(15.30 hodin)
(pokračuje Okamura)

Takže já ukončím podrobnou rozpravu a nyní se táži, zdali je zájem o závěrečná slova po podrobné rozpravě. Pan ministr a pan zpravodaj? Není zájem o závěrečná slova.

Protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu poslanec Ivo Pojezný bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto otevírám. Hlásí se někdo do rozpravy? Nikoho nevidím, takže pokud se nikdo nehlásí, tak rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Pan ministr a pan zpravodaj? Není.

Takže prosím teď zpravodaje poslance Ivo Pojezného, aby nás seznámil s procedurou hlasování. Prosím.

 

Poslanec Ivo Pojezný: Jak už jsem avizoval, procedura bude velmi jednoduchá. Nejprve bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu Martina Baxy, potom bychom hlasovali za druhé o pozměňovacím návrhu Lukáše Bartoně a za třetí bychom hlasovali o vládním návrhu změny zákona, tak jak jej předložila Sněmovně.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak. My tedy nejprve budeme hlasovat o té proceduře, kterou jste navrhoval. Takže já zahajuji hlasování. Kdo je pro navrženou proceduru, stiskněte tlačítko... (O slovo se hlásí zpravodaj.) Pardon, cože? Ještě něco chce dodat -

 

Poslanec Ivo Pojezný: Ano, zapomněl jsem, ještě na závěr bychom hlasovali o doprovodném usnesení.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já bych vás chtěl, pane zpravodaji, jenom požádat, už je to podruhé, abyste mluvil, až když vám udělím slovo, aby to bylo v souladu s jednacím řádem. Vy mi do toho vždycky skočíte a já to ani nestačím doříct. Ale já vím, že jste angažovaný, to je v pořádku. (Pobavení.) Já tedy vynuluji hlasování, ukončím ho.

 

Nyní tedy ještě jednou budeme hlasovat o tom, zdali souhlasíme s navrženou procedurou pana zpravodaje.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 16 přihlášeno 124 poslanců, pro 123, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Pane zpravodaji, prosím.

 

Poslanec Ivo Pojezný: Takže nejdříve bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana Martina Baxy. Jeho pozměňovací návrh hovoří o tom, navrhuje, aby se upravilo znění nově navrženého § 184a tak, že se z jeho odstavce 4 vypouští písmeno b). V tomto ustanovení je obsaženo to, že Ministerstvo školství může určit opatřením obecné povahy odlišný způsob nebo podmínky přijímání ke vzdělávání nebo ukončování vzdělávání, pokud by postup podle tohoto zákona nebyl možný nebo by způsobil nezanedbatelné obtíže. Předkladatel pozměňovacího návrhu má za to, že toto zmocnění jednoznačně překračuje rámec toho, co by mělo být upraveno tímto speciálním zákonem.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já zahajuji hlasování... Stanovisko ministra, pardon. Já ukončuji hlasování. Omlouvám se. Stanovisko ministra. Prosím. (Ministr: Stanovisko ministerstva - nesouhlas.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 18 přihlášeno 128 poslanců, pro 32, proti 41. Návrh byl zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ivo Pojezný: Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu Lukáše Bartoně. Cílem pozměňovacího návrhu je omezení doby platnosti navržené změny v rámci novely školského zákona do 31. srpna 2021, tedy do konce školního roku 2020/2021. Důvodem je skutečnost, že vládou navržená úprava neřeší problematiku distančního vzdělávání komplexně, ale je pouze dočasným řešením v případě výskytu výjimečné situace, kdy by bylo nutné přejít na distanční výuku v důsledku opětovného, byť třeba i částečného omezení provozu škol.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Stanovisko ministra? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 19 přihlášeno 128 poslanců, pro 35, proti 47. Návrh byl zamítnut.

 

Takže jsou to všechny pozměňovací návrhy?

 

Poslanec Ivo Pojezný: Ano, jsou všechny.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže o všech pozměňovacích návrzích bylo hlasováno, přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona a já přednesu návrh usnesení:

 

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 972, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 20 přihlášeno 128 poslanců pro 95, proti 17. Návrh zákona byl přijat a konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Teď se zeptám - jsou tam nějaká doprovodná usnesení?

 

Poslanec Ivo Pojezný: Ano, je zde doprovodné usnesení pana poslance Lukáše Bartoně, který navrhuje toto usnesení:

1. Žádá vládu o přípravu a zpracování navazujícího prováděcího právního předpisu, který by blíže specifikoval vymezení distančního způsobu vzdělávání a podmínky jeho realizace z důvodu nově ukládané povinnosti škol distanční způsob vzdělávání poskytovat a povinnosti žáků se takového vzdělávání účastnit, a to nejpozději do tří měsíců od nabytí účinnosti předloženého vládního návrhu zákona.

2. Pověřuje výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, aby navazující prováděcí právní předpis následně projednal.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak chápu, že hlasujeme o usnesení jako celku? (Ano.) Takže stanovisko ministra?

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Robert Plaga S usnesením nesouhlas, ale metodiku jsem přislíbil.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže já zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 21 přihlášeno 130 poslanců, pro 45, proti 3. Návrh usnesení byl zamítnut.

 

Jsou to všechno...? (Zpravodaj: Všechno.) Tak já tedy končím projednávání tohoto zákona.

 

A nyní s přednostním právem Zbyněk Stanjura. Prosím, předseda klubu ODS.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já bych chtěl v souladu s § 95a navrhnout, aby Sněmovna dnes vyčlenila pro třetí čtení i dobu od 15.40 do 19.00 hodin, tak abychom mohli projednat bod číslo 4 schváleného programu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To je možný procedurální návrh, takže já zagonguji, svolám poslance do jednacího sálu.

 

Takže víme, o čem budeme hlasovat. Předseda klubu ODS navrhuje, aby se hlasovalo ve třetím čtení. Chápu, že se to týká toho bodu 4, aby se hlasovalo v době mezi 15.30 a 19.00.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 22 přihlášeno 130 poslanců, pro 117, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

A já nyní předám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Dobré odpoledne. Otevírám bod 3 dnešní schůze, jímž je

 

3.
Stanovisko Poslanecké sněmovny k situaci v Bělorusku

Navrhovatelem jsem měl být já, nicméně já sedím zde, takže to nebude možné. Takže navrhuji, abychom zpravodajem určili pana poslance Kopřivu, který je jako další přihlášen. O změně zpravodaje bychom zřejmě měli hlasovat. Takže já jsem gongem svolal poslance do sálu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP