(10.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Já jenom připomenu, že ten objekt byl kulturní památku prohlášen v roce 2005. To bylo učiněno ještě v době, kdy to vlastnila společnost Baneba. Ta tehdy s tím prohlášením souhlasila v tom správním řízení, ani se nějak neodvolávala, takže to vypadalo, že tam dohoda bude. Tam to většinou vždycky vypadalo, že svítá na lepší časy, a nakonec to vždycky nedopadlo. Dokonce ta společnost Baneba proti tomu rozhodnutí ani nepodala žádost o rozklad, takže to nevypadalo, že by to bylo zablokováno. A samozřejmě tehdy bylo stanovisko Ministerstva kultury takové, že i ten špatný technický stav lázeňských budov způsobený dlouhou zanedbanou údržbou není důvodem pro to, aby se zrušilo to prohlášení kulturní památkou.

Takže to je to, co vlastně vytváří tu situaci, tedy prohlášení z roku 2005. A asi nemá cenu, abych tady říkal, proč k tomu prohlášení došlo. Nejde jenom o tu dlouhou historii, ale celá... prostě vím, že ministerstvo, nebo ti odpovědní odborníci ten urbanistický komplex a koncept pokládají za cenný. Vím, že z těch objektů je tu především ten lázeňský dům a léčebný dům - to jsou takové dva hlavní objekty z celého toho areálu, které jsem pokládány za nejcennější i architektonicky - to je tam ta kombinace dřeva se zdivem, taková charakteristická z té doby. Jsou tam vlastně Jánské Koupele, to je vedle, řekněme, Karlovy Studánky, to jsou příklady toho... možná i v těchto končinách nejcennější příklady lázeňské architektury minulosti.

Takže já si myslím o té historické hodnotě to, že to má cenu chránit, o tom podle mě není sporu. A dokonce se o tom, jak říkám, tady ani nevedl nějaký spor ze strany těch, kteří to vlastnili. Problém je samozřejmě v tom, že se nakonec nic nedělo. Co může Ministerstvo kultury dělat? Já si nedovedu představit, že bych tedy ty odborníky Ministerstva kultury přesvědčil, že mají změnit názor na ochranu jenom tak, protože tam je to doloženo a ty důvody, proč se to chrání, jsou podle mě evidentní. Zaregistroval jsem, že ten nový vlastník je srozuměn s tou památkovou ochranou a že zamýšlí jeho obnovu. Pak pokud je mi známo, jak jsem si ověřoval, Národní památkový ústav v Ostravě je připraven s tím vlastníkem řešení hledat. Takže to není tak, že máme nějaké stanovisko, a konec. Ale jsme připraveni, jsme připraveni jednat o tom, jak to udělat, aby se dostálo těm principům ochrany a zároveň se umožnilo odstartovat opravu areálu s tím, že - tak já to chápu - jde o to, aby se určitým způsobem zachovalo především to jádro, ten lázeňský dům a ten léčebný dům, aby se respektovaly ty cenné prvky, které tam jsou.

Takže já se domnívám, že nevím, do jaké míry můžu teď věřit tomu ujištění vlastníka, že respektuje tu ochranu, protože mi můžete namítnout, že v minulosti už něco takového jsme měli také. To, co vám tady mohu navrhnout, jenom to, že se mohu sám s tím vlastníkem sejít, že se mohu přesvědčit o tom, že tedy ta svá slova myslí vážně, a nějakým způsobem tedy ten proces... se na něm nějak osobně podílet, což mi - rád vám to slíbím, protože víceméně mi ten stav těch Jánských Koupelí připadá také strašný. A to, že se to táhne tak dlouho, je i pro mě těžko snesitelné. Jenom bych vám rád řekl, že bohužel takových objektů po republice je víc, nejsou to jenom ty Jánské Koupele. Ale máte pravdu, že tyhle znám osobně velmi dobře, takže se na to strašně špatně kouká. Tam docházelo k takovým hrůzným věcem, hakenkrajce se tam malovaly a další věci, je to celkem ostuda.

Takže já chápu, že vám připadá, že ten stát tady nedělá to, co by měl, že by měl používat více nástrojů, ale já se domnívám, že u nás my dneska nemáme úplně nejlepší legislativu právě v tom, jak přinutit vlastníky, aby když si něco koupí, a navíc s vědomím, že to je chráněno, aby skutečně potom s tím něco dělali. To je problém, který je obecný, není jenom u Jánských Koupelí. Ale mohu vám slíbit, že se nespokojím s těmi ujištěními vlastníka, že se s ním sejdu a že se budu snažit, aby skutečně se hledal nějaký kompromis v té ochraně a v tom, aby se umožnila ta renovace, protože, kdybych to zjednodušil, už se také skoro na to nemohu koukat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan kolega Jakub Janda se ještě hlásí do rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Děkuji panu ministrovi.

 

Poslanec Jakub Janda: Já děkuji panu ministrovi za jeho korektní odpověď. A věřím tedy, že dostojí svým slibům. Budu to i já nadále sledovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo dál do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Pokud tedy, pane poslanče, netrváte na žádném hlasování, mohu tuto interpelaci ukončit. A avizuji všem kolegům a kolegyním, že ač můžeme nyní hlasovat, protože je nás tady dostatek, tak předseda klubu ODS požádal o přestávku na poradu klubu do 11 hodin, kterou právě vyhlašuji. Čili sejdeme se v 11 hodin a budeme pokračovat pevně zařazenými body.

 

(Jednání přerušeno v 10.36 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP