(15.50 hodin)
(pokračuje Jurečka)

Já vím, že nás dneska pan premiér vyzval, že máme být pozitivní a že máme tak jako asi bojovat proti trudnomyslnosti, takové jako cimrmanovské. Ale nezbývá nám tedy nic jiného, než že se tedy obrátím na kolegy z opozice, a ještě teď v příštích dnech svolat mimořádnou schůzi Sněmovny k tomuto bodu. Tady někteří říkáte - no jasně. Ale jestli vy jste schopni vašim kolegům v krajích, občanům, podnikatelům vysvětlovat, že ta situace je v pohodě, optimistická, že vlastně se nemáme čeho obávat, tak já to našim voličům vysvětlovat neumím. V době, kdy čísla byla zásadně nižší, tak se zavřela celá oblast Litovelska a Uničovska a prezentovalo se to jako nutné opatření, které se dotklo několika tisíc lidí. V situaci, ve které jsme teď, se vlastně pan premiér tváří, že se nic neděje. My chceme jenom to, ať vláda představí, jaké systémové kroky jsou připraveny. Takže bohužel musíme jít touto cestou, byť jsme se snažili férově postupovat k tomu, aby na to dojít nemuselo. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. S přednostním právem pan předseda Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Leccos za mě řekl už pan předseda Jurečka. Nicméně já si dovolím obrátit se nejenom na zástupce opozičních stran, ale dovolím si obrátit se alespoň i na tu menší koaliční stranu.

Dámy a pánové, tohle je situace, kterou se nelze promlčet. Situace, která je prostě před námi, ať už si to přejeme, nebo ne. A tím, že o tom budeme denně lhát a tajit před veřejností data, tak opravdu nic nedokážeme. Já bych ještě pochopil, že se o tom s námi nechcete bavit za předpokladu, kdyby vláda dokázala vystupovat jako energický věrohodný orgán, který ten systém řídí. Ale tomu tak evidentně není. Ta data, která jsou naprosto nezbytná pro kompetentní a projektové řízení takovéhoto problému, vy si dokonce v té koalici tajíte mezi sebou. A to, co z té vlády vychází, je jenom chaos, zmatek, nevěrohodnost a lži.

Dnes pan premiér lhal o tom, že tak jako my testujeme, netestuje vůbec nikdo. To je prosím pěkně lež! My jsme v testování, řekněme, v Evropské unii, když budu eufemistický, velmi průměrní. Jsou země, které testují mnohem víc. Minulý týden lhal o tom, jak to ta hygiena stíhá a jak žádnou pomoc nepotřebuje. (S důrazem:) To všichni víme, že to je lež! Všichni víme, že ty trasovací kapacity, které měly být připraveny, prostě připraveny nejsou a že je tady mnoho, mnoho manažerských pochybení. A tahle schůze, ten bod na té schůzi neměl sloužit primárně k tomu, abychom říkali, že za to může ten nebo onen, ale abychom se pokusili nastavit normální řídicí mechanismy - tohle nám hrozí na základě těchto dat, takže musíme být schopni, dám příklad, vytrasovat 8 tisíc lidí denně. Máme kapacity na vytrasování 8 tisíc lidí denně? Neberte mě za slovo v té číslovce. Na základě dat si musíme říct, kolik musíme být schopni vytrasovat a otestovat lidí denně. Máme na to kapacity? Ne, nemáme na to kapacity. Pokud vím, tak hygiena je má tak zhruba čtvrtinové. Potřebujeme je posílit? Jak je posílíme?

My jsme mnohokrát nabízeli pomoc v téhle věci. Ale vy chcete jenom lhát, podvádět, a já vás upozorňuji, že to není cesta k cíli, už jenom proto, že vy jste promrhali nejenom ten draze koupený čas z jara, ale vy jste promrhali tu důvěru veřejnosti. Ta veřejnost nemůže věřit premiérovi, který jí třikrát týdně prokazatelně lže. Já si myslím, že máme poslední šanci se dohodnout, že budeme společně sdílet věrohodná data a společně budeme říkat efektivní návrhy na řešení. Pokud tomuhle nerozumíte a nechcete na to přistoupit, tak nesete veškerou odpovědnost za rizika, která jsou před námi a která se stanou realitou s pravděpodobností blížící se jistotě.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Michálek. Jenom upozorňuji, že ještě budeme hlasovat program schůze jako celek. Neodcházejte prosím!

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já musím říct, že jsem velmi překvapen, že se podařilo - pro návrh na to, abychom akčně přijali na půdě Poslanecké sněmovny opatření k řešení špatné situace s koronavirem, hlasovalo pro to ODS, Piráti, SPD, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09, STAN, a ten návrh neprošel kvůli tomu, že nezařazení poslanci hlasovali s vládou. Zvláštní. Ale myslím si, že ochota projednávat takhle důležitou otázku v Poslanecké sněmovně rozhodně je.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak, je-li to z přednostních práv podle § 67, budeme nyní hlasovat schválení pořadu 58. schůze jako celek.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 24, přihlášeno je 101, pro 71, proti 1. Pořad schůze byl schválen.

 

Já vám děkuji a budeme dále postupovat dle schváleného pořadu schůze. Eviduji přednostní právo paní ministryně. Předávám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ještě než zahájím další bod, mám tady přihlášku s přednostním právem od paní ministryně financí, místopředsedkyně vlády Aleny Schillerové. Paní vicepremiérko, máte slovo. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. (Ministryně hledá mezi svými věcmi brýle.) Tak to zkusím bez brýlí. Děkuji.

Dámy a pánové, dovolte mi, abych za vládu z pověření premiéra jako její místopředsedkyně promluvila k vládnímu návrhu zákona o jednorázovém příspěvku důchodcům v roce 2020. (V sále je hluk.)

Já bych chtěla jednoznačně na začátku říct, že se určitě nejedná o rouškovné ani o žádný populistický krok vlády. A stejně jako jsme na jaře při rozšíření virového onemocnění řešili, že byly uzavřeny provozovny živnostníkům, malým i velkým podnikům, zavřeny školy, omezena výroba a de facto zastavena většina služeb poskytovaná soukromým sektorem, tak obdobně nyní -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní ministryně, já vás přeruším, požádám sněmovnu o klid. Myslím si, že by bylo velmi dobré, kdybychom se poslouchali, a pokud diskutujete jiné téma, tak prosím zásadně v předsálí. Prosím, pokračujte.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Tak obdobně nyní přistupujeme i k důchodcům. Vzpomeňme, a byla o tom tady dnes řeč, že jako kompenzační bonus jsme vyplatili osobám samostatně výdělečně činným přes 20 miliard, a nikdy ode mě nikdo neslyšel, že bych to zpochybnila, že by to bylo moc. Společníkům v malých společnostech s ručením omezeným téměř 2 miliardy, k tomu jsme ještě přidali bonus pro osoby na dohodu o provedení práce a o pracovní činnosti. Chci připomenout, že ty odhady, které tady byly zpochybňovány, byly maximalistické. My jsme vždy uvedli odhady, jako kdyby požádali úplně všichni. S tím, že samozřejmě nevíte nikdy dopředu, kdo o tu pomoc požádá, to ani možné predikovat logicky není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP