Čtvrtek 17. září 2020, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomio Okamura)

5.
Vládní návrh zákona o dani z digitálních služeb
/sněmovní tisk 658/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Prosím, ujměte se slova. Zároveň upozorním, že máme 12.55 a ve 13 hodin vyhlásím přestávku, vyhlásím polední pauzu. Prosím, paní ministryně. Prosím, máte slovo. Pardon? Takže paní ministryně si nepřeje vystoupit.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 658/1 až 3. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Václav Votava a informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. (Není přítomen.) Tak jestli to může vzít někdo z výboru, z rozpočtového výboru? Hlásí se poslankyně Kovářová. Tak prosím.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte, abych vás seznámila s usnesením rozpočtového výboru ze 40. schůze ze dne 10. června 2020 k vládnímu návrhu zákona o dani z digitálních služeb.

Po úvodním slově náměstka ministryně financí Stanislava Kouby a náměstka ministra zahraničních věcí Tlapy, zpravodajské zprávě poslance Václava Votavy a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh zákona o dani z digitálních služeb, sněmovní tisk 658, schválila bez připomínek. Za druhé zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám přihlášeného žádného poslance, takže se rozhlédnu po sále. Ano. Tak kdo se hlásil dřív? Poslanec Munzar? Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Dobrý den, dámy a pánové, ještě jednou. Jsem trošku překvapený, že ten bod se takhle rychle otevřel. Myslím si, že z hlediska času už nebylo důstojné ani pro paní ministryni, ani pro nás, abychom tady vedli opravdu sofistikovanou diskusi nad docela závažným tématem. Myslím si, že se to mělo otevřít až zítra, že skutečně toho času není dostatek. A mně velmi chybí to úvodní slovo paní ministryně v obecné rozpravě, a to proto, že by mě zajímalo, jak probíhají jednání na úrovni Evropské unie, jak probíhají jednání na úrovni OECD. Všichni vidíme, že i ty snahy v některých zahraničních zemích o zavedení daně z digitálních služeb se zmírnily, čeká se na nějaké společné řešení. Podívejme se třeba na Francii, kde také navrhovali nějakou výši daně. Přitom teď také vyčkávají.

Já bych v této souvislosti chtěl tedy paní ministryni požádat... (Poslanci odcházejí ze sálu, řečník se odmlčuje.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Už je 13 hodin. Já se vám tedy, pane poslanče, musím omluvit, protože my na sebe máme štěstí a já vás už poněkolikáté v tomto volebním období ne svou vinou přerušuji. Takže je 13 hodin. Přerušuji diskuzi nad tímto bodem, jsme v obecné rozpravě. Přeji vám dobrou chuť a začneme opět ve 14.30.

 

(Jednání přerušeno ve 13.01 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat dle schváleného pořadu schůze. Na úvod přečtu dodatečnou omluvu, omlouvá se paní ministryně Jana Maláčová z pracovních důvodů dnes od 14.30.

 

Dalším bodem dnešního pořadu jednání jsou

Aktualizováno 27. 10. 2020 v 12:32.




Přihlásit/registrovat se do ISP