(11.40 hodin)
(pokračuje Maláčová)

Kromě seniorů to jsou ale i další skupiny obyvatel, které jsou v tuto chvíli ještě o to více zranitelnější. Je potřeba říci, že jsou to zejména rodiny s dětmi. Chceme zamezit dalšímu zhoršování jejich situace. Jsou to právě rodiny s dětmi. A zhruba 15 % z nich v posledních měsících vykázalo propad příjmů až o 30 %. To jsou obrovské částky. Dobrá zprava je, že na primární prevenci, na takzvaný dotační titul Rodina, půjde celkově 150 mil. Kč, to je téměř o 48 mil. více. A primární prevence je vlastně investice do toho, aby se rodiny nerozpadaly a aby se jejich případné problémy řešily včas. Domácí násilí, různé výchovné problémy s dětmi, drogy, finanční gramotnost, to jsou všechno věci, na které dotační titul Rodina míří. A navýšení téměř o 50 % je velmi dobrá zpráva.

Negativní dopady pandemie také nesmí dopadat na ohrožené děti, proto na oblast sociálně-právní ochrany dětí na obcích jsme vyjednali navýšení o 65 mil. Kč, celkově půjde tedy na činnost OSPODů až 1,7 mld. Kč. Myslím si, že to je další výborná zpráva.

Stěžejní je v době pandemie také fungování sociální práce, která slouží všem, kteří se ocitají v náročné situaci - lidé sociálně vyloučení, lidé ve finanční krizi bez prostředků. Na sociální práci na obcích a na krajích jsme vyjednali o téměř 90 mil. Kč více, celkově sem tedy půjde téměř 0,5 mld. Kč, i když uznávám, že by si tato oblast zasloužila ještě větší finanční injekci.

Uvedla jsem tu všechno, co se podařilo ve státním rozpočtu vyjednat, to znamená to, s čím panuje spokojenost. Jsou ale stále ještě dvě věci, které chybí. V legislativním procesu je přídavek na dítě. Pokud jsem zmiňovala, že velké množství rodin vykazuje až 30% propad příjmů za minulé měsíce, tak je potřeba této situaci nejrychleji a nejefektivněji zamezit právě tím, že se navýší koeficient příjmový rodin, kdy se do pobírání přídavků na dítě vejde ještě více rodin. To si myslím, že bude úkol na příští týdny. A pevně doufám, že se nám podaří najít takové řešení, které nejenom že vyřeší finanční situaci rodin ohrožených chudobou, ale také podpoří spotřebu ekonomiky. Víte, že ten fiskální multiplikátor u přídavku na dítě je extrémně vysoký. Odborníci, ekonomové jej považují za nejlepší řešení v této situaci, to znamená přídavky na dítě.

Za mě jako sociální demokratku je také důležité říct, že přídavky na dítě díky tomu, jak rostly v posledních letech mzdy, se staly chudinskou dávkou, i když před třemi lety ten koeficient stoupl z 2,4 na 2,7. Proto je důležité, aby pracující rodiny s dětmi - pracující rodiny s dětmi - na tuto prorodinnou dávku dosáhly, a pomohli jsme tak rodinám, které pracují, ale přesto jsou chudé. To je ten klíčový imperativ.

Nesmíme také zapomínat na samoživitelky, které jsou probíhající pandemií ještě o to více zasaženy. Já doufám, že se nám pozítří, v pátek, podaří společnými silami schválit ve třetím čtení návrh zákona o náhradním výživném. Pokud se nám to podaří společnými silami dotáhnout do konce, tak to bude po 15 letech diskusí konečně jasná a systémová pomoc samoživitelským rodinám.

Zákon o státním rozpočtu také nezahrnuje navýšení nebo zvýšení minimální mzdy ani nárůst platů ve veřejné sféře. O minimální mzdě budeme jednat příští týden na vládě. Nárůst platů ve veřejné sféře je ještě předmětem jednání a bude se samozřejmě odvíjet od projednávání daňového balíčku.

Poslední věc, kterou bych chtěla zmínit a která je v běhu, je novela zákona o sociálních službách, to znamená systémová pomoc sociálním službám. V tuto chvíli máme proběhlý meziresort a budeme o tom jednat a pevně doufám, že se nám podaří jako vládě schválit takovou systémovou změnu, která celou oblast sociálních služeb stabilizuje, zpřehlední a v této kritické době sociálním službám pomůže.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zákon o státním rozpočtu projednáváme později než obvykle. Vzhledem k situaci dochází k neustálým změnám. A tím, že tento rok není stabilní, tak tomu odpovídá i státní rozpočet. Vím, že není dokonalý ani finální, nicméně z pohledu občanů a z pohledu rozpočtové kapitoly MPSV jej v tuto chvíli považuji za rozumný kompromis, který pomáhá lidem.

Velmi vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni práce a sociálních věcí. Máme tady před sebou jednu faktickou poznámku pana poslance Jana Skopečka, poté s přednostním právem pan kolega Bartošek. Máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuju pěkně za slovo. K rozpočtu si ještě řeknu své. Jenom tady od paní kolegyně Maláčové, ale i od pana ministra Zaorálka zazněly nepravdy v tom, jak Česká republika jako jediná si zažila v roce 2012, 2013 recesi, kterou jsme si prodloužili nějakou šetrnou politikou.

Vážení kolegové, vážení ministři, prosím, podívejte se nejdříve na data, než tu budete takovéto nesmysly povídat. V roce 2012 podle Eurostatu ekonomika klesla o 0,8 %, v roce 2013 to byla stagnace na rozdíl od eurozóny a Evropské unie. Evropská unie v roce 2012 rovněž klesla o -0,7 %, v roce 2013 měla rovněž tak jako Česká republika stagnaci ve výši 0 %.

Naopak, kdybyste se podívali na země, které tak vychvalujete, a jakou cestou bychom se měli vydat my, čili Řecko, Španělsko, Portugalsko, zkrátka to jižní křídlo, jejichž politiku tady vzýváte, pane ministře Zaorálku, tak se podívejte na to, jak si prodloužily recesi. Ty nerostou dodneška. Vy jako reprezentant sociální demokracie, vlády Bohuslava Sobotky, kteří jste sekali rozpočtové deficity hlava nehlava, aniž by byl růst nebo pokles, to jste vůbec nevnímali, vám to bylo úplně jedno, tak vy nás tady budete poučovat o fiskální politice? To je neuvěřitelné!

Takže prosím, nejdříve se podívejte na data, než tady budete vyprávět nesmysly při tak důležitém zákonu roku o státním rozpočtu a kdy budete vyzývat, abychom se vydali na cestu jižních zemí, které končí mnohaletou stagnací a poklesem. To je vaše cesta. My jí jít nechceme.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní tedy pan kolega Bartošek. S faktickou poznámkou? (Ano.) Pan ministr kultury Lubomír Zaorálek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek Děkuju. Já jenom krátce zareaguji, protože tady bylo zřejmě nějak nepostřehnuto, že já jsem jako příklad té země, která si poradila s krizí nejrychleji, použil Spojené státy americké. Tak to říkám ještě jednou pro přesnost.

A jinak bych rád glosoval tady to poslední vystoupení vzpomínkou na slavného francouzského diplomata, což bylo tuším v první polovině 19. století, Charles Maurice de Talleyrand-Périgord, který na adresu Bourbonů tehdy řekl tu větu: "Nic nepochopili a nic nezapomněli." Tím nic nepochopili myslel, že nepochopili vůbec nic z toho dění kolem sebe v posledních letech. A tím nic nezapomněli myslel, že nezapomněli nic ze svých špatných návyků a stereotypního myšlení, které pořád donekonečna opakují.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Je tady další faktická poznámka. Kolega Bartošek ještě posečká a pan kolega Skopeček má faktickou poznámku. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP