(15.00 hodin)
(pokračuje Bendl)

Vodohospodářská opatření v rámci pozemkových úprav dělají 200 milionů korun, 53 milionů ekologická opatření. Což asi odpovídá. Já bych si moc přál, a chtěl bych to slyšet od pana ministra, pokud mě poslouchá, jak si slibuje, že tedy bude efektivní v případě, že přijmeme tento zákon, jestli se nám podaří urychlit pozemkové úpravy. Protože půjdeme-li tempem, kterým jdeme, tak se jich nedočkáme ani za dalších dvacet let a to je podle mě velká chyba. My bychom měli maximálně využít schopnost profesních a profesionálních kapacit, které v České republice máme, abychom pozemkové úpravy spustili na větší části území a abychom byli schopni zvládat větší objem jednotlivých pozemkových úprav, než tomu bylo doposud.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Další je v rozpravě přihlášena paní poslankyně Jarošová. Připraví se paní poslankyně Golasowská. Prosím.

 

Poslankyně Monika Jarošová: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne, vážené dámy a pánové. Důvodem legislativní změny katastrálního zákona, který právě projednáváme, je nutnost vytvořit vhodné zákonné prostředí pro řešení dopadů klimatických změn v krajině a zvýšit operativnost řízení o pozemkových úpravách. Jejím cílem je napomoci efektivně řešit extrémní situace v krajině, jako je sucho, lokální povodně, eroze půdy a jiné. Současná právní úprava byla shledána jako nevyhovující pro řešení dopadů klimatických změn.

Co mi zde však chybí, je zdůraznění důležitosti a významu zahrádkářské činnosti, která se významně podílí na zachování a ochraně zemědělského půdního fondu, a to i zúrodňováním méně kvalitních půd, a má mnoho dalších pozitivních efektů. Přitom dosud nedošlo k zakotvení této činnosti v české legislativě. Sice je v legislativním procesu zahrádkářský zákon, který, doufejme, bude úspěšně schválen, nicméně je vhodné připomenout důležitost zahrádkářství i v dalších zákonech, které s ním úzce souvisí. A takovým zákonem je také zákon o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech.

Pokud zahrádkářský zákon schválen nebude, je připomínka jeho důležitosti brát ohled na zahrádkářskou činnost ještě důležitější. Zahrádkářskou činností je, stejně jako v návrhu zahrádkářského zákona, i v tomto pozměňovacím návrhu míněna veřejně prospěšná činnost. Nesmíme zapomínat na ekologický přínos zahrádkaření a důležitá je i jeho funkce udržitelnosti vody v krajině. Pozitivní je také role zahrádek při regulaci teploty. To platí hlavně v létě, kdy rozpálená města mohou být částečně ochlazovaná rostlinami porostlými plochami. Velmi důležité je tedy také vhodné umístění zahrádek pro účely zahrádkářské činnosti v plánech měst a obcí.

Proto jsem svým pozměňovacím návrhem rozšířila § 2 o větu: "V městských i venkovských oblastech se pozemkové úpravy vykonávají rovněž ve prospěch zahrádkářské činnosti a s ohledem na ni." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Také děkuji a nyní prosím paní poslankyni Golasowskou, která je v tuto chvíli jako poslední přihlášená do rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás seznámila s pozměňovacím návrhem k této novele. Tento pozměňovací návrh předkládá můj kolega Marian Jurečka. V něm se navrhuje, aby vlastníci pozemků byli povinni oznamovat Státnímu pozemkovému úřadu, že se na pozemku nachází stavba k vodohospodářské melioraci. Jelikož je tuto skutečnost mnohdy obtížné zjistit, je Státní pozemkový úřad povinen na žádost vlastníka pozemku provést šetření, zda se na pozemku meliorace nachází. O melioracích pak vede celostátní evidenci a zároveň je oznamuje katastru nemovitostí. Ten jejich existence na pozemku zapisuje formou poznámky. Porušení povinnosti vlastníků pozemku ohlásit meliorační stavbu je sankcionováno pokutou. Tu je ale možné uložit až od roku 2025. Do té doby má tedy vlastník dostatek času zjistit a ohlásit existenci meliorace svépomocí nebo požádat Státní pozemkový úřad o provedení příslušného šetření.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Já také děkuji. Seznámím vás s omluvenkou. Pan poslanec Benešík se omlouvá z dnešního jednání od 15 do 18 hodin z pracovních důvodů a dále pan poslanec Pustějovský se omlouvá dnes mezi 17.30 a půlnocí, tedy do konce jednacího dne, také z pracovních důvodů.

A nyní, pokud se již nikdo další do obecné rozpravy nehlásí - a já nikoho nevidím - tak obecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova ze strany navrhovatele. (Ministr Toman: Ano.) Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Miroslav Toman Ještě jednou dobrý den. Já jenom vystupuji na základě dotazu pana poslance Bendla. Chci jenom říct, že za prvé to zrychlení bude v tom, že se to může teď dělat v několika katastrech dohromady. Doteď se musely projednat zvlášť ty katastry vedle sebe, takže toto bude zjednodušení.

Druhá věc je, čím je daná kapacita, čím to urychlíme. Maximální absorpční kapacita v tuto chvíli firem a všech, co jsou schopni to udělat v tomto procesu, je 2,5 mld. korun řádově. To znamená, když to budeme postupně navyšovat, tak se dostaneme někam ke 3, 3,5 mld. Já chci říct, že tam dáváme v průměru okolo 2 miliard korun, když s to vezmu od roku 2014, s výjimkou roků 2015 a 2016, jinak tam jde od 1,9 až do těch 2 mld. korun. A to je to zrychlení, které bude, a samozřejmě čím víc tam půjde peněz, tím to budeme moct zasmlouvat, protože my to musíme vysoutěžit, tyto věci.

Já jinak bych poprosil pana kolegu Bendla, aby se podíval, kolik peněz do toho dával on, když dělal ministra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Pan zpravodaj má také zájem o závěrečné slovo. Prosím.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo. Jenom na doplnění pana ministra. Myslím si, že v rámci pozemkových úprav ministerstvo i zemědělský výbor udělaly ve své práci poměrně velký kus a i díky pozměňovacímu návrhu, který připravila kolegyně Krutáková, byl schválen zemědělským výborem. Tak jsem přesvědčen o tom, že těch finančních prostředků, které jsou zapotřebí k realizaci během roku, tam bude dostačující množství. A je tady příslib ze strany ministerstva, že to není jednorázová akce, ale že ty finanční prostředky se tam budou dávat v tom přislíbeném objemu i v příštích letech. Tak to je jenom na doplnění pana ministra. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. A závěrečné slovo ze strany zpravodaje výboru pro veřejnou zprávu a regionální rozvoj asi nebude potřeba. V tom případě otevírám podrobnou rozpravu, protože nějaké návrhy, které bychom měli hlasovat v tuto chvíli, nebyly načteny. Jako první je přihlášena paní poslankyně Jarošová. Prosím máte slovo.

 

Poslankyně Monika Jarošová: Tímto se hlásím ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem 5828, který jsem zdůvodnila ve všeobecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano děkuji. Návrhy je potřeba zdůvodnit, pokud mají být předneseny v podrobné rozpravě. Prosím paní poslankyni Golasowskou, která je v tuto chvíli poslední přihlášenou v podrobné rozpravě. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo. Také bych se chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který byl okomentován v obecné rozpravě. Pozměňovací návrh je pod číslem sněmovního dokumentu 5827. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byla poslední přihláška v podrobné rozpravě. Pokud se do podrobné rozpravy k tomuto bodu již nikdo nehlásí, tak podrobnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova po podrobné rozpravě ze strany navrhovatele či zpravodaje. Není tomu tak. V tom případě není nic, o čem bychom v tuhle chvíli měli hlasovat. Já druhé čtení tohoto návrhu končím. Děkuji všem za účast.

 

Posuneme se k pátému bodu této chůze, což je

 

5.
Návrh poslanců Jany Krutákové, Jana Farského, Věry Kovářové,
Víta Rakušana, Petra Gazdíka a Petra Pávka na vydání ústavního zákona,
kterým se mění ústavní zákon č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 549/ - prvé čtení

Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 549/1. Prosím, aby předložený návrh uvedla zástupkyně navrhovatelů, paní poslankyně Jana Krutáková, a prosím o větší klid v sále. Prosím, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP