(17.30 hodin)
(pokračuje Černochová)

Zároveň tedy pan ministr zahraničních věcí píše, že Česká republika má zájem být i nadále součástí mezinárodních snah o bezpečnostní, politickou a také morální podporu Afghánistánu. Ministerstvo zahraničních věcí si je plně vědomo hmotného a lidského úsilí, které Česká republika doposud vložila -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní zpravodajko, ano, teď vás musím přerušit v souladu s rozhodnutím Poslanecké sněmovny a musím současně přerušit projednávání tohoto bodu, protože nás čekají napevno zařazené volební body. Já jenom připomenu, že jsme v takové situaci, kdy uvedl materiál ministr obrany Lubomír Metnar, seznámila nás se zprávou zpravodajka výboru, paní poslankyně Jana Černochová, která bude pokračovat v té zpravodajské zprávě. A pak ještě vystoupí pan ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Teprve potom přistoupíme k otevření rozpravy.

 

Nyní tedy přejdeme k napevno zařazeným volebním bodům. Prvním z nich je bod číslo

 

388.
Návrh na jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Jedná se o přerušený bod. A já předávám slovo předsedovi volební komise, panu poslanci Martinu Kolovratníkovi. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý večer, kolegyně, kolegové. Já se pokusím být maximálně stručný za volební komisi. Body byly zařazeny teď pevně na 17.30, u většiny z nich není rozprava, pouze u jednoho, tak věřím, že budeme struční a rychlí, abychom stihli další body Poslanecké sněmovny.

První bod, jak je uvedeno, je návrh na jmenování člena tzv. velké mediální rady, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Je to druhé kolo této první volby. My jsme se jí naposledy věnovali na 54. schůzi 8. července a tam nebyl zvolen žádný z kandidátů. Do dnešního kola standardně postupuje dvojnásobek počtu neobsazených míst, tedy jednoho místa, takže dva kandidáti. S počtem 54 hlasů postupuje pan Jan Mrzena, ten byl nominován hnutím ANO, a s počtem 70 hlasů pan Josef Šlerka, který byl nominován Piráty. Jedná se o návrh, neboli výběr Poslaneckou sněmovnou a následné jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání předsedou vlády ČR.

Protože se jedná o druhé kolo tajné volby, prosím, pane předsedo, abyste přerušil tento bod a zahájil projednání dalšího.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, přerušuji projednání tohoto bodu na provedení tajné volby. Další je bod číslo

 

389.
Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak i zde se pohybujeme v druhém kole, takže opět bez rozpravy. Také tento bod byl hlasován naposledy 8. července na 54. schůzi, na dvě neobsazená místa v rozhlasové radě jsme nevybrali žádného z kandidátů. Jsou to dvě místa, postupují tedy čtyři finalisté, budeme vybírat ze čtyř jmen. A jsou to následující: pan Ondřej Matouš s 83 hlasy, Josef Nerušil s 28, Jaroslav Šebek s 63 a Ivan Vodochodský s 72 hlasy z prvního kola.

Tady pro jistotu chci připomenout, kolegyně, kolegové, vybíráte jednoho nebo dva maximálně kandidáty. Stále dlouhodobě máme řadu špatně vyplněných lístků, které zbytečně propadnou, takže prosím, kolečkem označit dva, křížkem případně zbývající další dva. Jedná se také o druhé kolo, takže prosím o přerušení a otevření dalšího bodu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, přerušuji projednávání tohoto bodu k provedení tajné volby. Bod

 

390.
Návrh na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro hybridní hrozby

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Volební komise 15. září projednala vaše návrhy na volbu předsedy této stálé komise, kterou jsme ustanovili v červenci. Volební komise obdržela pouze jeden návrh - od hnutí ANO, pan poslanec Robert Králíček - a přijala tento návrh k usnesení per rollam č. 168 ze dne 15. září.

Jedná se o tajnou volbu, která může dnes proběhnout. V souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny je to volba tajná, o tom hlasování nerozhodujeme, ale jsme povinni otevřít k tomuto bodu rozpravu, a o to vás, pane předsedající, prosím.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak děkuji. V tom případě prosím o přerušení tohoto bodu a otevření dalšího.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Přerušuji tento bod. A přecházíme k bodu

 

492.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak v Nejvyšším kontrolním úřadu je to první volba. Budeme obsazovat jedno místo, protože 4. září skončilo funkční období paní Haně Hybšové, ta dosáhla věku 65 let, a tím jí v souladu se zákonem o Nejvyšším kontrolním úřadu zanikl její mandát, resp. funkce.

Členy NKÚ Sněmovně navrhuje pan prezident Miloslav Kala a ten nám zaslal dopisem dne 9. září novou nominaci - pana Ing. Stanislava Kouckého. Nominační dopis i životopis kandidáta byly členům poslaneckých klubů a členům volební komise neprodleně zaslány. Volební komise shledala, že nominace je v pořádku, což konstatuje v usnesení 169 z 15. září. Toto promítla i do svého usnesení.

Zde uvádím, že zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise v tomto případě vždy navrhuje volbu tajnou, a to jednokolovou, protože nevybíráme z více kandidátů, ale pouze vyslovujeme buď souhlas, nebo nesouhlas s návrhem prezidenta Miloslava Kaly, který Sněmovna obdržela. Pokud by kandidát byl zvolen, tak se ujímá funkce složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny.

Nyní, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy a následně o to, abychom hlasovali s tím, že Sněmovna souhlasí s tajnou volbou.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Otevírám rozpravu. Hlásí se někdo do rozpravy? Než ukončím rozpravu, tak jenom konstatuji, že mezi nás poprvé zavítal nově jmenovaný ministr zdravotnictví Roman Prymula. Vítám ho v Poslanecké sněmovně a i vaším jménem mu přeji hodně úspěchů. (Potlesk.)

Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím. A přistoupíme k hlasování.

 

Návrh je na provedení tajné volby. Přivolal jsem poslankyně a poslance, kteří nebyli v sále. Jsme připraveni na hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 255, přihlášeno 169 poslanců, pro 128, proti 13. Návrh byl přijat. Provedeme tajnou volbu.

 

Pane předsedo, prosím, abyste nás informoval o časech.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ještě jenom stručná informace k tajné volbě. Členové volební komise budou vydávat lístky v rukavicích, aby vás neohrozili na zdraví. Pro vás případně jsou připraveny tady ty gely dezinfekční i roušky. A prosím, kolegyně, kolegové, u těch zástěn nejsou tužky, právě z důvodu, abychom nepřenesli nákazu, takže prosím, vezměte si svoje tužky.

Čas pro provedení volby, prosím, do 17.55. Tedy 17 minut, do 17.55. A výsledek bych po dohodě s předsedajícím oznámil v průběhu podvečerní části zasedání Sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: V tom případě, dámy a pánové, bude jednání Poslanecké sněmovny pokračovat v 18 hodin. V 18 hodin, do té doby je přerušeno pro provedení volby.

 

(Jednání přerušeno v 17.38 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP