou jim jedno. Teď tady pan kolega Skopeček prostřednictvím pana předsedajícího říká, že si vybral nějakou stranu. Ale vždyť on v tom nemá pravdu. On si vybral stranu, kterou ale pojmenoval jenom z půlky. Je to tak, že to nejsou nějaké peníze odnikud, které si někdo vezme. To jsou peníze, které si rozdělí ta movitější část příjmově oproti té straně těch méně příjmových. Tak to prostě je. Je to od začátku do konce takto postaveno. A tady nám bude ODS neustále pět let, sama před sebou si tady pět hodin, pardon, posledních pět hodin vysvětluje, proč to dělá. Tak se tady nezodpovídejte sami před sebou, protože vy opravdu vysvětlujete nevysvětlitelné. Pojďme hlasovat a nemusíte nám tady znovu říkat litanie, kde vlastně sami popíráte sebe. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Máme tady dvě faktické poznámky - pan poslanec Skopeček a pan poslanec Jurečka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Pane kolego, i když je půl dvanácté, tak mně nebudete říkat, co tu mám říkat, nebo nemám říkat a jak mám být dlouhý nebo ne. Myslím si, že kdybychom spočítali vystoupení kolegů ze sociální demokracie, tak nebylo o moc kratší než vystoupení kolegů občanských demokratů. Takže prosím, zklidněte se a nechte zákonodárce vystupovat podle svého vlastního uvážení. Nepochopili jste vy nic. Nepochopili jste, že je potřeba šetřit. Chcete, aby lidé měli vysoké daně, tak ať je podle vás mají. My budeme vždycky usilovat o to, aby měli daně nižší. Pomůže to samozřejmě i nízkopříjmovým, zaměstnancům to prostě přinese minus nebo plus 5 % na příjmech. Když jim to přidat nechcete, nepřidávejte.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Marian Jurečka.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuju. Já to nechci panu kolegovi poslanci Dolínkovi kazit prostřednictvím pana předsedajícího teď tu hru sociální demokracie na zodpovědnou stranu v oblasti hospodaření s veřejnými financemi, protože není to tak dlouho, je to pár měsíců zpátky, kdy tady paní ministryně Maláčová říkala, že ta diskuse je plytká, že ji unavuje řešit to, kde se na to vezmou peníze. Tak si na to trošku vzpomeňte.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Tak poslední v rozpravě vystoupí pan poslanec Vojtěch Munzar, zatím poslední přihlášený. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Já jsem se přihlásil elektronicky ne proto, abych znovu tady zopakoval svoje argumenty o superhrubé mzdě. Myslím si, že jsme to tady všichni slyšeli. A slibuji, že o tom nebudu už mluvit. Vyjádřil jsem se předtím ve faktické poznámce. Nechci tady rozjet zase další kolečko faktických poznámek.

Já jsem se přihlásil proto, abych vás jenom požádal před hlasováním, abyste opravdu zvážili podporu mého pozměňovacího návrhu na zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na 2 miliony korun. Všichni víme, že za 16 let od vstupu do Evropské unie se tento limit nezměnil, je 1 milion korun. Ale za těch 16 let kvůli inflaci tu hranici překonává více a více drobných živnostníků. A překročení takové hranice znamená pro živnostníka skokové navýšení daňových administrativních nákladů, finančních nákladů a času, které musí vynaložit právě na daňovou administrativu. Argumentoval jsem to tady několikrát. Nebudu už argumentovat více.

Vyjádřím se pouze ke dvěma výhradám, které má k tomu Ministerstvo financí. Jsem rád, že už ten argument není, že to nejde. Ale stanovisko Ministerstva financí je, že to není praktické a správné odchylovat se od stávající změny směrnice. A Ministerstvo financí chce čekat na novelizaci směrnice v roce 2025. Já v tom, nezlobte se na mě, paní ministryně, vidím pouze nechuť k tomu, aby se na ministerstvu přidělala práce s vyjednáváním o výjimce, protože se skutečně můžeme inspirovat od jiných států. Navíc ten návrh je ve dvou variantách - jeden od poloviny roku 2021, druhý od 1. ledna 2022, právě aby byl dostatečný čas na projednání na evropské úrovni.

Druhou výhradou, ke které se chci vyjádřit, jsou rozpočtové dopady, které ministerstvo kalkuluje něco přes 3 miliardy korun do státního rozpočtu. Já se osobně domnívám, že ten dopad bude daleko, daleko nižší, a to z toho důvodu, že ne všichni plátci DPH budou chtít přestat být plátci DPH, protože mají nějak nastaveno podnikání a podobně. Ale zvýšení limitu pomůže těm, kteří poskytují své služby konečným zákazníkům. A to jsou právě ti, kterým je dnes potřeba pomoct.

Takže vás ještě jednou před hlasováním prosím, abyste zvážili podporu tohoto návrhu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan předseda Vojtěch Filip, pak je přihlášen s přednostním právem pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Já budu velmi stručný. Tak je jasné, co se tady odehrálo. Místo toho, aby zaměstnavatelé, případně stát, pokud zaměstnává své učitele, zdravotníky, hasiče a další, řešil míru inflace tím, že pohne se mzdami, dělá se to nezvýšení těch mezd na úkor daní a daňového příjmu. To je samozřejmě možné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP