(14.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, prosím.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane předsedající. Musím říct, že mě mrzí, že tady po mém vystoupení vystoupil kolega, předseda poslaneckého klubu ANO, pan Faltýnek, s tím, že uplatnil veto na mé dva návrhy, protože jsem plně respektoval, že třeba dnes tady pan ministr životního prostředí nemusí být. Proto jsem v tom svém návrhu mluvil o zítřejším termínu, kam jsem to chtěl zařadit. A musím říct, že když vidím, jak pan ministr životního prostředí s panem premiérem v posledních měsících jezdili vysazovat tu raky, tu sysly, tu perlorodky, a vždycky to bylo s velkým zájmem médií, tak mě mrzí, že havárie, která se stala v neděli minulý týden, pozornosti pana ministra a pana premiéra uniká. A až dnes na místo vycestoval pan ministr životního prostředí, byť už byl v minulém týdnu žádám i pane hejtmanem Čunkem, aby se tou situací intenzivně zabýval. A když se podíváme na to, jaký rozsah té havárie je, jaké množství ryb to je, kolik je ta délka říčního toku, která je de facto dneska mrtvá, tak je to opravdu velmi závažná věc. A mrzí mě, že to veto bylo uplatněno, protože jsem to navrhoval na zítřek, kdy by tady pan ministr životního prostředí mohl být.

A k té druhé záležitosti toho veta k situaci na ÚOHSu a výměny předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Myslím si, že i Poslanecká sněmovna, poslanci by měli mít možnost vyjádřit svůj názor na to, co si o této záležitosti myslí, i pan premiér s panem vicepremiérem Hamáčkem o tom mluví minimálně od července, že tu výměnu chtějí, a aby tady mohl také být jasný signál ze strany poslanců, Poslanecké sněmovny, vůči panu prezidentovi, že to bylo namístě, že ta situace je vážná a to odkládání k ničemu dobrému pro občany České republiky, pro efektivitu hospodaření státu k ničemu dobrému to nevede.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže nyní vystoupí pan poslanec Dominik Feri a připraví se paní poslankyně Pavla Golasowská. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Dominik Feri: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády... (Silný hluk v sále. Obrací se na předsedajícího s žádostí o zjednání klidu.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak já vás požádám o klid v jednacím sále, aby se pan poslanec mohl vyjádřit. Prosím.

 

Poslanec Dominik Feri: Já si dovoluji navrhnout zařazení nového bodu s názvem informace ministra školství a ministra zdravotnictví k opatřením. Jistě se na vás obracejí voliči ve vašich volebních obvodech s otázkou, kdy budou zavřeny školy, jak budou zavřeny školy, v jakém to bude režimu, jaké budou výjimky. A myslím, že jim nejste schopni dát uspokojivou odpověď, a to z důvodu, že komunikace na úseku školství se bohužel příliš nezlepšila.

Právě teď probíhá tisková konference - nevím, proč to ministři nebyli schopni říci tady, pokládal bych to s ohledem na to, že se tady scházíme, je to běžné jednání Sněmovny, mohli to říci tady, jaká opatření nás čekají - a na té jsou oznamována, prý velmi neurčitě - nemohu to sledovat, musím být tady - že nějaká opatření přijdou. A já myslím, že bychom měli dneska večer probrat, co nás ve školách čeká, jestli se zavřou všechny střední školy a přejdou na distanční výuku, nebo jestli to bude jenom v některých regionech, jestli tam budou výjimky pro prváky, pro maturanty, jak to bude s vysokými školami. Dále i věci z minulosti. Tak třeba, když se zavíraly vysoké školy, tak to rektoři a děkani fakult zjistili velmi často i z médií, protože to s nimi krajská hygienická stanice nediskutovala.

To jsou věci, které bychom měli řešit. A jistě může někdo něco namítnout, tak to probereme zítra s nouzovým stavem. Ale to nepokládám za vhodné, to budeme řešit zásadnější věci. Budeme řešit dopady do ekonomiky a to školství bychom měli tedy podle mého soudu projednat dnes, a navrhuji proto zařazení tohoto mimořádného bodu, nového bodu, dnes na 18.15. Myslím, že to stihneme projednat za účasti obou pánů ministrů a budeme moci položit naše dotazy, které každý z nás dostává. Je v tom velmi nejasno a rádi bychom to probrali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Další vystoupí paní poslankyně Pavla Golasowská a připraví se paní poslankyně Dana Balcarová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, požádala bych vás o podporu zařazení sněmovního tisku 603, který se týká poskytnutí jednorázové peněžní částky osobám sterilizovaným v rozporu s právem. To znamená ženám násilně sterilizovaným v průběhu několika desetiletí. Ta sterilizace probíhala až do začátku devadesátých let. (Hluk v sále trvá.)

Věřím, že na tom bude shoda napříč politickým spektrem. Je to téma, které se tady na Sněmovně řeší už spoustu let, a já věřím, že naše Sněmovna to téma dotáhne do konce, protože ty ženy na to čekají, některé se už nějakého finančního odškodnění ani nedočkaly, protože v průběhu let zemřely.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já vás poprosím o klid ještě jednou. O klid v jednacím sále. Protože už ani neslyším, co paní poslankyně přesně navrhuje, protože teď bude ten klíčový bod vystoupení, konkrétně na kdy. Tak abychom to nepřeslechli. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Požádám, aby ten sněmovní tisk 603 byl zařazen na dnešek po pevně zařazených bodech jako bod číslo dvě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Řekněte mi ještě, jaký je to bod prosím. (Poslankyně Golasowská: Bod 200, sněmovní tisk 603.) Bod 200, sněmovní tisk 603, po pevně zařazených bodech jako druhý bod. Já tady jenom opakuji, co navrhuje paní poslankyně. Takže dnes po pevně zařazených bodech jako druhý bod, bylo řečeno, ne? Bylo řečeno, slyšel jsem to dobře.

Nyní vystoupí paní poslankyně Dana Balcarová. Prosím.

 

Poslankyně Dana Balcarová: Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, podporuji návrh pana předsedy Jurečky k zařazení bodu ekologická havárie na řece Bečvě. A protože zde bylo avizováno, že tento bod bude vetován, tak bych chtěla požádat o jiný termín zařazení v případě, že tedy neprojede ten návrh pana Jurečky. Chtěla bych říct, že důvodem z mé strany je hlavně to, že se jedná o jednu z největších katastrof a havárií za posledních deset let, kde opravdu zmizel život na úseku deseti kilometrů řeky. Je potřeba, aby česká inspekce přijala - nejenom aby někomu udělila pokutu, myslím, že to není cílem toho šetření, ale aby udělila nápravná opatření. Aby také udělila nějakou kompenzaci v tom území, aby se tam co nejrychleji život vrátil. I když je jasné, že to bude trvat velice dlouho, než se biotop, který tam byl a který byl živý, zpátky do té řeky vrátí. Takže já bych o tom ráda tady diskutovala na plénu.

Samozřejmě je nutné, aby u toho byl pan ministr Brabec, ministr životního prostředí. Bez něho ta diskuze asi nemá moc smysl. Takže navrhuji, že pakliže neprojde tedy návrh zařazení bodu pana předsedy Jurečky, tak bych navrhovala zařadit tento bod jako pevný bod v pátek jako první bod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jenom upřesním. O panu poslanci Jurečkovi se hlasovat nebude, protože je veto, nicméně není tady zavetován návrh pana poslance Blahy, o tom se hlasovat bude. Ale rozumíme vám, ale v pátek -

 

Poslankyně Dana Balcarová: Dobře. Takže pakliže neprojde jeho návrh, tak bych ráda nechala v pátek jako první bod.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže v pátek jako první pevně zařazený bod. Ano. (Ano. Děkuji.)

Jako devátá změna, návrh změny, pan poslanec František Navrkal a připraví se pan poslanec Petr Třešňák. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Navrkal: Děkuji za slovo. Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, já bych navrhoval předřadit sněmovní tisk 886, a to jako pátý bod dnešního jednání, to jest za bod 210. A to z toho důvodu, že jde o implementaci evropské směrnice proti praní špinavých peněz, kterou jsme měli implementovat už 10. ledna letošního roku. A vlastně ten změnový zákon, který tedy jde společně s tímto návrhem zákona o evidenci skutečných majitelů, sněmovní tisk 909, má být již projednán ve třetím čtení tento čtvrtek. Tudíž bych byl tedy i rád, aby se celá ta agenda těchto dvou důležitých protikorupčních zákonů tedy uspíšila.

Takže ještě jednou, navrhuji sněmovní tisk 886 jako pátý bod dnešního jednání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP