(11.10 hodin)
(pokračuje Skopeček)

Dneska se ten polotovar vaří. Nám se tam některé ingredience nelíbí. To, co se nám tam nelíbí, jsou společné daně, společné sdílení dluhů. Nelíbí se nám samozřejmě ani ten mechanismus přerozdělování peněz, který je výhodnější diametrálně více třeba pro Slovensko, pro nás naopak. To se nám tam nelíbí, o tom vyjednávejme. Ale nemá jakýkoli smysl ten polotovar, který se teprve vaří, dneska odkývat. Myslím si, že to je nedůstojné poslanců, kteří mají hájit zájmy českých občanů, aby dávali takovýto bianko šek a dopředu kývali na všechno, co z Bruselu přichází.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Ondřej Benešík s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, velmi stručně. KDU-ČSL se snaží uplatňovat princip subsidiarity a snažíme se ho pokud možno i promítat do naší evropské politiky. Ten princip je poměrně jednoduchý. Věci se mají řešit tam, kde je nejefektivnější to řešit. Některé věci je dobré řešit, nebo je efektivnější řešit na evropské úrovni, některé je efektivní řešit na národní úrovni a některé například na krajské nebo na obecní, asi to všichni známe. Takový malý příklad z našich luhů a hájů. Dálnice spravuje stát, je to logické, jsou to páteřní komunikace, centrální orgány, a okresky, silnice druhé a třetí třídy, naopak kraje, protože samozřejmě mají menší význam, to je princip subsidiarity v praxi. Mě trochu překvapuje, že se tady vlastně nepřímo volá po tom, abychom kompetence v oblasti zdravotnictví z té národní úrovně přenášeli na Evropskou unii. My jako KDU-ČSL jsme v tomto velmi, ale velmi obezřetní. Nemyslíme si, že by to bylo v pořádku, čili byli bychom rádi, můžeme tu diskusi vést, ale aby kompetence v oblasti zdravotnictví zůstaly na té národní úrovni, aby se nepřenášely dále.

A pokud jde o to, že se tady občas zmiňuje Evropská unie, Evropská unie nám řekla, Brusel nám řekl - my teď jednáme o pozici vlády České republiky, kterou na tom jednání bude zastupovat předseda vlády České republiky, který je zde přítomen. Takže ten Brusel, to jsme i my, máme tam svůj hlas a v zásadních věcech, konkrétně co se týče například i vlastních příjmů Evropské unie, předseda vlády České republiky má právo veta. My nemusíme absolutně nic přijímat a ve většině těch případů prostě můžeme odmítnout a zavetovat ty záležitosti, které se nám nelíbí.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Paní poslankyně Helena Langšádlová s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Já bych nejdříve chtěla reagovat prostřednictvím pana předsedajícího na pozici ke zdravotnictví. Nikdo si nemyslí, že se mají kompetence hromadně předávat na úroveň Evropské unie. Ale co se ukázalo v posledních měsících, tak to je to, že Evropská unie, jak všichni víme, stojí na volném pohybu osob, zboží, kapitálu a služeb. A volný pohyb osob, ale i zboží v podstatě koronakrizí byl úplně zastaven, a tím byla paralyzována vlastně celá Unie a pozastaveny tyto principy volného pohybu. A tak je naprosto jasné, že je namístě se bavit o koordinaci, o sdílení informací i v této úrovni, protože epidemiologická situace v jednotlivých členských státech de facto zastavila volný pohyb osob, ale i volný pohyb zboží. A tam si myslím, že je velký prostor, ale pravděpodobně i v rámci stávajících smluv, aby byla zlepšena koordinace, aby příště nedošlo k úplnému zablokování hranic pro osoby a služby. To je myslím velmi důležité.

A jinak, za mě, vím, že náš premiér může blokovat, ale já bych byla velice ráda, aby došlo ke konsenzu, protože v našem zájmu je, aby došlo co nejrychleji k ekonomickému oživení celé Evropské unie. A chtěla bych říct, že se mi líbí i ten návrh usnesení, který tady je předkládán, velmi souhlasím s tím, co tady zaznělo i včera, že se máme postavit velmi konstruktivně a co nejrychleji dojít k dohodě o oživení, protože každé prodlení vlastně bude i naší ztrátou.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jan Skopeček, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Já chci zareagovat na kolegu Benešíka, který říkal, že Brusel jsme my, že my tam budeme vyjednávat, že můžeme, když se nám to nebude líbit, leccos zavetovat nebo blokovat. Ale pak se ho chci zeptat, proč tedy včera - já jsem si mohl přečíst společný postoj některých opozičních stran včetně KDU-ČSL, která bez toho, že bychom věděli, co se nakonec v rámci toho vyjednávání podaří dojednat nebo vyjednat, tak dopředu premiérovi řekla ještě před dnešní debatou o té pozici, že máme s tím plánem na obnovu souhlasit a že máme akceptovat i některé věci, které jsou na první pohled pro nás třeba finančně nevýhodné. Tak vy včera vyzvete spolu s ostatními opozičními stranami, ať to přijmeme, bez ohledu na to, když nevíme, jak to bude vypadat, a dneska tady na plénu slyším, že můžeme něco blokovat. Tak co je tedy pravda? Máme blokovat něco? Já si myslím, že ano, pokud to bude pro Českou republiku nevýhodné, pokud tam třeba budou společné evropské daně, pokud budeme čistými plátci, respektive ten benefit pro nás nebude tak vysoký jako pro ostatní země, pokud tam bude společné sdílení. Ano, to si myslím, že pak to máme vetovat. Ale jak mám tedy číst vaše včerejší vyjádření, kdy dopředu říkáte, že se to má přijmout, to opravdu nechápu.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Benešík s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. KDU-ČSL rámcově podporuje toto jednání, podporuje filozofii, že pokud máme celoevropský problém, tak bude lepší ho řešit celoevropsky. Notabene když jsou ekonomiky propojené. My neříkáme, že máme přijmout jakoukoliv dohodu, cokoliv, co bude dojednáno, a myslím si, že pokud tam budou nepřekročitelné linie, tak premiér má to právo, má tu možnost to zavetovat a je to jeho rozhodnutí. Takže filozoficky my podporujeme jednání, podporujeme plán obnovy, to ale neznamená, že prostě máme pasivně přijmout všechno. Pan premiér tady včera řekl několik výhrad. Já jsem tady jasně řekl, že s celou řadou jeho výhrad se dá souhlasit a souhlasíme, s celou řadou výhrad nesouhlasíme a k celé řadě výhrad, které tady přednesl, se dá určitě diskutovat. Takže já si myslím, že toto se nevylučuje. Ale KDU-ČSL je rozhodně pro to, abychom hledali na celoevropský problém celoevropské řešení. Tím ale neříkáme, že prostě máme vzít úplně cokoliv, a proto jsem také zdůraznil, že Česká republika prostřednictvím svého zástupce, což je předseda vlády, má možnost nejenom vyjednávat, měnit, ale také blokovat a vetovat.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Budeme pokračovat dalšími faktickými poznámkami. Nejprve ale omluvy. Pan poslanec Václav Votava od 10.30 do konce jednacího dne z osobních důvodů, pan poslanec František Elfmark od 12 hodin do konce jednacího dne z rodinných důvodů.

Pan poslanec Lubomír Volný hlasuje s náhradní kartou číslo 2.

Na řadě je faktická poznámka paní poslankyně Heleny Langšádlové, připraví se páni poslanci Kopřiva, Skopeček s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Langšádlová: Omlouvám se, ale ten postoj, ten přístup kolegy Skopečka, který tady byl přednesen, je opravdu velmi krátkozraký a takový hokynářský. Rozumím tomu dobře, že tedy všechny státy, které budou více přispívat nebo budou fifty fifty, by to měly vetovat? Protože když k tomu přistoupí tak, jak vy vyzýváte, tak ti, kteří tedy budou víc platit, by to měli vetovat, že je to nevýhodné. Takhle to přece vůbec není. V zájmu České republiky, ale i ostatních států je, aby se vzpamatovala celá Evropská unie. Ano, není jedno, na co to půjde. Má to jít do cílů, které opravdu povedou ke zvýšení hospodářského růstu, k zlepšení situace v zaměstnanosti. Je to příležitost i pro uplatnění nových technologií. Je tam mnoho příležitostí. Ale opravdu ten postoj, že vlastně jsou to kupecké počty - nejsou to kupecké počty, opravdu v zájmu České republiky je, aby se vzpamatovala ekonomika celé Evropské unie jako celku, protože když se tak nestane, budeme koukat jenom jako na ten náš rozpočet, tak Česká republika jako exportní země bude první země, která na to šeredně doplatí v zaměstnanosti, v hospodářském růstu. Opravdu je potřeba koukat nejenom krátce na ten budget, co my do toho dáme a co z toho budeme mít, ale na to, jestli se vzpamatuje celá Evropská unie, její ekonomika, ale také jestli Evropská unie a evropské země budou konkurenceschopné jako celek. To je podle mě podstatou toho, o čem se tady v tuhle chvíli bavíme. Myslím, že je velmi krátkozraký ten pohled, který tady byl přednesen. Ano, platí, že pan premiér určitě bude vyjednávat co nejlepší podmínky pro Českou republiku, to je určitě jeho role, ale přece to nejsou kupecké počty. Musíme se na to koukat přece v širších souvislostech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP