(11.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec František Kopřiva, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji za slovo. Já bych navázal na tu bilanci, jak z toho nakonec vylezeme. Tak co se týče těch nových fondů, toho recovery plan, tak tam ještě záleží na spoustě faktorů, třeba kolik si vezmeme půjček a podobně a do jaké kondice se naše ekonomika dostane, a vycházíme z toho zhruba fifty fifty. Ale tedy já osobně bych ten plán podpořil, i kdybychom měli být čistí plátci, protože jak už jsem říkal včera, my jsme doteď brali peníze od čistých plátců. Česká republika za své členství v Evropské unii získala přes 800 mld. korun za patnáct let a platily nám to i ta Itálie a Španělsko. Takže teď v rámci té obnovy by měla být řada i na nás. Nicméně my z toho nevycházíme jako nějací velcí plátci, my přinejhorším budeme zhruba fifty fifty, nebo spíš ještě budeme příjemci. A ještě, jak už jsem zmiňoval včera, tak je to navíc u toho klasického víceletého finančního rámce, kde jsme pořád čistí příjemci, takže v tom celkovém objemu budeme pořád čistí příjemci i v dalším období.

A ještě co se týče těch daní, to mi přijde teď trochu zavádějící, protože to teď na stole není. V těch dokumentech a my teda máme jenom informační bod předsedy vlády, jeho pozice pro vyjednávání, ale budeme se tady ještě na příští schůzi nejspíš vyjadřovat k těm dokumentům konkrétním a tam ty nové evropské daně obsaženy nejsou. Ty jsou obsaženy jenom v náznaku, kde Komise navrhuje několik způsobů, jak se ta společná půjčka má splatit. Jeden ze způsobů je, že to zaplatí zase ti čistí plátci, o to méně bychom pak asi dostali na těch klasických fondech jako koheze a podobně, anebo je další možnost navrhovaná nebo zvažovaná, to jsou ty společné daně, ale to jsou spíš cla, a cla už teď Evropská unie vybírá. Koneckonců třeba ten carbon border adjustment tax, to je vlastně reflektování toho, že máme tlačit ostatní státy, aby také se blížily ke klimaticky neutrálním cílům, aby sem prostě nedovážely výrobky, které jsou vyrobené levně i díky tomu, že... (Předsedající: Váš čas vypršel.) ... nenastaví tak (nesrozumitelné.) standardy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jan Skopeček s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Vojtěch Munzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Já bych chtěl zareagovat na kolegyni Langšádlovou prostřednictvím vás, pane předsedo. Jestli něco je krátkozrakého, tak je to vaše pozice, paní kolegyně, protože vy, aniž bychom dneska znali konečnou podobu té dohody, konečné parametry, nejenom co se týče toho, kolik dostaneme nebo nedostaneme, ale celé řady dalších věcí, jako jsou společné daně a společné ručení za dluhy, tak schvalovat to a vyzývat předsedu vlády dopředu, ještě než jsme o tom vůbec začali dneska mluvit, aby to schválil, bez ohledu na to, jak to bude vypadat, to je pro mě krátkozrakost. To je za prvé.

Za druhé, já jsem nikdy neříkal, že pro mě nejdůležitější parametr této dohody je ten přerozdělovací mechanismus. Dokonce jsem to i na výboru, kde jste byla, i tady včera jsem to zdůrazňoval, že bych považoval za obrovskou porážku, kdybychom v uvozovkách v rámci té konečné dohody získali nějaké peníze navíc a schválili za to právě třeba princip vzniku společných evropských daní nebo princip společného dluhu. Já radši budu získávat pro Českou republiku méně peněz, i když si myslím, že premiér musí hájit české zájmy a bojovat o více peněz do rozpočtu, ale daleko větším vítězstvím pro mě bude, když se podaří zabránit společným evropským daním a společnému ručení za dluhy členských zemí eurozóny.

A chci se zeptat, jestli vám krátkozraké nepřijde to, že zatímco při projednávání státního rozpočtu bojujete proti principu hospodařit s dluhy, že vám nevadí, že na evropské úrovni si teď Evropská unie půjčí více než 500 mld. eur, které bude začínat splácet s letitým odkladem, čili to budou splácet naše děti. Takže při projednávání rozpočtu vám dluhové financování vadí, dluhové financování na Evropské unii je v pořádku. To není krátkozrakost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Vojtěch Munzar, připraví se pan poslanec Kopřiva, poté paní poslankyně Langšádlová s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Ještě jednou dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych chtěl navázat na to, na tu diskusi, která tady probíhá, zejména na pana poslance Kopřivu. Já se skutečně obávám toho, že pod rouškou Plánu na podporu oživení Evropy tady máme plán na společné dluhopisy států Evropské unie a také plán na společné daně. Já se obávám, že tím chce Evropa překročit určitý Rubikon a udělat věci, které ještě před několika měsíci byly tabu, pod pláštíkem a výmluvou na uplynulou koronakrizi. Já si rozhodně nemyslím, že nás také nepoškozuje. Nás poškozuje ten model rozdělení finančních prostředků dle dlouhodobé nezaměstnanosti, protože pokud by to měla být reakce rozdělení prostředků na koronavirovou krizi, tak se tam nemůžou brát dlouhodobé ukazatele nezaměstnanosti z doby ekonomického růstu.

Já si myslím, že bychom tady měli opravdu myslet na to, že jsme český parlament, myslet na české národní a české ekonomické zájmy a podle toho jednat. A podle mého názoru a mého hlubokého přesvědčení společné evropské daně nejsou v zájmu naší země, naší ekonomiky. On ten už několikrát zmiňovaný New Green Deal bude sám o sobě znamenat obrovský tlak na soukromé finance, na veřejné finance a zároveň budeme muset platit dluhy za společné půjčky peněz, které mnohdy půjdou na opatření, která dále budou zvyšovat tlak na české soukromé a veřejné zdroje. Takže si myslím, že by si v tomhle měla vláda uvědomovat, pan premiér by měl tímto způsobem jednat, ať si můžu myslet o tom, že bohužel pozice českého premiéra v rámci... (Předsedající: Pane poslanče, čas vypršel.) Já to pak dořeknu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Kopřiva s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec František Kopřiva: Děkuji, já jsem v předchozí faktické nestihl doříct ty daně, nebo spíš cla. Prostě odpůrci Evropské unie to podávají, jako že to je nějaký precedent, ale není to tak. Komise, jak už jsem řekl, teď to není na stole v tom návrhu obsažené, takže o tom nebudeme vůbec hlasovat, ale je to jedna z navržených možností, jak splatit ten dluh, aby se nezatížily státní rozpočty. A co se týče konkrétně, co to má být. Mají to být vlastní zdroje založené na systému obchodování s emisemi, ale to už existuje, takže teď Komise navrhuje jenom rozšíření na námořní a letecké odvětví, takže to zase souvisí s těmi klimatickými cíli, ale je to rozšíření něčeho, co už funguje. Potom teda má být zdanění firem, které čerpají velké výhody z jednotného trhu, ale zároveň jsou třeba umístěny v daňových rájích, typicky prostě digitální giganty, které prostě třeba u nás v Česku nedaní, a jediný, kdo je může zdanit, je celá Evropská unie společně. Takže tím, že třeba tuhle daň odmítáte prostřednictvím pana předsedajícího, tak podporujete daňové ráje uvnitř Evropské unie jednak a jednak ty giganty, aby prostě nic neplatily, a přitom my jim dáváme svoje osobní údaje, se kterými ony obchodují. Podle mě je legitimní je normálně zdanit, když fungují na internetu.

Další je ten mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích. To je de facto clo. Zase tím tlačíme ostatní mocnosti, Čínu, Spojené státy atd., aby sem nemohly dovážet výrobky vyrobené levně díky tomu, že prostě víc čoudí, když to řeknu lidově, a nakonec je to ještě pak konkrétně ta digitální daň. Jedna navržená daň by byla pro firmy, které těží z jednotného trhu celkově, a pak ještě pro ty digitální giganty. Takže to není nic nového. Ty první dvě, to je rozšíření něčeho, co už funguje, a prostě mně dává smysl zdanit velké korporace, které doteď jsou v daňových rájích v rámci EU.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní poslankyně Langšádlová s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Já bych v reakci na to, co tady zaznělo ze strany pana kolegy Skopečka, chtěla zdůraznit, že my se teď nebavíme o konkrétních návrzích na příjmy Evropské unie. Jsou tady na stole nějaké možnosti a já bych chtěla říct, že pro nás je to přijatelné se bavit o těchto návrzích, protože jsou zkrátka daně - byla tady zmíněna digitální daň, kde by bylo o hodně vhodnější ji vybírat na úrovni Evropské unie. A jak tady kolega již říkal, je celá řada dalších možností, o kterých bychom se měli bavit, protože to dává smysl. A Evropská unie má společné příjmy a tím společným příjmem je výběr daní, resp. cel na vnější hranici, protože jsme bezcelní zónou. To je jenom posílení vlastně tohohle vlastního příjmu, který dneska již na úrovni Evropské unie a evropského rozpočtu existuje. Je legitimní i v souvislosti s touto krizí otevřít tu diskusi, aby byly konkrétní návrhy, jak posílit samotný rozpočet Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP