(9.50 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Takže tolik k tomu Karvinsku, případně jsem připraven odpovědět na všechny dotazy. A jak říkám, možná bych poprosil ctěnou Poslaneckou sněmovnu, kdyby mohla a dovolila vystoupení ředitelky Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje paní doktorky Svrčinové a paní doktorky Rážové jakožto hlavní hygieničky České republiky, tak aby se i ony mohly vyjádřit za odbornou část a řešení toho lokálního problému. Protože platí skutečně to, a ono to bylo trošku zase zesměšňováno, že vláda nyní nečiní už ta plošná opatření. Skutečně i podle zákona o ochraně veřejného zdraví nyní vlastně ta lokální opatření nemůže vůbec činit vláda ani Ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví nemůže vydávat mimořádná opatření pro region moravskoslezský a může to činit pouze a výlučně příslušná krajská hygienická stanice. Ministerstvo zdravotnictví může vydávat opatření pouze plošná pro celou republiku, nikoliv pro daný region, takže proto vlastně jsme to takto prezentovali, nikoliv že bychom si nad tím myli ruce. Tu situaci sledujeme, řešíme ji aktivně, samozřejmě s tamními hygieniky. Máme za to i určitou odpovědnost, ale není to tak, že Ministerstvo zdravotnictví tam může vydat nějaké opatření, zavřít doly atd.

Mimo jiné ještě k tomu zavření dolů. Tady se také komparuje ta situace s Polskem, se Slezským vojvodstvím. Já jsem si dělal právě analýzu, abychom viděli - a jsme schopni ji poskytnout - jaká vlastně tam ta situace byla před zavřením dolů a po zavření dolů. Mimo jiné ani všechny doly se nezavřely, všechny šachty se nezavřely v Polsku, některé tam zůstaly funkční, ale ta situace z hlediska incidence daného onemocnění se v zásadě nikterak nezměnila od doby před zavřením dolů a poté, když se ty doly zavřely. Bylo to úplně stejné jako u nás. To znamená, byl tam určitý výkyv, v době, kdy se tam masivně testovalo, tak tam byly výrazné nárůsty, ale jinak v tom celkovém souhrnu to nevedlo k žádným nulovým výskytům, když se zavřely doly na polské straně. Takže to je třeba si uvědomit. A někdy je vlastně srovnáváno, proč vy jste ty doly nezavřeli a Poláci je zavřeli. Ten dopad skutečně, když jsme se na to dívali, je velmi malý.

To, že se ty doly nyní zavřely, respektive OKD se rozhodlo, že uzavře těžbu na šest týdnů - ono to není celých šest týdnů, ono to je vlastně, týden se připravuje ten útlum, pak čtyři týdny skutečný útlum, zastavení, a zase týden se bude nabíhat - tak to určitě té situaci pomůže, pokud všichni budou dodržovat to, co mají, pokud budou dodržována karanténní opatření, lidé zůstanou doma a tak dále, ale jinak na tu situaci jako takovou, plošnou, v rámci regionu to podle nás bude mít vliv minimální, protože to ohnisko je skutečně velmi ohraničeno, lokalizováno.

Tolik k tomu. Samozřejmě jsem případně připraven odpovědět i na další dotazy, protože ten bod je širší, on se týká i nějaké testovací strategie a chytré karantény, ale považoval jsem za důležité vás seznámit s tou situaci na Karvinsku, která nás určitě nikterak netěší, ale vnímáme ji jako součást té situace, toho, jak jsem říkal, že virus nikam nezmizel, že tady stále je, bohužel, a nezdá se, že by nějak ztrácel na své intenzitě, a je nutné, abychom se s těmito lokálními ohnisky byli schopni vypořádat. To je ten náš úkol, nebo úkol hygieniků.

Já jsem přesvědčen, že tady s tímto ohniskem se vypořádáme stejně jako s jinými, v Mariánských Lázních, v Chebu a podobně, vše jsme zvládli. Jsem přesvědčen o tom, že zvládneme také toto ohnisko, ale prosím, nedělejme z toho politickou kauzu, nedělejme z toho kauzu, že to znamená skutečně nějaký konec světa pro Českou republiku. Musíme si uvědomit, že podobná ohniska se tady budou zkrátka vyskytovat. Dokud nebude nějaká účinná vakcína, tak si myslím, že to bude, bohužel, i scénář v jiných zemích. Podívejte se, co se děje aktuálně v Rakousku. Podívejte se, co se děje v Německu a v dalších zemích, které také na tom byly dobře a mají zkrátka teď lokální ohniska a lokální nárůsty. Musíme se s tím virem v tomto směru naučit žít a tu situaci řešit a nedělat z toho něco víc, než to je.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Přečtu několik omluv. Omlouvá se pan poslanec Pavel Juříček dnes mezi 15.00 a 16.00 z pracovních důvodů. Omlouvá se pan poslanec Jan Skopeček z dopoledního jednání z pracovních důvodů a pan poslanec František Petrtýl svoji původní omluvu do 11.30 hodin prodlužuje do 12.30 hodin.

Já zahajuji všeobecnou rozpravu a ptám se paní poslankyně Richterové, jestli chce využít svého přednostního práva, neboť byla zmocněna přednést stanovisko poslaneckého klubu. Prosím, máte slovo. Připraví se paní předsedkyně Pekarová Adamová, také s přednostním právem.

 

Poslankyně Olga Richterová: Já vám děkuji za slovo, pane předsedající, a děkuji i za předešlé vysvětlení některých věcí panu ministrovi. (Poslankyně si přinesla velkou ceduli.) Co ale stále nechápu, je to, že máme červenec a stále zaznívají věty, jako kdybychom byli ve fázi příprav, ve fázi učení se. Bohužel tyhle přípravy stály zhruba 1 700 nakažených na Karvinsku. Takže já jsem ráda, že jsme jako Piráti iniciovali tento bod, že tento bod byl zařazen na dnešní jednání Sněmovny díky tomu, že jsme o to usilovali, ale nechápu, jak se můžeme tvářit, že všechno probíhá jako kdyby podle plánu. To hlavní totiž je, že žádný konkrétní plán, jak s těmi lokálními ohnisky nakládat, vláda nemá.

My jsme za Piráty představili dokument, který si každý může stáhnout, Budoucnost řešíme teď. O co jde? Že bude problém s doly, jsme upozorňovali za Piráty od března. Je to prostě provoz, který je rizikový pro šíření infekce. 30. dubna se objevili první nakažení na Dole Darkov a potom až 18. května podle informací, které mám, bylo otestováno zhruba potom 500 lidí z toho Dolu Darkov. Ani ne všichni z těch 1 800 zaměstnanců. Na ty další se dostalo až po 4. červnu. Proč říkám ta čísla? Protože ta reakce byla neuvěřitelně pomalá. Takhle postupně se nyní plánuje vláda vypořádávat i s těmi dalšími zaměstnanci.

My bychom za Piráty chtěli zdůraznit, a podtrhnu to tady vytištěným požadavkem, aby byli otestováni všichni zaměstnanci včetně členů domácností. (Ukazuje ceduli se stručnými tezemi.) Aby se nepostupovalo neustále postupně.

Druhá věc, co jenom zvýrazním, funkční síť mobilních odběrových míst. Ta by také pomohla. A hned to rozvedu. Včera na zdravotním výboru jsme se dozvěděli, že značná část zaměstnanců otestována bude. Stále ale není jasné, zda to bude stačit a zda dostatečně jednoznačně vláda v součinnosti s krajskou hygienickou stanicí nasadí dostatek testovacích kapacit v okamžiku, kdy se objeví další ohnisko, například nyní Frýdek-Místek. O co jde? Když bude opravdu připraveno, jak rychle zaktivovat mobilní odběrová místa, rychle dojet a několik set lidí otestovat, tak se nám povede to šíření nákazy zastavit. Jinak ne. Jinak opravdu to, čeho jsme teď svědky, je počátek. Proto takto jasně požadujeme navýšení těch testovacích kapacit, protože, a to je další absurdita, s tím, jak nám narůstají počty nakažených, ta křivka, tak nám ale bohužel naprosto absurdně klesá počet testů. (Ukazuje graf.) A to je přece nedává smysl. Takže pokud bude více lokálních ohnisek, budeme muset mít kapacitu zvládnutou od odběrů, od zajištění těch odběrů přes vyhodnocení těch odběrů v laboratořích až po sdělení výsledku testů na těch zhruba 30 tisíc denně. Jsou to kapacity, které jiné země zvládly. My absolutně nevíme, jak bychom to jako země zajistili. Maximálně jsme se dostávali v těch špičkách na 9, 10 tisíc, 11 tisíc maximálně denně.

Čili když to shrnu za klub Pirátů, tak ještě jednou. Jsme opravdu rádi, že se tohle dnes probírá, je to velmi důležité. Jsme rádi, že po tom našem vzneseném požadavku, aby byli otestováni všichni zaměstnanci OKD, se alespoň část toho realizuje, ovšem tak jak víme o tom praktickém fungování karantény nyní, tak tam bohužel jsou veliké rezervy, lidé se dozvídají chybné výsledky, dozvídají se ty výsledky velice pozdě, o tom se tady už mluvilo. A ze všech těch informací, které máme, ani neprobíhá rychlé vyhodnocování, jak se daří dohromady propojit různé důležité nástroje chytré karantény, jak se daří vyhodnotit vládě, co opravdu nejlépe funguje a co třeba v tom regionu Karvinska není tak užitečné. Zdá se, že tak užitečné nejsou třeba ty vzpomínkové mapy, ale že jiné složky zase naopak velmi důležité jsou.***




Přihlásit/registrovat se do ISP