(9.40 hodin)
(pokračuje Vojtěch)

Takže v tomto směru skutečně ten systém funguje, určitě ne zcela ideálně, určitě je na čem ještě pracovat, bezesporu. Musíme si uvědomit, že vůbec ten systém, tak jak jsme ho nastavili, se sdílením dat, zapojením laboratoří apod., jsme vytvořili během pár měsíců. Já si dokážu představit, že kdyby to bylo v době nekrizové, tak by se na tom pracovalo možná dva roky. Soutěžily by se nějaké IT firmy atd. My jsme to všechno dělali inhouse řešením a skutečně jsme vytvořili ten systém během pár měsíců. A určitě ještě není zcela doladěný, určitě není ideální, určitě na něm ještě musíme pracovat. Už jenom zapojit veškeré ty laboratoře do toho systému bylo komplikované, protože jsou tady laboratoře, které jsou státní, na které máme větší vliv, jsou tady laboratoře soukromé, které mimo jiné, třeba některé z těch laboratoří v Moravskoslezském kraji, soukromých, si vzaly přes prodloužený víkend volno. Zamrazily vzorky, daly je do lednic a netestovaly. Takže i tím pak může být dána ta prodleva. Na rozdíl třeba od Zdravotního ústavu v Ostravě, který pracoval každý den, v sobotu, v neděli, v pondělí, o svátcích, tak některé soukromé laboratoře úplně nefungovaly. To musíme také odladit, aby se toto nestávalo. A už jenom zapojit veškeré laboratoře do centrálního informačního systému infekčních nemocí se nám podařilo až nyní přes opětovné apelace, přes výhrůžky pokutami atd., kdy se laboratoře skutečně zapojily tak, aby nám hlásily počty provedených testů, aby nám hlásily počty negativních testů atd., abychom skutečně měli reálný přehled o tom, kdo byl třeba opakovaně testován.

My jsme doposud - a to byla kritika médií - nevěděli, kolik třeba z testů jsou ti prvotestovaní a kolik jsou ti, kteří jsou opakovaně testováni. Nevěděli jsme to proto, protože laboratoře nebyly zapojeny do toho systému a nehlásily ta data. Dneska už drtivá většina laboratoří, a je jich zhruba sto, je do systému zapojena. Bohužel zkrátka většina laboratoří nespadá pod Ministerstvo zdravotnictví, jsou to soukromé subjekty, ale nakonec se podařilo je do systému zapojit. Dneska zrovna ráno jsme měli centrální řídící tým chytré karantény a ta data už máme, takže bezesporu budeme mít taky detailnější přehled skutečně o tom, jak která laboratoř testuje, kolik má negativních testů, kolik je opakovaných testů apod.

Takže ten systém se nějak vyvíjí, není to úplně jednoduché, protože zdravotnictví je decentralizováno, není centralizováno. My neovládáme celé zdravotnictví. Máme tady praktické lékaře, kteří také samozřejmě ne všichni úplně fungují optimálně, takže to musíme doladit. Ale určitě bych odmítl, že v Moravskoslezském kraji něco selhalo. Že selhal systém atd. Když se podíváme reálně na ta čísla, tak drtivá většina z pozitivně zachycených, je to někde kolem 85, 90 %, jsou horníci nebo blízké kontakty. To, o čem hovořil i pan hejtman, my jsme si to pak vyjasnili, že jsou tam nějaké ženy pod 30 let apod., tak to samozřejmě jsou kontakty těch horníků, manželky, dcery. A to je asi zřejmé, že zkrátka tito lidé jsou nakaženi, protože ti horníci s nimi žijí ve společných domácnostech a je logické, že k té nákaze dojde. Ale to neznamená komunitní šíření. Komunitní šíření znamená, že se nakazím a nevím, od koho. Že najednou tu nemoc mám a nedokážu říci, kde jsem ji získal, od koho, není tam ten kontakt, nedá se vytrasovat ta cesta. A takových případů tam skutečně je naprosté minimum.

Takže skutečně není to tak, že by v rámci Karvinska nebo Frýdecko-Místecka docházelo k nějakému nekontrolovanému šíření. Ty záchyty jsou dány masivním testováním v ohnisku nákazy, a jak říkám, situace nyní je víceméně pod kontrolou, probíhá dále trasování. Je jasné, že ještě nějaké záchyty budou v těch následujících dnech, na to se musíme připravit. Ale trend, když se podíváme, jaká situace byla na vrcholu 28. 6., kdy v Moravskoslezském kraji bylo 235 nových případů, a dnes jich máme nějakých 68, tak vidíme, že ta trajektorie je klesající, a je to dáno tím, že ohnisko je skutečně pomalu vyhasínající v tom směru, že jsou otestováni horníci, jsou otestovány kontakty, a očekáváme s epidemiology, že ta situace se bude zlepšovat.

Je třeba znovu připomenout, že skutečně naprostá většina lidí, kteří byli pozitivně otestováni, jsou bezpříznakoví jedinci nebo mají velmi mírný průběh. Situace nemá vliv na zahlcení jednotek intenzivní péče, na zahlcení kapacit lůžek s umělou plicní ventilací, s mimotělním oběhem atd., na ty těžké případy, skutečně v tomto směru to tak není. Zdravotní systém není nijak ochromen, takže hrozba pro širší populaci tamní v tomto směru není určitě tak výrazná, jako byla v době začátku první vlny.

A tady bych také odpověděl možná na to stále mediálně diskutované téma: proč jste zavřeli Litovel a Uničov a proč jste nezavřeli Karvinou? Mimo jiné teď skutečně to nemůže zavřít, pane poslanče, vláda, ale musela by o tom rozhodnout krajská hygienická stanice, protože vláda už nečiní plošná opatření, nemá žádný mandát zavřít nějaký region. Ale i tak jsme to samozřejmě konzultovali s krajskou hygienickou stanicí. A právě proto, že dnes už máme mnohem více informací, že máme na on-line bázi každý den, sledujeme kapacity nemocnic, počty lehkých případů, středně těžkých, těžkých, počty pacientů na umělé plicní ventilaci, máme skutečně data, která jsme dříve, úplně na začátku v březnu, dubnu takto detailně neměli. My jsme skutečně byli v situaci, kdy ta nemoc byla rozšířena po celé České republice, kdy tady rostly počty pacientů v nemocnicích. A v takovém případě samozřejmě radikální opatření, plošná opatření byla zcela namístě a zcela efektivní. Což se následně ukázalo.

Ale pokud se bavíme o jednom okrese, jednom regionu, kde máme sice velké ohnisko nákazy, ale většina z těch zachycených jsou bezpříznakoví jedinci a to ohnisko je velmi dobře lokalizováno, tak v takovémto případě uzavírat region s 260 tisíci obyvateli jsme - a to není můj názor, ale epidemiologové vyhodnotili jako neadekvátní zasahování do osobních práv těch lidí omezování pohybu. To by měla být skutečně až ta poslední varianta, pokud veškerá další opatření budou selhávat. Ale ta opatření jsou tam nastavena, jsou tam nastavena protiepidemická opatření týkající se plošného nošení roušek, rozestupů, dezinfekce, snížení počtu lidí na hromadných akcích na maximálně sto, takže jsou tam samozřejmě nastavena pravidla pro ochranu těch zranitelných skupin. A to je také vlastně poměrně úspěch té situace.

Když se podíváte, kolik z toho velkého objemu lidí, kteří byli pozitivní zachyceni, spadá do rizikových skupin, myslím 65+, 75+, polymorbidní pacienti, tak také jsou to jednotky. Proč? Protože jsme učinili opatření k ochraně zranitelných skupin, zavedli jsme povinnost testování personálu, nově příchozích pacientů, nově příchozích klientů do zdravotnických zařízení, sociálních zařízení. Takže nám se daří chránit rizikové skupiny, což je to nejdůležitější. Protože bezpříznakoví jedinci, při vší úctě, to není ten zásadní problém. Ta nemoc za nějaký čas odezní, tělo se s ní vypořádá, ale ten problém jsou ty závažné případy, zranitelné skupiny, senioři. A tam skutečně ten zásah je naprosto minimální. I proto jsme nepřistoupili k nějakému masivnímu omezování pohybu apod. Právě proto, že ten zásah rizikových skupin a závažnost je velmi malá v té situaci.

Takže pojďme se na to skutečně dívat odborně, nikoliv politicky. Chápu, že se blíží krajské volby a je to určitě důležitý region, tomu rozumím. Ale myslím si, že by bylo skutečně dobře, aby to hodnotili epidemiologové, aby to hodnotili hygienici, aby vyhodnotili tu situaci. Věřte tomu, že se tomu věnujeme velmi pečlivě, každý den situaci sledujeme, díváme se na ta data, myslím, že jsme je publikovali. V úterý byla k tomu komplexní tisková konference. Data jsou zveřejňována, takže nic netajíme. Kdyby situace byla skutečně vážná, tak věřte tomu, že bychom o tom veřejnost informovali, že bychom přijali razantnější opatření.

Nemohu samozřejmě vyloučit, že pokud tam dojde k nějakému zhoršení situace, tak i ta opatření se zpřísní. To jsem řekl a z toho zase vyšly nějaké megatitulky. Samozřejmě to vyloučit nemohu. Je jasné, že pokud se ta situace zhorší, ale zatím na těch datech, která vidíme, tak je to spíše naopak. Počet záchytů v tom regionu se v čase snižuje a jsme přesvědčeni nyní, pokud se nestane nic mimořádného, že ten počet se bude v čase spíše snižovat. Nebude to hned, ale v následujících dnech očekáváme tuto tendenci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP